Pazarlama ve Satış Taktikleri

Satış Noktasında Pazarlama ve Yaratıcılık

“Türkiye’de satış noktasında yaratıcılık yok”

Tüketiciler satın alma kararlarının yüzde 79’unu satış noktasında veriyor. Dünyada internet ve cep telefonu sayesinde interaktif projeler yapılırken, Türkiye’de klasik satış noktası faaliyetlerinin yapıldığını söyleyen POPAI Türkiye Başkanı Volkan Keskinoğlu, bu konuda yaratıcılıkta uzak olunduğunun savunuyor.

IPRA’yı üçüncü kez bir Türk yönetecek

Uluslararası Halkla ilişkiler Demeği (IPRA-Intemational Public Relations Association) 2014 yılı Dünya Başkanı’nı seçti. STAGE iletişim Danışmanlığı Ajans Başkanı Dr. Zehra Güngör, dünyanın en büyük ve en eski halkla ilişkiler meslek kuruluşu IPRA’nın 2014 Dünya Başkanlığı’na getirildi. Böylelikle 60 yıllık geçmişi olan IPRA, dünya başkanlığı koltuğunu Dr. Zehra Güngör’le birlikte üçüncü kez bir Türk’e emanet etmiş olacak. Bilindiği gibi daha önce Betûl Mardin (1995) ve Ceyda Aydede (2003) IPRA başkanlığı görevinde bulunmuşlardı.

Son yıllarda satış noktasında pazarlama giderek daha da önem kazanıyor. Bunun en önemli nedeni ise satın alma kararının daha çok satış noktasında veriliyor olması. Satış noktasında pazarlama sektörünün tek global organizasyonu olan POPAI’ın son yaptığı araştırmaya göre satın alma kararlarının yüzde 79’u satış noktasında veriliyor. Örneğin bir içecek markasına sadık biri, satış noktasında kendine yeterli bilgi verilirse başka bir markayı tercih edebiliyor. Ya da etrafta başka bir markaya geçmeye teşvik edecek kadar satış noktası pazarlama faaliyeti varsa, yeni bir marka denemeye karar verebiliyor.

POPAI Türkiye Başkanı ve ICM Global Başkanı Volkan Keskinoğlu, satış noktasında pazarlamanın pek çok firmanın pazarlama karmasında yer almaya başladığını söylüyor. Satış noktasındaki faaliyetlerde tasarım ve yaratıcılığın tüketicinin satın alma kararına çok büyük etkisi bulunduğunu anlatan Keskinoğlu “Doğnı marka ve perakendeci kavram ve mesajlan içeren tasarımlar bir proje içersinde uygulandığında yatıranın geri dönüşü büyük ölçüde garanti oluyor” diye konuşuyor.

Bugün dünyada satış noktasında pazarlamada yüksek teknoloji ve yenilik uygulamalarının hızla ilerlediğine de değinen Keskinoğlu, en son Walmart’ın Iphone uygulaması ile “Scan&Go (tara&git) tüketicilerin satın aldıklan ürünleri telefonlarına kaydedip, kasada Iphone’u ile ödeme yapmalarını da örnek gösteriyor. Türkiye’de ağırlıklı olarak tattırma, ikinci tanzim teşhir yöntemlerinin kullanıldığına vurgu yapan Keskinoğlu, yaratıcılık konusunda eksiklerin olduğu söylüyor ve “Reklamlardaki yaratıcılık kaygısı satış noktası pazarlamasında da söz konusu olmalı ama ne yazık ki yaratıcılıktan uzak işler ve tasarımlar söz konusu” diye ekliyor.

Fatoş Bozkuş / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu