Kariyer ve İş

Terfi Zamanı Mı?

Roberta Chinsky Matuson

Bir Monster üyesi soruyor: Eğer bir kişi daha beni buranın sorumlusu sanarsa dayanamayıp çığlık atacağım. Patronum fabrikada oldukça fazla zaman geçirdiğinden ofiste pek görünmez. O gittiğinde insanlar sorumlu olanın ben olduğumu sanıyorlar, hâlbuki ofiste bir İnsan Kaynakları yöneticimiz var. Aslında bu durumu pek umursamam ama ben İnsan Kaynakları asistanıyım.

Patronun yokluğunda insanların sorularını cevaplamak konusunda rahatım ama bu gittikçe can sıkıcı olmaya başladı. Unvanı yaptığı işi tutmayan vergi mükellefi bir çalışanım. Katkılarıma itibar edildiğinden kuşkuluyum ve elbette maaşım da bu ek sorumluluğu yansıtmıyor. Bulunduğum yerde iş imkanlarının azalması da beni burada kalmaya mecbur bırakıyor. Bu durumu tersine çevirmem için ne yapmam gerekir?

Uzman cevaplıyor: Derin bir nefes alın ve verin. Yapmak istediğiniz son şey patronun odasına dalıp patlamak. Burada birkaç sorundan söz edebiliriz, şimdi bunları teker teker irdeleyelim.

Mekan, Mekan, Mekan
Birçok şirket çalışma alanlarını eşitlikçi olarak kurmuştur. Böylece çalışanların ast-üst kıdem ilişkisini anlaması zorlaşır. İnsan Kaynakları’na girildiğinde karşılaşılan ilk ofis sizinkiyse, departmanın devamının olduğunu anlamak zor olabilir.

Eğer sorun buysa, patronunuza İK bölümünün yerleşimini yeniden şekillendirmenin mümkün olup olmadığını sorun. Çözüm İK yöneticisiyle ofisleri değiştirmek kadar kolay olabilir.

Gereğinden Fazla Yardımcı Olmak
Size sorularla gelenlere karşı gereğinden fazla yardım ediyor olmanız mümkün mü? Onları doğru kişi olan İK yöneticisine yöneltmenin vakti gelmiş olabilir. Bunu uygun bir şekilde yaparsanız, çalışanlar da patronun yokluğunda sorumlu olanın o olduğunu kısa zamanda anlayacaktır.

İK Yöneticisine Yaklaşmak
Sorunu, belki de böyle bir problemin varlığından dahi haberdar olmayan İK yöneticisiyle konuşmak isteyebilirsiniz. Patron yokken, ofisteki görünürlüğünün artması gerektiğini belli etmeden tavsiye edin. Bu şekilde, insanlar patronun yokluğunda “gidilecek” kişinin kim olduğunu bilecektir.

Gerçekten O İşi Yapıyor Musunuz?
Patronun yokluğunda onun işini, belki İK yöneticisinin de işini yaptığınızı kastediyorsunuz. Ancak İK yöneticisi olmak sadece çalışanların sorularını cevaplamaktan ibaret değildir. Unvan ve maaşınızda değişiklik istemeden önce, yapmanız gerekenden farklı bir işle meşgul olduğunuzdan kesinlikle emin olun. Pozisyonunuzun firmalar tarafından nasıl tanımlandığını iş ilanlarına bakarak araştırın. Günlük sorumluluklarınız ve bu açıklamaları karşılaştırınca elde ettiğiniz sonuç nedir?

Tazminat
Tazminatınızın yetersiz olduğunu düşünmeniz size bir şey kazandırmaz, bunu kanıtlamak için gerçek ve sağlam verileri biraraya getirmelisiniz. İnternette araştırma yapın, maaş kılavuzumuza göz atın ve başka şirketlerdeki tanıdıklarınız vasıtasıyla oradaki İK çalışanlarının ne kadar kazandığı hakkında fikir sahibi olun.

Terfi Zamanı
Eğer gerçekten terfi zamanı geldiyse, kendinize çekidüzen verin. Iş tanımınızı tekrar yazın ve performansınızla alakalı bir özeleştiride bulunun, kendinizi değerlendirin. Ofise geldiğinde patronunuzla bu konuyu konuşmak istediğinizi bildirin.

Kariyer Planı
Eğer patronunuz terfiye henüz layık olmadığınızı düşünüyorsa, sizi bir sonraki aşamaya geçirecek bir kariyer planı yapılandırmada size yardımcı olmasını isteyin. Kendi departmanınızda bir İK müdürü veya çok yönlü üst düzey yöneticiden bahsetmemiş olmanız şirketinizde büyümek için yer olduğu anlamına geliyor olabilir.
Şimdi tek yapmanız gereken patronla bu görüşmeyi bağırış ve çığlıklarınız yürütme kurulunun katından duyulmadan ayarlamak olmalı.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu