Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Tıp Fakültelerinin Kontenjanları ve Şartları

Yeni tıp fakültelerinin kurulması doktor olmayı kolaylaştırdı. Eskiden yalnızca ilk bine giren öğrencilerin okuyabildiği tıp fakültelerine artık ilk 3 bindeki öğrenciler tam burslu olarak girebiliyor. Vakıf üniversitelerinde tıp okumanın yıllık ücreti 35 ila 55 bin TL arasında değişiyor.

BUGÜNLERDE üniversite adayları ve aileleri tatlı bir telaş içinde… Üniversite sınavı sonucunu alan adaylar tercihlerini şekillendirmeye çalışıyor. Tercihlerini yapan adaylar arasında muhtemelen çok sayıda doktor olma hayali kuran vardır. Eskiden de bu hayali kuran çoktu ama gerçekleştirme olanağı son derece sınırlıydı. Oysa şimdilerde doktor olmak biraz daha kolaylaştı. Bundan 20 yıl önce üniversite sınavında ancak ilk bine giren öğrenciler tıp fakültelerine girebilirken şimdilerde ilk 3 bine giren öğrenciler rahatlıkla tıp fakültesi öğrencisi olabiliyor. İlk 15 binde olan öğrencileri kabul eden tıp fakülteleri bile var. Bunun nedeni ise hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde yeni tıp fakültelerinin açılması…

doktor olmak

Halen 176 üniversitemizde iki adet tıp fakültesi var. Istanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversiteleri’nin ikişer tıp fakülte, olduğunu belirtelim. Bu fakültelerden 21’i vakıf üniversitelerine bağlıyken 65’i devlet üniversiteleri bünyesinde bulunuyor.

DOKTOR AÇIĞINA ÇARE

Türkiye 2006 yılından bu yana 28 yeni tıp fakültesine kavuştu Artık Adıyaman’dan Kırşehir Bingöl’den Konya’ya, Gaziantep’ten Rize’ye kadar birçok ilde tıp fakültesi var. Bu durum AK Parti hükümetinin sağlık sektöründeki doktor eksiğine çare bulma çabalarıyla yakından ilgili. Nihayetinde Türkiye’de 130 bin doktor görev yapıyor. OECD ülkelerinde 100 bin kişiye ortalama 316, Türkiye’de ise 169 doktor düşüyor. Türkiye’nin 100 bin kişiye düşen doktor sayısında OECD ortalamasını yakalaması için doktor sayısını en azından 245 bine çıkarması gerekiyor. Yani Türkiye’de 115 bin doktora daha ihtiyaç var. Bu nedenle tıp fakültelerinin açılışı destekleniyor. Şu anda tıp fakültelerinde okuyan öğrenci sayısının 50 bin civarında olduğu biliniyor.

ÜNİVERSİTE – HASTANE İŞBİRLİĞİ

Aslında görünürde tıp fakültesi kurmak çok maliyetli bir iş ama son yıllarda getirilen ‘afiliasyon” yani ilişki anlaşmalarıyla bu kolaylaştı. Eskiden her tıp fakültesinin kendi uygulama hastanesi vardı. Son yıllarda ise tıp fakültesi olan üniversitelere tam teşekküllü özel hastanelerle işbirliği yapma olanağı verildi. Böylece tıp fakültesi kuran vakıflar sıfırdan hastane kurma derdinden de kurtuldular. Örneğin, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin, Göztepe Medi-kal Park Hastanesi ile afiliasyon protokolü yaptığı biliniyor. Ancak bu hastanelerin her branşta SGK anlaşmasının olması isteniyor. Bu da Koç Üniversitesi gibi bazı üniversiteleri yeni SGK anlaşmalı hastane kurmaya itiyor. Nihayetinde, Koç Üniversitesi’nin Topkapı’da kurduğu 250 yataklı yeni hastanesi eylül ayında açılacak.

Üniversite ile hastane işbirlikleri doktor adaylarma uygulama olanağı sağlarken, fakültenin eğitim kadrosunu da doğal olarak destekliyor. Bilindiği üzere Bakanlar Kurulu kararıyla kurulabilen tıp fakültelerinde üç bölüm olmak zorunda. Bunlar, temel bilimler, dahili (klinik) bilimler ve cerrahi bilimler. Klinik bilimler ve cerrahi bilimlerde ders veren hocaların zaten bir sağlık kurumunda çalışıyor ve hasta bakıyor olması gerekiyor. Üniversitelerle hastane işbirlikleri doğal olarak öğretim üyesi açığının çözülmesini de sağlıyor. Ancak böyle bile olsa Türkiye’de yeni kurulan tıp fakültelerinde uzman açığı olduğu biliniyor. Zira birçok bölüm altındaki ana bilim dallarını yardımcı doçentler kurmuş durumda.

Tıp fakültesi olan vakıf üniversiteleri

  • Acıbadem Üniversitesi
  • Bahçeşehir Üniversitesi
  • Başkent Üniversitesi
  • Bezm~i Alem Vakıf Üniversitesi
  • Fatih Üniversitesi
  • İstanbul Bilim Üniversitesi
  • İstanbul Medipoi Üniversitesi
  • İstanbul Sebahattin 2aim Üniversitesi
  • İzmir Üniversitesi
  • Koç Üniversitesi
  • Maltepfc Üniversitesi
  • Meviana Üniversitesi
  • Okein Üniversitesi
  • Sanka Üniversitesi
  • Şifa üniversitesi
  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  • Turgut Özal Üniversitesi
  • Ufuk Üniversitesi
  • Yeditepe Üniversitesi
  • Yeni Yüzyıl Üniversitesi.
  • Zirve Üniversitesi

Üç yıl içinde öğrenci alacak

35 BİN TL’YE TIP EĞİTİMİ

Evet, başta da söylediğimiz gibi tıp okumak eskisine göre oldukça kolaylaştı. Ama burada işin maliyet kısmına da değinmeden geçmemek lazım. Vakıf üniversitelerinde en pahalı olanlar tıp fakülteleri. Buralarda okuyarak doktor olmak isteyenlerin yıllık 35-55 bin TL arasındaki ücreti gözden çıkarmaları gerekiyor. Bu rakam sadece eğitim için ödeniyor: barınma, kitap gibi yıllık 10 bin TL’yi bulan ücretler buna dahil değil. Ancak bu alanda iddialı olmak isteyen bazı vakıf üniversiteleri tıp bölümlerine yüzde 100 burslu öğrenci kabul ediyor. Barınma dahil birçok sosyal olanakları öğrencilerine sunan üniversiteler, öğrencilerinin cebine 2-3 bin TL harçlık bile koyuyor.

Vakıf üniversitelerinin tıp fakültelerinin bu yılki kontenjanlarını ve şartlarını araştırdık…

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
100 öğrenci kontenjanı var

Acıbadem Üniversitesi 2007 yılında Acıbadem Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından kuruldu. 2009 yılında tıp fakültesi ilk öğrenci alimim gerçekleştirdi. Önümüzdeki yıl fakülte ilk mezunlarını verecek. 225 akademisyenin görev yaptığı fakültenin eğitim dili İngilizce. Fakültede eğitim programı temel ve klinik bilimler, klinik stajlar ve intörnlük olmak üzere üç fazdan oluşuyor. Dört ve beşinci sınıflarda yapılan klinik stajlarda öğrenciler hastane ortamında ayaktan ve yatan hastalarla birebir karşılaşarak klinik bilgi ve becerilerini geliştiriyorlar. Intörnlük döneminde ise bir yıl boyunca hastanede ve sahada akademisyenlerinin gözetiminde hekimlik yapıyorlar. Öğrenciler, Acıbadem Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olan Acıbadem Atakent Hastanesinde staj dönemlerini geçiriyorlar.

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2013-2014 öğretim yılında 324 öğrenci öğrenim gördü. Fakültenin 2014-2015 yılı öğrenim ücreti 47 bin 500 TL (bu rakama yüzde 8 KDV dahil değil). Bu yıl, 10 burslu, 90 ücretli kontenjanından olmak üzere toplam 100 öğrenci alınması planlanıyor. Tıp Fakültesinin geçen yıl MF-3 puan türünde burslu kontenjanda 497.2 taban puan, ücretli kontenjanda 417.3 taban puan ile alım gerçekleştirdiğini belirtelim.

Acıbadem Üniversitesi Rektörü Dr. Ahmet Şahin, “Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi için esas olan bilimsel bilgiye sahip, uygulama ve davranışsal yetenekleri gelişmiş, donanımlı hekimler yetiştirmek. Bu nedenle fakülte, güçlü akademik kadrosunun yanı sıra öğrencilere birinci sınıftan itibaren uygulama alanları sağlayan teknolojik altyapısı ile tıp eğitimine katkı sağlamayı hedefliyor” diyor. Şahin’in verdiği bilgiye göre, Acıbadem Üniversitesi’nde teknolojik altyapısı ile dünyanın ilk üç simülasyon merkezinden biri olan CASE tleri Düzey Klinik Simülasyon ve Eğitim Merkezi bulunuyor. Bu merkez sayesinde öğrenciler, klinik stajlarda hastanelerde gerçek hasta ile karşılaşmadan önce gelişmiş simülatörlerde birçok klinik durumu yaşayabiliyorlar. Bu arada Acıbadem Atakent Hastanesinin Acıbadem Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğunu da vurgulayalım. Dördüncü sınıftan itibaren öğrenciler stajlarını bu hastanede sürdürüyorlar. Tüm branşlarda SGK anlaşması bulunan hastane, 60 bin metrekare kapalı alanda ve 278 yatak kapasitesi ile hizmetini sürdürüyor.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Yüzde 100 burslu

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi (BAU) geçen sene ilk öğrencilerini aldı. Aldığı 40 öğrencinin tamamını yüzde 100 burslu kabul eden BAU, bu yıl da tam burslu 60 öğrenci kabul edecek. BAU’nun Me-dikal Park Göztepe Hastanesi ile afiliasyon anlaşması bulunuyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Türkiye birincisi dahi bize geldi. Öyle söylenildiği gibi evler arabalar alınmadı. Bu yıl yüzde 100 burslu 60 öğrenci alıyoruz” diyor. “Araştırmaya önem veren, sadece hekim olmak amacında değil bilim insam-hekim olmak isteyen öğrenciler istiyoruz” diyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürü)’or: “Başarılı bulduğumuz öğrencileri mülakata davet ediyoruz. Neden tıp istediklerinden dünyada ilgilerini çeken bilimsel konulara kadar birçok konuda fikirlerini öğreniyoruz. Şubat ayından beri mülakatlarımız devam ediyor. Beğendiğimiz öğrencilere burs sertifikası veriyoruz. Şu ana kadar farklı şehirlerden 400 öğrenci ile görüştük. 17 Temmuz’a kadar ilk 3 bine giren öğrencilerden mülakata katılmak isteyenler bize başvurabilir.”

BAU’da 46 ana bilim dalı var. 120 öğretim üyesi ile akademik çalışmalarını sürdüren fakültenin danışma kurulunda Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 10 yıl dekanlık yapmış Prof. Dr. Joseph Martin bulunuyor. Ayrıca İsviçre hükümeti tarafından iki kere Nobeie aday gösterilen Cenevre Üniversitesinin öğretim üyelerinden Ordinaryüs Prof. Dr. Afksendiyoz Kalongos da fakültede ders veriyor. Tıp fakülteleri altı yıl ama İngilizce eğitim veren BAU’da öğrenciler bir yıl da hazırlık okuyor. Bahçeşehir Oniversitesi’nin Washington DC Kampü-sü’nde burslu olarak geçirilen bu bir yılda öğrenciler Georgetown Üniversitesi’nde tıp İngilizcesi ve anatomiye giriş dersi de alıyorlar.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
40 öğrenci alacak

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ilk öğrencilerini 2010 yılında aldı. Halen 169 öğrenci ve 67 öğretim elemanı bulunan Koç’ta klinik alanlarda öğretim elemanı kadroları da artırılıyor. Fakülteye her yıl 40 öğrenci alınıyor. 2014-2015 yılı için belirlenen öğrenim ücreti KDV dahil 55 bin 100 TL. Fakülteye alman öğrencilerin yüzde 50’si tam, yüzde 50’si ise yarım burslu. Tümüyle burssuz bir kategoride öğrenci alınmıyor. Tam burslu öğrenciler için ücretsiz yurt, ders kitapları temini ve aylık burs ödemesi sağlanıyor. Ayrıca yıl içinde üstün başarı, lojman yardımı, kitap yardımı gibi destekler bulunduğunu da belirtelim. 2013 yılında tam burslu öğrenciler, ilk 200, yarım burslu öğrenciler ise ilk 4 bin aday arasından fakülteye girmişler. Sınırlı sayıda yurtdışm-dan veya içinden yatay geçişle öğrenci de alındığı oluyor.

Fakültenin temel tıp bilimleri ve temel araştırma laboratuvarları Rumelifeneri Kampüsü’nde bulunuyor. Klinik tıp bilimleri ve çevrimsel araştırma laboratuarları ise bu yıl eylül ayında Topkapı’da açılacak Koç Üniversitesi Flastanesi’nde yer alacak. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan, “Tam teşekküllü

ve 250 yataklı olan hastanenin ikinci bölümü tamamlandığında yatak sayısı 400’e ulaşacak. Hastanemiz modern bir mimari ile üstün teknolojik donanıma sahip ve her kesimden hastaya hizmet verecek şekilde planlanmakta. Klinik sınıflardaki öğrencilerimiz (4, 5 ve 6’ncı sınıflar) iciıı hastaneye ulaşımı kolay bir bölgede yurtlar hazırlıyoruz” diyor. Profesör Ruacan, tıp fakülte için araştırma ve eğitim öncelikli bir gelişme planladıklarının altını çiziyor ve “Bu amaçla öğretim kadrosu oluştururken ve sınırlı sayıdaki nitelikli öğrencilerle eğitimimizi sürdürürken araştırma en önde gelen ilkelerimizden biri” diye konuşuyor.

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
35 bin tl’ye tip okutuyor

Sanko Üniversitesi Tıp Fakültesi bu yıl ilk kez öğrenci almaya hazırlanıyor. Kendini ‘Tematik Üniversite’ olarak tanımlayan üniversitesinin tıp fakültesinde temel, dahili ve cerrahi tıp olarak tüm anabilim dalları bulunuyor. Üniversite, tıp fakültesine 10’u yabancı olmak üzere 60 öğrenci alacak. Fakültede 13 profesör, 4 doçent, 20 yardımcı doçent bulunuyor. Sanko Üniversitesi fakültenin bu yılki ücretini 35 bin TL olarak belirledi. Ayrıca öğrencilere burs, harçlık, barınma ve sosyal olanaklar da sunuluyor. LYS’den en yüksek puanla gelen yüzde 10 öğrenciye tam burs (yüzde 100 eğitim-öğre-tim ücretinden muafiyet), ilk bin gelenlere yüzde 100 eğitim öğretim ücret muafiyeti, 1001-3000 aralığından gelenlere yüzde 75 eğitim öğretim ücret muafiyeti, 3001-5000 aralığından gelen öğrencilere yüzde 50 eğitim öğretim ücret muafiyeti uygulanacak. Şehit ve gazi çocuklarına ilk üç tercihinde Sanko Üniversitesi’ni seçmiş olmaları halinde eğitim öğretim ücretinde yüzde 50 indirim yapılacak. Bursların yanı sıra ilk 100’den gelen öğrencilere 2 bin TL, ilk 5 binden gelen öğrencilere çeşitli oranlarda cep harçlıkları verilecek. Sanko Üniversitesi Tıp Fakültesinin uygulamalı eğitimleri Türkiye’nin en büyük özel hastanesi olan, 611 yataklı Özel Sani Konukoğlu Flastanesi bünyesinde verilecek.

Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Smav, üniversitede başlangıç olarak 25 milyon dolarlık yatırım bütçesiyle yola çıktıklarım belirtiyor. “Ezbere değil uygulamaya dayalı bir eğitim planlıyoruz” diyen Smav, öğrencilere laboratuarlarda araştırma yapmayı öğretmeyi planladıklarını söylüyor. Üniversitede nitelik anlamında çıtayı yükseltme gayreti içinde olacaklarını belirten Sınav, “Yetkin bir akademik ekip ile ilk öğrencilerimizi bekliyoruz. Ayrıca yurtdışındaki önemli üniversitelerde görev yapmakta olan başarılı Türk bilim insanlarından da misafir öğretim üyesi olarak yararlanabilmek için güzel bir proje yaptık ve bunun için kuruluş bütçemizde önemli bir kaynak ayırdık” diye konuşuyor.

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TİP FAKÜLTESİ
Her öğrenciye bir akademisyen

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi 7 Temmuz 2009 tarihinde kuruldu. İstanbul Haliç Yerleşkesi’nde hizmet veren fakültenin uygulama eğitimleri, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde veriliyor. İngilizce Hazırlık Sınıfı, bir ve ikinci sınıflar Haliç Yerleşkesi’nde eğitim alırken, klinik stajlarına geçen üç, dört ve beşinci smıf öğrencileri Bağcılar Tıp Fakültesi Hastanesi’nde eğitim görüyor. Tüm bölüm ve ana bilim dallarının bulunduğu fakültede halen 293 öğrenci ile 249 akademisyen bulunuyor. 2014-2015 eğitim-öğretim yılı ücreti yüzde 25 burslu 34 bin 500 TL, yüzde 50 burslu 23 bin TL ve burssuz olarak 46 bin TL olarak açıklandı. Öğrenciler için yurt, kütüphane, yemekhane, spor alanları, araştırma merkezi, araştırma labo-ratuvarları, öğrenci kulüp-lül leri de mevcut.

Medipol Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Naci Karacaoğlan, tıp fakültelerindeki nitelik sorununu Prof. Dr. Naci Karacaoğlan uygulama ve araştırma hastanelerinden yoksunlukla ilgili olarak görüyor. Karacaoğlan, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “480 yataklı hastanemiz Türkiye’nin en yeni, en donanımlı ve en modern üniversite hastanelerinden biridir. Türkiye’de tıp fakültesi sayısının artmasıyla nitelikte bir sıkıntı olduğu belirtiliyor. Bir tıp fakültesinin olmazsa olmazı uygulama ve araştırma hastanesidir. Uygulama ve araştırma hastanesinin olmaması, eğitimlerini kendi hastanelerinin dışında başka kuruluşlarda vermeye çalışması nitelik olarak sıkıntı oluşturuyor. Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak önemli farklarımızdan biri, Bütünleşik Doktora Programı (MD/Ph.D) ile tıp doktorluğu ve bilim doktorluğunu birleştirerek öğrencilerimize bir kariyer fırsatı tanımamız.”

BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
352 öğrencisi var

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi 2010 yılında kuruldu. Tıp fakültesinde temel tıp, dahili tıp ve cerrahi tıp bilimleri alanlarında üç bölüm, 43 anabilim dalı ve 51 bilim dalı bulunuyor. Fakültede 352 öğrenci eğitim görürken, 414 kişiden oluşan akademik kadronun 15’i profesör, 14’ü doçent, 21’i ise yardımcı doçent. Üniversitenin tüm bölümlerinde olduğu gibi tıp fakültesinde de yüzde 100, yüzde 50 ve yüzde 25 burs seçeneği var. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesinin bir yıllık öğrenim ücreti 36 bin 300 TL. Geçen sene ücretli öğrencileri tıpa 441,575 taban puanından alan üniversitenin yüzde 25 bursu bu yıl ilk kez uygulayacağını da belirtelim.

2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından üniversiteye devredilen Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi’nde uygulamalı eğitimler görülüyor. Toplam 35 bin metrekare kapalı alanında tanı ve tedavi hizmetleri veren hastanenin toplam 590 yatak kapasitesi mevcut.

Yüksek teknolojiye sahip 22 ameliyathanesi, 115 yataklı dokuz ayrı yoğun bakım ünitesi ile büyük bir sağlık kompleksi olarak hastanede günde yaklaşık 6 bin hastaya hizmet veriliyor.

Bezmiâlem Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, fakültenin en büyük farkının akademisyen sayısı ve yetkinlikleri olduğunu vurguluyor. Göktekin şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Tıp fakültesi sayısı hızla artıyor olmasına rağmen Türkiye’nin sağlık alanında hedeflediği noktaya ulaşması için bu artış bile yeterli görünmüyor. Bilinen bir başka gerçek de açılan fakültelerin bazı bölümlerinde yeterli öğretim elemanının olmaması. Bizim en büyük farkımız akademisyen sayımız ve onların kendi alanlarındaki yetkinlikleri. Dünya çapmda saygın akademisyenlerimizle dünya standartlarında eğitim veriyoruz. Türkiye’de ilk kez uygulanan tıbbi yöntemleri üniversite hastanemizde gerçekleştiriyoruz. Laboratuvarlarımız her zaman en son teknolojilerle donatılmış durumda. Ayrıca dünyanın önde gelen üniversiteleri ile sürekli işbirliği halindeyiz.”

Rahime Baş Uçar

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu