Güncel Ekonomi Haberleri

Yatırım Yapılacak Ülkeler ve Yatırım Teşvikleri

GÜNEY AFRİKA
BÖLGESİNİN DİNAMOSU

Afrika’nın en büyük ekonomisi olan Güney Afrika, Sahra altı Afrika bölgesinin toplam GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 50’sini tek başına gerçekleştiriyor. Zengin maden kaynaklarına sahip ülke, Afrika’da Nijerya’dan sonra en çok yabancı sermaye çeken ülke olarak da dikkat çekiyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’na göre, Güney Afrika’da Türk firmaları tarafından yapılan yatırımların miktarının 460 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Türk şirketleri, başta beyaz eşya, madencilik ve tekstil sektörlerine yönelmiş durumda. Hatırlanacağı gibi Arçellk, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en önemli beyaz eşya üreticisi Defy’i geçtiğimiz yıl satın almıştı. Zorlu Grubu, Pretoria yakınlarında 8 bin metrekare alan üzerine kurduğu fabrikada perde üretiyor. Uludağ Tekstil ve Sesli Battaniye de Güney Afrika’da iş yapan şirketler olarak dikkat çekiyor. Siyahların ticari hayatta daha fazla rol alabilmeleri için uygulanan ‘Siyahları güçlendirme Programı’na da dikkat etmekte yarar var. Türk işadamlarının siyahlarla yapacağı işbirlikleri kapıları daha rahat açabilir.

SAĞLANAN TEŞVİKLER

Afrika’daki en modern ulaştırma ve haberleşme altyapısına sahip olan Güney Afrika, gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında en ucuz iş gücüne sahip ülkelerin başında geliyor. Modern bir bankacılık ve finans sektörüne sahip ülkede elektrik son derece ucuz.

TAMER TAŞKIN
Türk-Güney Afrika iş Konseyi Başkanı
İŞ TARZI AVRUPA İLE AYNI”

Güney Afrika çok önemli fırsatlar sunuyor. Bir kere yatırıma çok açık bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Her şeyi ithal ediyor. Bankacılık sistemi kuvvetli ve siyasi istikrara sahip. Diğer Afrika ülkelerine benzemez, iş yapma tarzı Amerika’da Avrupa’da neyse Güney Afrika’da da odur. Türk iş adamlarımız rahatlıkla bu pazara gidebilir.

KENYA
TÜRK YATIRIMI ARTIYOR

2012-2016 yıllan arasında yıllık ortalama yüzde beş büyümesi beklenen Kenya, Doğu Afrika’nın ulaşım, flnans ve iletişim merkezi olarak dikkat çekiyor. 200’ün üzerinde uluslararası şirketin Doğu Doğu Afrika yönetim merkezi Nairobi’de yer alıyor.

43 milyonluk ülke sorunlarına karşın, Türk şirketleri için önemli fırsatlar İçeriyor. Bunu fark eden şirketler son dönemde Kenya’yı daha çok radarına almış durumda. 2008’de 70 milyon dolar olan İhracatımız geçen yıl 200 milyon dolara kadar yükseldi. Kenya’da İnşaat malzemeleri, otel ekipmanları, halı, elektronik eşya, deri, kozmetik ürünler, konfeksiyon ticareti, müteahhitlik, turizm, restoran işletmeciliği, un fabrikaları kurulumu, hazır mutfak üretimi, gibi alanlarda faaliyet gösteren 30’un üzerinde Türk işletmesi mevcut.

SAĞLANAN TEŞVİKLER

Kenya’ya yatırım yapan işadamları, Kenya, Tanzanya, Uganda, Ruanda ve Burundi tarafından kurulan Doğu Afrika Topluluğu Pazarı’na ve Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı’na (COMESA) tercihli giriş imkanına sahip. Gerçekleşen yatırımlara yurt dışından ithal edilen makine ve teçhizat için KDV ödenmemesi, yatırım bedeli elde edilene kadar kurumlar vergisinden muafiyet gibi teşvikler sağlanıyor. Bu arada hükümetin bazı anahtar sektörlerde yatırımı canlandırmak için önümüzdeki yıllarda vergi indirimlerine gitmesi bekleniyor.

“İNSANLAR ÇOK SICAK”

100 milyon dolarlık yatırım planının ilk fazını Nairobi’de LTK Home yapı marketini açarak başlattık. Kenya çok önemli bir pazar. Doğu Afrika’ya giriş kapısı. Bankacılık sistemi diğer Afrika ülkelerine göre de gelişmiş, insanları sıcak ve düzgün. Yerel ortak ile hareket etmek yararlı olur. Biz Kenya’nın önemli iş gruplarından Zynamat İle ortaklık kurduk.

MISIR
İLİŞKİLER DAHA İYİYE GİDİYOR

Arap Baharı’ndan en olumsuz etkilenen ülkelerin başında gelen Mısır, Türk İş adamlarının en fazla yatırım yaptığı ülkelerin başında geliyor. Bu yılın sekiz ayında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Arap ülkeleri içinde dördüncü büyük ekonomi olan Mısır, AB’ye gümrüksüz mal satma avantajıyla birçok şirketi cezbediyor. Yüksek istihdam ve diğer girdi maliyetlerinden ötürü özellikle Çin ile rekabet edemeyen birçok şirket soluğu Mısır’da alıyor. Türkiye’nin Mısır’da 2 milyar dolara yakın yatırımı bulunuyor. Ülkede 250’nin üzerinde Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Mısır’daki Türk yatırımları, yüzde 80 oranında tekstil ve hazır giyim alanında yoğunlaşmış durumda. Türk şirketleri yaklaşık 40 bin Mısırlı’ya da istihdam sağlıyor.

SAĞLANAN TEŞVİKLER

Mısır’a yatırım yapacak şirketlerin ve tesislerinin karları ve ortakların bu kardaki hisseleri Ticari Gelir ve Sanayi Aktiviteleri Vergisi ve Sermaye Karları vergisinden, aktivitenin başlamasını takip eden mali yıldan başlayarak beş yıl süresince muaf. Bu süre yeni sanayi bölgelerinde, yeni kentsel alanlarda ise 10 yıla çıkıyor. Aynı koşullar Gelişme Sosyal Fonu’ndan finanse edilen yeni projelerde de geçerli. Eski Vadi dışında kalan yerlerde muafiyet süresi 20 yılı buluyor. Kurumlar Vergisi yüzde 42den yüzde 20ye, gelir vergisi yüzde 32den yüzde 20ye indirildi.

 ZUHAL MANSFİELD
Türk-Mısır iş konseyi Başkanı
“BÜYÜK YATIRIM FIRSATLARI VAR”

Her pazarda olalım ama Afrika’da yatırım yapalım. 2007de 53 milyar dolar olan yabancı sermaye girişi, geçen yıl 80 milyar dolar oldu. Bu rakamın 2015’den önce 120 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sadece bu tablo bile Kıta Afrika’sının gelecekteki rolünü değiştiriyor. Mısır ise, önümüzde çok büyük işbirliği, ticaret ve yatırım imkanları vaat ediyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu