MakalelerŞirket Haberleri

Sürdürülebilir İş Modeli Uygulamaları Giderek Yaygınlaşıyor

Rönesans Holding’ten “Sürdürülebilirlik Harekatı”

Rönesans Holding’in imza attığı her proje “sürdürülebilirlik” ve “inovasyon” kavramlarıyla öne çıkıyor. Örneğin, Türkiye’de inşa ettiği RönesansBiz Küçükyalı Ofis Projesi Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk Leed Platinum Sertifikası’na sahip. RönesansBiz Mecidiyeköy Ofisi de Rönesans’ın LEED Altın Sertifika alan projeleri arasında yer aldı. “LEED Platin Sertifikası” sahibi bir diğer proje ise Rönesans Holding’in Ataşehir’de inşa ettiği Tovver projesi. Yüzde 100 yeşil enerjinin kullanıldığı projede sulama ihtiyacı depolardaki yağmur suyu ile karşılanıyor. Böylece yüzde 45 su tasarrufu sağlanıyor. Yüzde 20’si geri dönüştürülebilir malzemeyle yapılan projenin gün ışığından yararlanma oranı ise yüzde 90.

Rönesans Holding’in sürdürülebilirlik çalışmaları Türkiye ile de sınırlı değil. Rusya’daki LEED Gold Sertifikalı ilk ofis binası Renaissance Pravda da Rönesans Holding imzası taşıyor. İnşası devam eden Avrupa’nın en uzun demiryolu tüneli Gotthard Base Tüneli ise Alpler boyunca toplam ulaşım kapasitesini artıracak, Zürih’i, Milan ve Lugano’ya bağlayacak. Yolcu seyahat sürelerini kısaltarak ayrıca çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltacak.

Böylece tünelle birlikte, Avrupa’nın en büyük çevresel koruma projelerinden birisine de imza atılmış olacak. Günlük 65 yolcu treni ve 250 yük treni kapasitesi bulunan ve saatte 250 kilometre hıza ulaşabilen 200’ü aşkın trenin aynı anda geçiş yapabileceği tünel, emisyon değerlerinin azaltılmasına sunacağı katkı sebebiyle dünyanın ilgisini çekiyor ve bir çok çevre ve sürdürülebilirlik ödülünü göğüsleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Ayrıca Rönesans Holding tarafından ilki geçen yıl düzenlenen “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” yarışmasında da sona yaklaşıldı. Geleceğin mimar ve mühendislerini “sürdürülebilirlik” kavramıyla yakınlaştırmayı amaçlayan yarışmanın ödül töreni 5 Nisan’da Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nda düzenlenecek.

Karbon eksi çiftliği kuruyor

Sürdürülebilirlik kavramı iş hayatında firmaların dışında üst düzey profesyonel yöneticileri çok etkiliyor. Bu yöneticilerden biri de İT sektörünün çok iyi bildiği bir isim, Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy. Ersoy, Siemens’deki görevinden bir buçuk yıl sonra emekli olmayı planlıyor. Kendi deyimiyle ‘ikinci baharı’nda eşi ve oğluyla birlikte sürdürülebilir tarım yapmaya hazırlanıyor. Bu amaçla İzmir’in Urla İlçesi Barbaros Köyü’nde 6.5 dönüm arazi satın alan Ersoy, burada permaculture konseptini hayata geçirecek. Ersoy bu konsepti, içinde felsefe ve ruh barındıran sürdürülebilir yaşam olarak tanımlıyor. Ana öğesini ’permanent agriculture’ oluşturacak.

Bu kapsamda arazi üzerinde kendi konutu dışında beş odalı bir bağ evi yapacak. Ersoy, burada kendisinin çiftlik için danışmanlık, mentorluk koçluk ve eğitmenlik yapacağını, eşinin ise eko turizm ve kırsal turizm kapsamında bağ evini işleteceğini, kurslar, söyleşiler, atölyeler gibi aktiviteler düzenleyeceğini söylüyor.

Ersoy oğluna ise çiftliğin online tanıtım işlerini vermiş. Çiftlikte şu anda bağ, meyve ve zeytin ağaçlarının dikildiğini belirten Ersoy ticaret için ölçeğin çok küçük olduğunu da ifade ediyor. Çiftliğin Türkiye’nin ilk ‘eksi karbon’ çiftliği olacağını dile getiren Ersoy, şu bilgileri veriyor:

“Sıfır emisyonu artık hepimiz biliyoruz. Ama eksi karbon bunun da ötesine geçiyor. Yani ihtiyacınızdan fazla yenilenebilir enerji yaratıyorsunuz ve artanını komşularınızla paylaşıyorsunuz.” Ersoy, 60 yaşına kadar hak etmeden gezegeni kullandığını bundan sonra 90 yaşına kadar bunu geri ödemeyi bir borç olarak gördüğünü söylüyor.

Alışveriş merkezlerinde farkındalık artacak

iş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) ile Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYO] arasında 3 Mart 2016 tarihinde bir işbirliği protokolü imzalandı. SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ercan Çelik ve AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü’nün imzaladığı protokol kapsamında, AYD ve SKD, AVM’lerde sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı ile ilgili farkındalık yaratılması, bu yaklaşımın benimsenerek yönetim kriteri haline getirilmesi ve uygulamaya alınması konularında ortak çalışmalar yapmayı kararlaştırdı, işbirliği kapsamında AYD üyesi kurumlar da SKD tarafından enerjiyi daha verimli kullanmaya teşvik etmek amacıyla 2013’te imzaya açılan Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi’ni imzalamaları konusunda teşvik edilecek. İmzalanan bildirgeyle, kurumların enerji kullanımları konusunda durumlarını tespit etmeleri, enerji ve/veya karbondioksit azaltım hedeflerini belirlemeleri, ardından enerji kullanım performansının iyileştirilmesine yönelik şirket politikası ile uygulama stratejisi belirlemeleri hedefleniyor. Ayrıca konu ile ilgili Ar-Ge ve eğitim faaliyetleri de gerçekleştirilecek.

ERKAN K1ZILOCAK / PARA

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu