Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Vitrinleri onların alınteri göz nuru süslüyor

KUYUMCULUK sektöründe Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alan Kahramanmaraş’ta, yaklaşık 500 kuyumcu atölyesinde 4 bin kişi istihdam ediliyor. Ağırlıklı olarak “22 ayar”altın işlemeciliğinin yapıldığı kentte, ustaların emeğiyle ortaya çıkan ürünler, Türkiye’nin birçok ilindeki kuyumcuların vitrinlerini süslüyor.

altin isletmeciligi

Altın işlemeciliğinde önemli bir potansiyele sahip olan Kahramanmaraş son yıllarda hazırlanan proje ve eğitimlerle sektörde kendisini daha da geliştirmeye çalışıyor. Altın işleme atölyelerinde ustalar el emeği göz nuru dökerek marifetini ortaya çıkarırken, bir yandan da teknolojiyi de kullanıp üretim çeşitliğini artırarak markalı ürünler ortaya çıkarma çabası içerisindeler.

Ülkenin doğusundan batısına, kuzeyden güneyine kuyumcu vitrinlerinde Kahramanmaraşlı ustaların emeği göz nurlarıyla ortaya çıkan altın takılar gözleri kamaştırırken, sanatın tarihi konusunda önemli etkinlikler düzenleniyor. Osmanlı ve daha önceki dönemlere dayanan kuyumculuk sanatının 400’üncü yılında Maraş Valisi M. Ali Paşa tarafından yaptırılan gümüş kafes halen Konya Mevlana Müzesi’nde sergileniyor. Ülkemizde ziynet eşyası olarak kullanılan altının yaklaşık yüzde 25’i, kentteki atölyelerde işleniyor. Özellikle, yıllık 30-40 ton altının işlendiği atölyelerden çıkan Maraş Burması kente a özgü en değerli kreasyondan biridir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu