Başarılı Girişimcilik

Simit zincirleri, girişimcilere firsat yaratıyor

Girişimciye can ‘simidi’!

Geleneksel üriinümüz simide kurumsal bir kimlik kazandırarak hem yurtiçinde hem de yurtdışmda büyüyen simit zincirleri, girişimcilere firsat yaratıyor. Türkiye’nin her yerinde büyümeyi hedefleyen simit zincirleri, bu yıl da birçok franchise şube açacak.

Tarihi tahminen 600 yıl öncesine dayanan simit, içinde bulunduğumuz coğrafyanın yöresel ürünlerinden biri. Çoğunluğu hala sokaktaki simit sancılan oluştursa da bu yöresel yiyecek belli başlı markalar sayesinde artık kurumsal bir kimlik kazandı. Franchise şubelerle zincirleşen simitçiler yüzlerce girişimciye de iş fırsatı yarattılar. Hala da fırsat yaratmaya devam ediyorlar.

simit zincirleri

Simite ilk kurumsal kimliği kazandıran girişimci Abdullah Kavukçu ve Haluk Okutur tarafından kurulan Simit Sarayı, ilk mağazasını 2002 yılında Mecidiyeköy’de açtı. O günden bu yana Türkiye’nin en büyük simit zincirine dönüşen şirket, yurtiçinde 140 Simit Sarayı mağazası ile 47 Simit Sarayı Mahalle mağazasına, yurtdışmda ise 94 adet Simit Sarayı mağazasına ulaştı. Simit Sarayı Franchise Direktörü Caner Yazar, 2017 yılı sonuna kadar yurtiçinde 24 ve yurtdışında 45 mağaza ile 80 Simit Sarayı Mahalle şubesi açmayı hedeflediklerini söylüyor.

Yazar, “2017 yılı hedefimiz, yurtiçi ve yurtdışmda 457 mağazaya ulaşmak. 2018 yılında ise Türkiye’de 440, yurtdışında 560 olmak üzere toplam bin mağazaya ulaşacağız” diyor.

Şirkette, başlangıç bedeli olarak yurtiçinde 50 bin Euro, yurtdışmda 75 bin Euro alınıyor. Toplam yatırım maliyeti ise 600 bin TL + KDV’den başlıyor. Yüzde 20-25 kârlılıkla çalışılıyor. Yurtiçinde yüzde 3 isim hakkı ve yüzde 2 reklam bedeli, yurtdışmda yüzde 6 isim hakkı ve yüzde 2 reklam bedeli alınıyor.

ASLI BÖREK’İN MARKASI

Simit Sokağı, Aslı Börek’in 20 yıllık sektör deneyimiyle 2014 yılında kurulan yeni bir marka. Simit ve diğer unlu mamul çeşitleri üzerine self servis konseptiyle hizmet veriyor. 10 şubeye ulaşan zincir, bu yıl başta İstanbul olmak üzere beş franchise mağaza daha açmayı planlıyor. Aslı Börek Yönetim Kurulu Üyesi Adem Yücel, 20 bin Euro başlangıç bedeli aldıklarını, toplam yatırım maliyetinin ise mağazanm metrekare büyüklüğüne göre değiştiğini ifade ediyor. Yücel, 100 metrekare mağazanın yatırım bedelinin ortalama 400 bin TL olduğu bilgisini veriyor. Lokasyonun yoğun olduğu bölgeler öncelikle tercih ediliyor. Şubeler için hedeflenen ciro, mağazanın metrekaresi ve bulunduğu konuma göre değişiyor. Royalty olarak ciro üzerinden yüzde 2 ve yüzde 1 reklam katkı payı alınıyor.

VİTAMİN 20 ŞUBE AÇACAK

Vitamin Simit, 2012 yılından bu yana faaliyet gösteren 15 şubelik bir zincir. ‘Fınn kafe’ konsepti sunan Vitamin, bu yıl 20 franchise şube daha açacak.

Lokasyon olarak genellikle ana caddeler ve meydanları tercih ettiklerini söyleyen Vitamin Simit Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Aksakallı, 20 bin dolar franchise giriş bedeli aldıklarını belirtiyor. Toplam yatırım maliyeti ise metrekare başına ortalama 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında değişiyor.

Şubeler için hedeflenen aylık ciro lokasyona göre değişiyor. Aksakallı, cironun 60 bin ile 250 bin TL arasında değiştiğini ifade ediyor. Kâr marjı yüzde 20-25 arasında. Royalty bedeli olarak cirodan yüzde 3 almıyor. Aksakallı, bayilerde aradıklan özellikleri, “Girişimci, iletişim becerileri yüksek, işletme noktasında heyecanlı ve duyarlı, işine sahip insanlar tercih ediliyor” şeklinde anlatıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu