Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Ulaştırma alanındaki yeni ihaleler ve projeler

MİLLİLEŞME ÇABALARI

Demiryolu sektöründeki millileşme çabalarına da değinen Yıldız şunları söylüyor: “Yerli üretim ve milli demiryolu sanayisinin geliştirilmesi amacı doğrultusunda bir yandan teknoloji transferi yaparken diğer yandan da tasarım ve üretim kabiliyetlerimizi geliştirecek Ar-Ge çalışmalarına hız vererek ülkemizde milli demiryolu endüstriyel ekosistemi-ni oluşturulmasını sağlamak ilk hedefimiz. Milli sinyal projesi kapsamında halen Afyon-Karakuyu ve De-nizli-Ortaklar hat kesimlerinde montaj ve test çalışmaları devam ediyor. Milli Yüksek Hızlı Tren, Yeni Milli Elektrikli-Dizel Tren Seti, Yeni Nesil Milli Yük Vagonu üretimi ile ilgili endüstriyel mühendislik detay çalış maları da sürüyor.

Yüksek Hızlı Milli Tren Projesi kapsamında ihale hazırlıklarının sürdüğünü açıklayan Yıldız, proje kapsamında konsept tasarım tema seçiminin yapıldığını dile getiriyor. Endüstriyel-mühendislik tasarımının ikinci ihalesinin 2 Temmuz 2015 tarihinde yapıldığına dikkat çeken Yıldız, ihalenin yeterli katılım olmadığı için iptal edildiğini belirtiyor. Yıldız şunları aktarıyor: “ihale sürecinin tamamlanmasının ardından proje takvimine uyularak, ilk prototipin 2018 yılına yetiştirilmesi için gerekli gayret ve özen gösterilecek.”

YENİ PROJE İHALELERİNE HAZIRLIK

Yıldız, TCDD’nin önümüzdeki üç yıl içinde yeni projeler için yapım ihalelerine çıkacağını açıklıyor. Bu kapsamda, etüt-proje çalışmaları halen devam eden An-talya-Konya-Kayseri Hızlı Tren Projesi, Antalya-Isparta-Burdur-Kütahya-Eskişe-hir Hızlı Tren Projesi, Erzincan-Erzurum-Kars Hızlı Tren Projesi, Kırıkkale-Ço-rum-Samsun, Yerköy-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla ve Bursa-Gemlik Projesi bulunuyor. Yıldız, söz konusu projelerin, kesin projelerinin tamamlanmasının ardından 2016-2018 yılları arasında yapım ihalelerine çıkılacağını belirtiyor.

BÜYÜK PROJELER

Bir yandan yeni projeleri gündemine alan TCDD, diğer yandan yatırım ajandasında yer alan mevcut projelere de odaklanıyor. 2023 hedefleri çerçevesinde TCDD’nin devam eden büyük projeleri arasında Ankara merkezli hızlı tren çekirdek ağının 3 bin 623 km’ye çıkarılması hedefinin en önemli ayaklarından birini oluşturan İzmir-Ankara Yüksek Hızlı TrenProjesi bulunuyor. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi, Sivas-Erzincan Hızlı Tren Projesi, Bursa-Bilecik Hızlı Tren Projesi, GAP Eylem Planı Projeleri de bu kapsamda yer alıyor. TCDD, 106 adet yüksek hızlı tren seti alımlarınm ise 2021 yılında bitirilmesini planlıyor.

Türkiye’yi bölgesinde lojistik üs haline getirmek amacıyla başlatılan çalışmalar da devam ediyor. Bu çerçevede TCDD, kent merkezi içerisinde kalmış olan yük garlarını, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ulaşım modları arasında geçiş sağlayan, yük lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilen, teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun, müşteriler tarafından tercih edilebilir bir alanda lojistik merkezler oluşturma çalışmalarını sürdürüyor.

Lojistik merkezler, kent içi trafiğin rahatlamasını sağladığı gibi kentlere yeni yaşam alanları kazandırıyor. Kent içinde kalmış yük ve depo merkezleri de yeni inşa edilen lojistik merkezlere taşınarak, bu sahaların kentle bütünleşmesi sağlanıyor. Lojistik merkezlerin, sadece bulundukları bölgeye değil Türkiye’nin geneline hitap edeceğini söyleyen Yıldız, Türkiye genelinde özellikle Organize Sanayi Bölgelerine yakın ve yük potansiyeli yüksek 19’u TCDD tarafından olmak üzere 20 noktanın lojistik merkeze dönüştürülmesinin planlandığını belirtiyor. Yıldız, bu çerçevede lojistik merkez olmak üzere planlamış bölgeleri şöyle sıralıyor: “İstanbul (Halkalı ve Yeşilbayır), İzmit (Köseköy), Samsun (Gelemen), Eskişehir (Hasanbey), Kayseri (Boğazköprü), Balıkesir (Gökköy), Mersin (Yenice], Uşak, Erzurum (Palandöken), Konya (Kayacık), Denizli (Kaklık), Bilecik (Bozüyük), Kahramanmaraş (Türkoğlu), Mardin, Kars, Sivas, Bitlis (Tatvan), Habur ve yapımı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilen İzmir (Kemalpaşa).”

Yedi lojistik merkezinin işletmeye açıldığını belirten Yıldız bunların Samsun, Uşak, Denizli, İzmit, Eskişehir, Balıkesir ve İstanbul Halkalı olduğunu belirtiyor. Bilecik, Mardin, Erzurum, Mersin, Kahramanmaraş ve İzmir’in de aralarında bulunduğu altı lojistik merkezinde inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldız, “Kayseri, Konya, Sivas, Kars, Habur, Bitlis ve İstanbul Yeşilbayır’da ise proje, kamulaştırma ve inşaat ihale işlemleri sürdürülüyor” diyor.

TCDD’nin yeni güzergahları

TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, 2015 yılı yatırım programında yer alan dört güzergah için uygulama proje çalışmalarının yapıldığını vurgulayarak, söz konusu çalışmaların tamamlanmasının ardından yapım ihalesine çıkılacağını belirtiyor. Yıldız, yapım ihalesine çıkılacak güzergahları şöyle sıralıyor:

“Eskişehir-Kütahya-Antalya Demiryolu Etüt Projesi, Samsun-Çorum-Kırıkkale Demiryolu Etüt Projesi, Erzincan-Erzurum-Kars Demiryolu Etüt Projesi ve Yerköy-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Etüt Projesi.”

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6 7

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu