MakalelerŞirket Haberleri

Sürdürülebilir İş Modeli Uygulamaları Giderek Yaygınlaşıyor

TAV
Karbon salimim % 30 azaltacak

Havalimanı terminal işletmelerinde farklı departmanlardan çalışanların yer aldığı sürdürülebilirlik grupları bulunuyor.

TAV Havalimanları Kurumsal İletişim Direktörü Bengi Vargül Şen’in verdiği bilgiye göre, bu gruplarda insan kaynakları, çevre, iş sağlığı, enerji, satın alma gibi farklı departmanların orta düzey yöneticileri yer alıyor. Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik En-deksi’nde yer alan TAV’ın Ankara Esen-boğa Havaalanı, karbon salimim nötralize etme başarısını gösteren, dünyadaki en çevreci 18 havalimanı arasında yer alıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nm oluşturduğu İşte Eşitlik Platformu’nun üyeleri arasında yer alan TAV terminallerinde yolcu başına karbon salimim yüzde 15 ila 30 arasında düşürmeyi hedefliyor.

P&G TÜRKİYE
Geri dönüşümlü ambalaj

Procter&Gamble, global ölçekte ilk sürdürülebilirlik birimini 1999 yılında kurdu ve ilk raporunu yayınladı. Türkiye’de ise bu alandaki uzun vadeli hedeflerini 2007 yılında belirledi. P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’nun verdiği bilgiye göre firma, 2010 yılında açıkladığı uzun vadeli çevresel sürdürülebilirlik vizyonu ile bu hedefleri revize etti ve 2020 yılında ulaşılmak üzere yeni hedefler belirledi. Bu hedeflerin büyük bir kısmına ise 2015 itibariyle ulaştı.

Turnaoğlu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “P&G olarak koruyoruz, çevreye dair ayak izimizi birçok farklı proje ile küçültürken, sosyal ayak izimizi aynı oranda büyütüyoruz. Atıklarını sıfırlayan, enerji tüketimini azaltan, karbon salimim minimuma indiren P&G, içinde yer aldığı dünyayı, sorumlulukları doğrultusunda koruyor.’ P&G, sürdürülebilirlik kavramını hem iş yapış süreçlerinde hem de ürünlerinde ön planda tutuyor. Arierin düşük ısıda yüksek performans gösteren temizleme teknolojisi ile Pantene Doğal Sentez’in geleneksel petrol bazlı plastiğe göre yüzde 70 daha az fosil yakıt kullanan, geri dönüştürülebilir ambalajı sürdürülebilir ürünlere birer örnek. Firma, 650 adet daha az tır sevkiyatı yaparak, 800 bin kilometre daha az yol kat ederek, 270 bin litre daha az yakıt tüketerek ve bunların sonucu olarak bin ton daha az karbon salımı yaparak lojistik alanında da büyük iyileştirmeler gerçekleştirmiş.

İSTANBUL GÜBRE SANAYİ
Çiftçi okulları açacak

İstanbul Gübre Sanayi (IGSAŞ) Pazarlama ve Satış Müdürü Ercan Karasu, günümüzde sürdürülebilirlik kavramının geniş kapsamlı bir hale geldiğine dikkat çekiyor. Karasu’nun tanımına göre, sürdürülebilirlik çevre dengesi ile ekonomik büyümeyi birlikte alan, hem doğal kaynakların etkin kullanımını sağlayan ve çevresel kaliteye önem veren hem de gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını tehlikeye sokmaksızın bugünkü ihtiyaçlarını karşılayabi-len bir model. Karasu’ya göre, IGSAŞ’ın önceliği sürdürülebilir tarım.

Çevre ve doğa korunurken aynı zamanda kısıtlı olan su, enerji gibi mevcut girdileri minimumda kullanmak ve maksimum verim elde etmek hedefleniyor.

Ercan KaraSU, İlk kez 2013 yılında sürdürülebilirlik kavramını ciddi olarak ele aldıklarına dikkat çekerek, yaptıkları araştırmada son 10 yıldır gübre tüketiminde bir artış olmadığını tespit ettiklerini söylüyor. Bunun dışında tarım alanlarının 90’lı yıllardan bu yana azalma gösterdiğini de belirlediklerini ifade eden Karasu, bu durumdan endişe duydukları için sürdürülebilir tarım yöntemini geliştirmeye karar verdiklerini dile getiriyor. Bu kapsamda şirket bünyesinde stratejik araştırma ve sürdürülebilirlik birimi oluşturulmuş. ÎGSAŞ’ın önümüzdeki hedefi sürdürülebilir tarım, tarım bölgelerinde çiftçi okulları kurulması. Önder çiftçilerden bir eğitimci kadrosu oluşturularak çiftçilere teorik ve pratik dersler verilecek.

VAKIFBANK
İlk raporunu yayınladı

Vakıfbank 2014 yılında hayata geçirilen BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde tek kamu kurumu olarak öne çıkıyor. İlk sürdürülebilirlik raporunu ise geçtiğimiz ay yayımladı. 2014 yılını ve 2015 yıllının ilk altı aylık dönemini kapsayan rapor, dünyada yaygın olarak kabul görmüş Küresel Raporlama Girişimi’nin (GRİ) geliştirdiği en güncel sürdürülebilirlik raporlaması kılavuzu olan G4 sürümü esas alınarak hazırlandı.

Sürdürülebilir enerji finansmanı için uluslararası finans kuruluşları ile kredi anlaşmaları imzalanıyor. Bu sayede hem ülkemize finansman kaynağı sağlanıyor hem de şirketlerin daha çevreci teknolojilere yönelmesi teşvik ediliyor. 2015 yılında, sürdürülebilirlik faaliyetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilebilmesi için önemli bir adım daha atarak sürdürülebilirlik organizasyon yapısını oluşturduklarını belirten Aydoğan, “Sürdürülebilirlik yaklaşımını tüm banka uygulamalarına ve iş süreçlerine entegre ediyoruz. Oluşturmuş olduğumuz yeni organizasyon yapısı ile kurumsal kimliğimize ve toplumumuza değer katmaya devam edeceğiz” diyor.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
Sürdürülebilir üniversite örneği

Özyeğin Üniversitesi sürdürülebilir üniversite alanında örnek teşkil eden çalışma ve uygulamasıyla dünya çapında kabul gördü. Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forum toplantılarında küresel üniversiteler arasında sürdürülebilirlik alanında dünyada 19 üniversiteden biri oldu. Bu üniversiteler arasında University of Oxford, Harvard Univer-sity, Princeton University, Yale University, University of California-Berkeley, University of British Columbia, Techni-cal University of Denmark, Hong Kong University of Science and Technology gibi dünyanın saygın üniversiteleri yer aldı.

VODAFONE TÜRKİYE
Beş yılda 46 milyon TL tasarruf

Vodafone Türkiye, sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda hazırlanan sürdürülebilirlik raporlarının beşincisini yayımladı. Şirketin ekonomik, sosyal ve çevresel uygulamalarına yer verilen rapora göre, Vodafone verimlilik uygulamalarıyla 2014-2015 mali yılında 8.3 milyon TL’ye yakın tasarruf elde ederken, 18 binden fazla ağacın kesilmesinin önüne geçti. Böylece, Vodafo-ne’un son beş yılda sürdürü-lebilirlik projeleri ile elde ettiği tasarruf değeri 46 milyon TL’yi geçti.

Vodafone, aynı dönemde, 65 bine yakın ağacın kesilmesini önlerken, plastik atıkların geri dönüştürülmesiyle yaklaşık 43 bin konutun günlük enerji ihtiyacının karşılanmasına denk gelecek kadar enerji tasarrufu da sağladı.

Türkiye’nin AA1000 güvenceli ve denetimli tek sürdürülebilirlik raporu olan Vodafone Türkiye sürdürülebilirlik raporu, aynı zamanda ‘GRİ G4 Materiality Matters Check’ standartlarına uygun olarak hazırlandı. Vodafone Türkiye icra Kurulu Başkan Yardımcısı Haşan Süel, mobil teknolojilerin sosyal dönüşümün ve ekonomik gelişimin önünü açan potansiyelini hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Süel’in verdiği bilgiye göre, Vodafone yeşil teknoloji programı doğrultusunda baz istasyonlarındaki 700 eski nesil klimayı yeni nesil klimalarla değiştirdi.

AKÇANSA
Çocuklara atık eğitimi veriyor

Akçansa’da sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar 2000’lİ yıllarda başlamış. Çimento sektöründe sürdürülebilirlik raporu yayımlayan ilk ve tek şirket olan Akçansa’nm sürdürülebilirlik politikası, Alman ortağı Heidelberg Cement’in hedefleriyle paralellik gösteriyor. Akçansa Genel Müdürü Umut Zenar’m verdiği bilgiye göre, bu konudaki ilk adımlar alternatif yakıtlar sahasında atıldı. Atık bertarafına ilişkin yasal zorunlulukları yerine getirdi. Endüstriyel plastik, arıtma çamuru ve çeşitli lastik atıklar çimento fabrikalarının fırınlarında yüksek ısıda yakılarak çimentonun hammaddesi haline getiriliyor. Akçansa’nm beş yıl önce yüzde 2 olan alternatif yakıt kullanım oranının 2020 yılına kadar yüzde 30’a çıkarılması hedefleniyor. Diğer yandan mikroalg, rüzgar gülü gibi verimlilik projeleri de tüm hızıyla sürüyor.

23 MW’lik ilk türbin montajının önümüzdeki yıl yapılması planlanıyor. Firma çocukların sürdürülebilir bir gelecek için bireysel sorumluluk almalarını sağlamak üzere ‘Benim Mahallem’ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında uzmanlar tarafından ilkokul öğrencilerine atıkları kaynağında ayırma, geri dönüşüm ve atıktan enerji elde etme gibi bilinçlendirme eğitimi veriliyor.

KANYON AVM
Atıklan komposto ayrıştırıyor

Konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan Kanyon, sürdürülebilirlik projelerine bir yenisini ekledi. Kanyon, mikroorganizmaların, ortamın oksijenini kullanarak organik atıkları biyokimyasal yollarla ayrıştırılmasmı sağlayan kompost makinasmı kullanmaya başladı. Bu işlemle atık yemeklerin geri dönüşüme kazandırılarak, yıllık 6.5 ton gübre elde edilmesi hedefleniyor. Kanyon yetkililerinin verdiği bilgiye göre, doğadaki bu biyolojik reaksiyon sayesinde ekolojik hayatın devamı sağlanırken, topraktaki canlılar besin ihtiyaçlarını giderebiliyor.

Kompost (Nutrient-Rich Soil) ise, bu biyokimyasal işlem sonrasmda oluşan, organik madde miktarı yani besin değeri yüksek toprağa verilen isim. Kompost, toprak ve üzerinde yetiştirilecek ürün bakımından en sağlıklı ve besin (nutrient) elementleri yönünden en zengin olanaklardan birisi. Diğer merkezi kompost-laştırma sistemlerine göre en çevre dostu çözümlerden biri olan yerinde kompostlaştırma sistemleri ile çöp konteyneri sayıları azalırken, çöp sahalarındaki atık miktarı önemli ölçüde azaldı. Yeraltı sularının kirlenmesi önlenirken, topraktan çok daha fazla verim alındı. Ayrıca toprağm su tutma oranı artarken, topraktaki tuzlanma oranı azaldı. Karbondioksit ve metan gazı salımları durdu. Yaş atık miktarınm hacmi yüzde 90, ağırlığı ise yüzde 50 azaldı. İşletmelerdeki kötü koku ve hijyen sorunu ortadan kalktı.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu