Makaleler

Uzakdoğu’daki talep, ABD’ye konsept değiştirtti

Uzakdoğu’daki talep, ABD’ye konsept değiştirtti

Ülkelere özgü bazı tatlar, yıllar geçtikçe globalleşebiliyor. Türkler’e özgü ‘pişi’nin, ABD versiyonu donut da globalleşen tatlardan. Donut, ABD’de sık tüketilen bir çörek. Amerikan filmlerinde genelde polislerle özdeşleştirilmiş, çünkü oldukça ucuz. Donut’un ABD’deki müridi ise Kıispy Kreme. Krispy Kreme’in kurucusu Vernon Rudolp, 1933 yılında Paducah Kentucky’de Fransız bir şeften Doughnut mağazası satın alarak işe başlıyor. 1937 yılında da perakendeye adım atıyor.

2000 yılına kadar Krispy Kreme, sadece ABD’de büyüyor. Müşterilerine mağazalarında kurduğu üretim bantlarından sıcak servis yapıyor. ABD usulü olunca mağazalar da büyük tabii. Ancak 2000’li yıllara gelindiğinde yönetimdeki bazı aksaklıklarla finansal yapısı zayıflayan şirket, globalleşmeye karar veriyor. İşe Avrupa ve Uzakdoğu’dan başlıyor. Marka, Uzakdoğu’da o kadar benimseniyor ve bir tutku haline geliyor ki, işte buradan herkesin ilgisini çekecek bir yönetim hikayesi doğuyor.

Saatler süren kuyruk

Krispy Kreme, Uzakdoğu’nun en sevilen markalarından biri olmayı başarıyor 10 yıllık süreçte. Japonya’da Çin’de, ellerinde en yakın Kıispy Kreme mağazasından kaç saat sonra donut satın alabileceklerine yönelik tüketicileri bilgilendiren ışıklı levhalar tutuyor görevliler. Sekiz saate varan kuyruklarda bekliyor marka tutkunları.

Marka Ortadoğu’da da büyük talep görüyor. Öyle ki Suudi Arabistan’da 90 mağaza ile Starbucks’tan bile büyük Krispy Kreme. ABD merkez de özellikle Uzakdoğu’daki bu tutkuyu görüp, ‘biz kendi ülkemizde neyi eksik yapıyoruz?’ sorusunu sormaya başlıyor. Ve yurtdışı operasyonu, merkezi de değiştirmeye başlıyor. Öncelikle her mağazadaki üretim kaldırılıp, üretimin tek bir merkezden yürütülmesine karar veriliyor. Maliyet böylelikle düşürülüyor. ABD’nin büyük konseptli mağazaları, daha küçük metrekarelere bırakıyor yerini. Ve logo değişiyor.

35 bin donut yiyoruz

Bizdeki pişi, ABD’li donut. Aslında donut’a yabancı değiliz. Damak tadımıza uygun olup olmadığı tartışıla dursun, yeni nesil tüketicinin özellikle çocuklu tüketicinin bir donut ilgisi var. Türkiye’ye geçmiş yıllarda gelip, 2009 yılında pazardan çekilen Dunkin’ Donuts’ı hepimiz hatırlıyoruz. Ancak burada önemli bir nokta, Dunldn’ Donuts’ın pazardan çekilmesi tamamen bir yönetim sorunuydu. Marka franchise sistemiyle Türkiye’deki varlığını sürdüremedi. Krispy Kreme’in Türkiye’deki bütün hakları Katarlı Almana Grup’ta. Ve şirket asla franchise vermiyor. 2009 yılında ilk mağazası ve fabrikasını İstanbul’da açan Kıispy Kreme, bugün 16 mağaza ve 20 standı ile İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Günde 35 bin tane donut üreten şirket, bu yıl altı mağaza daha açmayı hedefliyor. Şirketin genel müdürü Koray Yülek, “Donut’un giderek Türk halkının sevdiği ve tercih ettiği bir yiyecek olduğunu söylüyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu