Başarılı Girişimcilik

Türkiye’nin en hızlı startup’ları ve büyüme sırları

MODANISA – modanisa.com

YENİ YATIRIMLARA AÇIK

Türkiye’nin ilk online muhafazakar moda alışveriş sitesi Modanisa.com, 2011 yılında küçük bir ekiple başladığı yolculuğunu 100 ülkeye ihracat yaparak sürdürüyor.

Şirket satışlarının yüzde 60’ı yurtdışma gidiyor. Modanisa’da 300 farklı marka ile 30 binden fazla seçenek bulunuyor. İlk olarak, Aslanoba Capital’den 1 milyon dolar yatırım alan Modanisa, ardından Saudi Telecom Grubu’nun risk sermayesi fonu olan STC Ventures ile Aslanoba Capital’den 5.5 milyon dolarlık bir yatırım daha aldı. Startup, bu yatırımların da etkisiyle 2016 sonuna kadar 4.2 kat büyüdü. Sadece 2016 yılında bir önceki yıla göre iki kat büyüyen Modanisa, bu performansını 2017’de sürdürmeyi planlıyor. Modanisa Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe, giyim markalarıyla da önemli bir sinerji yarattıklarını belirterek, “Tüm dünyaya satış yapıyoruz. 300 markanın dünya vitriniyiz” diyor.

MECREA – mecres.com

CİROSUNU İKİ KATA YAKIN ARTIRDI

Sinan Ventura ve Mete Gürdal tarafından 2012’nin son çeyreğinde kurulan ayakkabı startup’ı Mecrea’yı ayda 1 milyonun üzerinde tekil kullanıcı ziyaret ediyor. 2015’te 3.4 milyon TL ciro elde eden Mecrea, 2016’da 6 milyon TL ciroyu yakaladı. Kurulduğu dönemden itibaren melek yatırımcılardan toplam 1.5 milyon TL yatırım alan Mecrea şimdilerde Seri A yatırımı almayı hedefliyor. Mecrea kurucu ortağı ve CEO’su Sinan Ventura, “2017-2019 arasında 4 milyon dolarlık yatırımla, yıllık cirosu 25 milyon doların üzerinde olan bir konuma ulaşmak istiyoruz” diyor. Ventura iddialı hedeflerini şöyle açıklıyor: “Yolumuza her yıl iki kat büyüyerek devam ediyoruz. Cirosal anlamda ise 2018 hedefimiz 20 milyon TL. Sadece online’a değil mağazalaşmaya da önem veriyoruz. 2017 sonuna kadar İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Bursa’da 15 franchise vererek yeni mağazalar açmak istiyoruz.”

MUTLUBİEV – motlobiev.com

SEKİZ KAT BÜYÜDÜ

Hızlı büyüyen start-up’lardan biri de Mutlubiev… Tayga Baltacıoğlu, Çağlar Gökçe ve Barbaros Demirtaş tarafından Kasım 2014’te kurulan Mutlubiev, ev ve ofislerine temizlik hizmeti arayanlar ile hizmet sağlayanları buluşturan bir platform. Bir yılda 16 bin evin temizliğine katkı sağlayan Mutlubiev, sisteme kayıtlı 150’den fazla temizlik profesyoneliyle hizmet veriyor. Şu an sadece İstanbul ve Bodrum’da hizmet veren Mutlubiev, 2017’nin ilk çeyreği biterken iki büyük şehirde daha hizmet vermeyi hedefliyor. Son bir yılda hızlı büyüme sürecine giren Mutlubiev, şirket değerini 2 milyon TL’den 17 milyon TL’ye çıkardı. Mutlubiev’in Kurucu Ortak ve CEO’su Tayga Baltacıoğlu, şu bilgileri paylaşıyor: “Şu ana kadar 3 tur yatırım aldık. İlk yatırım turunda 2 milyon TL üzerinden 160 bin TL yatırım ile 2 milyon 160 bin TL değerlemeye ulaştık. İkinci yatırım turunda 5 milyon 410 bin TL, son yatırım turunda ise 16 milyon 863 bin TL değerleme yapıldı. Yatırımcılarımız Umur Özal, Fırat İşbecer, Aydın Doğan Yalçındağ ve Rolf Shromgens… Hızlı büyümemizin altında yatan sebepleri, hizmet kalitesi, teknoloji entegrasyonu ve startup ruhu olarak sıralayabiliriz. Büyüme hızımızı aylık bazda yüzde 20’nin altına düşürmedik.”

PARAŞÜT – parasut.com

GELİRİ HER AY ARTIYOR

Bulut tabanlı fatura ve tahsilat yönetim sistemi Paraşüt, 2013 yılında Sean Yu, Fahri Özkaramanlı ve Andaç Türkmen tarafından kuruldu. SaaS (software as a service) tabanlı hizmet veren Paraşüt, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ön muhasebe ve finansal operasyonlarını tek merkezden verimli bir şekilde yönetebilmelerini sağlıyor. Değerleme rakamlarını açıklamak istemeyen şirket şu ana kadar üç tur yatırım aldı.

İlk turda Hollanda merkezli girişim sermayesi fonu Revo Capital ve Silikon Vadisi merkezli girişim sermayesi fonu Ribbit Capital’den 600 bin dolar yatırım alan startup, Silikon Vadisi’nden yatırım çeken ilk kurumsal teknoloji (B2B) şirketi oldu. İkinci tur yatırımını, 2015 yılının Nisan ayında yine Revo Capital ve Ribbit Capital’den 1.9 milyon dolar olarak alan girişim, Kasım 2016’da dört farklı yatırım şirketinden 2 milyon dolar yatırım daha aldı. Üçüncü turdaki yatırımcıları; Revo Capital, Ribbit Capital, 500 Startups ve Diffusion Capital Partners (DCP) oldu. Paraşüt Kurucu Ortağı Sean Yu, “Gelirimiz her ay yüzde 10 oranında artıyor. Bu oldukça iyi bir oran. Örneğin Aralık 2016 gelirimiz, 2015’in ikinci yarı yıl toplam geliri ile neredeyse aynı. Bu başarılı büyümenin altında sihir ve bir sır yok. Sadece çok çalışmak var. Yazılımımızı mümkün olabilecek en iyi hale getirmek ve müşterilerimizi mutlu kılmak adına destek ekibimizle birlikte çok çalışıyoruz. Tüm bu çaba başarıyı kaçınılmaz kılıyor” şeklinde konuşuyor.

PAPIROOM -papiroam.com

YÜZDE 460 BÜYÜDÜ

Papiroom, Umutcan Karaok tarafından kurulan yeni nesil bir sosyal paylaşım platformu… Ocak 2015’te açık beta sürümünü yayma açan platform, kişiye kendi gazetesinin patronu olma fırsatını verme fikrine dayalım…Papiroom’un şu an 30 binden fazla aktif kullanıcısı var. Aylık 5 milyondan fazla sayfa görüntülenmesi alıyor. Dijital medyada kendisine bambaşka bir kulvar açmayı amaçlayan Papiroom, Wattermark’a göre 2016’da yüzde 460’lık bir büyüme sağladı. Adnan Şahsuvar’dan melek yatırım alan startup’m kurucusu Umutcan Karaok, “2017’de hedeflerimiz çok daha büyük. Yurt dışı ve multimedya desteğini en üst seviyeye çıkartmayı planlıyoruz. Vatandaş gazeteciliğini, bireysel yayıncılığı biraz daha kurumsallaştırmak üzerine düşüncelerimiz var” diye konuşuyor.

REZTORON – reztoron.com

650 RESTORAN

Irmak Dönmez ve eşi Murat Büyümez’in 2015 başında hizmete açtıkları Reztoran, bir online rezervasyon platformu… Halen İstanbul, Ankara, İzmir ve Bodrum’daki anlaşmalı restoranlara ve Bookatable işbirliği sayesinde Türkiye’de 650’nin üzerinde, Avrupa’da 15 binin üzerinde restorana kolay, hızlı ve anında onaylı rezervasyon imkânı sunuyor. Reztoran, bu yılın şubat ayında ilk tur yatırımını Arzuhan Doğan Yalçmdağ, Fırat İşbecer, Kaan Karamancı gibi isimlerin olduğu

5 kişilik melek yatırımcıdan aldı. Aldığı yatırımdan sonra hem rezervasyon hem de kullanıcı sayısını üç kat büyüttü. Reztoran Kurucu Ortağı Irmak Dönmez, “2016’daki hedefimiz mayıs ayında İzmir, Çeşme, Bodrum ve eylül ayında da Ankara’ya açılmaktı. Bunları başardık. Şimdiki önceliğimiz, kullanıcılarımıza rezervasyon dışında ayrıcalıklar sunmak” diyor.

SEGMENTIFY – segmentify.com

CİROSU VE MÜŞTERİSİNİ DÖRT KAT ARTIRDI

Ergin Eroğlu ve Murat Soysal tarafından 2015 yılında kurulan Segmentify, yapay zeka uygulamaları ile e-ticaret müşterilerine kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunulmasını sağlıyor. Böylece başarılı alışveriş tamamlama oranlarını artırıyor. 20’nin üzerinde çalışanı ile 7 farklı ülkedeki e-ticaret sitesine hizmet veren Segmentify Kurucu Ortağı Murat Soysal, “Geçtiğimiz yılda ciromuzu ve müşteri sayılarımızı yaklaşık 4 kat artırdık. Türkiye dışında 6 farklı ülkeden müşteri edindik ve yılın son döneminde faaliyete geçirdiğimiz Almanya ofisimiz ile de Avrupa faaliyetlerimizi hızlandırdık” diyor. Segmentify, BUBA, Starters HUB ve ACT’den yatırım aldı. Startupbootcamp hızlandırma süreci sonrasında düzenlediği yatırım turu, Haziran 2016’ta tamamlandı ve bu aşamada da 300 bin euro yatırım geldi. Murat Soysal, 2017 yılı içinde ikinci yatırım turuna çıkacaklarını belirtiyor ve asıl şirket değeri artışının burada ortaya çıkacağını düşünüyor.

SC0RP – scorpaap.com

BÜYÜMEKTE DE SAMİMİ DAVRANDILAR

Scorp, insanların her kategoriden sorunun cevabım bulabileceği, güncel sorunlar, popüler konular üzerine 15 saniyelik mikro-videolar aracılığıyla içerik üretebilen bir sosyal medya platformu… 2015 yılında İzzet Zakuto ve Sercan Işık tarafından kurulan Scorp’un şirket değerlemesi o günden bu yana 1.5 kat arttı. Girişimin kurucu ortağı İzzet Zakuto, “Türkiye’de 5.5 milyon kullanıcıya ulaştık; Amerika ve Almanya’da ise 300 bin kullanıcıyı geçtik. Yakm dönemde Güney Amerika’ya açıldık ve orada da rakamlar hızlı büyüme gösteriyor. Brezilya ve Meksiko’da çok hızlı bir büyüme yakaladık ve yarım milyon kullanıcıyı geçtik” diye geldikleri noktayı anlatıyor. Zakuto aldıkları yatırım miktarıyla ilgili biraz ketum. “Toplam aldığımız yatırımı açıklamıyoruz. Ancak ilk turda 250 bin dolar aldığımızı söyleyebilirim. Üçüncü tur yatırım ile değerlememiz 7 sıfırlı rakamlarla ölçülüyor” demekle yetiniyor. Zakuto’ya göre hızlı büyümenin altında yatan en temel sebep, her başarılı startup gibi kendilerine ve fikirlerine gönülden bağlı olmaları… Tabii dünyanın en samimi sosyal medyası olarak ‘samimiyet’ algısının da hızlı büyümelerine etkileri çok büyük…

SİNEMİA – sinemia.com

ÜÇ TUR YATIRIM ALDI, DEĞERİ G KAT ARTTI

Sinemia, sinema alanında bir sosyal medya platformu. Sinemia Premium üyeleri, üyeliklerinin sürdüğü ay boyunca Türkiye’nin her yerindeki tüm sinema salonlarında sınırsız film izleyebiliyor. Startup, banka kartı altyapısıyla lokasyon bazlı teknolojiyi bir araya getiren Türkiye’nin ilk teknoloji girişimi olmakla övünüyor. Sinemia Social ise şu anda Türkiye’nin en büyük sinema topluluğu. İçerik sitesi, sosyal medya kanalları ve Sinemia uygulaması ile yüzbinlerce sinemaseveri çevresinde birleştiren girişim, son bir yıl içinde şirket değerlemesini 6 kat artırdı. Halen Türkiye, İngiltere’de ve ABD’de faaliyetlerine gösteren Sinemia ilk yatırımını 2015 Aralık ayında Aslanoba Capital’den aldı. 2016 yılı Temmuz ayında ise Aslanoba Capital ve İstanbul Startup Angels üyelerinden Ali Çebi ve Burak Örücü Sinemia’nın ikinci yatırımını gerçekleştirdi. Üçüncü yatırım için aynı yıl içerisinde Silikon Vadisi merkezli risk sermayesi firması 500 Startups ile el sıkıştılar. Yakm zamanda açıklanacak yeni yatırım süreci de sonuçlanmak üzere. Sinemia Kurucu Ortağı Rıfat Oğuz, başarılarının nedenlerini şöyle açıklıyor: “Sinemia. com web sitesi, 2015 Aralık ayında aylık 110 K olan trafiğini 2016 Aralık ayında 11 milyona çıkardı. Öncelikle Sinemia gerçek bir ihtiyacı karşıladı. Çalıştığımız sinema alanında izleyicinin sinemaya erişimini kolaylaştırma yönünde inovatif başka çözüm yok. Geliştirdiğimiz lokasyon bazlı finansal servis teknolojisi de Avrupa’da bir ilk. Bunun dışında Sinemia’nın en önemli özelliği, hız olarak görülebilir. Hızlı aksiyon almak ve sürekli, hızlı geliştirme yapmak, rakibin olmadığı pazarlarda bile kendinizi sürekli geliştirmenize neden oluyor.

Tabii ki doğru zaman, doğru yer ve doğru hızda gitmeyi sağlayan en önemli etken, doğru ekiple çalışmak.”

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu