Kariyer ve İş

Tüm Zamanların En Çok Talep Gören Meslekleri

KADINLARIN YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

Aşağıdaki tablo, sigortalı ücretli kadın çalışan sayısının en fazla yükseldiği 10 iş alanını gösteriyor. Ağustos 2012-2013 döneminde 826 bin artış gösteren kayıtlı ücretlilerin yaklaşık 298 binini ya da yüzde 36’smı kadınlar oluşturdu. Başka bir ifadeyle, Ağustos 2012-2013 döneminde, 12 ayda kayıtlı her 100 işten 36’sma yakınında kadınlar istihdam edildi. Sektörel olarak bakıldığında 12 ayda artan 298 bin yeni kayıtlı kadın ücretlinin, 39 bine yakınının istihdamı eğitim sektöründe gerçekleşti. Onu 28 bin ile perakende sektörü izledi. Sağlıkta 26 bini geçen yeni ücretli kadın istihdamı, büro faaliyetinde yaklaşık 22 bini buldu. İmalat sanayinde ise tekstilde 21 bin dolayında ücretli kadın, sigortalı statüsünde iş buldu ya da sigortalı oldu.

Geleneksel Detaylar

Alaylıların son iki senelik yükselişi duraklama dönemine girdi. Buna karşılık geleneksel meslekler giderek daha çok detay uzmanlıklar ve unvanlar yaratıyor. Tasarım, son üç sene içinde hiç olmadığı kadar revaçta…

Gecen yıl mühendisliğin tam 447 alt dalına yönelik ilan yayımlanmıştı. Bu yıl da değişen bir şey yok: mühendislik yine en çok aranan ilk üç meslek içinde. Bu senenin dikkat çekici verisi ise üretimde ver almayan yani pazarlamaya yönelik mühendis talebindeki artış. Özellikle satış ve servis mühendislerine yönelik talepte 10 katı aşan artışlar görülüyor.

25 milyon kutu ve son beş yılda yüzde 56’lık artış… Antidepresan kullanımı patlama yapmış durumda. Buna karşılık 100 bin kişiye düsen psikolog sayısı 1.25. Hedef ise bu sayının altıya çıkarılması. İs İlanları da bu çabayı yansıtıyor. Ruh sağlığı uzmanı talebindeki artış oranı yüzde 700.

YETİŞ DOKTOR!

Sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşması ve özel hastanelerin yaygınlaşması birçok farklı çıktıyla beraber sistemdeki temel bir sorunu iyice görünür kıldı: Personel yetersizliği. TÜİK verilerine göre 2012 sonunda toplam sağlık personeli sayısı 698 bin ve bu rakamın ancak 130 binini doktorlar oluşturuyor. Öte yandan tıp bilimi de büyük bir değişimden geçiyor ve giderek daha çeşitli uzmanlık dallarına ayrılıyor. Örneğin TÜİK 2012 verileriyle sadece bir uzmanlık alanına yoğunlaşan 149 hastane var (toplam 1453). Dolayısıyla sağlığın her alanında personel ihtiyacı artıyor. Geçen yıla göre işgücü talebindeki artış yüzde 14,

SATIŞ

Tüm zamanların en popüler mesleği, geçen yılın yüzde 25 ile açık ara en çok iş ilanı çıkılan mesleği, geleneksel meslekler içinde en hızlı büyüyen alan… Satış, bugünün iş dünyasının mevcut doğası gereği en önemli mesleği konumuna yükselmiş durumda. Stanton Chase’in 2012 tarihli bir araştırmasına göre Türkiye’deki CEO’larm yüzde 46’sı satış ve pazarlama kökenli. “Bu durum bugünün kaçınılmaz bir gerçeği” diyor Başak Tecer Eğitim Danışmanlık’m kurucusu Başak Tecer, “Bugün Türkiye’deki çoğu şirket hatta üretim yapanların bile temel faaliyetleri satış. Dolayısıyla genel müdürlerin çoğunun satışçı olması tesadüf değil. Bir satışçı sonuç odaklıdır ama süreci de yönetmeyi bilirse ideal bir karışımdır.”

Ama satış nihayetinde okulu olan bir meslek değil. Gerçi şirketlerin öncülüğünde sertifika veren akademiler kuruldu, üniversitede derslerin içinde gösteriliyor ama temelde her zaman için doğal bir yetenek olarak kabul ediliyor ve işte öğreniliyor.

Bu da aslında ona olan talebin dinamik kalmasını sağlıyor. Çünkü Türkiye’de çoğu üniversite disiplini, mezunlarına iş yaratma konusunda başarısız. Hatta TÜİK’in çok yeni açıklanan raporuna göre iletişim ve bilgisayar mühendisliği bile işsizliği en çok besleyen alanlar… Üstelik bu işsiz mezunlara ek olarak artık her türlü mühendislik dalı da satış departmanlarının istihdamına konu. Dolayısıyla ‘satışı’ istihdamın kara deliği olarak görebilirsiniz. “Eskiye nazaran itibarı da gayet yüksek” diyor Başak Tecer, “Neresinden bakarsanız bakın, şu anda iş garantisi olan ve iyi para kazandıran nadir mesleklerden biri. Herkesi kovabilirsiniz ama satışçmızı ancak değiştirirsiniz.”

Kuşkusuz satışın algısı değişmiş olsa da, aynı zamanda sirkülasyonun her daim en yüksek olduğu mesleklerden biri. Tecer, bunun sorumlusunu çalışanlardan ziyade şirketlerin yaklaşımında arıyor. “Bazı şirketler de satışçı değil sadece trafiği yöneten olarak bakıyor. Dolayısıyla bu kişi için satış bir meslek olarak algılanmaz.”

2013’te en çok talep gören 20 mesleğin altısı satışla ilgili pozisyonları içeriyor ve ilk 20 mesleğin toplam ilan sayısının yüzde 42,6’sım oluşturuyor. Toplamda ise satışla ilgili 29 bin 382 ilan yayımlandı. Satış Temsilcisi, Satış Danışmanı ve Satış Müdürü pozisyonları 2008 yılından beri liderliğini sürdürüyor. Birbiri ardına faaliyete geçen alışveriş merkezleri de satışın istihdam potansiyelini körüklüyor. Temel talep bu alanlara yönelik olsa da uzmanlaşmanın güçlü ayak sesleri de görülüyor. Farklı sektörlerden o alanda uzmanlaşmış satış profesyonellerine yönelik talepte ilginç hareketlenmeler var. Örneğin lojistik sektörü ilk kez “lojistik satış uzmanı” adıyla ilan verdi.

MÜHENDİSLİK

Özyeğin Üniversitesi eski rektörü Profesör Erhan Erkut, geçen ay attığı bir twit ile ilginç bir tartışmanın başlamasına vesile oldu. Erkut, Türkiye’deki üniversitelerden her yıl ABD’deki kadar mühendisin mezun olduğunu rakamlarla ortaya koydu -76 bine 62 bin. Buna karşılık Türkiye’de işletme kontenjanının Türkiye’de 19 bin olmasına karşılık ABD’de 365 bin olduğunu yazdı.

Bu rakamlar, Türkiye için “herkes işletme okuyor” mitini yalanlıyor ve üretim merkezli ekonomik büyüme için yeterli mühendis yetiştirildiğini ortaya koyuyor. Ama mezun işletme/mühendis oranının sadece 0,3 olması başka bir soruna, işletme ve fmansm her alanında -aslında üretimde olması gereken- mühendis istihdamının yoğunlaşmasına yol açıyor. Kısacası sanayide mezun mühendislere çalışacakları yeteri kadar fabrika açılamıyor.

Kariyer.Net’in 2008 – 2013 dönemini kapsayan mühendislik ilanlarında da bu tablo daha belirginlik kazanıyor.

Bu dönemde yayımlanan 55 bin ilana göre oluşturulan “en çok tercih edilen 25 mühendislik dalı” içinde üretim dışı mühendisliklerin payı yüzde 17,7’ye ulaşmış durumda. Bu rakamın ağırlığım “satış mühendisi” tabir edilen pozisyon oluşturuyor ve talep de çok hızlı artıyor. Örneğin 2013’te, bir önceki yıla göre teknik satış mühendisi talebindeki artış yüzde 1.433; servis mühendisi ise yüzde 1.100 seviyesinde. TMMOB bu durumun temelinde imalat sanayindeki ithalat payının yüksekliğini gösteriyor -Bankalar Birliği 2012 tarihli raporunda göre yüzde 43. TMMOB’dan FORBES’a konuşan bir yetkili, “Yurt dışından parça getirtip iç pazarda satan çok firma var ve bunların da temel ihtiyacı teknik bilgiye sahip satış elemanları yani mühendisler” diyor. Kariyer.

Net verileri ise toplam satmalına mühendisi talebinin yüzde 27’sinin yapı / inşaat sektöründen geldiğini gösteriyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu