İş Fikirleri ve İş Kurmak

Satılık Meyve Bahçeleri ve Fiyatları

Türkiye’nin dört bir yanı meyve bahçeleri ile donanıyor. Hazır bahçelere yatırım yapmak isteyenler için çeşitli illerde satılık 155 meyve bahçesi var. Malatya’da 27 dönümlük bir kayısı bahçesini 17 bin TL’ye ya da Antalya Serik’te 22 dönümlük bir nar bahçesini 25 bin TL’ye satın almak mümkün.

meyvecilik

KİRAZ, vişne, nektarın, çilek, şeftali, elma, kayısı, portakal, üzüm, muz, zeytin, kivi, siyah incir, ceviz, badem gibi meyve üreticisinin geleceği parlak.  “Şimdi meyve bahçesi kurmak moda” hem iç piyasada hem de ihracat için talep gören meyveciliğe yatırım yapan kazanacak

Meyvecilikte önemli gelişmelerin yaşandığı ülkemizde, son yıllarda bildiğimiz klasik bahçelerin yanı sıra bin dekara kadar ulaşan büyük bahçeler de kuruluyor, yatırım yapanlar için cazip fırsatlar var. Hem coğrafi ve hem de iklim koşulları açısından şanslı bir ülke olan Türkiye’de, dünya çapında yenilebilir 150 meyve çeşidinin 90’ı yetişiyor. Yıllık meyve üretimimiz 18 milyon tona ulaştı. Meyve üretiminin rakamsal karşılığı ise 29 milyar TL. Kayısı, kiraz ve vişne üreticiliğinde dünya lideri olan Türkiye, nar ve elmada üçüncü sırada yer alıyor. Şeftali üretiminde ise dünya altmcısıyız.

HANGİ MEYVE DAHA ŞANSLI?

Hem üretim hem de satış tarafında yer alan uzmanlara göre kiraz, vişne, nektarin, çilek, şeftali, elma, kayısı, üzüm, muz, zeytin, kivi, armut, Deveci armudu, ayva, erik, siyah incir gibi meyvelerin ticari şansı oldukça yüksek. Bu meyvelerin hem iç piyasada hem de ihracatta müşterisi bol ve pazar sıkıntısı yok. Ceviz ve bademde ise halen büyük bir üretim açığı var. Bu iki ürün yatırım için en cazip meyvelerin başında geliyor.

DEVLET DE DESTEKLİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, meyveciliğe yatırım yapanlara çeşitli destekler veriyor. Bakanlık, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilere, tam veya yarı bodur meyve fidanı ile en az beş dönüm, diğer meyve fidanı türlerinde ise en az 10 dönüm alanda, sertifikalı veya standart meyve fidanı kullanarak yeni tesis ettikleri bağ ve bahçeler için alan bazlı, hibe şeklinde destekleme ödemesi yapıyor. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi (depolama, ürün işleme paketleme ve ambalajlama, makine-ekipman) çerçevesinde yüzde 50 hibe, basınçlı sulama sistemleri için faizsiz kredi ve Ar-Ge destekleri var.

Ekim anında da ciddi destekler sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl dekar başına 150 TL alan bazlı gelir desteği ödemesi yapan bakanlık, 2013 yılı ürünü için 160 TL, 2014 yılı ürünü için 170 TL destek ödemesi yapacak. Ruhsatsız alanlardaki fmdık bahçesini sökerek alternatif ürün ekim/dikimi yapan üreticilere ise üç yılda dekar başına 600 TL telafi edici ödeme desteği yapılacak.

NEREDE, HANGİ MEYVE?

2005-2012 yılları arasında verilen desteklerle Hakkari, Kastamonu, Çorum, Bursa, Denizli, Tokat, Kırşehir, Kahramanmaraş, Bingöl, Siirt, Sakarya, İzmit gibi illerde 383 bin 392 dönümlük bir alanda ceviz bahçesi kurulmuş durumda. Çevre ve Orman Bakanlığı ceviz üreticisine 49 yıllığına ücretsiz alan tahsis ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise fidanların yarı ücretini ödüyor.

Manisa Salihli. Bursa Yalova, Denizli Honaz, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Kütahya, Ankara, Amasya, Tokat, İzmir, Uşak, Afyon, İsparta, Konya, Antalya, Karaman, Niğde, Mersin, Adana, Malatya, Elazığ ve Kahramanmaraş kiraz üretiminde öne çıkıyor.

Elma deyince ise akla hemen Amasya ve İsparta geliyor. Bunları Denizli izliyor. Denizli’ye bağlı Çivril’de yeni elma bahçeleri kuruluyor.

Türkiye’nin hemen her bölgesinde nar yetişebiliyor. Ancak uzmanlara göre, Çukurova, Akdeniz, Ege ve Marmara’nın bir bölümünde daha verimli ürün almıyor.

Ege ve Akdeniz kıyılarında da kivi bahçeleri giderek yaygınlaşıyor.

Dünyadaki 2.5 milyon tonluk kayısı üretiminin 580 bin tonunu Türkiye karşılıyor. Yaş kayısıda yüzde 20, kuru kayısıda ise yüzde 90 pazar payına sahibiz. Nektarin bahçelerinin alanı hızla artıyor. Bursa, Çanakkale, İzmir gibi illerde büyük nektarin bahçeleri kuruluyor.

Üzüm ise doğudan batıya, kuzeyden güneye Türkiye’nin hemen her ilinde yetişiyor. Üzümün sofralık ve kurutmalık türleri yaygın olsa da son dönemlerde kaliteli şarap bağları da hızla artıyor.

Biz de sizler için Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine satılık meyve bahçelerini araştırdık.

RESMİN ÜZERİNE TIKLAYARAK YAZIRLARIN BÜYÜK HALİNİ GÖREBİLİRSİNİZ

mey3

mey4a mey4b mey5a mey5b mey6a mey6b mey7a mey7b mey8a mey8b mey9a mey9b

Bülent Ekimci / Para Dergisi / www.myfikirler.com

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu