Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Vakıf üniversitelerinin öğrencilerine sundukları imkanlar

1 MİLYON 200 bin adayın yarıştığı Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı. Şimdi öğrenci ve ailelerini tatlı bir telaş sardı. Hangi okul ya da hangi programı tercih etmeleri konusunda karar vermeleri gerekiyor. Zira zaman daralıyor. Tercihler 18-26 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak. Üniversite adaylarının 24 tercih hakkı var. Adaylar, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) veya LYS yerleştirme puanlan, yükseköğretim programlarıyla ilgili tercihleri, üniversitelerin kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecek. ÖSYS sonuçlarına göre, bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, 14-18 Ağustos arasında yapılacak. Evet, öğrencilerimizin önünde tercih için az bir zaman kaldı. Şimdi öğrenci ve aileleri devlet, özel ya da yurtdışmda üniversite eğitimi konusunda bir karara varmaya çalışıyorlar.

Türkiye’de şu anda faal durumda 65 vakıf üniversitesi ve altı vakıf meslek yüksekokulu bulunuyor. Vakıf üniversitelerinde 408 fakülte ve 100 meslek yüksekokulu var. Vakıf üniversitelerinde 197 enstitü, 197 araştırma ve uygulama merkezi bulunuyor. Vakıf üniversitelerindeki program sayısı ise 9.515.

Öğrenicilerine oldukça zengin program seçenekleri sunan vakıf üniversitelerindeki toplam öğrenci sayısı 554 bin 218’e yükseldi. Vakıf meslek yüksekokullarındaki öğrenci sayısı ise 148 bin. Her yıl artan öğrenci sayısının yanı sıra güçlü akademik kadrolara sahip olan vakıf üniversitelerinde 3 bin 391 profesör, bin 655 doçent, 6 bin 485 yardımcı doçent, 4 bin 365 öğretim görevlisi, 2 bin 500 okutman, 146 uzman ve 2 bin 918 araştırma görevlisi bulunuyor. Vakıf meslek yüksekokullarında ise üç profesör, üç doçent, 27 yardımcı doçent, 403 öğretim görevlisi ve 14 okutman görev alıyor.

İşte, belli başlı vakıf üniversitelerinin özellikleri ve öğrencilerine sundukları imkanlar…

OKAN ÜNİVERSİTESİ

Girişimcilik dersiyle farklı bir kurum

İş yaşamına en yakın üniversite vizyonu doğrultusunda aralarında DHL ve THY’nin de bulunduğu şirket ve kurum ile staj ve CO-OP işbirlikleri bulunan Okan Üniversitesi, öğrencilerinin paydaş şirket ve kurumlar bünyesinde çalışmalarını sağlayarak iş bulma alternatiflerini zenginleştiriyor. Öğrenciler Markalı Dersler ile bizzat profesyonellerden eğitim alıyorlar. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkam Bekir Okan, “İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi (İYBF) öğrencilerimizin binden fazla şirkette staj ve CO-OP uygulamalarıyla paydaş şirket ve kurumlar bünyesinde çalışmaları sağlanıyor. Yabancı dile verdiğimiz önem çerçevesinde Türkçe programlarda dahi öğrencilerimizin en az dört dönem İngilizce dersi almalarım sağlıyoruz. Öğrencilerimiz Çince, Rusça ve Arapça gibi ticari ilişkilerimiz olan ülkelerin dillerinde de eğitim alabiliyorlar. Öğrencilerimizin iş yaşamı içerisinde olmasını sağlıyoruz. Türkiye’de ilk kez başlattığımız Girişimcilik Dersi ve Sosyal Girişimcilik Merkezimiz ile girişimci gençler yetiştirme hedefimizi gerçekleştiriyoruz” diyor.

İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gü-ner Gürsoy ise, “İşletme Stratejisi Laboratuvarı ve Finans Finans Laboratuvarımız ile deneysel öğrenme ortamı yaratıyoruz. Öğrencilerimiz fakülte bünyesindeki programların birbirleriy-le entegre edilmiş olması nedeniyle programlar arasında dönem kaybetmeksizin kolaylıkla yatay geçiş yapabiliyor. Havuz program olarak kurgulanan İşletme Lisans Programı ile ikinci sınıftan sonra altı farklı alt uzmanlık alanında ihtisaslaşma ve CO-OP yapma hakkına sahip olabiliyorlar. Fakülte bünyesinde sektör lideri şirket ve kurumlar ile oluşturulan Markalı Dersler ile öğrencilerimizin sektör uygulamaları ve tecrübeleri hakkında bizzat profesyonellerden eğitim alma imkanı bulunuyor. Markalı Dersler ile anlaşmalı şirketlerin yönetici yetiştirme (MT) programlarını akademik müfredat içerisine entegre ederek şirketlerin kendi insan kaynaklarını seçmelerine ve yetiştirmelerine imkan sağlıyoruz” diyor.

Okan Üniversitesi’nde dokuz Fakülte (Diş Hekimliği Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Tıp Fakültesi) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Konservatuvar ve üç enstitüde toplam 254 diploma programı bulunuyor.

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ

Öğrenci sayısı 20 bine yaklaştı

İstanbul Arel Üniversitesi 2007 yılında kuruldu. Bu yıl 10’uncu yılım kutlayan Üniversite deneyimli akademik kadrosu, doktora, yüksek lisans, lisans, ön lisans ve uzaktan eğitim ile geniş program seçeneklerini öğrencilere sunuyor. Üniversitede altı fakülte, üç yüksekokul, üç enstitü ve bir meslek yüksekokulu bulunuyor.

Öğrenci sayısı ise 19 bin 500. Üniversite, ürettiği bilgiyi ve geliştirdiği teknolojileri, yenilikçi ürün ve hizmetlere dönüştürebilen öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyor.

Üniversite bünyesinde yenilikçi niteliklere sahip araştırma, araştırma ve deneysel geliştirme projeleri ve teknolojik girişimcilik faaliyetleri yürütülüyor. Bu doğrultuda ülkemizin araştırma iklimine katkı sağlayacak şekilde, hem akademisyenleri Ar-Ge projelerine hem de öğrenci-mezunları tekno girişimcilik bağlamındaki girişimlerine faaliyetler söz konusu. Araştırmacılarca yürütülen Ar-Ge ve yenilik odaklı çalışmalar, üniversite bünyesindeki fakültelere bağlı çeşitli laboratuvar ve merkezlerde sürdürülüyor. Yeni donanımlarla giderek zenginleşen bu laboratuvar ve merkezlerdeki araştırma altyapılarının katkısıyla üniversitesinin bilgi üretme kapasitesi her geçen gün artıyor.

Araştırma çalışmalarını kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı bir arayüz olarak hizmet veren ArelTTO (Teknoloji Transfer Ofisi) ve ArtıArel (Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi) bünyesindeki faaliyetlerle üniversite üretilen bilginin ve geliştirilen teknolojilerin yenilikçi ürün, süreç ve hizmetlere dönüştürülmesi süreçlerine katkı sağlıyor. Araştırma üniversitesi hedefleri doğrultusunda, Arel Üniversitesi’nin kapasitesinin geliştirilmesine yönelik atılan adımların ve yakalanan çeşitli başarıların önümüzdeki yıllarda da sürdürülmesi hedefleniyor. Bu araştırma hacminin büyük çoğunluğunu sırasıyla TÜBİTAK ARDEB (11 proje), İstanbul Kalkınma Ajansı (dört proje), Avrupa Birliği MANUNET (bir proje), Avrupa Birliği COST Ac-tion (bir proje), Heinrich Böll Vakfı (bir proje) gibi uluslararası kurumlardan elde edilen hibeler oluşturuyor. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında kontratlı Ar-Ge projeleri yürütülmüş ve bir İSTKA projesi hayata geçirilmiş. İSTKA projesi kapsamında Kompozit Malzemeler Araştırma Merkezi kurulacak.

Üniversitede uluslararası öğrenciler de misafir ediliyor. Örneğin Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa’dan 21 ülke ve 79 üniversite ile anlaşması var. Avrupa dışında kalan ABD, Kanada, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Kazakistan, Kosova’da bulunan birçok üniversiteyle de işbirliği olanaklarını arttırmayı öncelikli hedefleri arasına almış.

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

Uluslararası eğitim üssü

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2017-2018 akademik yılına altı fakültesi, üç enstitüsü ve bir meslek yüksekokulu ile iddialı giriyor. Öğrencilerini geleceğe tam donanımlı bir şekilde hazırlayan üniversite, yeni akademik yılda öğrencilerini Türkiye’nin en büyük ve yeşil kampüslerinden biri olan Dragos Kampüsü’nde karşılayacak. Bisiklet kullanımına uygun olarak inşa edilen Dragos Kampüsü, bu yönüyle de Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

İstanbul Şehir Üniversitesi, bu yıl 1755 öğrenci kabul edecek. Öğrencilere ihtiyaç duydukları tüm akademik ve sosyal imkanları bir arada sunan İstanbul Şehir Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, İletişim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Islami İlimler Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Meslek Yüksekokulu çatısı altında 22 lisans, 12 ön lisans, tezli ve tezsiz seçenekleriyle 23 yüksek lisans programı ve üç doktora programı sunuyor.

Bu sene İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi çatısı altında açılan Ekonomi Lisans Programı’na ilk defa öğrenci kabul edecek. Ekonomi bölümü kadrosuna katılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Meclis Eski Üyesi ve Para Politikası Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan öğrencilerine bilgi birikimini ve tecrübelerini aktaracak. Meslek Yüksekokulu’nda ise İnşaat Teknolojisi, İş Sağlığı ve Güvenliği ile Sosyal Hizmetler adlı üç yeni önlisans programı ilk öğrencileriyle buluşacak.

Şehir Üniversitesi, 2016 yılında üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde en girişimci ve yenilikçi ilk 50 üniversite arasında 15. sırada yer aldı. Üniversite halen öğrencilerinin yüzde 15’ini oluşturan, 80 ülkeden 750’nin üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor. 20 ülkeden 58 üniversite ile Erasmus anlaşması, 16 üniversite ile de karşılıklı öğrenci ve personel değişimi gibi olanakları kapsayan ikili anlaşması bulunuyor. YÖK Atlas sitesinde yer alan Mezun Başarı Atlası listesinde “Genel Yetenek”, “Genel Kültür” ve “İngilizce” alanlarında mezunlarının elde ettiği yüksek başarı öğretim programının kalitesini gösteriyor.

Başkanlığını Prof. Dr. Ömer Dinçer’in yürüttüğü İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nde Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, iş dünyasının önde gelen isimlerinden Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, LC Waikiki CEO’su Va-hap Küçük ve BİM CFO’su Haluk Dortluoğlu yer alıyor.

YEDITEPE ÜNİVERSİTESİ

En fazla yabancı öğrenci değişimi programına sahip üniversite

Yeditepe Üniversitesi, Bedrettin Dalan tarafından 1996’da kuruldu. Öğrenci sayısı 18 bin 204 lisans, 4 bin 364 yüksek lisans, 1175 doktora öğrencisi şeklinde sıralanıyor. Üniversitenin akademik personel sayısı ise 851. Üniversitenin akademik birimleri şöyle sıralanıyor: Diş Hekimliği, Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Hukuk, iktisadi ve idari Bilimler, iletişim, Mimarlık, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tıp ve Ticari Bilimler Fakülteleri, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Atatürk ilkeleri ve inkılap Tarihi, Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri.

Üniversite başarılı öğrencileri başarı oranlarına göre yurtdışı eğitimi, yüksek lisans, ücretsiz konaklama, ücretsiz yemek bursları ile ödüllendiriyor. Üniversite 4 bin 200 kişilik öğrenci yurduna sahip. 44 öğrenci kulübü bulunan üniversitede 57 spor takımı faaliyet gösteriyor.

Vakıf üniversiteleri içinde Erasmus ve Exc-hange ile en fazla yabancı öğrenci değişimi yapan üniversite olarak bayrağı elinde tutan Yeditepe Üniversitesi’nin Avrupa, ABD, Rusya ve Uzakdoğu başta olmak üzere dünya genelinde 700’ü aşkın Erasmus + anlaşması bulunuyor.

Yeditepe, bu yıl Eczacılık, Sağlık Bilimleri, Tıp, Diş ve işletme fakültelerini içine alan Houston Methodist Global ile Akademik işbirliği Anlaşması yaptı. University Of North Carolina Wilmington, Fachhochschule Kiel ve Fachhochschule Münster Üniversiteleri ile çift diploma anlaşmaları bulunuyor.

Yeditepe, en geniş yelpazede uluslararası standartlarda akademik programları, laboratuvarları ve merkezleri ile bir araştırma üniversitesi olmasının yanında akademik kadrosu, sosyal imkanları, yabancı dil eğitimi ve kampüs olanaklarıyla, yenilikçi ve dinamik yapısıyla Türkiye’nin eğitimde de öncü kurumu. Eğitim dili İngilizce olan üniversite, ayrıca yedi farklı dilde ikinci yabancı dil olanağı sunuyor.

Araştırma üniversitesi olarak sekiz araştırma ve uygulama merkezi ile 181 laboratuvar ve atölyede eğitim yanında bilimsel çalışmalar yürüten Üniversite, sanayi ve topluma dönük katkılarını artırıyor. “Atatürk Rönesansmı Devam Ettiren Üniversite” sloganıyla yola çıkan Yeditepe Üniversitesi, yaptığı bilimsel çalışmalarla toplum yaranma projeler geliştirirken iş dünyasına etkin ve yetkin mezunlar kazandırıyor. Yeditepe Üniversitesi, açılan yeni bölümleriyle Türkiye’nin öncü üniversitesi olmayı sürdürüyor.

Diğer üniversiteler…

KOÇ ÜNİVERSİTESİ: Koç Üniversitesi 1993’te kuruldu. Toplam yedi fakültesi bulunuyor. Öğrenci sayısı ise 6.541. Bu yıl 1.050 öğrenci kabul edilecek. Üniversitede 430 akademik personel bulunuyor. Üniversitenin 2877 kişi kapasi-KOC teli öğrenci yurdu var. Üniversite öğrencilerine çeşitli burs olanakları sunuyor.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ: 1996’da kurulan üniversite, ilk akademik yılına 1999-2000 eğitim döneminde başladı. Öğrencilerine, öğrencilerinin ailelerine, çalışanlarına, yöneticilerine ve tüm topluma duyarlılık ve sorumluluk bilinciyle yaklaşıyor. 21 yılı geride bırakan üniversitenin kampüsü 1.190.705 metrekare açık, 182.047 metrekare kapalı alana sahip. Tam zamanlı 269, yarı zamanlı 115 olmak üzere toplam akademik kadro sayısı 384. Üniversitede 3.931 lisans, 1.036 lisansüstü öğrenci bulunuyor.

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ: İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararıyla 20 Ekim 1984’te kuruldu. 1986’da 386 öğrenciyle eğitime başlayan Bilkent, bugün dokuz fakültesi ve iki yüksekokulu bünyesindeki 29 lisans ve 51 lisansüstü programıyla,13 bin öğrencisi ve 40 farklı ülkeden öğretim üyeleriyle dünyaca tanınan bir eğitim ve araştırma ‘merkezi haline dönüştü. Bilkent Üniversitesi’nin eğitim yaklaşımı, öğrencilerin özgün düşünme ve akılcı karar verme becerilerini geliştirmeye yönelik.

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ: Başkent Üniversitesi 11 fakülte, bir devlet konservatuvarı, altı meslek yüksekokulu ve yedi enstitüye sahip. Üniversitenin amacı bilgi çağının gerektirdiği evrensel “bilgiye ulaşım” ve “bilgi kullanım” yeteneklerine sahip; sağlık, eğitim, iletişim, sanat, çevre, endüstri, ticaret ve teknoloji alanlarında bilgili ve deneyimli; araştırmacı, dinamik, ülke sorunlarına duyarlı; mesleklerinde ve iş dünyasında başarılı; rekabete açık; uluslararası çevrelerle yakından ilişkili; sanatsal, kültürel ve tarihsel değerlerimize sahip çıkan; çevre korumasına duyarlı insanlar yetiştirmek şeklinde özetleniyor. Üniversitenin öğretim dili Türkçe olmakla birlikte yabancı dil (İngilizce) baraj.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ: Özyeğin Üniversitesi’nin fakülte, yüksekokul ve lisans programlarının yanı sıra yenilikçi eğitim yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Özyeğin Üniversitesi, öğrencilerine yalnızca akademik alanda değil, sosyal ve küresel alanda da gelişimini hedefleyen, buna yönelik olarak ya-bancı dil eğitimi, yurtiçi ve dışı staj imkânları ve değişim programları uyguluyor. Girişimciliği ve yenilikçi eğitim anlayışıyla öne çıkan Üniversite, Sektörel Eğitim Programları ile fark yaratmaya devam ediyor.

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ: İstanbul Aydın Üniversitesi 18 Mayıs 2007 tarihinde, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı öncülüğünde kuruldu. Üniversite, erasmus programı dahilinde yurtdışma birçok öğrenci gönderirken, yurtdışından da bir çok öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bilimsel araştırma ve gelişmenin üstün teknoloji ile mümkün olduğunun bilinci ve “Teknolojik Üniversite” ilkesiyle adım atarak ileri teknolojiyle donatılmış yabancı dil, gıda ve bilgisayar laboratuvarları ile IAÜ öğrencilerine kesintisiz olarak hizmet veriyor. Bu doğrultuda Türkiye’nin en büyük Technocenter’mm da İstanbul Aydın Üniversitesi’nde bulunuyor.

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ: Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 1996 yılında kuruldu. Bilimin temel amacının bireyin mutluluğu olduğu inancıyla yola çıkan İstanbul Bilgi Üniversitesi kurucuları, birbirinden farklı düşünce, inanç ve hayat biçimlerinin hoşgörü içerisinde yan yana yaşadığı, evrensel değerlerle donanmış kültürel ve bilimsel bir ortam oluşturdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğrenciler, özgür düşünen, sorgulayan, sorumluluk alan, yoğun çalışan ve bunu keyif alarak yapan bireyler olmanın hazzını yaşamaktalar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ: BAU’da ABD’den Çin’e, Fransa’dan Güney Kore’ye kadar uzanan geniş bir coğrafyadan bini aşkın yabancı öğrenci okuyor. BAU, öğrencilerine “BAU Global” çatısı altında dünyanın çok farklı noktalarında eğitim alma şansı sağlıyor. Üstelik bunu da Berlin, Toronto, Washington DC, Roma, Batum, Köln gibi BAU Global Üyesi kuramların bulunduğu kentlerde yapıyor.

“International Office” birimi eğitimine BAU Global kampüslerinde devam etmek isteyen öğrencilerine programlarla ilgili tüm desteği sağlıyor. BAU’da ilgili bir dersi İstanbul’da ya da Berlin’de, Roma’da, Batum’da ya da Washington DC’deki BAU Global Eğitim Ağı’nm üyesi kurumlarda alma olanağı var.

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ: Kadir Has Üniversitesi, 1997’de kuruldu. Bu yıl 1506 yeni öğrenci kabul etmeye hazırlanan okulda toplam 7060 öğrenci bulunuyor. Üniversitenin 263’ü tam zamanlı, 170 yarı zamanlı olmak üzere toplam 433 akademik personeli var. Kurulduğu günden bu yana Kadir Has Vakfı’mn 500 milyon doları aşan yatırım yaparak desteklediği Kadir Has Üniversitesi örnek bir üniversite olarak gösteriliyor. Üniversite faaliyetleri çerçevesinde oluşan gelirler yine üniversite ve öğrencilere fayda sağlayacak şekilde kullanılıyor. Üretilen her türlü gelir okulun altyapı, teknolojik gelişim ve burs olanakları olarak öğrencilere dönüyor. Öğrencileri, 23 ülkede 112 üniversitede AB fonlarından yararlanarak Erasmus programına katılabiliyor. Ayrıca üniversitenin imzaladığı ikili işbirlikleri kapsamında da çift diploma ve değişim programları ile 24 ülkede 79 üniversitede kısa ya da uzun dönemli eğitim alabiliyor.

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ: 6 Ağustos 2008 tarihinde Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu olarak temelleri atılan Beykoz Üniversitesi 7 Eylül 2016’da kuruldu. Üniversite İstanbul Kavacık’ta bulunuyor. Okulda şu anda kayıtlı olan tüm öğrencilerin sayısı 2.069. Toplam 110 akademik personeli var. Eğitim dili Türkçe olan programlarda okuyan öğrenciler de isteğe bağlı olarak bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi alabiliyor. İngilizce hazırlık eğitimine katılacak öğrenciler öncelikle seviye tespit sınavına girerek İngilizce bilgi düzeylerine göre farklı kurlara ayrılıyorlar.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu