Güncel Ekonomi Haberleri

Uzun Vadede Altın’ın Durumu Ne Olur?

ABD’de faiz artış hamlesi, Çin başta olmak üzere gelişen piyasalarda büyüme endişeleri, gelişmiş ekonomilerdeki düşük enflasyon, emtialara olan talep azalması, yatırımcıların riskli ürün ve ülkelerden çıkması gibi faktörlerde güçlenen dolar, emtialarda fiyatları baskılamayı sürdürüyor. Bununla birlikte Euro Bölgesi ülkeleri, Çin, Japonya, Ingiltere ve gelişen/gelişmekte olan birçok ülkenin genişleyici para politikasına devam etme tutumu, altın için olumlu algılansa da güçlü dolar ile bu etki sınırlı kalıyor.

altin

ÖNCE YÜKSELDİ

Ekim ayı içerisinde uzun vadeli riskler sebebiyle, bu risk etmenlerinde etkili olabilecek datalar altın tarafından fiyatlandı. FED, faiz artırımında enflasyon ve istihdamı takip ediyor. Ekim başında açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi beklentilerin altında, işsizlik Haklarından Yararlanma verisi ise beklentilerin üstünde geldi, Sonuçta faiz artırımının gecikebileceği beklentisiyle altında sert yükselişler görüldü. 8 Ekim’de açıklanan FOMC Tutanaklarında, ABD ekonomisindeki toparlanmaya rağmen daha fazla verinin görülmesi gerektiği, global risklerin devam ettiği gibi değerlendirmeler oldu. Güney Afrika’da 5000 maden işçisinin katıldığı grev sonrasında altında arz endişesi ve FED Başkanı Evans’ın faiz artırımı için 2016’yı işaret etmesiyle, altın fiyatlarında yükseliş ivme kazandı.

SONRA DÜŞTÜ

15 Ekim’de açıklanan, FED’in faiz artırımında takip ettiği ABD TÜFE ve işsizlik Haklarından Yararlanma verileri beklenti üstü gelince, altın fiyatlarında gerçekleşen yükseliş ivmesi kaybedildi. Altında düşüşü tetikleyen esas faktör ise 28 Ekim’de yayınlanan FOMC toplantı metinlerinde yer alan maddeler oldu. Bunlardan en önemlisi ise ilk defa FED aralık ayında faiz artışını tartışmaya açacaklarını belirten bir madde koydu. Ayrıca yurtdışında yaşanan risklerin izleneceği maddesi de geçen ayki metinlerden kaldırıldı. Bu gelişme FED’in faizleri arttırması için önemli bir adım olarak görülürken altın fiyatlarında da ciddi gerilemelere yol açtı. ABD’nin 28 Ekim’de yayınlanan FOMC Açıklaması’nda global risklerden ziyade ABD Ekonomisi’ndeki risklere değinilmesi, ABD işsizlik,

TÜFE/ÜFE, Tarım Dışı İstihdam verilerini daha çok ön plana çıkarıyor. FED Başkanları’nın açıklamaları, faiz artırımı konusunda ipucu verebilecek nitelikte olduğu için, takip edilebilir. 18 Kasım’da açıklanacak FOMC tutanakları da son toplantının seyri açısından fikir vereceğinden altın için önemli.

Altın, ekim ayını 1115 dolar/ons’tan açarken kapanışını 1141,50 USD/ons yaparak, yüzde 2,4’lük bir yükseli; yaptı. Altının genel hareketi, ay ortasına kadar yükseliş, sonra düşüş şeklinde gerçekleşti. Ay içerisindeki yükselişlerini 50 fibonacci seviyesine denk gelen 1191,50 fiyat düzeyine kadar gerçekleştiren altın, içerisinde olduğu kısa vadeli yükselen kanalın üst bandına ulaştıktan sonra, bu seviyeden geri çekilerek ay kapanışını 100 günlük basit hareketli ortalamanın biraz üzerinde gerçekleştirdi. Ay içerisindeki hareketlerde belirleyici seviyeler 100 günlük ve 300 günlük basit hareketli ortalamalar ile 23,6 ve 50 fibonacci seviyeleri oldu. Bu seviyeler altının ay boyunca arasında hareket ettiği fiyat seviyelerini oluşturdu. 150 günlük üssel hareketli ortalamanın üstünde tutunamayan altın, uzun vadeli düşüş trendinden henüz çıkamadı.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu