Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Sakın Sizi de Bitcoin Kölesi Yapmış Olmasınlar?

Bitcoin. Temelleri birkaç yıl önce atılan, son aylarda yaşadığı aşırı hızlı değer artışıyla dünyanın ilgisini çeken, meşhur sayısal para birimi. Özellikle geçtiğimiz ay değerinin 1000 doların üzerine çıkmasıyla gündeme oturdu, hakkında bolca yazıldı çizildi.

Bitcoin

Ancak işin benim bahsetmek istediğim yönü biraz daha farklı. Öncelikle Bitcoin’in birkaç temel kuralını hatırlayalım: Bitcoin sahibi olmak istiyorsanız, bilgisayarınız yardımıyla sistemin özündeki karmaşık matematik hesapları çözmek ve doğru sonuca ulaşmak zorundasınız. Sistem ortalama her 10 dakikada bir 50 Bitcoin serbest bırakacak şekilde kurgulanmış durumda ve bu ortalama zaman aralığını korumak üzere sonuca ulaşmanın zorluğunu kendisine yönlendirilen hesaplamanın yüküne göre ayarlıyor. Yani 10 dakikada bulacağınız Bitcoin sayısı bu işe 10 bilgisayar ayırsanız da 50, 100 süper bilgisayar ayırsanız da 50.

işte bu durum, Bitcoin sahibi olmak isteyenleri sadece bu işe adanmış süper hızlı sistemler kurgulamaya itti. Öyle ki, Bitcoin bulmak için dünya genelinde saniyede gerçekleştirilen işlem sayısının 100 trilyonu çoktan aştığı söyleniyor. Forbes’in Kasım ayının sonlarına doğru yayımladığı bir haberde dünyada Bitcoin üretmek için bir araya gelen işlem gücünün, dünyanın en iyi 500 süper bilgisayarının toplam işlem gücünün 256 katına ulaştığı ifade ediliyordu. Üstelik ortalama 3 haftada bir, bu işe adanmış işlem gücünün 2 katına çıktığını gösteren bulgular da var; Gordon Moore’un kulakları çınlasın.

Bu kadar ön bilgiden sonra gelelim işin bizi ilgilendiren kısmına. Bitcoin üretmek için ihtiyaç duyulan bilgi işlem gücünde rekabet arttıkça, bazı yazılımlar son kullanıcı anlaşmasının derinliklerine gizledikleri maddelere dayanarak veya doğrudan botnet ağları kurgulayarak sizin bilgisayarınızı da bu iş için kullanmaya başladı. Söz konusu maddeler şuna benziyor: “Yazılımın sahibi, bilgisayarınızı bazı matematik hesaplamalar için kullanabilir ve bu amaçla bilgisayarınızla veri alışverişinde bulunabilir. Bu hesaplamalar sonucunda kazanılacak tüm ödüller yazılım şirketine aittir ve kullanıcı bunlar üzerinde herhangi bir hak elde edemez.”

Bitcoin arama işi bilgi işlem açısından zorlayıcı bir iş olduğu ancak bilgisayarın durup dururken iş yükü altında kalıp yığılmasıyla fark ediliyor. Durup dururken işlemciniz ısınıyor ve bilgisayarınızdaki pervaneler sürekli dönüyorsa, görev yöneticisini açıp baktığınızda şüpheli bazı süreçlerin işlemcinizi yoğun bir şekilde zorladığını gözlemliyorsanız siz de bu işin bir parçası haline gelmiş olabilirsiniz.

Neyse ki güvenlik yazılımı üreticileri bunları da bir tehdit olarak algılamaya başladı. Örneğin Malwarebytes analistlerinden Adam Kujava’nın bit.ly/1 eOUGIr adresindeki konuya dair detaylı analizi hayli aydınlatıcı.

Önümüzdeki dönemlerde bilgisayarınızın sebepsizce yavaşladığını görürseniz, belki bu ihtimali de göz önünde bulundurmak mantıklı olabilir.

Bu arada madem Bitcoin’den söz açıldı, konunun ilginç bir diğer boyutuna da değinmeden geçmeyelim. Daha önce Bitcoin örneğindeki gibi, farklı amaçlarla paralel işlem gücünü bir araya getiren birçok proje gördük. Kimi uzayı dinleyen teleskopların topladığı sinyallerde dünya dışı yaşamın izlerini aradı, kimi kanser ve şarbon gibi amansız hastalıklara çare olacak molekül ve proteinlerin peşine düştü. Ama gönüllü katılım esasına dayanan bu çabaların hiçbiri Bitcoin’in yaygınlığına ulaşamadı. Düşünün ki dünyanın belli bir amaca yönlenmiş en büyük işlem gücü, 10 dakikada bir dağıtılan 50 birim paranın peşine düşüyor. Bu uğurda her dakika yüzlerce trilyon işlem yapılıyor. Koşturulan sistemlerin, harcanan enerjinin ve kaynağın haddi hesabı yok. Ama bunların hepsi, tek bir şanslı işlem hariç, hiçbir amaca hizmet etmeden boşa gidiyor. Sistemin bağımsız kurgusu ve işleyişi gereği yapılan hesaplamaları farklı bir amaç için kullanamıyorsunuz. Ne kadar büyük bir israf…

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu