Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Tarım Destekleri 2017 – Hayvancılık Destekleri 2017

YATIRIM VE İŞLETME KREDİSİ

Bu arada üreticiye Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile faiz indirimli yatırım ve işleme kredileri kullandırılıyor. 14 Aralık 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile hayvancılıkta küçük aile işletmelerinin kapasitelerini artırmaları ve finansman ihtiyaçlarının giderilmesi için Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerince düşük faizli yatırım ve işletme kredisi imkanı sunuluyor. Bu kapsamda; damızlık süt sığırı yetiştiriciliği, damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan besiciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan besiciliği, arıcılık, kanatlı sektörü, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, hindi besiciliği, kredi kullanım kapsamına alındı.

tarim-destek-2017

HASTALIKLARLA ETKİN MÜCADELE

Hayvan hastalıkları ile mücadele etkin bir şekilde sürdürülerek, hayvan refahının artırılmasına yönelik çalışmalara da destek veriliyor. Brucella, tüberküloz ve şap hastalıklarından ari bölgeler genişletiliyor. Hastalıktan ari işletmelere ve onaylı işletmelere destek veriliyor. Hastalıktan ari işletmelerin ve hayvan sayısının bu yolla artırılması hedefleniyor.

ET VE SÜTTE REGÜLASYON

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, Et ve Süt Kurumu fiyat dalgalanmaları yaşanan kırmızı et piyasasına müdahale ederek piyasaya kırmızı et arz ediyor. Bunun yanı sıra besi danasını tek elden daha ucuz ve daha kaliteli olarak yurtdışından getirerek yetiştiricilerin ihtiyaçlarını karşılıyor ve girdi maliyetlerini düşürüyor. Özellikle laktasyon veriminin yüksek olduğu ilkbahar aylarmda arz fazlası çiğ sütü, kota tahsis edip piyasadan çekerek süt tozuna çevirmek suretiyle üretici ve tüketicinin korunduğu, süt tozu ithalatının ortadan kaldırıldığı bir destekleme modeli uygulanıyor.

YÜZDE 70’İ HAYVANCILIĞA

Genç Çiftçi Projesi’ne ayrılan kaynağın yüzde 70’i hayvancılığa tahsis ediliyor. Besi materyalinin sürdürülebilir şekilde yurtiçinden karşılanması, gençlerin hayvancılık yapmaları, köyde kalmaları ve geri dönüşlerinin sağlanması amacıyla geliştirilen Genç Çiftçi Projesi’nden hayvancılığa yüzde 70 kaynak tahsis eden Bakanlık, 51 bin baş dişi damızlık dağıtıyor.

DOĞUDA DAMIZLIĞA ÖNCELİK

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım Destek Hamlesi çerçevesinde bölgede tarım ve hayvancılığı daha da geliştirecek projelere hız verilecek. Pakete göre, 2016-2019 döneminde damızlık üretimine özel öncelik verilecek ve ırk dönüşümü sağlanacak. Yöresel ırklar geliştirilecek. Besicilikte işletme ölçeği büyütülecek.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde damızlık hayvan varlığını arttırmak için et verimi yüksek ithal damızlık düve alımlarına yüzde 25 hibe desteği verilecek. Damızlık boğa alımma yüze 80 hibe desteği verilecek. 350 TL olan buzağı desteği bölge için 200 TL artırılacak. Et verimi yüksek işletmelere daha çok destek verilecek. Barınaklar, ahırlar en modem şekilde gözden geçirilecek. Büyükbaş, küçükbaş hayvan barınağı kamu tarafından yapılacak. Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlann maliyetleri düşürülecek. Toplam 2 milyar TL harcanarak, 1.35 milyon hektar mera ıslah edilecek. Hayvancılık maliyetlerinde en az yüzde 25’lik bir tasarruf sağlanacak.

NADAS ALANLARI AZALTILMALI

Tarım Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde bölgede nadas alanlarının azaltılmasına yönelik olarak yem bitkileri ve yemeklik baklagillerin ekiminin artırılması için ilave destek verilecek.

Makarnalık buğday üretiminin artırılmasına yönelik olarak sözleşmeli üretim yapan üreticilere havza bazlı desteklemeye ilave destek sağlanacak. Havza bazlı destekleme kapsamındaki ürünlerden elde edilen toplam tarımsal hasıla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 9.3 milyar TL den 10.9 milyar TL’ye, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise 4.4 milyar TL’den 5.1 milyar TL’ye çıkarılacak.

Bu bölgelerde sertifikalı tohum kullanımı ve üretimi desteklemelerine yüzde 50 daha fazla destek verileceğinden dolayı bölgede sertifikalı tohum kullanımında maliyetin yüzde. 36.5’i, sertifikalı tohum üretim desteğinde de yüzde 26.7’si karşılanacak.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu