Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Üniversite seçimi için vakıf üniversiteleri

Üniversite seçme sürecinde olan öğrenciler için vakıf üniversiteleri önemli bir seçenek. Burs, yabancı dil eğitimi, yurt dışmda eğitim- staj ve daha birçok avantajı öğrenciye sunan üniversiteler özellikle de başarılı öğrencilerin tercihi olabilmek için birbiriyle yarışıyor. Fiyatları okul ve bölümlere göre 7 bin- 44 bin TL arasında değişen bu okulları üniversite adayları için araştırdık.

Üniversite sınavlarının zorlu sürecini atlatan 871 bin 313 öğrenci için sınav stresinin yerini, bugünlerde doğru üniversite ve bölüm seçme telaşı aldı. Her ne kadar üniversitelerde kontenjanlar arttırılıp öğrenci sayısının üzerine çıksa ve eğitimciler de “Doğru seçim yapıldığı sürece kimse açıkta kalmayacak” dese de bu süreç her zaman olduğu gibi hem öğrenciler hem de aileleri için zorlu geçecek.

Pek çok öğrenci seçim yaparken 103 devlet üniversitesinin yanı sıra 60’ın üzerinde vakıf üniversitesi, 7 vakıf meslek yüksekokulu ve 13 özel statülü yükseköğretim kurumunu da değerlendirecek. www.myfikirler.com

Her ne kadar yıllık ücretleri 7 bin- 44 bin TL arasında değişse de vakıf üniversiteleri sınavında değerlendirme yapmış öğrenciler de dahil olmak üzere tüm sınava giren kişilerin merceğinde. Devlet üniversitelerinin sunduğu imkanlarla karşılaştırılan bu okullardaki burs olanakları, yabancı dil eğitimi, çift ana dal ve yan dal şansı, yurt dışı değişim programlarıyla eğitimlerine yıırt dışında devam etme ve o ülkelerde staj fırsatı sağlaması gibi pek çok avantaja sahip.

Ekonomist olarak devlet üniversiteleri dışında kalan vakıf üniversitelerine şöyle bir baktık. Tüm vakıf üniversitelerinin ücret ve iletişim bilgilerini bir tabloda topladık. Öğrencilerin seçim kriterleri arasında dikkat ettiği unsurlarda fark yaratmış olan ve öğrencilerin seçenekleri arasına girebilecekleri ise seçim aşamasına gelmiş kişiler için derledik.

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
Hedef ‘ticaretin üniversitesi’ olmak

2001 yılında kumlan İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜCÜ) bugüne kadar 6 bine yakın mezun vermiş bir okul. Geçen yıl bin 100 öğrenciyi bünyesine katan üniversitede Türkçe ve İngilizce olarak eğitim veriliyor. Yurt dışındaki üniversitelerde okuma olanağı bulacağı değişim programlannın mevcut olduğu kurumda öğrencilerin ders dışı zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmeleri için önemli imkanlar sunuluyor. Üniversite bünyesinde 55 kulüp, sosyal, kültürel ve entelektüel faaliyetler gösteriyor.

Üniversitede öğrencilere sunulan pek çok burs var. LYS Bursu bunlardan biri. LYS’de ilk 10 bin içine girenler öğrenim ücreti ödemiyorlar, ilk 5 bine girenler ise bunun yanı sıra yaşam katkı payı alabiliyor.  www.myfikirler.com Ayrıca üstün başarı bursu, destek bursu da bazı kriterler dikkate alınarak öğrencilere veriliyor.

Üniversiteyi kuran iradenin, İTO ve Vakfın koyduğu iddialı amaçlarla yola devam eden üniversitenin hedefi; “ticaretin üniversitesi olmak”. Ayrıca bununla paralel diğer fakülte ve bölümlerin de küresel ölçekte geliştirilmesi planlanıyor.

Yüksek öğretimin uluslararası ticaretin önemli bileşenlerinden biri haline geldiğini söyleyen İTlCÜ Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, üniversitelerin artık standart veri ve bilgiyi evrensel kalitede sunmak, farklı veri ve bilgiler üretmek, öğrencilerine bunu üretme yeteneği kazandırmak rollerini üstlendiğini vurguluyor.

ÎTÎCÜ’nün kuruluş özelliğinden dolayı; piyasa, iş dünyası odaklı yönünün göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Ekren, üniversitenin girişimci üniversite konseptine paralel olarak geliştirdikleri proje kapsamında ITO ile, üniversite sanayi- işbirliğinin en somut örneklerinden birini hayata geçirmek üzere. bir protokol imzaladıklarını hatırlatıyor.

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Tam teşekküllü yapı

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında, Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla kuruldu. “Non sclıolae sed vitae discimus” yani “Okul için değil, yaşam için öğrenmeliyiz” mortosuyla yola çıkan Bilgi Üniversitesi, bugüne kadar 16 bine yakın mezun verdi. Uluslararası bir kariyer yapmak isteyen öğrenciler için, giderek daha fazla “ortak diploma” programlan hazırlayan, daha fazla yurtdışından öğrenci alan ve daha çok iş dünyası ile ortak programlar yapan üniversitenin eğitim dili İngilizce.

29 ülkede 60’tan fazla eğitim kurumunu kapsayan Laureate International Universities ağının Türkiye’deki (ek üyesi olan üniversite, öğrencilerine, yurt dışında lisans, yüksek lisans ve mesleki seıtifika programlarında öğrenim görme fırsatı sağlıyor.

Yurt ve burs imkanı bulunan ve bir sosyal bilimler üniversitesi olarak kurulmuş olan BİLGİ artık tam teşekküllü bir yapıya dönüşüyor. Bundan sonra sağlık bilimleri alanında yatırım yapacak olan kurum Tıp Fakültesi açmak için de gerekli çalışmalara başladı.

AYDIN ÜNİVERSİTESİ
Eğitimler uygulamalı

2003 yılında Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu’nun kuruluşu ile yükseköğretim hayatına başlayan İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde 2 enstitü, 8 fakülte, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile birlikte toplamda 113 farklı program ve bölümün yer aldığı bir okul. 15 binin üzerinde öğrencisi bulunan okul Florya , Bahçelievler, Kadıköy, Beşiktaş, Bahçelievler (Çalışlar), Bahçelievler (Haznedar) yerleşkelerin-de eğitim veriyor. www.myfikirler.com Türkiye’ de ilk olarak oluşturulan “yerinde uygulama merkezi” ile öğrencilerinin öğrenme yanında uygulama alanlarında da faaliyet gösterebileceği bir yapı oluşturan okulun bu platformda 80 bine yakın çözüm ortağı bulunuyor.

tik 5 tercihte bulunup kazanan her adaya yüzde 30 tercih bursu veren okul ek yerleştirme ve özellikle geçen yıldan başlayan, bu yıl da devam eden DGS kontenjanları en yüksek üniversite. Bu yıl bin 64 DGS kontenjanı bulunan okulda yerleştirme oranı da DGS’de yüzde 98 seviyesinde.

Aynı şekilde uluslararası öğrenci sayısı ve yabancı üniversite iş birlikleri açısından da öne çıkan üniversitenin 250 farklı üniversite ile anlaşması bulunuyor.

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Sanat dersi zorunlu

Başkent Üniversitesinde en çok talep gören programlar olarak Tıp, Diş Hekimliği, Mühendislik ve Hukuk öne çıkıyor. Sağlık konusunda uzmanlaşma, özellikle sağlık ara elemanı yetiştirme sistemi, yurtiçi ve yurtdışında üniversite ve kummlarla işbirliği ile ilave gelişme fırsatları yaratma, her öğrencinin zorunlu bir sanat dersi alması ve bazı programlann tam burs ile desteklenmesi konularında diğer üniversitelerden ayrışıyor.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
Bir yarıyıl yurt dışında eğitim

Öğrenci kalitesini her geçen yıl daha da yükselten okul, Avrupa ve ABD-başta olmak üzere dünyanın önde gelen üniversiteleri ile işbirliği yaparak öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin uluslararası eğitim deneyimlerini anırmaya çalışıyor. Üniversitede mühendislik, mimarlık, genetik ve biomü-lıendislik, tıp, hukuk, diş hekimliği ve güzel sanatlar ön plana çıkan alanlar olarak dikkati çekiyor. Yüzde 33 civarında burslu öğrenciye eğitim veren üniversite disiplin cezası alınmadığı takdirde hiçbir şekilde burs kesintiye uğramıyor.

Aynca ilk 10 bine girip yerleşen öğrencilere üniversitenin protokol imzaladığı ABD, Kanada ve Avrupa üniversitelerindeki öğrenci uluslararası değişim programlarına öncelikli olarak bir yanyıl katılım imkanı tanınıyor.

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ
îş olanakları sağlıyor

2001 yılında kurulan ve 2 bin mezunu olan Yaşar Üniversitesi güçlü akademik kadrosuyla, ulusal ve uluslararası birçok bilimsel projeye ev sahipliği yapan bir okul.

Avrupa Birliği projelerinden Türkiye’nin kazandığı 11 yoğun program AB projesinin 4’ünü kazanan Yaşar Üniversitesi’nin toplamda yüzde 40 oranında burslu öğrencisi bulunuyor. AB Merkezi koordinasyonunda yürütülen Erasmus Programı kapsamında 22 farklı AB ülkesinden l6l üniversite ile birçok alanda işbirliği ve değişim anlaşmaları bulunan okuldan mezun olan öğrencilere ise geniş yelpazede iş olanakları sağlanıyor.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ
Hedef dünya üniversitesi olmak

Koç Üniversitesi, araştırma olanakları, değişim programları, çift ana dil programı ve burs hakkını kaybetmeden iki diploma sahibi olma imkanı ile öne çıkan üniversiteler arasında.

Yurt dışında 195’ten fazla üniversite ile anlaşması olan okulda ilk kez 2008 senesinde yürütülmeye başlanan Öğrenci Değişim Programlan ile 2011-2012 Akademik yılı sonuna kadar 758 öğrenci yurt dışına gitmiş ve 986 öğrenci yurt dışından Türkiye’ye gelmiş. Yurt imkanı bulunan okulda öğrencilerin yüzde 60’tan fazlası bursla okuyor. Koç Üniversitesi’nin ana hedefi uluslararası bir üniversite olmaktır. Bu bağlamda en büyük adımı Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni 2014 yılında hizmete açarak atmayı planlıyor.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ
Bölümsüz üniversite

1999 yılında eğitime başlayan Sabancı Üniversitesi bugüne kadar 5 binin üzerinde mezun veren bir okul. Türkiye’deki ilk bölümsüz üniversite olan Sabancı Üniversitesi, öğrencilere okumak istedikleri program tercihini ikinci sınıfın sonunda yapma olanağı sağlamasıyla fark yaratıyor.

“Diplomasıyla banşık bireyler” ye-tiştinneyi hedefleyen üniversitede öğrenim gören her öğrencinin Toplumsal Duyarlılık Projeleri ne katılması isteniyor. İngilizce öğrenim veren okul Avrupa Yükseköğretim alanının bir parçası ve F.CTS uyguluyor. Aynca yurtdı-şından birçok üniversite ile işbirlikleri bulunuyor. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi, geçtiğimiz yıl dünyanın önde gelen yönetim bilimleri okullarından MIT Sloan School of Management ve dünyanın önde gelen lojistik okullarından MIT-Zaragoza Lo-gistics Çenter (MIT ZLOG) ile yaptığı işbirliği anlaşmaları sonucu MBA öğrencilerine çift diploma alma olanağı sunuyor. Yıın imkanı bulunan ve bu yıl 658 öğrencinin alınacağı üniversitede bu yıl 244 öğrenci burslu okuyacak. 685 öğrencinin alınacağı -2012 – 2013 akademik yılında 244 öğrenci burslu okuyacak. Burslar dışında aynca, öğrenciler üniversitenin birimlerince ilan edilen çalışma olanakları için başvurarak, uygun görüldükleri takdirde Kısmi Zamanlı Çalışma’dan yararlanabiliyorlar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Sloganı “Kampüsüm Dünya”

1998 yılında kumlan ve 8 bine yakın öğrencinin mezun olduğu okulda en çok talep gören bölümler; Endüstri Ürünleri Tasarımı, Enerji Sistemleri Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği. Okulun en önemli farkı dünyanın 35 ülkesinden 186 üniversite ile işbirliği halinde olması. Okul her öğrencisine alanıyla ilgili bir üniversitede yurtdışı deneyimi şansı tanıyor. “Kampusum Dünya” sloganıyla yola çıkan üniversite Washington, Lozan, Riga ve Berlin’deki kampüslerinde öğrencilerin eğilimlerinin bir bölümünü gerçekleştirmelerini de sağlıyor.

Türkiye’de ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi tarafından gerçekleştiren ve “Üniversite ile iş dünyası işbirliğine dayalı bir eğilim modeli olan CO-OP ile öğrenciler, yurt dışında ve yurt içinde bulunan birçok anlaşmalı iş yeri ile öğrencilere staj ve iş olanağı sunuluyor.

Aynca, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlarda ilk 1000’e giren ve bu öğrencilerden Bahçeşehir Üniversitesi tercih etmiş olan öğrencilere. İngilizce hazırlık sınıfını Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti olan Was-hington da okuma şansı sunuluyor.

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Dereceli öğrencilere farklı olanaklar

2008 yılında kurulan ve ilk öğrencilerini 2010- 2011 Akademik Yılı’nda kabul eden İstanbul Şehir Üniversite-sinde en çok talep gören bölümler Siyaset Bilmi ve Uluslararası ilişkiler, Hukuk ve Endüstri Mühendisliği. Üniversitenin öğrenim dili İngilizce.

İstanbul Şehir Üniversitesi, yurtdışı değişim programlarıyla öğrencilerine farklı üniversitelerde eğitim imkanı sunuyor. Bu kapsamda Wisconsin Madison, George Mason, Sheffield, Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk ve Makedonya Uluslararası Balkan gibi dünyanın önde gelen üniversiteleriyle işbirliği anlaşmaları imzaladı. Eras-mus programı kapsamında da çok sayıda ülkenin önde gelen 13 üniversitesiyle değişim programları bulunuyor.

AREL ÜNİVERSİTESİ
Teknokent yolda

2007 yılında Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kumlan İstanbul Arel Üniversitesi bugüne kadar 5 bine yakın mezun verdi. İngilizce ve Türkçe eğitim veren üniversite öğrencilerine yurtdışındaki üniversitelerde okuma olanağı da sunuyor. Bugün 20 ülkeden 60 üniversite ile anlaşmasını tamamlayan Arel Üniversitesi’nin öğrencileri öğrenimlerine Erasmus Programı ile yurtdışında devam etme imkanı sunuyor. Yurt imkanı bulunan üniversitenin Tepekent Yerieşkesi’nde yer alan Villa Yuıtlar sadece üniversite öğrencilerinin konaklaması için ayrılmış. İstanbul Arel Üniversite-si’nde her 100 öğrencinin 75’i burslu öğrenim görüyor.

Bunun yanı sıra Trakya bölgesine hitap edecek ve birçok firmayı bünyesinde bulundurmasını planladıkları Arel Teknokent projesine de bu sene başlanacak.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ
Uzakdoğu’da eğitim fırsatı

1997 yılında kumlan Atılım Üniversitesi 6 bine yakın mezunu olan bir okul. Okul yönetimi, 95 laboratuvar ve birçok atölye altyapısı ile uygulamalı eğitim gören öğrencilerinin, mezun olduklarından sonra kısa sürede işe yerleştirildiğini söylüyor. Okulun araştırmasına göre tüm ıııezunlann istihdam oranı yüzde 92. Hukuk, psikoloji ve inşaat mühendisliği okulda en çok talep gören ilk üç bölüm olarak dikkati çekiyor. Eğitim dili İngilizce olan Atılım Üniversitesi’nin Erasmus kapsamında 37 Avrupa üniversitesi ile 57 farklı program için anlaşması var. Ayrıca Türkiye’de Erasmus Mundus Programına üye beş üniversiteden biri olan Atılım Üniversitesinin Uzakdoğu’daki 11 üniversite ile de öğrenci değişim programı anlaşması bulunuyor.

FSM ÜNİVERSİTESİ
Başarı yurt dışında dil eğitimi getiriyor

2010 yılında kumlan ve ilk mezunlarını 2015 yılında verecek olan FSM Üniversitesi’nin en temel farkı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından özellikle sosyal bilimler, mimarlık-mühendislik ve sanat alanlarında eğitim vermek için kunılmuş gerçek bir vakıf üniversitesi olması.

Sınavda üstün başan göstermiş öğrencilere ücretsiz eğitim alma imkanı sunan üniversitede Hazırlık Okulu sonunda başarı gösteren öğrenciler ise tüm masraftan üniversite tarafından karşılanarak yabancı dil eğitimi için yurt dışına gönderiliyor. Aynca öğrencilere yerleşme sıralarına göre burslar veriliyor. Dünyanın seçkin üniversiteleriyle olan ikili anlaşmaların yanı sıra, öğrencilerin Erasmus ve Bologna süreçleri ile eğitim hayatlarının bir bölümünü farklı bir ülkede geçirebilmelerine ve bu sayede farklı kültürleri tanıyarak yeni tecrübeler edinmelerine de fırsat tanınıyor.

Fatoş Bozkuş / Ekonomist Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu