Güncel Ekonomi Haberleri

Tarım Ürünlerinde Rekolte Artışı

Tarım Ürünlerinde Rekolte Yüksek Olacak

Sert bir kış geçiren Türkiye’de pek çok üründe rekolte düşüşü beklenirken korkulan olmadı. Buğdayda az da oba rekolte artışı tahmin edilirken, geçen yıl büyük sıkıntı yaşanan nohutta önemli bir artış beklentisi var. Kırmızı mercimek, zeytin, pamuk ve tütün de rekolte artışı beklenen ürünler arasında. Kuru incir ve fındıkta ise kayıp beklentisi var.

Sert geçen kışın ardından ürünlerde nasıl bir rekolte değişimi olacağı merak konusu. Bazı ürünler için rekolte tahmini yapmak için ‘erken’ yorumu yapılsa da pek çok kalemde rakamlar ortaya çıkmaya başladı. Buğday bunların başında geliyor. Türkiye Ziraatçılar Demeği’nin Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde buğday rekoltesine ilişkin tahmin çalışmaları, 2012 buğday açısından bereketli bir yıl yaşanacağını gösteriyor. Halen buğday hasat dönemine girmekte olan Çukurova Bölgesi’nde ortalama dekar başına 550 kilogram olan buğday üretiminin 650-700 kilogram arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Yine erken hasat yapılan Urfa-Harran Bölgesi’nde sulanan arazilerde geçen yıl 550 kilogram olan üretimin 600-700 kilogram arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. İç Anadolu Bölgesi’nde henüz gelişme döneminin başlarında olmasına karşın yağışların olumlu seyretmesi nedeniyle buğday ürünü iyi bir gelişim gösteriyor.

ÜRETİM ARTACAK

TÜÎK verilerine göre 2010 yılında 9.7 milyon ton olan buğday üretimi geçen yıl iyi hava koşullarının etkisiyle 21.8 milyon ton olarak gerçekleşrnişti. Mevcut koşullara bakıldığında bu yıl üretimin 22 milyon ton düzeyinde gerçekleşebileceğini belirten Türkiye Ziraat Odalan Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu durumda Türkiye’nin buğday tüketimi 18- 18.5 milyon ton arasında olduğundan her koşulda bu yıl da buğday üretimi tüketim düzeyinin üzerinde olacak” diyor.

NOHUT BEREKETİ

Hububat ve bakliyatta 2012 sezonunda hava koşullarının uygun olması nedeniyle artış olacağını öngören Arbel Yönetim Kurulu Başkam Mahmut Arslan, şu bilgileri veriyor:

“Bakliyatta tüm ürünlerde iyi bir rekolte beklenmekte. Hasat başlamadığı için rakamsal olarak değerlendirme yapılması şimdilik mümkün değil.

2011 yılında 300 bin ton olarak gerçekleşen kırmızı mercimek üretiminin bu yıl 400-450 bin ton arasında olması bekleniyor. Geçen yıl büyük sıkıntı yaşanan nohut, bu yıl öne çıkıyor. Nohutta geçen yıl 400 bin tona yakın gerçekleşen üretimin bu yıl 500-550 bin ton arasında olması beklenmekte.”

Rekolte artışının beklendiği diğer biri ürün ise zeytin. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK), 2009-2010 sezonunda 147 bin 491 ton zeytinyağı, 389 bin 120 ton sofralık zeytin üretildiğini açıklandığı biliniyor. Geçen sezon ‘yok yılı’ olmasına rağmen son altı yılın ortalamasının yüzde 26 oranında aşıldığını, kalite ve verim açısından iyi bir sezon geçirdiklerini dile getiren yetkililer, 2011/2012 sezonunda ise geçen sezona göre rekolte artışı bekliyor. Bu sezon sofralık zeytin için 450 bin ton, zeytinyağı için ise 220 bin tonluk rekolte tahmini yapılıyor.

PAMUKTA YÜZLER GÜLÜYOR

Pamukta da rekolte yükselişi hesaplanıyor. Dünyanın sayılı pamuk tedarikçilerinden birisi olan Türkiye, dünyanın yedinci büyük pamuk üreticisi konumunda. Veriler; 2009/2010 pamuk sezonunda 380 bin tonluk bir üretim gerçekleştiren Türkiye’nin geçen sezon 450 bin tonluk pamuk üretimi gerçekleştirdiğini gösteriyor. 2011/2012 sezonunda ise bir önceki sezona göre yüzde 50’lik rekolte artışıyla 675 bin tonluk pamuk üretimi gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiren Ege Tekstil ve Hammaddeleri Ih-racatçılan Birliği Yönetim Kumlu Başkanı Sabri Ünlütürk, şunlan söylüyor: “Türkiye’nin 2003/04 sezonundan bu yana üretimi ciddi oranda düşüş göstererek dünya üretiminden aldığı pay geçen sezon yüzde 1.74 iken bu sezon yüzde 2,6’ya çıkmış olacak. Belirtilen dönemde ABD, Özbekistan ve Türkmenistan’da üretim düşüşü beklenmekte olup, diğer ülkelerde bir önceki sezona göre değişen oranlarda yükselme öngörülmekte.”

Aynca ülkemizde 2010/11 sezonunda 1 milyon 250 bin ton pamuk tüketilmiş iken 2011/12 sezonunda yüzde 2’lik bir artışla ile 1 milyon 275 bin ton pamuk tüketilmesi bekleniyor. Türkiye’nin 2011/12 sezonunda dünyanın en fazla pamuk tüketen 4’üncü ülkesi olarak yerini koruması bekleniyor.

TÜTÜN İHRACATI ARTACAK

Tütün de bu yıl rekolte artışı beklenen ürünlerden. 2011 yılında üretici ile sözleşme yaparak alımda bulunan ihracatçının 50 bin ton civarında tütün alımında bulunduğu, bu rakamın da Türkiye tütün üretimini temsil ettiği belirtiliyor.

Sürdürülebilir bir tütün üretimi ve ihracatı için, üreticiyi ekime yönlendirmek amacıyla tütün ihracatçısının aldığı önlemler ve verdiği desteklerle 2012 yılı ürünü tütün üretimin yüzde 15’lik bir artışla yaklaşık 57 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’nin geçen yıl yaklaşık 373 milyon doları tütün, 305 milyon doları sigara olmak üzere toplam 677 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Ege Tütün thracatçıları Birliği Yönetim Kumlu Başkanı Mahmut Özgener, bu yıl sonunda ise 770 milyon dolarlık tütün ve tütün mamulleri ihracatının gerçekleşmesini bekliyor.

FINDIKTA REKOLTE DÜŞTÜ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri 2011 yılı fındık rekoltesini 452 bin 847 ton olarak açıklıyor. Bu sezon ise Tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından yapılan çiçek sayımları baz alındığında fındıkta son üç yılın en iyi rakamı olarak gösterilen 744 bin 627 tonluk rekolte bekleniyordu.

Ancak sayımlar yapıldıktan sonra olumsuz hava koşullarından dolayı tespit edilen rekolte miktarında ciddi düşüşlerin yaşandığını dile getiren Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaştı, “Şu an için kesin bir rakam vermek mümkün değil. Çiftçilik tecrübelerimizden aldığımız kanaat ise tespit edilen rekoltenin gerçekleşmeyeceğini yönünde. Temmuz ayı basında meyvenin kendisini sayarak gerçeğe en yakın tespitleri ortaya koyacağız. Fındık fiyatına gelince çiftçinin aklından geçen rakam 6.50 TL ve üzeri” diye anlatıyor.

Öte yandan bu yıl fındık ihracatında da düşüş bekleniyor. Geçen yıl 243 bin 766 ton iç fındık ihraç ederek bunun karşılığında 1.7 milyar dolar döviz girdisi elde eden Türkiye’nin bu yıl ise 220 bin tonluk iç fındık ihracatıyla 1.3 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor.

Türkiye’nin üretiminin yüzde 90’ını ihraç ettiği önemli tarım ürünlerinden kuru incirde de rekolte düşüşü söz konusu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, 2010/2011 sezonunda 58 bin 662 ton gerçekleşen kuru incir rekoltesinin 2011/2012 sezonunda 55 bin 653 tona gerilediğini belirtiyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu