Güncel Ekonomi Haberleri

Referandum sonrasında piyasalar ve paranın rotası

■ BORSATUTUNUYOR

Borsa tarafında yılbaşından bu yana yukarı eğilim devam ediyor. Gelinen noktada yüzde 17 civarında bir prim söz konusu. Borsa, TL bazında 93.000 zirve seviyelerini zorluyor. Ancak yapılan borsa tahminlerinde yıl sonu için yeni bir ivmeyle yükseliş beklentileri düşük bulunuyor. Fakat aşağı hareketlerin de sınırlı olduğu görülüyor.

Mehmet Gerz, küresel piyasalarda artan jeopolitik risklerle birlikte risk iştahı azalsa da içeride referandum sürecinin atlatılmasıyla TL varlıklarında pozitif ayrışma olabileceğini söylüyor. Gerz, “Özellikle bankacılık endeksinin öncülüğünde, referandum haftasında negatif haber akışının olduğu tarihte dahi endeks 90.000 üzerinde kalma çabalarını sürdürdü” hatırlatmasını yapıyor.

Ahlatçı Yatınm Genel Müdürü Tuncay Karahan ise referandum sonrası borsa-da yaşanan olumlu havanın kısa vadede sonlanabileceğini, geri çekilmelerin orta vadede 90.000 ve 87.000 seviyelerine doğru gerçekleşebileceğini söylüyor. Karahan, “Özellikle bankacılık sektöründe ilk çeyrek kârlarının olumlu beklenmesi ve dolar bazlı 25.000 seviyeleri altında göreceli ucuz olan borsaya tekrardan alışların geleceğini düşünüyoruz” diyor.

■ YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

2017 yılına girilirken risk alma iştahına önemli ölçüde katkı sağlayan ABD kaynaklı vergi teşviki beklentileri, yılın son çeyreğine ötelendi. Bu nedenle hisse piyasalarındaki toparlanma ivme kaybetmeye başladı. Zeki Şen’e göre nisan-mayıs döneminde küresel tarafta borsalarda politik belirsizlik ve jeopolitik riskler takip edilerek düzeltme eğiliminin sürdüğü, tepki atımlarının sınırlı kaldığı bir eğilim etkili olabilir. Vergi teşviki beklentilerinin yılın son çeyreğine doğru yenden gündeme gelmesiyle birlikte ise yeniden iyimser hava yakalanabilir.

Bu görünümde iç politik belirsizliğin geride kaldığı BİST açısından ekonomik politikalar izlenecek. Zeki Şen, kısa vadeli görünümde TL bazlı zirvenin yenilenmesi ihtimalinin korunduğunu söylüyor. Şen, “Diğer yandan söz konusu seviyeye yönelik fiyatlamaların ise özellikle dış piyasalardaki görünüm nedeniyle kalıcı olmasını beklemiyoruz” diye ekliyor.

■ MB KARARI BEKLENİYOR

Dolar/TL, referandum sonrası piyasanın ilk günü 3,62’ye kadar geri-lese de sonrasında 3,65’e yöneldi. îç gündemde referandum sonrası gözler TCMB’ye dönmüş durumda. Geçen hafta bir konuşma yapan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon görünümü kayda değer bir gelişim gösterene dek sıkı para politikası duruşunun süreceğini belirtti. Bu hafta gerçekleşecek olan TCBM toplantısı öncesinde Çetinkaya’dan gelen bu açıklamalar, parasal sıkılaşmanın devam edebileceğine yönelik beklentileri artırdı.

Enflasyon dinamiklerindeki bozulma para politikasındaki sıkı duruşun devamını gerektiriyor. Bu noktada, Geç Likidite Penceresi’nde 25-50 baz puan civarında bir artırım gelme ihtimalinin olduğu ifade ediliyor. Bu da TL lehine fıyatlamanın devamını getirebilir. TCMB’nin sıkı likidite politikasını koruması, dolarda 3,70’li seviyelerin satış fırsatı olarak görülmesine yol açabilir. TCMB’nin 26 Nisan PPK toplantısında sıkılaştırıcı yönde sürpriz bir adım atması ise dolar/TL’yi 3,60’ın altına itebilecek potansiyel bir gelişme olarak görülüyor.

■ UZUN VADEDE YÖN YUKARI

ABD’de enflasyon beklentilerindeki gerileme ve vergi reform paketine ilişkin umutların şimdilik suya düşmesiyle birlikte gerileyen Dolar Endeksi de Türkiye’de kurlardaki düşüş hareketini destekliyor. Bununla birlikte kurdaki düşüş hareketinin kısa vadede 3,60 seviyesine doğru devam etmesi beklenebilir. Ancak uzun vade için beklentiler 3,60 üzerinde birleşiyor.

ALB Menkul Genel Müdürü Cihan Aluç, “Küresel tarafta Dolar Endeksi’ndeki gerileme eğilimini düşündüğümüzde TL tarafındaki güçlenme eğilimi devam edebilir. Ancak bu güçlenmenin devam edebilmesi için küresel tarafta bir şokun yaşanmaması önemli” diyor. Selim Yazıcı da Dolar Endek-si’nin yüzde 4,4 yukarıya gelmesini öngördükleri için dolar/TL’de yıl sonu tahminlerinin 4,05 TL olduğunu söylüyor.

■ ÇİFT HANE BEKLENTİSİ

Gösterge faizde ise yine enflasyon ve TCMB kararlarına dikkat çekiliyor. Çift haneli seviyede seyreden gösterge faiz için uzmanların tahmini bant aralığı yine yüzde 10,00-12,50 arasında bulunuyor. TCMB’nin sıkılaştırma politikasına devam etmesi ve enflasyonun düşmesi faizde sakinleşmeye yol açabilir ancak yıl sonu için beklentiler yukarı yöne işaret ediyor.

Referandum sonrası TL varlıklarının yükselişine bağlı olarak gösterge tahvil faizinde sert düşüşler görülmediğini söyleyen Destek Yatırım Genel Müdürü Tuna Yılmaz, “Ancak TCMB’nin ağırlıklı ortalama fon-lama maliyetini yüksek enflasyondan kaynaklı artırma ihtimalinin kuvvetlenmesi, gösterge tahvil faizinde düşüşleri beraberinde getirebilir” diyor. Yılmaz’a göre, en azından yeni hikayeler ortaya çıkmazsa faizde yükselişler sınırlı kalabilir. Gösterge tahvil faizinin de tarihi zirvelere yakın olduğunu belirtelim.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu