Güncel Ekonomi Haberleri

Yatırım Danışmanı 3

1- Ege Profil neden yükseliyor? O kadar düştükten sonra çıkması normal mi?
Faik Atacan/Kahramanmaraş

Ege Profil’in sermayesinin yüzde 97,54’ü Belçika merkezli pvc çerçeve ve kapı üreticisi Deceuninck NV’ye ait.

Takas saklamada bulunan hisse oran ise yüzde 2. Bunun da yüzde 93’ü Teb Yatırım’da. Bu anlamıyla hissede aktif bir piyasanın varlığından bahsetmek mümkün değil.

Öte yandan Deceuninck, geçen yılın son çeyreğinde Türkiye’de satışlarının yüzde 6,3 düşüşle 27 milyon Euro olduğunu, düşüşün TL’deki zayıflıktan kaynaklandığını belirtiyor. 2011 yılının tamamında ise satışlar yüzde 1.9 düşüşle 106 milyon Euro olurken, sabit kurla yüzde 13,7 artış gösterdi. Deceuninck, iç talebin yıl boyunca iyileşmeye devam ettiğini belirtirken, politik istikrarsızlığın Türkiye’den Kuzey Afrika’ya ihracatı negatif etkilediğini dile getirdi.

2- Uzel tahtasının akıbeti hakkında bilgi verebilir misiniz?
Eyüp Daşlı/Erzurum

Uzel Makina’nın bu noktaya gelmesinde ortaklar arasında yaşanan çekişmenin etkisi büyük. Yönetimde belli bir dengenin tutturulamaması ve ortaklar arasındaki mücadele, şirketin gayri faal noktasına kadar gelmesine neden oldu. Halihazırda şirketin sermayesinin yüzde 17’si halka açık. Ancak söz konusu hisseler 2008 yılından bu yana borsa kotundan çıkarılmış ve geçici olarak işlem görmekten men edilmiş bulunuyor. Mevcut haliyle tahtanın açılmasını gerektirecek bir gelişme de bulunmuyor.

Şirketle ilgili yapılan en son açıklama ise 3 Ocak 2012 tarihli. Söz konusu açıklamada Uzel Agri ile SS Distribution arasında imzalanan yüzde 64,43’lük hisse devrinin Rekabet Kurulu tarafından askıda tutulması nedeniyle anlaşmanın karşı tarafça iptal edildiği belirtildi.

3- Çemaş Döküm’ün endeks değiştirmesi hissenin fiyatına olumlu yansıma yapar mı?
Mehmet Özkul/Mardin

Küçük ve orta ölçekli şirketler ile Ulusal Pazar için geçerli kotasyon ve işlem görme koşullarını sağlayamayan şirketler, İkinci Ulusal Pazar’da işlem görüyor. Bu anlamıyla bir hissenin İkinci Ulusal Pazar’dan Ulusal Pazar’a alınması, yatırımcılar nazarında çoğu zaman olumlu değerlendiriliyor. Pratikte de zaman zaman böylesi bir hissenin sadece endeks değiştirmesinden dolayı talep gördüğüne yada var olan talebin daraldığına şahit olmaktayız.

Çemaş Döküm ile ilgili olarak da İMKB Yönetimi’nin ocak ayı içinde aldığı kararla İkinci Ulusal Pazardan Ulusal Pazara alınması, hisseye belli bir hacim getirdiği gibi fiyatında da artışın yaşandığı görülüyor.

4- Mipaz hisselerinin ileriye dönük yorumunu öğrenebilir miyim? 2B satışlarında kağıdın durumu ne olur?
Bora Döner/Kütahya

Doğan Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Milliyet Pazarlama’nın sermayesinin yüzde 13,51’i borsada işlem görüyor. Şirketin elinde 4 büyük proje bulunuyor. Bunlar; Milpark Konutları, Automall, Taksit Çenter ve Akfırat Villaları. Piyasada 2B olara bilinen yasa, orman vasfını yitirmiş arazilerin kullanıcılara satışı ile ilgili. Milliyet Pazarlama’nın açıklamaları arasında, elinde bulundurduğu gayrimenkuller arasında 2B kapsamında değerlendirilebilecek bir arazinin varlığına rastlamadık.

5- Altın fiyatları teknik olarak uzun vadede nasıl bir seyir izler? Sizce nasıl bir taktik izlesem daha iyi olur?
Mustafa Eren/İstanbul

Altının ons fiyatı, yıllardır yükselen bir kanal içinde hareket ederek zirve rakam olan 1.910 dolara kadar çıktı. Bilahare gördüğü zirve noktasından sonra düzeltme hareketi gözleniyor. Kısa vadede yatay yönde bir hareketten bahsetmek mümkün. Uzun vadede ise çıkış kanalı hala varlığını koruyor ve kırıldığını söylemek için henüz erken. Ancak altının yatay hareketini devam ettirmesi ve yukarı yönlü eneıjisinin bulunamaması halinde, trendin aşağı yöne kayması şaşırtıcı olmaz. Teknik olarak bu aşamada bekleyip hareket yönünü netleştirdikten sonra pozisyon almak daha sağlıklı olacaktır.

6- Bisaş’ı epeydir elimde tutuyorum. Bana çok zaman kaybettirdi. Sizce tutayım mı? Yoksa satayım mı?
Adem Balkan/Aydın

Bisaş’a ait hisselerin uzun vadeli fiyat hareketine baktığımızda zaman zaman sert çıkışların ardından tekrar düştüğünü ve ardından uzun süre yatay kanalda hareket ettiğini gönnekleyiz. Hisse son olarak ağustos ayında harekete geçti ve ekim ayında zirveyi gördükten sonra tekrar aşağıya yöneldi. Halihazırda yatay bir seyir izliyor. Açıklanan son dokuz aylık bilançosunda da zarar görünüyor. Şirketin satışları henüz 2007 seviyelerinin çok gerisinde. Firmanın uzun vadeli güven verebilmesi için her şeyden önce satışlarını artırması ve kâra geçmesi gerekiyor.

7- Elimde Hateks hissesinden var. Yükseliyor diye aldım. Şimdi elimde kaldı. Bekleyeyim mi yoksa satayım mı?
Tolga Yıldırım/Kastamonu

2011 Ocak ayında halka arz edilen Hatay Tekstil 4,25 TL baz fiyattan ikinci Ulusal Pazar’da işlem görmeye başladı. Hisse halka arzdan sonra sürekli olarak yükseldi ve haziran ayında tepe noktası olan 34 TL’yi gördükten sonra düşüşe geçti. Şimdilerde 5 TLMi fiyatlardan işlem görüyor. Şirketin açıklamış olduğu dokuz aylık bilançosuna göre satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 52,5 oranında artış söz konusu. Buna bağlı olarak kârında da yüzde 56,6 oranında artış yaşandı. Ancak F/K ortalaması 71,46 olup sektör ortalaması olan 16,62’nin bir hayli üstünde. Hissenin tekrar zirve seviyeleri test etmesi için güçlü alım dalgasına ihtiyacı bulunuyor.

8- Fenerbahçe’yle ilgili son gelişmeler ne anlama geliyor? Gelişmeler Fener’in lehine mi yoksa aleyhine mi?
Erkan Solak/İzmir

Bu güne kadar kamuya yansıyan açıklamalardan Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne gidememesine neden olan kararda UEFA’nın etkisi olduğu kaydediliyordu. Ancak son olarak TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın istifasına da neden olan gelişmeler, UEFA’nın baskısı ile değil TFF’nin karan ile Fenerbahçe’nin Avrupa şampiyonasından men edildiği sonucuna bizi götürdü. Ancak bu noktada da UEFA ile TFF yönetimi arasında bir kopukluk olduğu izlenimi doğmakta ki nereden bakılsa garip bir durum. Tabi tüm bunlara rağmen disiplin yönetmeliği gereğince Fenerbahçe’nin Avrupa şampiyonasından men edilmesinin yasal olmadığını söylemek zor.

Mesele böylesi bir kararın alınmaması halinde UEFA’nın herhangi bir müeyyide uygulamayacağının anlaşılması noktasında düğümleniyor. Eğer durum buysa yani Türk futbolu bir müeyyide ile karşılaşmayacaktı ise neden men kararına gerek duyulduğu tartışılıyor. Doğal olarak Fenerbahçe tepkisini dile getiriyor ve gereksiz yere gelir kaybına uğradığını söylüyor.

9- Ceylan hisseleri daha yükselir mi? Sizce alınır mı?
Osman Genç/Yozgat

Ceylan Yatırım’a ait hisseler, ağustos ayında 1,11’den başladığı çıkışını ocak sonu itibariyle 5,32’ye kadar sürdürdü. Hissenin fiyatı halen zirvesine yakın seviyelerde bulunuyor ve çıkış trendini aşağıya doğru kırmış değil. Ancak bu seviyelerden alım düşünmek oldukça riskli. 2008 yılından bu yana sürekli olarak zarar açıklayan şirket, aradan geçen süreden sonra ilk defa bu yıl kâr açıklayacak.

Firmanın dokuz aylık kârı 2 milyon 73 bin TL. Bir önceki yıl aynı dönemde 503 bin TL zarar açıklamıştı. Bu anlamıyla bir olumluluktan bahsetmek mümkün. Ancak hemen hatırlatmakta fayda var. Hissenin, F/K oranının 85 olması fiyatının da riskli seviyelerde olduğunun bir göstergesi.

10- Metur’la ilgili son gelişmeleri öğrenebilir miyim? Hissenin durumunu nasıl buluyorsunuz?
Furkan Karahan/Sivas

Metemtur Otelcilik ile ilgili kamuya yapılan en son açıklama, 27 Ocak tarihli. Söz konusu açıklamada şirketin Bodrum’da bulunan 30 bin 481 metrekarelik arsanın 5 bin 30 metrekaresinin 3 milyon 250 bin dolara A.E.B. Turizm’e satılacağı belirtildi. Şirket elde edeceği gelirli mevcut bir kısım banka kredileri ile Büyükhanlı Kardeşler’e olan borcun kapatılmasında kullanacak. Şirketin dokuz aylık bilançosu incelendiğinde ise brüt satışlarında ciddi bir düşüş gözleniyor. Bu düşüş, zararın daha da artmasına neden oldu.

11- Selçuk Gıda bir inip bir çıkıyor. Kısa vadede kâr için bu hissede işlem yapılır mı?
Ahmethan Dündar/Bolu

HHİ Selçuk Gıda’ya ait hisseler Gözaltı Pazarında yer alıyor ve işlem hacmi oldukça sığ. Bu nedenle hisseyle ilgili olarak aktif bir piyasadan bahsetmek mümkün değil. Kısa süreliğine işlem yapmak niyetiyle alım yapmaya çalışırken hisse elinizde kalabilir. Şirketin geçmiş yıl zarar toplamı 23,6 milyon TL. 2011 yılına ait brüt satışları ise 8.3 milyon TL. Bu veriden de anlaşılacağı gibi uzun vadeli bir yatının için şirketin satışlannı kayda değer bir şekilde artmnası şart. Aksi taktirde bu haliyle satışlarının hepsini kâr olarak kenara koysa dahi şirket ancak 3 yıl sonra zarannı kapatabilecek. Şirketin bu haliyle ortaklanndan nakit sermaye artınmı sağlamasının yanı sıra satışlannı da ciddi şekilde artmalı.

Mehmet Aslan

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu