Makaleler

Yaratıcılık, yaratma eylemi inovasyon eko sisteminin parçasıdır

İnovasyon kavramını kendi dilimize yerleştirmeye çalışırken ona “yenilik ya da yenilikçilik” gibi isimler verdik. Yeniliği hem sıfat hem isim olarak kullanıyoruz, aslında bu; yenilikçilik terminolojisine de uygun bir kullanım şeklidir. Yenilik sıfat haliyle ürünü, hizmeti ve süreci etkilerken, isim haliyle de bir sistemi tanımlamaktadır. Zaman zaman yenilikçilik kavramını bazı terimlerle karıştırdığımızı düşünüyorum.

Örneğin “yaratıcılık” kavramının karşılığı “inovasyon” ya da “yenilikçilik” değildir. Yaratıcılık ya da yaratma eylemi inovasyon eko sisteminin sadece bir parçasıdır, fakat kendisi değildir. Yenilikçilik, yeni bir hizmetin, ürünün ve sürecin kendisi değil, sorma, araştırma, bulma, icat etme ve geliştirme hal ve iklimine verilen isimdir. Bu aşamada yaratıcılık yenilikçilik için önemli bir ilk adımdır. “Yaratıcılık” bir fikir oluşumu iken yenilikçilik yaratıcılığın ürüne, sürece veya hizmete dönüşmüş şeklidir.

Yenilikçilik ile sık sık karıştırılan üç önemli kavram: AR-Ge, buluş ve teknolojidir. ARGE, herhangi bir alanda mevcut bilgilerle yeni malzeme, ürün, araç ve hizmet üretmek amacıyla yapılan sistemli araştırma geliştirme faaliyeti için kullanılan terimdir. Buluş, bilinen bilgilerden yararlanarak daha önce bilinmeyen yeni bir bulguya ulaşma veya yöntem geliştirme* şeklinde tanımlanabilir. Buluş, test dilip pazara sunulmamış, üretim süreci ve yayılımı henüz sağlanmamış konsept düzeyinde bir kavramı ifade eder. Teknoloji ise İnsanın maddi çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümüdür. Bakış açımızı gösteren yeni fikirler eylemle bütünleşmediği sürece “yenilikçilik” olarak adlandırılamazlar.

Bu makaleyi bitirip kontrol ettiğimde şunu fark ettim ki burada, “yaratıcılık” kavramı üzerinde baskı kurmuşum! Yaratıcılığın önemini biraz törpülemişim gibi geldi. İşte bu yüzden son paragrafta hayal gücünün üretkenliği olan “yaratıcılığa” önemli bir vurgu yapmak istiyorum. Hayal gücünüzü kısıtlamayın! Hayal gücünün üretkenliği, tahmin ve hataları bolluğu, ilhamların sayısı, keşfetmenin, bulmanın, yaratmanın ilk şartlarındandır. Hata yapmaktan korkmayın! Unutmayın ki dehaların hataları ortalama zekâ yapısına sahip insanların hatalarının birkaç mislidir. Haklı olduğunuzu düşünürseniz yerinizde sayarsınız, yanılmak sizi araştırmaya, geliştirmeye ve keşfetmeye kısaca yenilikçiliğe yöneltir.

Osman Bolat / bilgi çağı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu