Kariyer ve İş

Şirket Bünyesinde Kurulan Akedemiler Sektöre Eleman Yetiştiriyor

Çalışanlarının kişisel, mesleki ve teknik alanda gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla şirket bünyelerinde kurulan akademiler yavaş yavaş sektöre eleman yetiştiren organizasyonlar haline gelmeye başladı. İpekyol’dan Damat’a, Jolly Tur’dan Favori Kuyumculuk’a kadar pek çok şirketin akademileri, sadece kendilerinin değil çalıştıkları sektörün de eleman ihtiyacını karşılıyor.

Bazı sektörlerde tumover (çalışan dönüşüm hızı) oranının yüksek olması, kurumların en büyük sıkıntısı. Özellikle turizm, perakende, yeme-içme gibi sektörlerde yapılan işin meslek olarak görülmemesi ve bir kariyer yolu olarak seçilmemesi, dönemsel çalışma eğilimi sergilenmesini de beraberinde getiriyor. Sektör tecrübesi olan kişiler başka kariyer hedeflerinin peşine düşünce, yetişmiş eleman açığı en büyük sorun olarak kurumların karşısına çıkıyor.

sirketlerde akedemi

İşte bunu yaşayıp gören bazı şirketler çözüm yaratmak adına, sektöre eğitimli çalışan kazandırmak için kollan sıvamış durumda. Daha önce kurum içinde olan tüm eğitim ve gelişim programlarını tek çatı altında toplayan şirket akademileri, bu nedenle var olan çalışanlanm yetiştiren yerlerden sektöre çalışan kazandıran eğitim kurumlan haline gelmeye başladı.

Kısacası, bunlar artık hem şirketlerin var olan çalışanlarına hem de adaylara eğitim veriyor.

Kariyer basamaklarını hızla çıkmayı vaad eden bu eğitimler özellikle üniversite sınavını kazanamamış ve “Ne iş yapabilirim?” diye kendi kendine sorular soran gençlere fırsat yaratıyor.

Çünkü bu şirket akademileri ortalama üç ay süren bir eğitim aldıktan sonra hemen bir işe sahip olma imkanı sağlıyor.

Eğer kariyer yolunuzu hala çizemediyseniz, bu akademiler size yazılım geliştirmeden emlak danışmanlığına, takı tasarımından mağaza yöneticiliğine kadar pek çok kariyer fırsatı sunuyor. Üstelik bunların bazıları bunu tamamen ücretsiz olarak yapıyor.

Microsoft’tan ERA’ya, İpekyol’danTeknosa’ya kadar pek çok şirket akademisinin verdiği eğitim programlarını sizler için araştırdık. Aşağıda bu konudaki bilgileri bulacaksınız.

MICROSOFT
YAZILIM GELİŞTİRMEYİ ÖĞRETİYOR

Microsoft, Ocak 2012’de girişimci yetiştirme hedefiyle kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak Açık Akademi’yi hayata geçirdi. Açık Akademi, Türkiye’nin ilk ve tek herkese açık çevrimiçi, ücretsiz ve Türkçe uygulama geliştirme okulu oldu.

Üç farklı eğitim seviyesinin bulunduğu Açık Akademi’den hem uygulama/yazılım geliştirmeye başlamak isteyenler hem de profesyonel anlamda uygulama geliştirenler faydalanabiliyor. Açık Akademi’de eğitim alanlar Microsoft’un Windows ve Windows Phone platformlanna yönelik uygulama ve yazılım geliştirebiliyor. 1 Seviyeleri başarıyla tamamlayan öğrenciler katılım belgesi almaya hak kazanıyor. Tüm eğitim seviyelerinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması yaklaşık üç ay sürüyor.

Bugüne kadar Açık Akademi projesi ile 130 binden fazla kişiye eğitim verildi. Yaklaşık 3 bin 500 kişi Açık Akademi eğitimlerini tamamlayıp mezun oldu. Alman eğitimler sayesinde yazılan binden fazla uygulama Windows Store’da yerini aldı.

Açık Akademi’nin gelecek dönemde eklenen üç yeni programı ile daha da zenginleşeceğini belirten Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Açık Akademi Genç Yazılımcı Programı’ çerçevesinde, lise ve dengi okullarda bir yıl içinde 8 bin yeni öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.

Programın bir iş garantisi yok.

Ancak öğrenciler arasında uygulamalarını Windows Store üzerinden satarak gelir elde etmeye başlayanlar var.

Başta Microsoft Türkiye ofisinde olmak üzere bilişim şirketlerinde çalışmaya başlayanlar ve kendi şirkederi-ni kuranlar da bulunuyor.

MEDIA-SATURN
ÜNİVERSİTEDE EĞİTİM İMKANI

Media-Satum’ün dört yıldır uyguladığı bir Uluslararası Perakende Yönetimi Eğitim Programı var.

Programın amacı, liseden mezun olmuş ve üniversitede okumaya hak kazanmış öğrencilere Uluslararası Perakende Yönetimi alanında Almanya Ingolstadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde işletme ve perakende yönetimi alanında eğitim vermek ve şirketin felsefesi doğrultusunda yetiştirilmek üzere potansiyel adaylara kariyer fırsatı sunmak. Program dahilinde Ingolstadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde “İşletme ve Perakende Yönetimi” eğitimi alan öğrenciler, yedi sömestr (3,5 yıl) süren eğitimlerine ilaveten Media-Satum Merkez ve mağazalarında staj yaparak program boyunca edinmiş oldukları teorik bilgiler üzerine pratik yapma imkânı da yakalıyor. Projenin Türkiye ayağında bugüne kadar dört öğrenci mezun oldu ve şu anda programda dört öğrenci daha var.

Eğitim programı ücretli olup eğitim masraflan şirket tarafından karşılanıyor. Media-Saturn Türkiye İK Direktörü Seda Kaplan, bu program için aday seçme sürecini şöyle anlatıyor: “Program için seçtiğimiz adaylarımızda öncelikli olarak perakende sektöründe kariyer yapmayı hedefleyen, yoğun ve dinamik perakende iş süreçlerinden keyif alan, lise mezunu olup ÖSS’den lisans programına girecek puan almış ve ileri seviyede İngilizce bilgisi anyoruz. Başvurular her yıl kasım ve aralık aylarında yapılıyor. Mayıs ayının sonuna kadar Ingolstadt merkez ofisimizle ortaklaşa yürüttüğümüz seçim sürecini tamamlıyoruz.”

ERA GAYRİMENKUL
DANIŞMAN YETİŞTİRİYOR

Gayrimenkul danışmanlığı konusunda en kritik konu yetişmiş işgücü. ERA Gayrimenkul’ün tecrübeli uzmanlar tarafından mesleki eğitimler verdiği ERA Gayrimenkul Akademisi ve Uygulama Ofisi, sektörün ihtiyacı olan eğitimli gayrimenkul danışmanı kazandırılmasını hedefliyor.

Yılda 15 bin kişiye eğitim verebilecek kapasiteye sahip olan ERA Akademi, tüm katılımcılarına, ileri satış ve pazarlamadan tapu ve hukuk uy-gulamalanna, saha uygulamalarından gayrimenkul değerleme yöntemleri ve fotoğrafçılığa kadar pek çok eğitim veriyor.

Eğitime katılan tüm gayrimenkul danışmanı adaylarının başta İstanbul olmak üzere ERA Türkiye ofislerinin bulunduğu illerde hızlı bir şekilde iş bulma fırsatına sahip olduğunu söyleyen ERA Türkiye Yönetim Kumlu Başkanı Can Ekşioğlu, ocak-mayıs aylan arasında yaklaşık 350 kişiye eğitim verdiklerinin altını çiziyor.

ERA Türkiye olarak gayrimenkul sektöründe birer takım oyuncusu olan brokerlann bir arada çalıştığı ve gayrimenkul kariyerinde yüksek gelir elde etmek isteyen tüm girişimcileri eğittiklerine de değinen Ekşioğlu, 2014 yılı sonuna kadar 900 kişiye daha eğitim verilmesinin planlandığını belirtiyor. Ekşioğlu, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Bu konuda üstlendiğimiz misyon gereği kapıları tüm katılımcılara açık olan seminer ve workshoplar düzenliyoruz. Bu eğitimlere eraturkiye.com.tr web sayfamız ve sosyal medya hesaplarımızdan başvurulabilir. Bunun yanı sıra ERA Akademi tarafından verilen sektörel uzmanlık gerektiren eğitimlere ve gayrimenkul sektörüne ait diğer fırsatlarımıza ulaşmak için ERA’lı olmanız gerekiyor.”

DOORS AKADEMİ
MUTFAK UZMANI OLABİLİRSİNİZ!

Doors Akademi, yeme-içme sektörünün ihtiyacı olan uzmanlığı uluslararası standartlarda eğitim ve yeniliklerle sağlamak amacıyla 2012 yılında kuruldu. Profesyonel eğitim programlan ise ilgi alanlanna göre farklılık gösteriyor; Aşçılık, Ülker Eksper Pasta ve Ekmekçilik ve Yiyecek İçecek işletmeciliği programlarının yanı sıra meslekte en az beş yılını doldurmuş olduğunu belgelendirebilen adayların başvurabileceği İleri Aşçılık ve Ülker Eksper İleri Pasta ve Ekmekçilik eğitimleri de bulunuyor.

Ayrıca Etkinlik Yöneticiliği, Restoran ve Kafe yöneticiliği, Profesyonel Bar-Miksoloji ve Yiyecek-İçecek İşletmeciliği gibi eğitimler, bu konularda kendilerini geliştirmek isteyen girişimciler için programlanmış durumda. Eğitim programını ve sonrasında ilgili sınavlan başanyla tamamlayan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı onaylı başarı sertifikası ve uluslararası geçerliliğe sahip IHK sertifikası almaya hak kazanıyor.

Doors Akademi, mutfakta uzmanlaşmak ve profesyonel kariyerini bu alanda sürdürmek isteyen mezunlara verdiği uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalarla yurtdışında da çalışma fırsatı sunuyor. Yeni dönemden itibaren bölümlerinde ilk üçe giren öğrencilere Türkiye’nin önde gelen işletmelerinde iş garantisi de veriyor. Bugüne kadar 100’ün üzerinde kişiye eğitim verildi ve bu öğrencilerin yüzde 80’i ya iş buldu ya da kendi işini kurdu.

Eğitim ücretleri eğitim süresine ve tanımına göre değişkenlik gösteriyor. Beş günden 28 haftaya kadar süren eğitimler mevcut. Bu eğitimler için 800 TL ile 14 bin 900 TL arasında değişen bir fiyat aralığı var. Doors Akademi, Garanti Bankası işbirliğiyle öğrencilerine özel ödeme kolaylıklan sunuyor. Profesyonel eğitimleri yılda dört kez ocak, mart, haziran ve eylül aylarında açıyor.

TEKNOSA
YÜZDE 85’i İŞE GİRİYOR

TeknoSA Akademi, 2005 yılında kurulan ve elektronik perakendeciliğinde ilk ve tek MEB onaylı sertifika veren bir kurum. Bilimsel perakendecilik anlayışıyla TeknoSA standartlarına uygun, alanında yetkin, hizmet anlayışı gelişmiş, başarılı çalışanlar yetiştirmek üzere faaliyet gösteriyor. Akademi ile hem şirket çalışanlarına eğitim veriliyor hem de adaylar yetiştiriliyor.

Işkur işbirliği ile açılan MEB onaylı TeknoSA Aday Satış Danışmanı Eğitim Programı, TeknoSA satış servis standartları, ürün bilgisi, iş sağlığı ve iş güvenliği ile mağazada kullanılan programlara yönelik verilen sistem eğitimlerinden oluşuyor. Program iki hafta TeknoSA Akademi’de, bir hafta mağazada işbaşı eğitimi olarak veriliyor. Eğitim Programı’nın eğitim ve gelişim kanallannı sınıf içi eğitimler, e-eğitimler, eğitim videolaıı ve işbaşı eğitimleri oluşturuyor. Gözlem ve değerlendirmelere ilave olarak, programla-nn sonunda yapılan sınav da adayların işe girişleri konusunda belirleyici oluyor.

Bugüne kadar 10 binden fazla mezun veren TeknoSA Akademi’ye katılanların yüzde 85’i işe giriş yaptı. Bu eğitimlere katılmak isteyenlerin TeknoSA internet sitesindeki iş başvuru formunu doldurmaları yeterli.

FAVORİ
SEKTÖRE TASARIMCI KAZANDIRIYOR

Kuyum sektörünün önde gelen markalarından olan ve yurtiçinde 100’ün üzerinde mağazası bulunan Favori, yerli ve İtalyan hocaların eğitim verdiği bir tasarım okulu olan tek firma. 2005 yılında kurulan Favori Altın Akademisi, bir taraftan sektöre yeni tasarımcılar kazandırırken diğer taraftan Favori’nin takı modasına öncülük yapmasına ve mağazalanna her hafta yeni modeller eklenmesine katkı yapıyor.

Favori Altın Akademisi Eğitmeni Mehmet Pekin, bu okulla sektördeki çalışanların kalitesini artırmayı hedeflediklerini söylüyor. Pekin, kuyumculuk sektörünün en büyük eksiği olan tasarım sorununa çözüm bulmak için tasarımcı ve çağdaş perakende mağaza yöneticisi ile satış temsilcisi yetiştirdiklerinin altını çiziyor. Favori Altın Akademisi’nde şu ana kadar 250 kişiye eğitim verdiklerini, bunların yüzde 90’lık kısmının iş bulduğunu anlatan Pekin, eğitim programlarının iş garantili olmadığını ama her mezunun kolayca iş bulduğunu da ekliyor.

Favori Altın Akademisi’nin sertifika programına başvurmak için üniversite mezunu olmak ya da takı tasarımında tecrübe sahibi olmak gerekmiyor. Öğrenci seçiminin mülakatla yapıldığı programa kabul aşamasında adayların portföyleri de dikkate alınıyor. Yeni kayıtlar Eylül 20l4’te başlayacak. Bilgisayarda tasarım eğitimleri üç ay sürüyor. Ücreti ise 2 bin 500 TL.

İPEKYOL
MÜDÜR OLMAK İSTER MİSİNİZ?

îpekyol Kariyer Akademisi, Mart 2013 itibariyle ilk dönem eğitimlerine başladı. Amaçlarının kariyerine perakende sektöründe yön vermek isteyen kişilere ulaşmak, onları kurum kültürü ile yetiştirmek ve nitelikli bir çalışan profili yaratmak olduğunu söyleyen İpekyol Yönetim kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, eğitim programıyla ilgili şöyle konuşuyor:

“Akademimiz marka bazlı sektö-rel eğitim programları veriyor. Tüm eğitimleri Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nde veriyoruz. Son derece yoğun ve çeşitlilik açısından geniş bir yelpazeye yayılmış eğitimler planladık. Satış eğitimleri, perakende İngilizcesi, stil danışmanlığı, diksiyon, kişisel bakım, liderlik, girişimcilik, temel mağazacılık kuralları, müşteri odaklılık, perakende matematiği, güncel moda trendleri, bilgisayar kullanımı, kumaş ve kalıp bilgisine kadar her adayı baştan sona geliştireceğine inandığımız zengin bir eğitim programımız var.”

Bugüne kadar 41 mezun verdiklerini ve tamamını istihdam ettiklerini dile getiren Ayaydın, hedefledikleri pozisyonların mağaza müdürü ve müdür yardımcısı pozisyonları olduğunun da altını çiziyor. Eğitimlerden ücret alınmadığı gibi bir miktar da harcırah veriliyor.

Akademi mezunları, mezun oldukları andan itibaren satış danışmanı olarak işe almıyor. Üç aylık deneyimden sonra mağaza içerisindeki performansları doğrultusunda mağaza müdür yardımcısı olarak terfi edebiliyorlar. Mağaza müdür yardımcılığı pozisyonunda bir yıl deneyim sonrası ise yine performansları yüksekse mağaza müdürlüğüne terfi ediyorlar.

ORKA HOLDİNG
YÖNETİCİ ADAYLARI EĞİTİLİYOR

Orka Holding bünyesinde kurulan Orka Akademi, iki farklı amaçla hizmet veriyor. Bir yandan şirket çalışanlarına yönelik olarak ‘Kariyer Yönetimi ve Yetenek Havuzu’ oluşturmak adına eğitimlere devam edilirken, diğer yandan Management Trainee eğitim programıyla sektörde çalışmayı arzu eden belirli kriterlere sahip adaylar için -başan ortalamalan kapsamında- iş garantili olarak kurgulanmış eğitimler veriliyor.

Günümüzde sadece diplomanın yeterli olmadığının bilincinde olan yeni mezunlar için hazırlanan Orka Akademi MT programına üç dönemde başvuran 147 adayın eğitim aldığını söyleyen Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 102 adaya iş teklifi ile dönüş sağladıklarını da sözlerine ekliyor. Bu arada katılımcıların eğitim ücretleri, harcırahlar ile birlikte Orka Holding tarafından karşılanıyor.

JOLLYTUR
200 KİŞİYİ EĞİTİP İŞ SAHİBİ YAPTI

Jolly Tur’un turizm sektörüne ve kuruma nitelikli personel istihdamı sağlamak hedefiyle yola çıktığı ve 2012 yılında kurduğu Jolly Akademi, satış temsilcileri ve çağrı merkezi adayları yetiştiriyor. Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, bugüne kadar ürünlerden satış tekniklerine, iletişimden müşteri memnuniyetine eğitim alıp süreci başarı ile tamamlayan 200 kişinin Jolly Tur’un merkez ofislerinde ve acentelerinde istihdam edildiğini söylüyor.

DERNEK VE ODALARIN DA AKADEMİLERİ VAR

Firmaların akademi kurmaları yeni bir gelişme değil. Türkiye’de pek çok kurumun gerek çalışanlarına, gerek bayi ve müşterilerine, gerekse diğer iş ortaklarına teknik, mesleki, yönetsel ve kişisel gelişim amaçlı eğitim verdiği akademileri bulunuyor. Neredeyse tüm şirket akademileri bir eğitim kurumundan destek alarak eğitimlerini sürdürüyor. Şirketler en çok satış, pazarlama ve liderlik konularında eğitimler veriyor. Bugün Turkcell’den Avea’ya, Siemens’ten Oracle’a, TEB’den Garanti’ye, Borusan’dan Limak’a kadar pek çok şirket bünyesinde akademi yapılanmaları olduğunu görüyoruz.

Hatta son yıllarda dernek ve odalarda da akademiler kuruluyor. Örneğin İTO, TİAD ve PERDER bünyesinde üye şirketlerin çalışanlarının eğitildiği akademiler bulunuyor.

ilginç akademiler de yok değil. Örneğin Canon Görsel Akademi bunlardan biri. Bu akademi, Canon’dan fotoğraf makinesi alan kişilere dört saat temel fotoğraf ve makine eğitimi veriyor.

Fatoş Bozkuş

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu