Şirket Haberleri

Taş yünü pazarının lideri Rockwool, Türkiye pazarına girdi

rockwoolDünyada Empire States, Guggenheim Müzesi, Heathrow Havalimanı ve Eyfel Kulesi gibi önemli yapıların yalıtımını yapan dünya taş yünü pazarının lideri Rockwool, bu yıl Türkiye pazarına girdi. Şirket, Türkiye yalıtım pazarından yüzde 2 pay alan taş yününün payını yüzde 10 seviyelerine çıkartmayı hedefliyor.

Isı yalıtımının zorunlu hale gelmesi ve bu konuda bilincin artması yalıtım sektörünü hızla büyümesine neden oluyor. Bu büyümenin en önemli nedenlerinden biri kentsel dönüşüm.

Türkiye’de başlatılan kentsel dönüşüm’ çalışmaları kapsamında 2023 yılına kadar yaklaşık 10 milyon konutun ısı yalıtımının yapılması hedefleniyor.

Pazarın potansiyelini gören dünya taş yünü pazarının lideri Rockvvool, bu yıl Türkiye pazarına girdi. Rockvvool Grubu’nun 2012’den itibaren Türkiye’yi yatırım perspektifinde en üst sıralara taşıdığını söyleyen söyleyen Rockvvool Türkiye Direktörü Taner S. Şahin, “Türkiye’deki faaliyetler daha reaktifti. Pazarda fırsatlara göre hareket ediliyordu. Pazarlama, lojistik ve finansman gibi bütün birimleriyle birlikte Türkiye’de faaliyetlerini artıran Rockvvool, tüm birikim ve tecrübesini Türkiye’yle paylaşmak istiyor ve uzun soluklu bir büyümenin temelleri atılıyor” diyor.

40’tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor

2012 cirosu 2 milyar Euro olan Rockvvool Grubu, başta ABD, Meksika, Kanada, Fransa, Ispanya, Almanya, Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Hırvatistan, Avusturya, Macaristan, Çin, Singapur olmak üzere 40’tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Şirket, özellikle son beş yılda ABD, Çin ve Rusya’da büyük yatırımlara imza attı.

Şirketin son dönemde atılım yapmasının en önemli nedenlerinden biri dünyada yalıtımda ısı yalıtımının yanı sıra yangın güvenliği ve ses yalıtımının da ön plana çıkması. Avrupa’daki gündem ağırlıklı olarak komple yalıtım üzerine yoğunlaşırken, Türkiye’de ise Enerji Yasası’ndaki değişiklikle birlikte mantolama uygulamaları daha çok ısı yalıtımına yoğunlaşıyor.

Taş yünü yangından koruyor

Bu noktada Rockwool’u öne çıkartan taş yünüyle yalıtım yapması. Taş yünü, ısı yalıtımının yanı sıra çok farklı yönlerde katkı sağlayabilecek, birçok özelliği bünyesinde barındıran bir malzeme. Fibröz elyaf yapısı ile en iyi ses emici inşaat malzemelerinden biri konumunda. En ayırt edici özelliği ise yangın güvenliği. Taş yününün en önemli özelliklerinden birinin 1000°C üzerindeki ısı karşısında dayanıklılığı olduğunu belirten Şahin, doğru uygulandığı takdirde taş yününün yangının yayılmasını önlediğini söylüyor.

Türkiye’nin yalıtım konusuna enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik çevresinden baktığını ifade eden Şahin şu noktalara dikkat çekiyor: “Ancak göz ardı edilen çok önemli bir nokta var; güvenlik. Yalıtım konusunun içeriği ısı yalıtımından daha kapsamlı bir çerçeveye taşınarak ısı-ses yalıtımı ve yangın güvenliği noktasına getirileceğine inanıyoruz. Ülkemizde yalıtım sektörünün daha iyi bir noktaya taşınması için yapılması gerekenler var. Türkiye’de binaların yangından korunması ile ilgili oldukça detaylı hazırlanmış bir yönetmeliğimiz var ancak denetim ve uygulama tarafında ne kadar dikkatli yansıtıldığını şu anda saha araştırmalarıyla inceliyoruz.”

Rockwool pazarı büyütecek

Türkiye 60 milyon metrekare dış cephe metrajı ile Avrupa’nın en büyük mantolama pazarı konumunda. Taş yününün bu pastadaki payı 1,5 milyon metrekare yani yüzde 2 civarında. Rockvvool taş yünü pazarını yüzde 10 seviyelerine çıkartmayı ve bundan ciddi bir pay almayı hedefliyor. Avrupa’da hacim olarak en büyük mantolama pazarı olan Türkiye’nin global olarak çok ciddi bir pazar konumunda olduğunu söyleyen Rockwool Türkiye Direktörü Taner S. Şahin şöyle devam ediyor: “Isı yalıtım pazarının hacim olarak büyüklüğü zaten göz ardı edilemez bir boyutta, inşaat sektörü de aynı şekilde. Kentsel dönüşüm beraberinde ciddi bir potansiyeli getiriyor.”

Dünyada Empire States, Guggenheim Müzesi, Heathrovv Havalimanı ve Eyfel Kulesi gibi önemli yapıların yalıtımında kullanılan Rockvvool ürünleri, büyük çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere bu yıl çok büyük çaplı 47 projede kullanıldı. Sinpaş Eviya-Egeboyu, Özderici GYO-Nuvo Dragos, Çukurova Tovver, Özak GYO-Hayattepe, Yorum İstanbul, Sinpaş-Ottomare, Rönesans Tovver gibi çok sayıda projenin yalıtımını yaptıklarını söyleyen Şahin, 2014’te Türkiye proje pazarının yüzde 30’una ulaşmayı planladıklarını belirtiyor. Yalıtım sektöründe inşaat artışlarına bağlı organik büyümenin devam edeceğini öngören Şahin, bunun yanında yangın ve ses izolasyonu konusunda artan bilinçlenmenin taş yününün pazardaki payını artıracağını düşünüyor.

Türkiye’de yeni başlatılan uygulamayla Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu getiriliyor.

Bu kapsamda binalar A,B,C,D gibi sınıflara ayrılacak. Her sınıf bina için farklı yaptırımlar uygulanacak. Örneğin en İyi Enerji Kimlik Belgesindeki “A sınıfı” bir bina için enerji birim fiyatı daha düşük olacak. Emlak alım satım vergisi, tapu harcı, temizlik vergisi giderleri de minimize edilecek. “G sınıfı” bir bina, enerji korunumunda aktif rol oynamadığı için bu tip binalardan emisyon vergisi teşviklerle bilinçlendirme çalışmalarının desteklendiğini söyleyen Şahin, özel sektörde ısı yalıtımında lider firmaların direkt son kullanıcıyı hedefleyen gönüllü bilgilendirme çalışmalarının da bilinci artıracağını dile getiriyor.

Üretime pozitif bakıyor

Rockwool’un Türkiye’de henüz bir üretim tesisi bulunmuyor. Ancak Türkiye şirketin büyüme hedefleri çerçevesinde yatırımyapmayı planladığı ülkelerden biri. Şimdilik global gücü ve sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimi kullanarak Türkiye pazarım geliştirmek ve taş yünü pazarının payım büyütmek istediklerini söyleyen Şahin, “Rockvrool’un global büyüme hedefleri çerçevesinde Türkiye, yatırım hedefi olan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye ofisi olarak yatırımın altyapısını kurmaya çalışıyoruz. Yatırım için şu anki göstergelerimiz pozitif” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu