Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Yapay Zeka ve İnsanlığın Geleceği

Kötülük yapacak kadar zeki değil

Elon Musk yapay zekâdan (YZ) korkuyor. SpaceX ve Tesla Motors’un kurucusu YZ’nin yakında “nükleer silahlardan daha tehlikeli olma potansiyeli taşıdığını” söylüyor ve “YZ’nin iyi niyetli olmasını sağlamak için” yapılan araştırmalara 10 milyon dolar bağışladı. Stephen Hawking de benzer biçimde, “Eksiksiz YZ’nin gelişimi, insanoğlunun sonunu getirebilir” uyarısında bulunmuştu.”

Yapay Zeka

Musk ile Hawking’in korktuğu Siri gibi akıllı telefon asistanları değil. Onlar süper zekâdan, yani YZ’nin insanlardan daha zeki hale gelmesinden, sonra da insanlığı köle edip ortadan kaldırmasından korkuyor. Fakat ufukta bir YZ kıyameti varsa bile, Silikon Vadisi yolundan dönmemekte kararlı. Ocak ayı itibariyle YZ alanında çalışan 170 civarı teknoloji şirketi var. Facebook yeni bir YZ laboratuvarı kurmak için sektörün en parlak zihinlerini bir araya getirdi ve Google geçen yıl DeepMind adlı YZ firmasını satın almak için 400 milyon dolar ödedi.

O zaman soru şu hale geliyor: Acaba yazılım şirketleri ve risk sermayedarları felaketle mi oynuyor? Yoksa insanlığın en önde gelen teknoloji ve bilim uzmanları sahte peygamberliğe mi soyunmuş?

Gerçekten de, henüz emekleme aşamasında olan YZ sektörü için standartlar belirlemek gerekiyor. Örneğin kendi kendine giden otomobiller için etik kuralları belirlemenin önemi giderek artacak. Fakat ufukta bir robot başkaldırısı olasılığı bulunmuyor. Zira YZ araştırma ve geliştirme muazzam derecede karmaşık bir iş. Musk ve Hawking gibi zekiler bile bunu tümüyle kavrayamayabiliyor. Bu yüzden de temelini gerçek dünyadan çok bilimkurgudan alan, makul görünümlü ama yanıltıcı kanılara kapılıyorlar.

YZ alanında çalışanlarda ise kaçıp gidecek bir süper zekâdan kaygı duyan yok gibi. Önde gelen YZ firmalarından Vicarious’un eş kurucusu Dileep George, “YZ camiası halkın kaygılanması gereken bir şey üretmekten çok uzak” diyor. Facebook’un YZ araştırma bölümünün ve New York Üniversitesi Veri Araştırma Merkezi’nin müdürü olan Yann LeCun ise insan düzeyinde YZ yaratmanın umutsuz değilse bile çok zor bir şey olduğunu vurgulayarak yakın gelecekte süper zekânın ortaya çıkması olasılığına gölge düşürüyor.

Bununla beraber YZ araştırmacıları tüm kaygılardan kurtulmuş değil. “Benim alanımda çalışanların kaygılandığı şey, bu korkunun kötüye kullanılması,” diyor Montreal Üniversitesi Makine Öğrenim Laboratuvarı’mn başındaki Yoshua Bengio. Bu, hem halkın kafasını karıştırıyor hem de potansiyel yatırımcıları ve öğrencileri uzaklaştırıyor. Bengio şöyle diyor: “İnsanlığın aşırı tehlike altında olduğu iddiasına inanan deliler var. Bizim gibileri hedef gösterebilirler.” Bir diğer deyişle, YZ’ye yönelik en büyük tehdit ne yapay ne de zeki. O zaman YZ camiasına düşen en öncelikli şey de teknolojiyle değil, imajla ilgili sorunu çözmek. George şöyle diyor: “Araştırmacılar olarak halkı eğitmekle, Hollywood filmleriyle gerçekler arasındaki farkı göstermekle yükümlüyüz.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. YZ alanında çalışanlarda ise kaçıp gidecek bir süper zekâdan kaygı duyan yok gibi. Önde gelen YZ firmalarından Vicarious’un eş kurucusu Dileep George, “YZ camiası halkın kaygılanması gereken bir şey üretmekten çok uzak” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu