Makaleler

Yazılım Uzmanı Nasıl Olurum? Yazılım Uzmanlığı Eleman İhtiyacı

Yazılım Uzmanı Nasıl Olurum? Yazılım Uzmanlığı Eleman İhtiyacı

Sistem ve ağ teknolojileri uzmanı, web tasarım uzmanı, veritabanı yöneticisi. Bilgi teknolojileri sektöründe çalışmak istiyorsan fırsat çok. İstihdam açığı en fazla olan ise, yazılım uzmanlığı. Burada okuduklarının çoğu sadece yazılım için değil, bütün sektörler için geçerli.

Bu alanda çok iş var: Yazılım uzmanlığı
Dünyanın en hızlı gelişen ve değişen sektörü bilişimde yerinizi alın. Sağlıktan bankacılığa, otomotivden telekomünikasyona, uydu sistemlerinden sanal zekâya kadar birçok alanda yazılım uzmanlarına ihtiyaç gittikçe artıyor. Hem Türkiye’de hem de dünyanın her yerinde! Teknoloji ilerledikçe iş olanakları daha da artacak.

Yazılım mühendisliğinde 4 yılllık lisans mezunu şart. Yazılıım uzmanlığında ise iki yıllık programcılık mezunu olmanız veya liseyi bitirmişseniz gerekli sertifikaları almış olmanız gerek. Teknolojiyi sadece okulda alınan eğitimlerle öğrenmek mümkün değil, sertifika eğitimlerine katılmak, projelere dahil olarak uygulayarak öğrenmeniz bekleniyor.

Olmazsa olmaz özellikler neler
Analitik düşünme yetisi, öğrenmeye ve yeniliklere açık ve istekli olma, sabırlı olma, güvenilir olma, işine özen gösterme, uyum yeteneği… Ve tabi başvuracağınız kaynakları anlayabilecek düzeyde İngilizce bilgisi.

Okul bitmeden ne yapabilirim
Staj, staj, staj. Ve piyasayı takip, trendleri araştırma, bol bol araştırma.

Nasıl öğrensem
Her şey kitapta yazıldığı gibi değil. Öğrendiklerinizle sınırlı kalmamalı, kendinizi geliştirmek için bol bol doküman okumalı, araştırmalı, sonrasında bol uygulama yapmalı ve deneyim kazanmaya bakmalısınız.

Şimdi yüksek lisans yapsam, yararlı olur mu
Yüksek lisans araştırmacı kişiliğinizi geliştirir. Ancak belli bir zamanınızı ayıracaksınız. Eğer akademik kariyer düşünceniz yoksa, bir an önce iş hayatına atılıp deneyim kazanmaya bakmanız daha yararlı. İşverenlerin görüşü bu yönde. Üstelik, çalışırken yüksek lisans yapmanız mümkün. Daha bile yararlı olabilir. Hem belki işvereniniz size bu konuda maddi destekte bulunabilir.

İş görüşmesinde ne soruluyor
Görüşme öncesinde size başvuru formuyla birlikte teknik bilgileriniz ölçmek için test uygulanabilir. Görüşme sırasında da araştırmacı ve yenilikçi olup olmadığınıza bakılıyor. Firma hakkında araştırma yaptınız mı, onlarla ilgili ne biliyorsunuz? Ne istediğinizi biliyor musunuz? İş alanınızı yeterince tanıyor musunuz? Gelişiminiz firmanın hedefleriyle örtüşüyor mu? Orada uzun vadeli kariyer planlıyor musunuz? Yoksa gidici misiniz?

Fazla mesai var mı
Olmaz mı? “9.00-18.00 dışında çalışmam” diyenlerdensiniz bu işi unutun. Bazen sabahlayacak, bazen haftasonunuzu feda edeceksiniz; proje yetişecek.

Deneyimim yok, özgeçmişe ne yazacağım
Bu alanda staj yaptıysanız onu öne çıkarın. Staj çalışmasının size kazandırdıklarını da ekleyin. Üniversite eğitimi boyunca katıldığınız araştırma projeleri, gönüllü çalışmalar… Hepsi iş görür. Yazım hatalarına ve iş dünyasına uygun olmayan fotoğraflara da dikkat.

Teknik üniversite mezunları diğerlerine göre bir adım önde mi başlar?
İşverenler böyle bir ayrıma inanmıyor. Önemli olan adayın kendisini yetiştirmiş olup olmadığı ve bunu sunabilmesi.

Sertifika programlarıyla iş bulabilir miyim
Sertifika programları özgeçmişiniz açısından da zenginleştirici olduğundan tercih nedeni yapabilir sizi. Sizin bilginizi belgeler ama sizin o konuda yetkin olmanız gerek.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu