Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Tarım Destekleri 2017 – Hayvancılık Destekleri 2017

PLANLAR ÜÇ YILLIK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alman bilgiye göre, yeni dönemde uygulanacak bitkisel üretimde 941 havza/ilçe bazlı destekleme modelinde dört ana başlıkta destekleme yapılacak. Bu modelin temel esasları şöyle olacak: “Üretimle ilişkili olarak alan bazlı destekleme sistemine geçilecek. Desteklemeler sadeleştirilecek, ilk defa ekim nöbeti ve su kısıtı esas alınacak. Desteklemeler üç yıllık planlanacak. Desteklemelerde tek müracaat ve yılda iki ödeme yapılacak. Destekleme ödemeleri çiftçilerin nakde en fazla ihtiyacı olduğu zamanlarda yapılacak. Desteklenecek ürünler havza/ilçe bazında belirlenecek.”

Hükümetin ilk 100 günü toplantısında tarımı stratejik bir alan olarak ele alacaklarım, bu konudaki katma değeri, ekonomiye olan katkısını daha da artıracaklarını vurgulayan Başbakan Binali Yıldırıman ifadesiyle yeni sistemde “Herkes her yerde her şeyi ekip biçeme-yecek. Mevsim, coğrafi şartlar bölgelere göre hangi ürünlerin hangi havzada yetişeceğine bakanlık karar verecek ve böy-lece üretilen ürün de para edecek.”

Yeni sisteme ilişkin detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak.

ORGANİK ARICILIK DESTEĞİ

Bakanlıktan alman bilgiye göre, 2016 yılında organik arıcılık ve organik bitkisel üretim destek kapsamında olacak. Organik bitkisel üretim yapan müteşebbisler dört kategori altında alan bazlı destek alacak. İyi Tarım Uygulamaları kapsamında ise meyve sebze, örtü altı, süs bitkileri tıbbi ve aromatik bitkiler desteklenecek.

YEM BİTKİLERİNE DESTEK

Tarımsal desteklerin etkin ve verimli kullanımını sağlamak maksadıyla, 2016 yılı üretim sezonunda yem bitkileri desteklemeleri kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalenin yeşil ot hasadı ve bu yem bitkilerinden yapılan silajlar da destekleme ödemesinden yararlandırılacak. 2005 yılından bu yana sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, 2008 yılından bu yana sertifikalı tohum üretimi, 2016 yılında da sertifikalı fidan üretimi destekleme kapsamına alınırken, bu çerçevede bugüne kadar 1.34 milyar TL destek ödemesi yapıldı. Bakanlığın verilerine göre, bütçe imkanları ölçüsünde birim destek miktarları her yıl artırılmakta olup, 2016 yılında yapılan artışlarla sertifikalı tohum kullanımında maliyetin yüzde 24.3 ü, sertifikalı fidan kullanımında yüzde 19.4’ü, sertifikalı tohum üretim desteğinde de yüzde 17.8’i karşılanıyor. Kaba yem açığının tamamen kapatılabilmesi için yem bitkileri desteklemelerinin artırılarak devam etmesi gerekecek. Bakanlık, bununla birlikte yem bitkileri ekiliş alanlarından en yüksek verim ve kalitenin alınmasını sağlamak amacıyla il müdürlükleri vasıtası ile üreticilere eğitimler verilmesini planlıyor.

TÜRKİYE 3 BÖLGEYE AYRILACAK

Milli tarım projesiyle ithalata dayalı hayvancılık anlayışı ortadan kaldırılacak. Damızlık çiftlikleri kurulacak. Biri hayvancılık yapacaksa, bu çiftliklerden istediği ırk ve kalitede hayvanı temin edip, hayvancılık yapılabilecek. Böylece Irk ıslahı da gerçekleşecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in açıklamalarına göre Türkiye hayvancılıkta üç bölgeye ayrılacak. Doğu Anadolu başta olmak üzere 22 il hayvan yetiştiriciliği bölgesi ilan edilecek, oralarda yem bitkilerine ciddi destek verilecek. Hayvancılıkta, yetiştirici bölgesinin yanı sıra “besi bölgesi” ve “süt ve sanayi” bölgeleri de oluşturulacak.

HAYVANCILIKTA YENİ DÖNEM

Tarım Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre yeni dönemde Türkiye’de hayvancılığının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, amacı ile üretim ve verimliliğe dayalı desteklemelere devam edilecek. Yeni hayvancılık desteklemeleri kapsamında, “buzağı” teşvik kapsamında olacak. Türkiye’de doğum ve doğum sonrası erken dönem buzağı ölümlerinin AB ülkelerinden daha yüksek oranda seyrettiğine dikkat çeken Tarım Bakanlığı, “Buzağı ölüm oranlarının düşürülmesi, mevcut po-pülasyondan üst düzeyde verim alınması amacıyla dört ay ve üzeri buzağı/malak için 350 TL, soy kütüğü desteği 500 TL, döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlanmış boğaların buzağılarına ilave 50 TL destek ödendiği” bilgisini verdi.

SÜTÇÜ ANAÇTAN BESİLİK ÜRETİMİ

Mevzuat değişikliği yapılarak sütçü ırklardan, etçi melezi besi materyali üretimi başlatıldı. Doğan buzağılar desteleme kapsamına alındı. Sözleşmeli besicilik teşvik edildi. Kırmızı ette yeterli arzın sürekliliğini ve üretici-pazar entegrasyonunu sağlamak amacıyla sözleşmeli besicilik destekleme kapsamına alındı.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu