Turizm Sektöründen Haberler

Türkiye’de Turizm Sektörünün Büyümesi

REHBER SAYIS110 BİNİN ÜZERİNDE

Türkiye’nin tanıtım neferleri olan rehberlerim meslek örgütü Turist Rehberleri Birliği Başkanı Zeki Apa-lı da, kendi pencerelerinden son 15 yıldaki gelişimi özetliyor. Ülkemizdeki 15 yıl önceki rehber sayısının günümüze oranla ciddi artış kaydettiğini ifade eden Apa-lı, “Şubat ayı sonu itibariyle Türkiye’de toplam 10 bin 146 rehber bulunuyor. Üniversitelerde rehberlik bölümlerinin sayısı ise 17 önlisans, 21 lisans ve beş yüksek lisans olmak üzere 43’e, 2016 yılındaki kontenjam da 2.978’e yükseldi” diyor. Son 15 yılda rehberlerin sektöre katkılannın sürekli arttığına dikkat çeken Apah, “Türkiye dünya turizm liginde yeri asla doldurulamayacak bir ülkedir. Rekabet alanımızın en kuvvetli, yerli ve milli olduğu bir sektördür. Yüzlerce yıldır var olan hoşgörü ikliminin, on binlerce yıllık yer altı-üstü medeniyet unsurlarımızın korunması ve yaşatılması ile rakipsiz olduğumuzun bilincine varmalı ve ona göre planlar yapmalıyız” diyor.

Komşunu da Al Gel!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve bizzat kendisinin himayesinde turizm sektörüyle işbirliği içinde “Komşunu da Al Gel” kampanyası başlattı. Sektöre yeni bir ivme kazandırılması amacıyla başlayan kampanyada, halen yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları hedefleniyor. Yurtdışında yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönerek, hayatını Türkiye’de sürdüren ancak yurtdışıyla bağlantıları halen devam eden 3.5 milyon vatandaş da kampanyanın hedefleri arasında. Bu kampanya ile ilk etapta turist sayısının 8 milyon artırılması amaçlanıyor.

Özellikle Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarına bu yıl tatillerini Türkiye’de geçirmelerini, düğünlerini nişanlarını, sünnetlerini Türkiye’de yapmalarını ve hatta sadece kendilerini değil komşularını da davet ederek Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmalarını içeren kampanya kapsamında öncelikle Avrupa’da yeni bir tanıtım faaliyeti yürütülüyor. Avrupa’da faaliyet gösteren Türk kökenli iki önemli tur operatörü bu kapsamdaki paketlerini satışa sundu.

İsviçre merkezli tur operatörü Bentour Reisen, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte Almanya, İsviçre, Avusturya ve Hollanda’da, komşusu ile Türkiye’ye seyahat eden gurbetçiler için yüzde 25 indirimli bir kampanya yürütüyor. Yine yerli marka Corendon Turizm Grubu da, Hollanda ve Belçika’dan Türkiye’deki otellerinde düğün yapmak isteyen misafirleri için uçak bileti, konaklama ve düğün törenini kapsayan düğün paketleri pazarlıyor.

Ünsal ŞİNİK / Elite World Hotels Genel Müdürü
Üç yılda 150 milyon dolar yatırım yapacağız

Turizm, sektör olarak iyi olmak zorunda. Çünkü Türk ekonomisinin en büyük taşıyıcılarından biri. Türkiye’deki konaklama sektörü pek çok Batı ülkesine göre daha iyi durumda. Örneğin Türkiye’deki üç ve dörtyıldızlı otellerin standardı Batı’daki aynı seviyedeki otellerden kat kat daha iyi. Beş yıldızlı otellerimizde de hem kalite yüksek hem de fiyatlar yurtdışına oranlara çok daha düşük.

Elite World Hotels, İstanbul’da 2002 yılında dört yıldızlı Elite World Prestige ile yoluna başlamış, bugün İstanbul Talimhane, Basın Ekpres, Florya, Van ve Marmaris olmak üzere üç farklı bölgede toplam 6 otele sahip olmuş hızla büyümekte olan bir zincir. Yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 120 milyon dolar yatırımla zincirimizin en büyük oteli olan Elite World Europe’u açtık. Sırada yine 120 milyon dolarlık yatırımla İstanbul Maltepe’de açacağımız Elite World Asia var. Mayıs ayında Sapanca’da ‘bussiness resort’ konseptiyle açacağımız Elite World Sapanca’nın temelini atacağız. Önümüzdeki üç yıl için 250 milyon dolarlık bir yatırım planımız var. Bu esnada başta Rusya olmak üzere, gerek yurtiçinde gerekse yurt dışında araştırmalarımız ilite çalışmalarımız devam ediyor.”

Ali ONARAN / Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı
“Türkler artık daha çok tatil yapıyor”

Yurtdışından getirdiğimiz turist sayısındaki gelişmeyi, Türk pazarında da görebiliriz. Türk insanının seyahat talebi son 20 yılda çok ciddi oranda arttı. Geçmişteki bir-iki milyon civarındaki rakamlar günümüzde 10 milyonun üzerine çıktı. Nüfusumuzun yüzde 20’si tatil amaçlı seyahat ediyor diyebiliriz. 15 yıl önce çok daha küçük kitleler turizm hareketine katılıyordu.

2000 yılında sattığımız bir haftalık İtalya turu için yaklaşık 800 dolar fiyat verirken şimdi daha kalitelisi için 500 dolar fiyat veriyoruz. Bunun tek bir nedeni var. O da daha güçlü ve çok daha büyük kapasite çalışıyor olmamız. Dolayısıyla müşteriye her zaman daha iyisini sunabiliyoruz. Eskiden İngiliz ve Almanların bizden daha uygun fiyatla tatil yaptığı konuşulurdu. Ancak biz tur operatörleri güçlendikçe bunu yıkmaya başlıyoruz. Biz de onlar kadar Türk vatandaşına uygun fiyatlar sunabiliyoruz. 299 euro’ya yurtdışında bir haftalık tur yapabiliyoruz. Yurt içindeki otelleri yerli turiste bir Alman ya da İngiliz vatandaşlarına göre daha fazla fiyata satmıyoruz. Prontotour’un 2001-2002 yılındaki cirosu yaklaşık 1 milyon dolardı şimdi ise 60 milyon dolar civarında Yani son 15 yılda yaklaşık 60 kat büyüdük. Turizm gelişen bir sektör. Bize de iyi bir yol açtı. Biz de bunu değerlendirdik. Ulusal hava yolu şirketimiz de benzer bir büyümeyi gerçekleştirdi. Biz de onu yanımıza aldık. Sadece Türk Hava Yolları değil, diğer hava yolu şirketlerini de düşünürsek, 70-80 uçaktan şimdi 400’den fazla uçağa ulaştık. Dünyanın her tarafına her gün uçabilen bir hava filomuz var. Bu büyümeyi birlikte sağladık. Gelecek planlarında biz yine büyüme hedefimizi devam ettiriyoruz. 2017 yılında yine yüzde 10’un üzerinde bir büyüme belirledik. Yılın ilk üç ayında da bu oranla kapatabiliyoruz; yani hedeflerimizde bir sapma yok.

İlk iki ayda 247 milyon dolarlık yatırım teşviği

Turizmdatabank’ın Ekonomi Bakanlığı verilerinden derlediği yatırım teşvikleri verilerine göre, konaklama sektörü 2017’nin iki aylık döneminde 40 otel projesi için 247 milyon dolarlık yatırım teşviği aldı. Alınan teşvikler içinde 31 adedi ile yeni otellerin yapılması planlandı. 247 milyon dolar bütçesi bulunan bu yeni otellerle bin 451 kişiye iş sağlanacak. Bu otellerde 5 bin 139 adet yeni yatak da faaliyete geçecek.

187.2 milyon dolar tutarındaki dört adet yeni beş yıldızlı otellerin ikisi Trabzon, birer adedi de Antalya ve İstanbul’da yapılacak. 690 kişilik istihdam yaratılacak bu yatırımlarla 2 bin 214 adet yatak üretilecek.

Rakamlarla turizm

■ 2001 yılında gelen turist sayısı bakımından dünyada 17. sırada olan Türkiye, 2015 yılında altıncı sırada yer aldı.

■ Ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 2001 yılında 11 milyon 618 bin 969 kişi iken bu rakam 2016 yılında 31 milyon 365 bin 330 kişiye ulaştı.

■ Ülkemizin 2001 yılında elde etmiş olduğu turizm geliri 10 milyar 450 milyon 728 bin dolar iken 2016 yılında 22 milyar 107 milyon 440 bin dolar seviyesine ulaştı.

■ Turizm Bakanlığı işletme ve yatırım belgeli 2001 yılında yatak kapasitesi 597 bin 866 iken bu rakam 2015 yılında 1 milyon 164 bin 283 yatak kapasitesine ulaştı.

■ Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2001 yılında turizm geliri 10 milyar 450 milyon 728 bin dolar iken bu rakam 2016 yılında 22 milyar 107 milyon 440 bin dolar seviyesine ulaştı.

■ Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Birliğinin (ICCA) verilerine göre, dünya geneli sıralamasında Türkiye 2001 yılında 31’inci sırada yer alırken 2015 yılında 211 Kongre sayısı içerisinde 18’inci sırada yer aldı.

■ 2001 yılında 99 mavi bayrak ödüllü plaja sahip olan Türkiye, 2016 yılında 444 mavi bayraklı plaj ile dünya İkincisi oldu.

ÖZLEM KAPAR BAYBURS

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu