Makaleler

Soru Sorma Sırası Sizde…

Birçok durumda, bir görüşme esnasında sorduğunuz sorular, verdiğiniz cevaplara oranla daha fazla bilgiyi açığa çıkarabilir. İşe alım sürecinde dikkat edilen hususlardan biri de algısı kuvvetli adaylar ve sorularıdır; bu sorular analitik yeteneklerin firmalar tarafından göz önünde bulundurulması açısından önemlidir.

Profesyonel hizmetler şirketi Deloitte’te genel müdür olan Kent Kirch, “Bir görüşmeci olarak mülakat sonunda ‘Cevaplamamı istediğiniz bir soru var mı?’ diye sorduğumda ‘Hayır, sanırım hepsini cevapladınız,’ denmesi oldukça moral bozucu oluyor” diyor. “Bazen gerçekten sinir bozucu olabiliyor… Bir adayın çalışması gereken şeylerden birisi de mülakatta sorabileceği zor bir soru bulmak olmalı. Kendi adıma, biri cevaplaması oldukça güç bir soru sorduğunda buna bayılıyorum.”

Sorular aynı zamanda, neredeyse tüm işe alma elemanları ve yöneticilerinin ümitsizce görmek istedikleri heves göstergesidir. Bir teknoloji danışma şirketi Sapient’te küresel işe alım şefi olarak çalışan Austin Cooke’a göre “İlgi göstermenin yolu birbirini izleyen sorular sormaktan, yapılana gerçek bir ilgi duymaktan ve sizin de ön araştırma yaptığınızı göstermekten geçer.

En İyi Soru Tipleri

Firmalara sorulacak iyi sorular bütünü diye bir şey söz konusu değildir. Büyük bir yağ ve petrol dağıtım şirketi olan Petro’da işe alım şefi olarak çalışan Jennifer Scott, “Sorular üzerinde düşünülmeli, eski bir soru sorulmamalı, çünkü iyi bir işe alımcı size soru sor dendiğini bilecektir ve bu can sıkıcıdır” diyor. “İnsanların genel soru tipleriyle gelmesinden nefret ediyorum.”

İşe alım uzmanları, araştırdığınız sektör ve şirkete özgü sorular sormanın öneminden bahsediyor. Kirch’e göre en iyi adaylar “mülakatı yapan kişinin işinin iyi düşünülmüş sorularla bildiğini gösterenlerdir. Şirketi belli bir dereceye kadar tanıyorsunuz, sorunuz hakkında da düşündünüz. Olay hazırlığa kadar gidiyor, bu görüşme hakkında içeri adım atmadan çok daha önce düşündüğünüz ve gerekli hazırlıkları yaptığınız izlenimini bırakırsınız.”

Pek çok işe alım uzmanı mülakat esnasında bir noktaya tutunarak bunu derinlemesine araştıran, irdeleyenleri görmek ister. Scott bunu “Bana kendi başına düşünebileceğini göster” diyerek açıklıyor.

Dört Başlangıç Sorusu

Söz konusu iş ve durum için uyarlamayı kendiniz yapacak olsanız da, size başlangıç için yol gösterici olabilecek şu dört soruya bir bakalım.

1. Buranın kültürü hakkında beni bilgilendirebilir misiniz?

İşe alınıp bu deneyimi kendiniz yaşamadıkça, şirket kültürü ile baş etmek zor olabilir. Şirketin kişiliğini açığa çıkarmak açısından mülakatta sorulacak sorular iyi bir şanstır.

2. Kariyerinizde bu noktaya nasıl ulaştığınızı söyleyebilir misiniz?

Bu soru iki aşamada güzel bir sorudur: Potansiyel iş arkadaşları veya potansiyel patron hakkında biraz bilgi edinme şansı verir, ayrıca mülakatı yapan kişinin de egosunu tatmin eder. “İnsanlar kendileri hakkında konuşmaya bayılır, eğer karşınızdaki işe alım uzmanını kendisi hakkında konuşmaya itebilirseniz bir adım yukarıya çıkarsınız” diye açıklıyor bu durumu Cooke.

3. İdare tarzınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Eğer patronunuz olabilecek biriyle mülakat yapıyorsanız, sizi ve çevrenizdekileri nasıl yönettiğini anlamak oldukça önemlidir.

Bu soruya verilecek yanıt birkaç şeyi açığa çıkarmalıdır. Ekibe katıldığınızda karşınıza çıkabilecek birtakım zorlukların farkında olmanızı sağlayacak, bunun yanında muhtemel iş arkadaşlarınızın rahatsız edici sorulara nasıl yanaştığını görme fırsatı da verecektir. Ne kadar açık sözlü olduklarını kavrama şansı da sunabilir.

4. İş memnuniyetini sağlayan en önemli kaynağınız nedir?

Bu soru potansiyel iş arkadaşlarınızın şirketin gücüne olan itibarlarını ve bu güç hakkında düşündüklerini anlamanıza yardımcı olur.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu