Sağlık Haberleri

Türk impLantıyla ABD pazarına giriyor

Altı yıl önce Trabzon’da yerli implant üretimine başlayan AGS Medikal bugün yurtiçinde 100 bayiye ulaşırken 36 ülkeye de ihracat yapar hale geldi. Geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve ilaç Dairesi FDA’dan aldığı onayla ABD pazarına da giriş yapan şirket, bu pazara 20 – 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Sonraki hedeflerinin Orta Amerika olduğunu söyleyen AGS Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Serçe, “15 Nisan’da implatm anavatanı İsviçre’de de tesis açıyoruz” diyor.

AGS Medical, altı yıl öncesine kadar İstanbul’da dental implant distribütörü olarak faaliyet gösterirken, bu gün implant üretiminde dikkat çeken firmalardan biri haline geldi. 36ülkeye ihracat yapan şirket, son olarak isviç’de tesis açmaya hazırlanıyor. AGS Medikal 2011 yılına dek dental implant distribütörü olarak İstanbul’da faaliyet gösteriyordu. Firma 2011 yılında know-how’ı İsviçre ve Güney Kore’den alınmak suretiyle Trabzon’da Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde devlet teşviki ile bir dental implant fabrikası kurdu. İlk etapta 5 milyon lira sermaye ve iki makine ile başlangıç yapan firma, zamanla makine sayısını 17’ye çıkardı.

Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli diş implantı markası olan İmplance’ı Türkiye’ye kazandıran şirket, 36 ülkeye de ihracat yapar hale geldi. AGS Medikal zaman içinde hedef büyüttü. Rotasını ABD’ye çeviren şirket, bu yılsonuna kadar Los Angeles, Miami ve New York kentlerinde ofis açacak. 2018 yılının ikinci yarısına kadar ABD’deki bayilik sayısını 100’e çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen AGS Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Serçe, İmplance’ marka diş implantlarının ABD Gıda ve ilaç Dairesi FDA’den onay alan ilk yerli diş implantı markası olduğunu belirtiyor. Görkem Serçe, “Geçen yıl 10 milyon TL’nin üzerinde ciro yaptık. Bu yıl ise hedefimizde bu ciroyu ikiye katlamak var” diye ekliyor.

Hedef Pazar Orta Amerika

AGS Medikal’in FDA onayını almasının ardından ABD dental pazarında önü açıldı. 2018 yılından itibaren ABD pazarına yıllık 20-25 milyon dolarlık ihracat hedefleyen şirket, bu pazara giriş yaptıktan sonra ABD’yi üs olarak kullanıp Orta Amerika ülkelerine de ihracat yapmayı planlıyor. Orta Amerika’nın da bu alanda bakir bir pazar olduğunu ifade eden Görkem Serçe, “Bir Türk firması olarak bu bölgede de kendi hakimiyetimizi kurmak ve ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlamak istiyoruz. Ayrıca, ABD pazarına girerek diş implantları alanında dünyada isim yapmış olan İsviçre, Almanya ve ABD gibi ülkelerle de ciddi rekabet etmeyi planlıyoruz” diye anlatıyor.

İsviçre’de tesis kuruyor

Trabzon’da Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 500 metrekare alana sahip tesisinde üretim yapan AGS Medikal, mevcut fabrikasına bu yıl 3 bin metrekare daha ilave edecek. 10 milyon TL’lik bu yatırımın inşaat çalışmaları devam ediyor. Dental implantın anavatanı olarak bilinen ve bu alanda dünya çapında isim yapmış olan İsviçre’ye de bir üretim tesisi açmak için kollarını sıvadıklarını belirten Görkem Serçe şunları anlatıyor: “Halihazırda İsviçre’ye satış yapıyoruz. Ancak bu ülkede bir üretim tesisi kurma konusunda da sona geldik. Yakın bir tarihte İsviçre’nin Yverdon kentindeki 6 milyon İsviçre Fran-gı’na mal olan fabrikamızı açarak bu ülke üzerinden tüm dünyaya satış yapar hale geleceğiz. Y-EARC Tekno Park’ının içinde bulunan fabrikamız 15 Nisan’da üretime başlayacak. İsviçre’deki fabrikamızın üretime geçmesinin ardından, mevcut konjonktüre göre yeni fabrika yatırımları yapmayı planlıyoruz.”

Farklı üretimleri de olacak AGS Medikal, sadece dental implant değil farklı alanlarda kullanımı söz konusu olan medikal cilıazlarla ilgili de AR-GE çalışmaları yapıyor. Değişik alanlarda medikal cihaz üretimleri yaparak hem dışa bağımlılığı azaltmayı, hem de Türkiye’ye döviz girdisi sağlamayı hedeflediklerim ifade eden Görkem Serçe şunları ekliyor: “Türkiye’de 150 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bunun 50’si Trabzon’daki fabrikamızda, 100’ü ise bayilerde görev yapıyor. İsviçre’deki fabrikamızda ise ilk etapta 10 kişilik bir ekiple üretime başlayacağız ve zamanla bu sayıyı artıracağız.”

Yüzde 8 büyüyor

‘Yapay diş kökü’ olarak tanımlanan ve gerçek diş yapışım taklit eden implant, diş malzemeleri sektörüne deyim yerindeyse yön veriyor. Çünkü sektörde en büyük paya sahip olan implantın pazar büyüklüğü 150 milyon dolar. Türkiye’de yılda 300 bin adet İmplant uygulaması yapılıyor. 5 yıl önce bu rakam 30-40 bin adetti. Türkiye’de tamamen yerli olarak üretilen implant talebinin önümüzdeki yıllarda 2 milyon adede çıkması bekleniyor. Dental implantlar ülke ekonomilerine gerek sağlık turizmi gerekse ticareti anlamında büyük katkı sağlıyor. Yılda ortalama yüzde 8 büyüyen sektörün 2020 yılında protez bileşenleri ile 10 milyar dolar ticaret hacmini aşacağı öngörülüyor. Öte yandan yerli implant üretiminde 10 Türk firması öne çıkıyor. Bunlar kaliteli üretim ve uygun fiyatlarıyla özellikle Anadolu’daki diş hekimlerinin tercihi olmuş durumda. Ayrıca Avrupa’dan Ortadoğu ülkelerine kadar pek çok yere de ihracat yapıyorlar. Dünyadaki büyük implant üreticileri sıralamasında; Almanya, İsviçre, ABD, Fransa, Kore, Brezilya, İsrail’in yanı sıra artık Türkiye de yer alıyor. Sektör temsilcileri, Türk implant markalarının son yıllarda, sektöre hakim olan yabancı markalan zorlar durumda olduğunu belirtiyor. Aynea yerli markaların, Çin firmalarının pazara girmesini de engellediği vurgulanıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu