MakalelerŞirket Haberleri

Sürdürülebilir İş Modeli Uygulamaları Giderek Yaygınlaşıyor

KOÇ HOLDİNG
Endekste yedi şirketi var

Koç Holding, sürdürülebilirliği üretim, yatırım ve dağıtım planlarına entegre bir ortak değer yaratma çabası olarak değerlendiriyor. Koç Holding Kurumsal iletişim ve Dış ilişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl, 2015 yılında kabul edilen sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle iş dünyasının kalkınmada en önemli paydaşlardan biri haline geldiğini belirtiyor. Ünlü, çevre konusunda tüm Koç Topluluğu şirketlerinin temsil edildiği Koç Holding Çevre Kurulu ile yakın işbirliği içerisinde çalıştıklarını söylüyor.

Ünlü’nün verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz yıllarda su geri dönüşümünde çok önemli adımlar atıldı. 2014 yılında üretim süreçlerinde geri dönüşüm yoluyla 83 milyon metreküpün üzerinde su üretime tekrar döndürüldü. Diğer bir atılım da atık yönetimi konusunda yaşandı.

2012 yılında yüzde 45 oranlarında olan atık geri kazanım miktarı 2014’te yüzde 78’lere ulaştı. Ayrıca Koç Holding’le birlikte Koç Topluluğu şirketlerinden yedisi Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik En-deksi’nde yer alıyor.

YAŞAR HOLDİNG
“Hedef yüzde 15 karbon azaltımı”

Yaşar Topluluğu sürdürülebilirliği ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla kurumsal stratejinin önemli bir bütünleyicisi olarak ele alıyor. İcra Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Aktaş’ın verdiği bilgiye göre, ekonomik boyutta işletmeler, marka ve ürünlerle katkı sağlarken, çevre boyutunda karbon emisyonun ve su ayak izinin azaltılması, enerji verimliliği gibi projeler gerçekleştiriliyor. Sosyal sürdürülebilirlik boyutunda ise kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleriyle uzun soluklu projeler yürütülüyor, eğitim, spor, kültür ve sanat alanlarında toplumun gelişimine katkıda bulunmaya çalışılıyor.

Sürdürülebilirlik stratejisi, enerji ve iklim değişikliği, su kullanımı ve atık su, kullanılan sağlık ve güvenlik ile toplumsal katkıdan oluşan beş öncelikli alan çerçevesinde yürütülüyor. Mehmet Aktaş, 2007 yılında imzaladıkları BM Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında her yıl sürdürülebilirlik çalışmalarını raporladıklarını belirtiyor. Gıda ve su gibi hammaddesi doğanın kendisi olan sektörlerde faaliyet gösterdikleri için sürdürülebilirliğin çevresel boyutunda da çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydediyor. Buna göre, karbon ayak izi projesi kapsamında 2020 yılına kadar birim ton üretim başına ortalama karbon emisyonunun yüzde 15 oranında azaltılması hedefleniyor. Öncelikli olarak ele alman diğer bir alan ise enerji verimliliği.

ECZACIBAŞI HOLDİNG
Kadın dostu çalışma

Eczacıbaşı Holding 2007 yılında topluluk bünyesinde Sürdürülebilir Kalkınma Çalışma Grubu kurdu. Çalışma grubu, iyi örnek paylaşımları, araştırma ve katkı sunma, izleme-değerlendirme, hedef ve politika önerme çalışmalarını yürütüyor. 2009 yılında ise ilk kez doğrudan CE-O’ya bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü kuruldu.

Eczacıbaşı Holding İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ata Selçuk’a göre, Eczacıbaşı için sürdürülebilirlik tüm iş süreçlerinin odağında yer alıyor. Sürdürülebilirlik sadece çevresel boyutu ile değil tüm bileşenleri ile ele almıyor. Sosyal boyutunda en önem verilen konu ise cinsiyet eşitliği. Topluluk kuruluşlarını ‘kadın dostu’ hale getirmek için esnek çalışma saatleri, modern süt odaları, ortak alanlarda kadın çalışanların ihtiyaçlarına yönelik iyileştirmeler yapılıyor. Firma ayrıca iş hedefleri doğrultusunda büyürken, karbon ayak izini en düşük seviyede tutmayı amaçlıyor.

Ham maddeden üretime, lojistiğe ve atığa kadar her aşamada doğal kaynakların dengeli kullanımına öncelik veriliyor. Sürdürülebilirlik çalışmaları; enerji verimliliği, su verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir lojistik ve ulaşım, fırsat eşitliği, iş sağlığı ve güvenliği ve sürdürülebilir pazarlama olmak üzere yedi gruptan oluşuyor.

ÜLKER
Bisküvilik buğday geliştirdi

Ülker sürdürülebilirlik çalışmalarını çevre, değer zinciri, inovasyon, çalışanlar, toplumsal sorumluluk ve liderlik başlıkları altında yürütüyor. Firma bu alanda belirlenen hedeflere 2024 yılında ulaşmayı öngörüyor. Tüm çalışmalar sürdürülebilirlik platformunda yürütülüyor.

Sürdürülebilirlik Platformu Koordinatörü Begüm Mutuş’un verdiği bilgiye göre, yıllık 35 bin ton ile Türkiye’nin en büyük kakao kullanıcısı ve Dünya Kakao Vakfı üyesi olan Ülker, küresel çikolata üreticileriyle birlikte tarımsal üretimde sürdürülebilirlik ilkelerini benimsiyor. Kakao çiftçilerinin ekonomik ve toplumsal gelişmelerine destek oluyor. Bisküvinin ana hammaddelerinden olan buğdayda verimliliğin artırılması, tohum desteği sağlanması gibi çalışmalarla çiftçinin yanında yer alıyor. Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte bisküvilik buğday geliştirilerek Aliağa adı verilen çeşide ulaşıldı. Deneme üretimleri başladı. Bu proje sayesinde Türkiye’de ihtiyaç olan bisküvilik buğday ekimi alanları artabilecek.

Ayrıca inovasyonu teşvik eden çalışmalar yaparak ambalajlamada kullanılan malzemeleri azaltan firma böylece tüm ürünlerde son beş yılda 460 ton daha az plastik, 200 ton daha az kâğıt kullandı. Yine son beş yılda Ülker ve alt markalarına ait ürünlerden yaklaşık 20 bin ton şeker ve 550 ton tuz azaltımı yaptı. Benzer çalışmalarla unlu mamullerin üretiminde bin 800 ton daha az yağ kullandı.

Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi’nde işlem gören ilk gıda şirketi olan Ülker sera gazı salimim azaltmak için son beş yılda 3.6 milyon TL’lik enerji verimliliği yatırımı gerçekleştirdi.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu