Emlak ve Gayrimenkul Haberleri

Türkiye’de daha 55 il AVM ile tanışmadı

Türkiye’de daha 55 il AVM ile tanışmadı

Eva Gayrimenkul Değerleme ile araştırma şirketi Akademetre tarafından yapılan araştırma ile Türkiye AVM Potansiyeli Raporu 2012-2014 analizi yayınlandı. Türkiye’nin AVM potansiyelinin ve haritasının belirlendiği çalışmada, Türkiye’de 265 aktif AVM olduğu, 55 kentin ise henüz AVM ile tanışmadığı ortaya çıktı. 2012’de 40 AVM açılışı beklenirken, 2013’de bu sayı 29, 2014’de ise 13 olacak.

Değerlendirme sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan Eva Gayrimenkul Değerleme ile Türkiye’nin en büyük yerli sermayeli araştırma şirketlerinden Akademetre tarafından yapılan Türkiye AVM Potansiyeli Raporu 2012-2014 analizi açıklandı.

AVM sektörünü irdelemek, gerçek birikim ve potansiyeli ortaya koymak, Türkiye’deki potansiyel yatırım bölgelerini tespit etmek ve ihtiyaç duyulan AVM tip ve büyüklüklerini ortaya koymak, sektörün genel fotoğrafını çekmek ve gelecek öngörülerini belirlemek amacı ile yaptığı ikinci çalışmanın sonucu olan raporla Türkiye’nin AVM haritası çıkarıldı.

Yeni AVM’ler yolda

Rapora göre, şu an Türkiye’de 265 aktif AVM mevcut, 55 ilimiz ise henüz AVM ile tanışmamış durumda. 2012’de 40 AVM açılışı bekleniyor. 2013’de bu sayı 29, 2014’de ise 13 olarak bekleniyor.

AVM Potansiyel İhtiyaç Analizi Raporu’na göre 2012 yılı Şubat ayı itibariyle Türkiye’de bin kişi başına düşen kiralanabilir alan ortalama 102 metrekare. 2013’de bu rakamın 142 metrekare olması bekleniyor.

Rapora göre 2014 yılına kadar ilave olarak yaklaşık 3 milyon 279 bin 713 metrekare AVM’nin hizmete girmesi bekleniyor. Bu durumda Türkiye’de önümüzdeki 3 yıl içinde, yeni yapılacak alışveriş merkezleriyle birlikte mevcut kiralanabilir alanın 10.9 milyon metrekareye çıkması öngörülüyor. Türkiye AVM’ler ile 1988 yılında açılan Galleria ile tanıştı. O günden bu yana da AVM’ler hızla çoğalmaya başladı. Özellikle 2005 yılında sektörde büyük bir sıçrama yaşandı. Verilere göre AVM sektör payı yine yüzde 25 büyüyor.

2011 yılı itibariyle AVM’lerin aylık ortalama ziyaretçi sayısı 108 milyon kişi, bir önceki yıl bu rakam 83 milyondu. 2012 de ise rakamın 122 milyona çıkması bekleniyor.

2011 yılında oyuncu olmaktan çıkan, fonksiyon değiştiren alışveriş merkezlerinin sektörde 325.000 metrekarelik bir azalmaya neden olduğu tespit edildi. Sektör bir yandan büyürken, bir yandan da kan kaybediyor.

Çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere, Ankara ve Kocaeli illerinde alışveriş merkezleri fonksiyonlarını yitirdiler, kapandılar veya başka amaçlarla kullanılıyorlar. Bunda kiracı karması, ulaşım, ihtiyaçlara cevap verememe gibi nedenlerin olduğu tespit edildi.

İstanbul’da 244.202 metrekarelik, Ankara’da 63.178 metrekarelik ve Kocaeli’nde 17.500 metrekarelik fonksiyon yitiren AVM alanı sözkonusu. İstanbul’da fonksiyonunu yitirdiği gözlemlenen AVM’lerin yer aldığı ilçeler; Büyükçekmece, Beylikdüzü, Bakırköy ve Pendik.

Kiralanabilir alanları büyüyor

Araştırmada yer alan verilere göre ortalama AVM kiralanabilir alanlarının büyüklüğünün büyüdüğü görülüyor. İlk açılan AVM’den bu yana bugün için aktif olan AVM’ler ortalama 29 bin metrekare büyüklükteyken, sadece 2012 yılında açılacak AVM ‘lerin ortalama büyüklüğü 37 bin metrekare.

2013’de ise bu rakamın 39 bin metrekare , 2014’de de 53 bin metrekare olması bekleniyor.

İllere göre bakıldığında İstanbul’ un 81 aktif alışveriş merkezi ile lider olduğu, Ankara’nın 30 ve İzmir’in 16 alışveriş merkezi ile onu takip ettiği görülüyor. Bu rakamlara bakıldığında kan kaybına rağmen toplamda İstanbul’un geçen yılki gibi büyüklüğünü koruduğu Ankara’nın ve İzmir’in de sıralarını kaptırmadığı görüldü. Bu yıl AVM ile tanışan iki yeni şanslı kent Osmaniye ve Bilecik. İstanbul’da hala AVM’ye ihtiyaç var

Araştırmanın sonuçları İstanbul’da hala AVM’ye ihtiyaç olduğu sonucunu ortaya koydu. AVM’ye ihtiyaç duyulan ilçeler; Kağıthane, Küçükçekmece, Bağcılar, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Fatih, Ataşehir, Beyoğlu, Avcılar, Güngören.

AVM’ye doymuş ilçelerden örnekler; Avrupa yakasında, Bayrampaşa, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece. Anadolu yakasında ise, Pendik, Ümraniye, Üsküdar, Kadıköy, Kartal ilçeleri. Ancak rekabetin yoğun olduğu bu ilçelerde ciddi bir farklılaşmaya ihtiyaç var.

Türkiye’deki alışveriş merkezlerinin kiralanabilir alanları toplamı ise yaklaşık 7 milyon 620 bin 129 metrekare. Ancak çalışma sonucunda ortaya çıkan sonuçlara göre 2014 yılına kadar 11 milyon 441 bin 090 metrekareye daha ihtiyaç var. Bu alanın şu anda 3 milyon 279 bin 713 metrekaresi hali hazırda inşa halinde. Çalışmaya göre 541 bin 248 metrekare daha projelendirmeye ihtiyaç var.

Bu yıl doygunluğa ulaşmış Anadolu kentlerine örnek olarak Eskişehir, Edirne, Erzurum, Diyarbakır, Tekirdağ, Hatay, Ankara, Kayseri, Bursa illeri veriliyor. Ancak doygunluğa ulaşmış iller bunlarla sınırlı değil, 23 ilimiz doygunluğa ulaşmış durumda. Halen potansiyel taşıyan Anadolu illerine örnek; Kırıkkale, Giresun, Kastamonu, Çanakkale, Zonguldak, Aydın, Rize, Tokat, Konya, Kütahya illeri verilebilir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. ozellikle farklı konsepti olan otoworldasya@pendik bu alanda yeni bir soluk ve heyecan getirecege benziyor.

    bu tarz sektor bazlı avm-lerinde cogalmasi dilegiyle,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu