Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Renkli Baskı İle Farklı Giyim Tarzı

Giydikleriyle farklılaşmak isteyenler renkli baskıların peşinden koşuyor. Artan talep ise markaları yaratıcılığa zorluyor. Teknolojinin nimetlerinden faydalanan firmalar üç boyutlu baskıyı her tür giyim ürününe taşıdı…

MODA, günümüz insanı için kendini ifade etmenin bir yolu. Giyim tarzı, renkler hepsinin karşı tarafa ya da ortama verdiği mesajlar var. Son yıllarda özellikle gençler arasında yükselen trend, bu mesajı daha net yansıtan kıyafetler ve aksesuarlar ile dikkat çekiyor. Resim veya metin baskılı tişörtler gençler arasında doğrudan verdikleri mesajlarla çokça tercih edilmeye başladı. Bu trendi giyim markalarının vitrinlerinden takip etmek mümkün. Üstünde baskı bulunmayan bir tişört bulmak neredeyse imkansız.

Diyeceksiniz ki, bu yeni bir trend değil. Peki, yeni olan ne? Yeni olan, tekstil sektöründe baskı teknolojisini yaratıcı biçimde kullanarak, kıyafetlerin üstüne üç boyut etkisi yaratan fotoğraf baskıları yapmak.

Birçokları bu trendle muhtemelen ilk olarak Acun caner Ilıcalı’nın meşhur kedi baskılı tişörtüyle tanıştı.

Ancak trendin öncüsü ABD’li The Mountain markası. îlk olarak büyük hayvan yüzlerini tişörtlerin üzerine basmaya başlayan marka, o kadar çok talep gördü ki Türkiye’de doğrudan bir yatırım yapmamasına rağmen kısa sürede ünü buralara kadar geldi. Trend hızla etkisini artırıyor. Bu baskılar sadece tişörtlerin üstünde de kalmadı. Baskılı elbiseler, çantalar, iç çamaşırları, hatta çoraplar da üretilmeye başladı.

“HAYVAN SEVERLERİN TERCİHİ”

Türkiye’de The Mountain markalı tişörtleri sadece yetkili satıcı olan Tuğra Bilişim ve Pazarlama satıyor. Şirketin kendi sitesi üzerinden satılan tişörtlerin ortalama fiyatları 79 TL. Tuğra Bilişim ve Pa-zarlama’mn sahibi Caner Çimen, dört yıldır bu ürünleri sattıklarını, ancak son dönemde dolardaki dalgalanmalardan çok etkilendiklerini anlatıyor. Bu dalgalanmaları fiyatlara yansıtmadıklarını söyleyen Çimen, “Bu markayı bilen biliyor.

Müşteri sadakatimiz çok yüksek. Müşterilerimiz genelde, düzenli ve adetli alışverişler yapıyor” diyor. Bu tür ürünlerde baskı kalitesinin önemine değinen Çimen, The Mountain tişörtlerin yüzde yüz pamuklu ve organik boyalar kullanılarak üretildiğini ve baskı ömrünün çok uzun sürdüğünü söylüyor. Çimen, tüketici profili hakkında ise şu bilgileri veriyor:

“Koleksiyonda baskılar ağırlık olarak ‘big face’ olarak adlandırılan büyük hayvan yüzlerinden oluşuyor. Dolayısıyla bu ürünleri de en çok hayvan severler tercih ediyor.

Ürünlerimiz ağırlıklı olarak hediye olarak satın almıyor.”

AYAKTAKİ ‘SANAT’

Üç boyut trendi tişörtle sınırlı değil. Son dö nemde dikkat çeken çorap markası Ogobon-do, bu konuda güzel bir örnek. Granit Reklam ile marka tasarımı alanında da hizmet verdiklerini anlatan Murat Karabulut bu fikrin nasıl ortaya çıktığını şöyle özetliyor: “Uzun yıllar marka yaratımı konusunda hizmet verdik. Bir süredir de bu birikimimizi kendi markamızı geliştirmek için kullanmak üzere arayış içindeydik. Türkiye’de üzerinde çalışılmayan bir alanla karşılaştığımızı fark edince, aradığımız fırsatı da bulmuş olduk.”

Baskı teknolojisine hakim olmalarının en önemli güçleri olduğunu söyleyen Karabulut, doğru ürünü doğru özelliklerde üretecek olan sertifikalı kuruluşlarla temas kurarak bu işi başlattıklarını söylüyor. Tasarımın bu işte başı çektiğinin altını çizen Karabulut şöyle devam ediyor: “En yüksek maliyeti de aslında bu oluşturuyor. Telifli ve legal görsellerin kullanım haklarını satın almak bir seçenekken, bu görselleri üretmek için tasarımcı ekibi çalıştırmak bir diğer seçenek. Biz her ikisini de kullandık. Kendi tecrübemize dayanarak grafik atölyemizi bu işe adadık. Zaman içinde koleksiyonlarımızdaki tüm görsellerin kendi tasarımcılarımızın elinden çıkmasını hedefliyoruz.”

Karabulut’a göre, yapılan iş “sanat Dolayısıyla Ogobongo’nun bu doğrultuda bir misyonu olduğunu ekliyor: “Gençler, bugün ayaklarına sanat ürünü giyerlerse, yarın da duvarlarına sanat ürünleri asmak isteyecekler diye umuyoruz.”

İNTERNETTEN SATIŞA ODAKLI

2003’de Fehime Özdemir tarafından kurulan Proje Stüdyo Tasarım Ofisi, 2009’dan bu yana Wood markasıyla üç boyutlu baskıları kullanarak tişört tasarımı yapıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olan Fehime Özdemir tasarım ekibinin başında yer alıyor. Şirket üretimi ise fason olarak gerçekleştiriyor. Pek çok farklı üreticiyle çalıştıklarının bilgisini veren Proje Stüdyo Tasarım Ofisi Ortağı Bülent Özdemir, bu nedenle talebe ve beklentiye göre her kalitede üretim yaptırabildiklerini söylüyor. Türkiye’de üretim yapmasından dolayı maliyet avantajına sahip Wood’un tişörtleri 24.90 TL’den başlıyor. Wood ürünleri şirketin kendi sitesinin yanı sıra çeşitli butiklerde satılıyor.

Bunlar arasında BİM mağazaları ve Vialand Tema Parkı’nda bulunan satış noktaları yer alıyor. Öte yandan bazı internet siteleri üzerinden de yine ürünleri bulabilmek mümkün. Şirketin henüz kendi mağaza yatırımı yok. Bülent Özdemir yakın zamanda da böyle bir yatırım yapmayı düşünmediklerini ve internetten satışa odaklandıklarını belirtiyor. Wood ürünleri arasında her yaş grubuna ve zevke yönelik tasarımlar bulunduğunu söyleyen Özdemir, “Dolayısıyla müşteri profili çok geniş. Ancak tabii ki bu tür tişörtleri ağırlıklı olarak gençler alıyor. Ebeveynler de çocukları için bu tişörtleri tercih ediyor” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu