Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Tarım ve Hayvancılık Hibeleri

DÜŞÜK FAİZLİ YATIRIM KREDİSİ

Projelere verilecek destek miktarları yüzde 50 ile 65 arasında değişiyor. Diyelim ki 500 bin TL’lik bir yatırımla süt işleme tesisi kuracaksınız. Bunun 325 bin TL’sini kurum size hibe ediyor. Arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımların ise yarısını karşılıyor.

Özetle, yapılacak yatırımın en az yarısını karşılayabiliyorsanız kalan kısmı kurum size geri ödemesiz veriyor. Destek alabilmek için TKDK tarafından herhangi bir teminat istenmiyor. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermek zorunda.

Öz kaynak sıkıntınız varsa ve kredi kullanmayı düşünüyorsanız, TKDK ile 17 bankanın protokol imzaladığını hatırlatalım. Söz konusu protokol ile her banka programdan faydalanacaklar için faiz ve komisyon indirimleri, yatırım süresince geri ödeme yapılmaması gibi kolaylıklar sağlıyor. Söz konusu bankalar şu şekilde sıralanıyor: Denizbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, tş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Alternatif Bank, Burgan Bank, Finansbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Anadolu Bank ve Fibabanka.

KAPSAM GENİŞLEDİ

IPARD-II Programı kapsamında gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyette bulunan üreticiler veya bu sektörlerde yatırım yapmak isteyen girişimcilere hibe verilecek. Kırsal alanda belirli yerel ürünlerin üretimi, kırsal turizm, kültür balıkçılığı gibi çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyenlere de destek var. Tüm bunların yanı sıra IPARD-II kapsamında biyoyakıt, biyo-gaz, biyokütle, konsantre güneş enerjisi, jeotermal, güneş enerjisi, termal güneş enerjisi, rüzgar pompaları, rüzgar türbinleri ve bunların kombinasyonları da destekleniyor. Bu alanların ilk kez destek kapsamına alındığını belirtelim.

Önceki programlarda olmayan birkaç önemli yenilik daha var. Örneğin manda sütü üretimi, mevcut işletmelerde yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği ilk kez destek kapsamına alındı. Ayrıca yeni dönemde kırsal alanlarda yerel eylem girişimleri ve çevre dostu tedbirler de desteklenecek.

Kırsal Kalkınma Programı kapsamında desteklenecek alanlar şu şekilde sıralanıyor: “Süt Üreten Tarımsal işletmelere Yatırım. Et Üreten Tarımsal işletmelere Yatırım. Süt ve Süt Ürünlerinin işlenmesi ve Pazarlanması. Et ve Et Ürünlerinin işlenmesi ve Pazarlanması. Meyve ve Sebzelerin işlenmesi ve Pazarlanması. Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi. Yerel Ürünler ve Mikro işletmelerin Geliştirilmesi. Kırsal Turizm. Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi”.

SÜT ÜRETECİSİNE1 MİLYON EURO

“Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım” kapsamında küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelerin modemize edilmesi, AB standartlarma yükseltilmesi ve iyi tarım uygulamalarını yapar hale getirilmeleri hedefleniyor. Bu doğrultuda makine-ekipman alımı, yapım işleri, hizmet alımı (genel harcamalar) ve görünürlük harcamaları destekleniyor.

Süt üreten işletmelerin hibe programından yararlanabilmesi için belirli kapasitelerde olması gerekiyor. Örneğin, işletmenin en az 10, en fazla 120 inek kapasitesi veya en az 50, en fazla 500 süt veren koyun kapasitesi ya da en az 50, en fazla 500 süt veren keçi kapasitesine sahip olması gerekiyor. Süt üreten tarımsal işletmelere yönelik hazırlanacak projenin en az 15 bin en fazla 1 milyon euro tutarmda olması gerekiyor. Bu alanlardaki projelerin yüzde 50’sine hibe verilecek. Ancak işletme dağlık alanlarda ise destek oranı yüzde 65’e çıkıyor. Ayrıca 40 yaşın altında olan genç çiftçilerin sahip olduğu tarımsal işletmelere yatırımlar için destek oranı yüzde 55’e yükseliyor.

ET ÜRETİCİSİNE DESTEK

Kırsal Kalkınma Programının “Et Üreten Tarımsal işletmelere Yatırım” bölümünde et üreten işletmelere cazip hibe destekleri var. Bu bölüm kapsamında mevcut tesis için makine-ekipman alabilirsiniz. Ayrıca yapım işleri, hizmet alımı (genel harcamalar) ve görünürlük harcamaları destek kapmasında.

Et üreten tarımsal işletmelere yönelik hazırlanacak projenin uygun harcamalar toplamı, kırmızı et üreten tarımsal işletmeler için en az 20 bin euro, en fazla 1 milyon euro tutarında olan projelere destek verilecek. Kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler için en az 15 bin, en fazla 500 bin euro’luk projelere hibe desteği var. Destek oranı ise yüzde 50.

Et üreten işletmeler en az 30, en fazla 250 baş sığır veya en az 100, en fazla 500 koyun ya da en az 100, en fazla 500 keçi kapasiteli olmalı. Kanatlı eti üreten küçük ve orta ölçekli işletmelerin ise en az 5 bin, en fazla 50 bin broyler/dönem kapasitesine veya en az bin, en fazla 8 bin hindi/dönem kapasitesine sahip olması gerekiyor.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

“Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pa-zarlanması” kapsamında kapasiteleri günlük 10-70 ton arasında olan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler desteklenecek. Ayrıca günlük 10 tondan az kapasiteye sahip olan mikro işletmelerin günlük kapasitelerinin ekonomik sürdürülebilirlik eşiği olarak belirlenen 10 tona ulaştırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar destekleniyor. Bu tarz işletmelerin yeni teknolojiler kullanarak performanslarının ve rekabet güçlerinin artırılması hedefleniyor. Destek miktarları işletmeye göre değişiyor. Süt işleyen işletmeler için en az 50 bin, en fazla 3 milyon euro’luk projeler destek kapsamında. Üretici örgütleri için destek miktarı en az 25 bin, en fazla 1 milyon euro olarak belirlenmiş. Destek oranı yüzde 50. Hibe desteklerinden yararlanacak işletmelerin çalışan sayısı en fazla 250 ve yıllık cirosu 40 milyon TL’nin altında olması şart.

ET VE ÜRÜNLERİNİN PAZARLAN MASI

Kırsal Kalkınma Programı’nın “Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması” bölümünde kırmızı et işleyen ve pazarlayan ile kanatlı eti işleyen ve pazarlayan işletmelere hibe desteği veriliyor. Kırmızı et işleme ve pazarlama konusunda işletmelerin kırmızı et kesimhaneler (sığır, keçi, koyun) parçalama tesisleri ya da küçük ölçekli kırmızı et işleme tesislerinin altyapılarının iyileştirilmesine yönelik projeler destekleniyor. Kanatlı eti işleme ve pazarlama alanında entegre işletmelere ait olanlar dahil olmak üzere küçük ve orta ölçekli kanatlı eti kesimhanelerinin, parçalama tesislerinin ya da küçük ölçekli kanatlı eti işleme tesislerinin altyapılarının, AB topluluk standartlarına ulaştırılması ve yeni teknolojilerin uygulanmasıyla ilgili projeler desteklenecek. Destek miktarı en az 30 bin, en fazla 3 milyon euro. Destek oranı ise yüzde 50.

MEYVE SEBZE İŞLEME

“Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pa-zarlanması” bölümünde ayıklama, tasnif ve paketleme yapan ve entegre soğuk hava tesisleri bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerin AB standartlarına ulaştırılmasına yönelik projelere hibe veriliyor. Ayrıca depolama ve saklamaya yönelik soğuk hava depolarının kurulması ile hasat zamanında ürünlerin turfanda kullanımının kolaylaştırılması, piyasaların düzenlenmesi, aynı zamanda kayıpların azaltılması ve ürün kalitesinin yükseltilmesine yönelik projelere destek var.

Projelerin en az 50 bin euro, en fazla 1 milyon 250 bin euro tutarında olması gerekiyor. Destek oranı yüzde 50.

SU ÜRÜNLERİ DESTEKLERİ

Kırsal Kalkınma Programı’nda “Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması” alt başlığında avlanma sonrası kayıpları minimuma indirmek için soğuk zincir uygulamasına öncelik veriliyor. Bu kapsamda mevcut tesislerin yanı sıra yeni işletmelerin kurulmasına yönelik projelere de destek verilecek. Bu doğrultuda makine ekipman alımı, yapım işleri, hizmet alımı (genel harcamalar) harcamaları destekleniyor.

Bu tarz projelerin en az 50 bin euro, en fazla 1 milyon 500 bin euro tutarında olması gerekiyor. Destek oranı ise yüzde 50.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. IPARD 2 Hibe projeleri danışmanlığı yapmaktayız. IPARD ve Kırsal Kalkınma Hibe Destekli yatırımı yapmayı planlayan veya mevcut işletmesini geliştirmek isteyen yatırımcıları bizlerle görüşmek üzere…
    Saygılarımızla,
    Osman KARABOYUN (Ziraat Mühendisi)
    0542 609 75 08

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu