Güncel Ekonomi Haberleri

Türk internet sitelerine yabancı sermaye akını

Yabancı yatırımcıların Türkiye internet pazarına olan ilgisi son dönemde oldukça artmış durumda.

Bu anlamda ilk yatırım 2006’daki Biletix’in, dünyanın en büyük biletleme şirketi Ticketmaster.com’a satılması olurken, ardından Yemeksepeti.com’a Almanya’dan European Founders Found isimli ortak geldi. Çember.net Almanyalı Xing’e 4.36 milyon Euro’ya satıldı. İşte beş-altı yıl önce gerçekleşen yabancı yatırımcıların ortak olduğu yatırımlarla başlayan internet pazarındaki bu ortaklık ve satın almalar son dönemde ise iyice hız kazandı. Son yıllarda yabancı yatırımcılardan ortaklık ve satın alma gibi yollarla kaynak alan 15 şirket bulunuyor.

E-ticaretin 15 milyar TL büyüklüğe ulaştığı Türkiye pazannda Türk girişimcilerin kurduğu internet siteleri oldukça dikkat çekiyor. Öyle ki özellikle yabancı fonlar henüz 1-2 yıldır faaliyet gösteren şirketlere bile yatırım yapmak için yanş halinde. Bunlar dışında hisseleri tamamen satın alma yoluna giden de var. Buna örnek ise eBay’in satın aldığı GittiGidiyor. com oldu. Bugüne kadarki en büyük satın alma olarak bilenen GittiGidiyor.com’un satışının ardından önümüzdeki dönemde beklenen satın alma ve ortaklıklara gözler çevrildi. Özellikle son dönemde Türk girişimcilerin kurup yabancı yatırımcılara sattığı veya ortak aldığı şirketlere bakmakta yarar var. Çünkü internet pazarının önde gelen uzmanlan önümüzdeki süreçte bu tür yatırımları daha fazla göreceğimizi ifade ediyor.

YENİ SATIN ALMALAR OLABİLİR

Son olarak ise yine Markafoni’nin hisselerinin yüzde 70’e yakını, Güney Afrikalı medya ve e-ticaret şirketi Naspers’a bağlı MIH – Allegro tarafından satın alındı. Daha önce Travas şirketinin ortaklarından Klaus Hommels Markafoni’ye yatırım yapmıştı.

Pond Ventures da Mekanist.net’e 2.5 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Yatırım şirketi daha önce de şirkete yatırım yapmıştı şimdi yeni bir tur yatırım yapacak.

Kıza bir zaman önce Trendyol, Tiger Global’den yatırım almıştı. Rakam açıklanmasa da 8.2 milyon TL civarında bedel olduğu söyleniyor. Bu arada Tiger Globalin Mynet ve Yonja’nın da yatırımcısı olduğu hatırlatalım.

Dikkat çeken yeni yatırımlardan biri de İntel Capital’inki oldu. Intel Capital izlesene.com ve blogcu.com gibi sitelerin sahibi Nokta A.Ş.’ye yatırım yaptı. Intel Capital’in yatırımı, Noktaya kaynaklarını yenilikçi dijital medya projelerine daha fazla yönlendirme, sosyal medya portföyünü genişletmek için yeni stratejik satın almalar yapma, yetkinliklerini geliştirme ve çalışan sayısını artırma olanağı sağlayacak. Şirket, yakın dönemde sosyal oyunlar, mobil iletişim ve e-ticaret gibi alanlarda yeni yatırımlar hayata geçirmeyi planlıyor. Belçika merkezli Hummingbird Ventures’m internetten çiçek siparişi hizmeti veren CicekSepeti. com’a ortak olması da bir başka yatırım olmuştu.

Önümüzdeki dönemde yatırımların devamının beklenmesinin yanı sıra yatırım yapılan şirketlerin de büyümesi ve farklı alanlarda yatırım yapması bekleniyor.

İSRAİL VE RUSYA DA GELEBİLİR

Özellikle global şirketlerin Türkiye internet pazarına olan ilgisinin şu dönemde fazlasıyla yüksek olduğunu söyleyen Webrazzi Kurucusu ve Crenvo Genel Müdürü Arda Kutsal, “Amerika ve Avrupa merkezli yatırım şirketlerini düşünecek olursak, yılı içinde duyacağımız önemli yatırım haberleri olacağını söyleyebilirim” diyor.

2012 yılında ise Türkiye internet pazarının en sıcak dönemine girmesi bekleniyor. Arda Kutsal’a göre Türkiye internet pazarı, eğer doğru politikalar uygulanırsa Almanya, İsrail, Rusya gibi yabancı fonların da öncelikli listelerinde olabilir.

Kurumlarda satın alma ve birleşme konusunda uzman Pragma Corparate Finance Yönetici Direktörü Kerim Kotan da, 2006’dan bugüne kadar 90 internet şirketine farklı aşamalarda (melek yatırımcı dönemi hariç) bireysel veya kurumsal yatırımcılar girdiğine dikkat çekiyor.

Sektörde Türk yatırımcıların her geçen gün payım artırsa da ağırlıklı olarak yabancıların görüldüğünü ifade eden Kerim Kotan, “Türk kurumsal yatırımcılar arasında İlab, Mynet, Doğan Grubu, Goldern Hom’u görüyoruz. Yabancılar arasında da European Founders Fund, Tiger Global, lnveon, CF Partners gibi şirketler var” diyor.

Demet M utlu Trendyol.com Kurucu Ortağı
“Yeni yatırımcılar kapımızı çalıyor”

“Tiger Global, Trendyol.com un hızlı büyümesine, müşteri odaklılığına, ekibine inandığı için yatırım yapıp ortak olmak istedi. Biz de daha fazla büyümek, üyelerimiz için fark yaratacak yeniliklere ve ekibe yatınm yapmak için fonlarla görüşmeler yapıyorduk.

Birkaç fondan aynı anda teklif geldi ve biz Tiger Global’i seçtik. Altı ay içinde yaptığı iki round yatırımla şirketin yaklaşık üçte birine ortak oldu.

Sadece büyüme için ihtiyaç duyulan sermayeyi fonlamakla kalmıyor; ayrıca yurt dışında farklı pazarlarda edindikleri tecrübeleri ilk ağızdan bize aktarıyorlar; ki bu inanılmaz bir know-how. Şimdiden bizimle ilgilenen yerli ve yabancı yeni yatırımcılar kapımızı çalıyor. Trendyol.com’un vizyonuna inanmış doğru yatırımcılarla hareket edebilmek için çok dikkatli davranıyoruz.”

Serkan Borançılı, Tolga Kabataş ve Burak Divanlıoğlu GittiGid.iyor.com kurucuları
“eBay rakip olmaktansa ortak olmayı tercih etti”

“eBay’den gelen talep üzerine ilk ortaklık 2007 yılının mayıs ayında kuruldu. Geçen dört yılın sonunda eBay çoğunluk hissedarı olmak üzere yeni bir anlaşmayla geldi ve yüzde 93 hisse ile GittiGidiyor.com’un sahibi oldu. eBay, GittiGidiyor. com’un faaliyetlerinden, çalışanlarından ve e-ticarete bakış açısından etkilendi ve GittiGidiyor.com’un faaliyetleri de rekabetçi ortama rağmen güçlü kalarak kullanıcı sayısında artış sağladı. Şirket geliri de bu oranda arttı. eBay de bu kadar canlı olan bir pazarda tek başına var olarak GittiGidiyor.com’a rakip olmaktansa bizimle ortak olmayı tercih etti. Önümüzdeki dönemde yeni projeler üretmeye ve e-ticaret sektöründe yatırım yapmaya devam edeceğiz. Halihazırda Pabbuc.com, Markapon gibi yatırım yaptığımız bir çok proje var. Onları büyüteceğiz. Bunların haricinde yeni bir projemiz daha var. Ancak henüz açıklanabilecek safhaya erişmedi.”

Gözde Yeniova / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu