İş Fikirleri ve İş Kurmak

TÜBİTAK’ın İş Fikirleri Desteğini 17 Kurum Verecek

TÜBİTAK’ın desteğini artık 17 kurum verecek

Özgün ve yenilikçi iş fikirlerinin desteklendiği TÜBİTAK’ın 1512 Programı, bu yıl itibariyle Bireysel Genç Girişim (BlGG) Programı olarak değiştirildi. Bu kapsamda destekler artık aralarında teknoparklar, teknoloji ofisleri ve bir bankaıım da yer aldığı 17 kurum tarafından verilecek. Böylelikle girişimcilerin daha donanımlı hale gelmesi ve ticarileşebilen ürün sayısının artması hedefleniyor.

Yenilikçi iş fikirlerini destekleyen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), daha önce 1512 olarak bilinen programı, bu yıl isim ve içerik değişikliği ile yeniden kurguladı ve Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı olarak dönüştürdü. BİGG Programı, TÜBÎTAK ile birlikte girişimcilere destek verecek başka kuruluşları da bünyesinde topladı. Bundan sonra BİGG’in ilk aşamasını artık TÜBİTAK değil, TÜBİTAK’ın destekleyeceği 17 kuruluş yürütecek. Bu kapsamda TÜBİTAK kurumlara 12.9 milyon TL’lik destek verecek.

is fikirleri destegi

TÜBİTAK 1512 Programı’nın amacı; genç girişimcilerin özgün ve yenilikçi iş fikirlerinden ülke ekonomisini güçlendirecek yeni ve rekabetçi şirketler yaratabilmekti. Bu doğrultuda; 2009-2014 yılları arasında tek merkezden toplanan iş fikirleri herhangi bir doğrulanmaya tabi tutulmaksızın değerlendirme sürecine alındı. Buna bağlı olarak da destek alan projelerin niteliği ve elde edilen proje çıktılarının ticarileşmesinin beklenenin çok altında kaldığı görüldü.

17 KURUM SEÇİLDİ

Tüm bu nedenlerle TÜBİTAK, iş fikirlerinin doğrulanmadan şirket kurulumunun önlenmesi için, iş fikri seçimi ve iş planına dönüştürme faaliyetlerini tek merkezden yönetmek yerine farklı bölge ve illerde konumlanmış uzman kuruluşları sürece dahil etme kararı aldı. Böylelikle genç girişimciler, iş fikirlerini fiziksel olarak kendilerine en yakın kummdan aldık-lan destekle doğrulayabilecek, iş fikirlerini şirketleştirmeden ihtiyaç duyabilecekleri unsurlan tespit edebilecek. Ayrıca konusunda uzman danışman ve mentörlerden alacakları eğitimlerle iş fikirlerinin teknoloji düzeyini ve yapılabilirliğini geliştirecek, iş fikirlerini pazara sunma sürecindeki stratejilerini de oluşturabilecek.

Aralarında teknoloji transfer ofisleri, teknoparklar ve bir bankanın da olduğu bu kuruluşlar, web sayfalarında ilan ettikleri yöntemlerle iş fikri başvuruları almaya başladı. Uygulayıcı kuruluşlar arasında, Anadolu Üniversitesi TTO, Bilkent Cyberpark, Ankara Teknokent, Dokuz Eylül-Depark, Er-ciyes Teknopark, Fırat TTO, Hacettepe TTM, Sabancı Üniversitesi, BİGG SEA-İde-EGE ADANA, ÜSAM INO-VENT, ITÜ ÇEKİRDEK, Teknopark İzmir, Karadeniz Teknik TTO, Konya Teknokent, ODTÜ Teknokent, Ozyeğin TTO, TOBB ETÜ TTO, TEB ve Uludağ Üniversitesi TTO bulunuyor. İş fikirlerinin iş planlanna dönüşmesi için geçirilecek yoğun yaz döneminden sonra, BİGG ikinci aşama için iş planı başvuruları 1-15 Ekim 2015 tarihleri arasında TÜBİTAK’a yapılacak.

150 BİN TL DESTEK VAR

TÜBİTAK’ın son üç yılda özel sektöre yönelik desteklerini hem çok çeşitlendirdiğini hem de finansman boyutunu iyileştirdiğini söyleyen TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, yeni uygulamaları BİGG Programı ile girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini başlangıç şirketleri kurarak yenilikçi ürünlere dönüştürebilmelerini desteklediklerini ifade ediyor. Mehmet Çelik, “Böylelikle onların ölüm vadisini aşarak iş dünyasına girmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu sayede de uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen ve teknoloji tabanlı başlangıç şirketlerinin kurulmasını desteklemiş oluyoruz” diyor.

BİGG uygulayıcıları olan kuruluşlar girişimcilere birçok ilde iş rehberliği, girişim kampları, eğitimler, ön kuluçka gibi hizmetler sağlayacak. İş fikirlerini bu hizmetlerden faydalanarak geliştiren girişimci adayları, hazırlayıp ön onay aldıkları iş planlarıyla TÜBİTAK’a başvuracak ve bu yıl proje başına 150 bin TL’ye yükseltilen hibe destekten yararlanmak için yarışacak. Bunun için tüm masraflar da TÜBİTAK tarafından karşılanacak.

SABANCI MELEK AĞI KURUYOR

Sabancı Üniversitesi, Ege Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ideEge TGB) ve Adana Üniversitesi Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (Adana ÜSAM) ile kurduğu BİGG-SEA Projesi ile uygulayıcı kuruluşlardan biri. Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu Direktörü Kutlu Kazancı, BiGG-SEA Projesi kapsamında Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde 25 ili kapsayan bir alanda, girişimci adaylarına iş fikri oluşturmada, iş planı hazırlamada ve programa başvuru yapılması konusunda yardımcı olunacağını söylüyor. Bu kapsamda üç yılda 2 bin 500’den fazla girişimciye ulaşmak, 500’den fazla girişimciye ön kuluçka ve mentörlük hizmeti vermek, 300’den fazla iş planı başvurusuna destek olmak hedefleniyor.

Kutlu Kazancı, “Sabancı Üniversitesi olarak; kurduğumuz ortaklıkta geliştirdiğimiz ve TÜBİTAK’tan destek aldığımız MEN-TORSEA projesi kapsamında TÜBİTAK mentor havuzunda yer alan mentor adaylarına Stratejik Teknoloji ve Ürün Yönetimi, İleri Mühendislik ile Tasarım, İş Geliştirme ve Teknoloji Tabanlı Başlangıç şirketlerine özel alanlarında eğitim vereceğiz” diyor.

Sabancı Üniversitesi, bu programlarının yanı sıra erken aşama girişimcileri destekleme amacıyla melek yatırım ağı kurma yönünde çalışmalarını da sürdürüyor.

İŞ FİKİRLERİ İÇİN ÜÇ ANA KRİTER

Uygulama Alanı: Geliştirilecek ürün/hizmet pazar büyüklüğü ve ticarileşme potansiyeli açısından değerlendirilecek.

özgünlük: iş fikri sonucu geliştirilecek ürün/hizmetin yurtiçi ve yurtdışı pazardaki benzerlerine göre öngörülen farklılıkları, üstünlükleri, fikri mülkiyet koruması değerlendirilecek.

Yapılabilirlik: Başvuru sahibinin tek başına mı yoksa bir takımla mı beraber çalıştığı, iş fikrinin hayata geçirilmesinde ihtiyaç duyulacak teknik altyapıya sahip olup olmadığı değerlendirilecek. Ayrıca iş fikrinin teknolojik olarak yapılabilirliği ve hangi aşamada olduğu da göz önüne alınacak.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu