Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Uzayda Soy Gaz İçeren Moleküller Bulundu

soy gazBir süpernova patlamasından geriye kalan Yengeç Bulutsusundan gelen ışığı inceleyen araştırmacılar 618 GHz ve 1235 GHz frekansına sahip sinyaller belirledi. Çalışmalar bu sinyallerin kaynağının ArH+ iyonları olduğunu gösterdi. Moleküllerde yer alan alnınlar argonun 30 kütle numaralı izotopu gaz atomları tepkimeye girmeye isteksiz olduğu için I Hinyada soy gaz içeren moleküller doğal olarak oluşmuyor. Ancak laboratuvar ortamında gerçekleştirilen olağandışı koşullarda sentezleııebiliyorlar.

Bu çalışma ile ilk kez uzayda soy gaz içeren moleküller olduğu belirlenmiş oldu.

Ayrıca sonuçlar argon atomlarının nasıl oluştuğuna dair daha önce öne sürülen fikirleri de destekliyor. Argon 1 Kinya’ftm atmosferinde en çok bulunan üçüncü elementtir ve 40Ar/38Ar/36Ar izotoplarının bulunma oranı yaklaşık olarak 1584/1,00/5,30dur.

Dünyada en çok bulunan argon izotopu olan 40Ar daha çok 40K atomlarının bozunmasıyla oluşur. Güneş’te ise40Ar/38Ar/36Ar izotoplarının bulunma oranı yaklaşık olarak 0,00/1,00/5,50dir.

Bu gözlemlerden önce Güneş’te en çok bulunan argon izotopu olan 36Ar’un süpernovalar sırasında meydana gelen çekirdek birleşme tepkimelerinde üretildiği düşünülüyordu. Bir süpernovadan geriye kalan nebulanm içinde yüksek miktarda 36Ara rastlanması bu hipotezi destekliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu