İş Fikirleri ve İş Kurmak

Tarımda Yeni Fırsatlar – Tarımsal İş Fikirleri

DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE TEMİZ SU, HATTA HİÇ SU KAYNAĞI BULUNMUYOR. DUBAİLİ AGRICEL ŞİRKETİ, TOPRAK YERİNE BİR ÇEŞİT STREÇ KULLANIYOR VE BU YÖNTEM SAYESİNDE TARIMDA İHTİYAÇ DUYULAN SU ORANI YÜZDE 90 AZALIYOR.

ARZ AÇIĞINA YATIRIM İHTİYACI

Türkiye’nin tarımsal açıdan çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledik. Ancak yağlı tohumlar gibi bazı alanlarda üretim açığı bulunuyor.

PAZARLAMA SIKINTISI: Pazarlama konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Arz açığı olan ürünlerin üretimi bir yatırım alanı olarak karşımıza çıkıyor. Diğer ürünlerde kaliteli üretim, işleme ve onların iç ve dış pazarlaması da önemli yatırım konuları arasına giriyor.

BÖLGESEL POTANSİYEL: Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, “Özellikle dünya nüfusundaki artış, iklim değişikliği, gelir artışı, ürünlerin biyoyakıt olarak kullanılması tanm ürünleri ve gıdaya olan ihtiyacı artmyor. Türkiye tanmsal potansiyelini yatmmlara dönüştürdüğünde gelecekte üretip dış satım açısından önemli bir gelir sağlayacak” diyor. Türkiye Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar gibi çok büyük bir coğrafyanın tam ortasında yer alıyor ve bu bölgede bir gıda açığı var. Bu açığı kapatabilecek ender ülkelerden biri Türkiye…

TOPRAKSIZ TARIMDA FIRSAT

toptaksiz tarimTopraksız tarım, diğer adıyla “hidroponik yetiştiricilik” dünyada 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Türkiye’de ise 10O’e yakın serada bu teknik kullanılmaya başlandı.

BELÇİKA VE HOLLANDA ÖRNEĞİ: Topraksız tarımın en yoğun olarak kullanıldığı ülkelerin başında Hollanda ve Belçika geliyor. Bu iki ülkenin seralarının yüzde 95’inde topraksız tarım yapılıyor. Türkiye’de ise özellikle son bir yıldır yatırımcılar bu alana akın etmiş durumda. Türkiye’deki son tabloya göre toplam 48 bin hektar seranın yaklaşık 4 bin dönümünde topraksız tanm uygulamasına geçilmiş durumda. Uzmanlar, Türkiye’nin topraksız tarım yapılan sera alanının iki-üç yıl içerisinde 15 bin dönüme çıkacağını söylüyor. Topraksız tanm yönteminde verim normal tarıma göre beş kat daha fazla. Hareketli su kültürü ile yapılan topraksız tarımda 1 tohumdan 16 bin tane domates üretiliyor.

SATIŞTA SIKINTI YOK: Ürünün pazarlanma-smda fiyatı yüksek olmasına rağmen hiçbir sıkıntı çekilmediğini belirten sektör temsilcileri, hem iç pazarda hem de ihracatta alıcının sürekli olduğunu belirtiyor. Avrupa standartlarında yapılan üretim, Avrupa pazarlarına, Rusya’ya ve Arap ülkelerine çok rahat bir şekilde ihraç ediliyor. Hatta zincir marketlerin bu ürünleri almak için hiçbir zorluk çıkarmadığı da belirtilenler arasında. Çünkü tüketicilerin son dönemde sağlıklı beslenme anlaytışı giderek gelişiyor.

organik tarim

ORGANİK TARIM GELİŞİYOR

Organik tarım, ürünlerinin biraz pahalı satılması nedeniyle çok hızlı gelişemiyor ancak, sağlıklı ve bilinçli bir kesim tarafından tüketilmeye devam ediyor.

PAZAR HIZLI BÜYÜYOR: Pazarın Türkiye deki yıllık büyüme oranı yüzde 10. Organik tarımın geçmişi Batılı ülkelerde 1980’li yıllara dayanıyor. Global pazar büyüklüğü ise 51 milyar dolar. Toplam 130 ülkede 32 milyon hektarlık alanda organik üretim yapıldığı belirtiliyor. Türkiye’de ise ekolojik tarım sektörünün büyüklüğü 200 milyon dolar civarında. İç pazar tüketimi yaklaşık 5 milyon dolar. Ege Bölgesi, Türkiye organik tarım alanlarının yüzde 29,07’sine sahipken, üretim miktarının da yüzde 23,54’ü Ege’den karşılanıyor. İzmir ise 1156 üreticiyle Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.

BAŞKA SEKTÖRLERİ GELİŞTİRİYOR: Organik tarımındaki büyümenin beraberinde geliştirdiği farklı sektörler de var. Bunlardan biri organik gübre sektörü. Toprakların sürdürülebilir kullanımım sağlama, çevre kirliliğini azaltma ve dünyada organik tarıma doğru artan talebi göz önüne alarak azotlu ve fosforlu ticaret gübrelerinin kullanımını aza indirecek organik gübre kullanımına ağırlık veriliyor.

POPÜLER ALAN: Dünyada sağlık bilincinin her geçen gün artmasıyla organik tarım, geleceğin en popüler alanlarından biri haline gelecek. Bu alanda yeni üreticilerin pazara girmesi beklenirken, fiyatların da üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle birlikte daha makul bir seviyeye geleceği tahmin ediliyor.

Türkiye’deki son tabloya göre, toplam 48 bin hektar seranın yaklaşık 4 bin dönümünde topraksız tarım uygulamasına geçildi. Uzmanlar, Türkiye’nin topraksız tarım yapılan sera alanının ikî-üç yıl içerisinde 15 bin dönüme çıkacağını söylüyor.

TÜRKİYE, DÜNYA TOPLAM SEBZE VE MEYVE İHRACATINDAN YÜZDE 3,5 PAY ALIYOR. KALİTELİ ÜRETİM, STANDARDİZASYON SAĞLANIP MARKALAŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİNDE BU ALANDA İHRACAT ARTIŞI SAĞLANACAK.

SUSUZ TARIM POTANSİYELİ

susuz tarimDünyanın birçok yerinde temiz su hatta hiç su kaynağı bulunmuyor. Bu fikirden yola çıkarak, yakın zamanda Dubaili Agricel şirketi, yeni geliştirdiği yetiştirme yönteminde toprak yerine bir çeşit streç kullanıyor ve bu yöntem sayesinde tarımda ihtiyaç duyulan su oranı yüzde 90 azalıyor.

BÖCEK İLAÇSIZ ÜRETİM: Bu yöntem sayesinde hastalık yapıcı mikroplar hydromembrane içine nüfuz edemiyor ve böcek ilacına gerek duyulmadan bitkiler, bakterilere ve virüslere karşı daha dayanıklı hale getiriliyor. Ayıca bu teknikte yüzde 80 daha az gübre kullanılıyor.

Uzmanlara göre Türkiye, gelir artışıyla beraber iç piyasada organik olan ve olmayan ürünlerin üretimini destekleyecek düzeye geldi. Bitki ve hayvan sağlığı sorunlarını halletmiş bir Türkiye, büyük AB üyeleri için bile tehdit haline gelebilir.

BÖLGELERİN YATIRIM POTANSİYELİ

TRAKYA:    Meyvecilik, iç su balıkçılığı, üzüm, su ürünleri işleme, örtü altı tarım, hayvancılık, tarıma dayalı sanayi, arıcılık, sulama, tohumculuk.

MARMARA:    Entegre su ürünleri işleme, hayvancılık, organik tarım, iyi tarım, kırsal turizm, kültür mantarı, meyve işleme paketleme, kalkan balığı, yöresel ürünler, kesme çiçek, dondurulmuş gıda, enerji tarımı, fındık işleme, bal işleme, paketleme, sebze, örtü altı, dericilik, tohumculuk, çay, kivi.

KARADENİZ:    Entegre su ürünleri işleme, hayvancılık, organik tarım, iyi tarım, kırsal turizm, kültür mantarı, meyve işleme paketleme, kalkan balığı, yöresel ürünler, kesme çiçek, dondurulmuş gıda, enerji tarımı, fındık işleme, bal işleme, paketleme, sebze, örtü altı, dericilik, tohumculuk, çay, kivi.

İÇ ANADOLU:    Hayvancılık, sebzecilik, meyvecilik, ipekböcekçiliği, su ürünleri, şeker pancarı, yağlı tohumlar, lisanslı depo, organik tarım, iyi tarım, örtü altı çiçek, arıcılık.

EGE:    Meyve sebze, kurutulmuş gıda, seracılık, organik tarım, iyi tarım, hayvancılık, örtü altı tarım, dış mekan süs bitkileri, zeytin ve zeytinyağı, tohumculuk, fidan, su ürünleri, lisanslı depoculuk, arıcılık, ürün paketleme, ürün işleme.

DOĞU ANADOLU:    Hayvancılık, arıcılık, organik tarım, gıda ve yem, su ürünleri, kırsal turizm, tıbbi aromatik bitkiler, meyvecilik, dericilik.

AKDENİZ:    Tohumculuk, dış mekan süs bitkileri, kesme çiçek, fide, gıda, örtü altı yetiştiriciliği ve mekanizasyon, su ürünleri, gül ve kesme çiçek, meyve sebze ve işleme, et ve süt sığırcılığı, kıl keçisi, koyun, örtü altı meyve, topraksız kültür sebze yetiştiriciliği, su ürünleri, organik tarım iyi tarım, narenciye, sera, zeytincilik, arıcılık, büyük baş hayvancılık, dondurma, tarhana, yumurta ürün depolama, soğuk hava deposu, lisanslı depo.

GUNEYDOGU ANADOLU:   Zeytin, zeytinyağı, Antep fıstığı, süt üretimi, tohum ve fide, pekmez, mercimek, çikolata ve şekerleme, yemek salçası sebze kurutma, hayvancılık, meyvecilik, sebze yetiştiriciliği, organik tarım, yağlı tohumlar, su ürünleri, süt ve süt ürünleri üretimi, seracılık, enerji tarımı.

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

3 Yorum

  1. Tüm türkiye genelinde katı ve sıvı solucan gübresi üretimi ve satısı ıle alakalı bayilikler verilecektir.Sizlerde hem ülke topraklarının zenginlesmesıne katkıda bulunun hemde gelir elde edin.Ayrıntılı bilgi için 0554 904 17 32 .Organıgın gücüne güvenin…..

  2. Tüm türkiye de %100 organik sıvı solucan gübresi bayilikleri verilecektir .Organik olan gübremizin her türlü tarım ürününe bahçe bitkilerine tarla ve süs bitkilerine faydası bulunmaktadır. Hem ürünlerinizin verimini arttırın heöde kimyasal katkısı olmadan doğal ürünler yetiştirin sıvı solucan gübresi tarımda bir devrim niteliği taşır ayrıntılı bilgi ve bayilik için 0554 904 17 32 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu