Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Tarım Destekleri 2017 – Hayvancılık Destekleri 2017

2017’de Milli Tarımı Destekleme Modeline geçilecek. Bitkisel üretimde 19 üründe 941 havza/ilçede alan bazlı destekleme modeli uygulanacak. Türkiye hayvancılıkta üç bölgeye ayrılacak ve hayvan varlığını kendisi yetiştirecek…

TARIM sektöründe 2017 yılı itibarıyla önemli değişikler yaşanacak. “Türkiye Milli Tarımı Destekleme Modeli” hayata geçirilecek. Yeni dönemde 19 üründe 941 havza/ilçede alan bazlı destekleme modeli uygulanacak, dört ana başlıkta destekleme yapılacak. Üretimle ilişkili olarak alan bazlı destekleme sistemine geçilecek. Desteklemeler sadeleştirilecek, üç yıllık planlanacak. İlk defa ekim nöbeti (münavebe) ve su kısıtı esas alınacak. Desteklemelerde tek müracaat ve yılda iki ödeme yapılacak. Destekleme ödemeleri çiftçilerin nakde en fazla ihtiyacı olduğu zamanlarda gerçekleştirilecek. 2017-2018 yılı itibarıyla yeni sistemde üretici neyi, ne zaman, nasıl ekeceğini, bu üretim sonrasında kendisine hangi imkanlar sunulacağını bilecek.

tarim-destekleri-2017

Yeni modelde atılacak adımlar sonucunda bitkisel üretimde elde edilen tarımsal hasılada 11 milyar TL’lik artış sağlanacak. Milli tarım projesiyle ithalata dayalı hayvancılık anlayışı ortadan kaldırılacak. Türkiye kendi hayvan varlığım kendi yetiştirecek. Damızlık çiftlikleri kurulacak. Türkiye hayvancılıkta üç bölgeye ayrılacak. 22 il hayvan yetiştiriciliği bölgesi ilan edilecek. Diğer tarafta ise besi ile süt ve sanayi bölgeleri olacak. Hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla üretim ve verimliliğe dayalı desteklemelere devam edilecek.

EKK’DA GÖRÜŞÜLDÜ

Türkiye, 2017 yılında tarımda sistem değişikliğine gitmeye hazırlanıyor. Yeni model, geçen hafta Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) gündeme geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ifadesiyle EKK’da tarımsal üretimde bir karış toprağın zayi edilmemesi, en rasyonel şekilde toprakların kullanılması, hayvancılıkta kendi bünyesinde, kendi meralarında hayvanları yetiştiren bir ülke noktasına gelinmesi konusunda bir seferberlik içerisinde olma kararı alındı.

“DESTEKLER ARTACAK”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, havza bazlı destekler ve üretim modelinde mevcut durumu, atılacak adımları Para Dergisi’ne anlattı. Mevcut durumda “Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli” kapsamında fark ödemesine konu 17 ürün 30 adet tarım havzasında ekolojisine uygun alanlarda desteklendiğini söyleyen Bakan Çelik, yeni dönemde Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli kapsamında 19 üründe 941 Havza/ilçede alan bazlı destekleme modeline geçileceğini vurguladı. Çelik, “Ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik öneme sahip, bölgesel önem arz eden, insan beslen-mesi-sağlığı ve hayvansal üretim açısından önemli 19 ürünün, istatistiki verileri, ekim nöbeti şekli, iklim, toprak, topografya, su kısıtı verileri, il-ilçe önerilerini de dikkate alacak şekilde oluşturulan 1 milyardan fazla verinin yer aldığı karar destek sistemi sonucunda havza/ilçe bazında farklılaştırılması ile desteklemelerin rasyonelliği, etkinliği ve bu ürünlerden elde edilen tarımsal hasıla değeri artırılacaktır” dedi.

HASILA 11 MİLYAR TL ARTACAK

Bu kapsamda; 941 adet havza/ilçede “ürün deseni” belirleme çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Bakan Çelik, “Bitkisel üretimde 19 ürünün 941 havza/ilçe bazında desteklenmesi ile planlı üretime geçerek stratejik ve arz açığı olan ürünlerin ihtiyacını öncelikle ülke kaynaklarından sağlamayı, hangi ürünün hangi havza/ilçede, ne kadar üretileceğini belirleyerek ürünlerin ekolojik ve ekonomik olarak uygun olduğu yerde üretilmesini sağlamayı ve buna bağlı olarak ürünlerde verim ve kalite artışını sağlayarak çiftçinin rekabet gücünün artırılmasmı hedefliyoruz. Bunların sonucunda bitkisel üretimde elde edilen tarımsal hasılada 11 milyar TL’lik artış sağlanarak, çiftçilerimizin sosyal refahının arttırılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu