İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yeni Bir İş Kurmak İçin Yatırım Alanları

POPÜLERLİĞİ ARTAN ALANLAR

Cazip krediler ve uygun ödeme koşulları sayesinde otomobil satışlarındaki artışın etkili olduğunu sanırız belirtmeye gerek yok. Bir otomobilin ortalama 15 günde bir yıkandığını, tam teşekküllü bir yıkama işleminin de ortalama 10 dolar civarında olduğunu düşündüğümüzde ortaya milyar dolarlık rakamlara ulaşan bir pazar çıkıyor. Oto bakım ve koruma hizmeti sunan firmalar, artan talep üzerine yeni şubeler açmaya başladı. Şimdiye kadar büyük şehirlerle sınırlı kalan bayilik çalışmaları artık Anadolu’nun il ve ilçelerine yayılıyor.

Hareketsiz bir yaşam süren ofis çalışanlarından ev hanımlarına, gençlerden yaşlılara, toplumun çok büyük bir kesiminde spor faaliyetleri hızla yayılıyor. Özellikle şehirde yaşayan, çalışan, görünümüne özen gösteren kadınların spor aktivitelerine ilgileri çok fazla, işte, bu talebi karşılamak üzere ‘kadınlara özel spor salonları’nın sayısı sürekli artıyor.

Kuru temizleme pazarı, eski teknoloji ve yöntemleri bir kenara bırakıp modern makine ve teknolojilerle hizmet veren birkaç markanın öncülüğünde yeniden şekilleniyor. Müşterilerinin negatif bakış açılarını değiştiren bu yeni nesil kuru temizleme şirketlerinin yüksek performansları sayesinde pazar adım adım büyüyor.

Mobilya Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden biri. Üstelik dünya ile rekabet edebilir bir seviyeye ulaştı. Hemen hemen her ilde mobilya üreten irili ufaklı tesisler var. Ancak bu sektörde markalaşmış firma sayısı oldukça sınırlı. Buna rağmen firmalar kurdukları devasa üretim tesisleriyle çok büyük satış rakamlarına ulaşmayı başardılar. Şimdi de sürekli yeni mağaza açarak rekabette bir adım öne geçmeyi hedefliyorlar. Üretici firmalar yeni mağazalarının neredeyse tamamını franchise ya da bayilik sistemleriyle açmayı tercih ediyor.

TAKI VE AKSESUAR

Yakın zamana kadar tekstil mağazalarının bir köşesinde kendine yer bulabilen takı ve aksesuarlar artık şık ve konforlu mağazalarda müşterilerin karşısına çıkıyor. Takı ve aksesuar pazarı müthiş bir ivme yakalamış durumda. Türkiye genelinde birbiri ardına yeni mağazalar açılıyor. Halen çoğu ithal ürünlerden oluşan pazar hızla büyüyor. Bir dönem Uzakdoğu rekabetine boyun eğen yerli üreticiler de deyim yerindeyse kozasını yırtmayı başarmış görünüyor. Almanya’dan getirilen en son teknolojiye sahip yenilikçi makine ve ekipmanlar verimlilik açısından büyük avantaj yaratmış durumda. Kısacası, takı ve aksesuar pazarında hem ithalatçı hem de üreticinin yüzü gülüyor. Bu gelişen pazarda girişimcileri de cazip fırsatlar bekliyor. Zira yerli ve yabancı markalar ilk kez bu kadar hızlı bir şekilde yeni mağaza açıyorlar. Aralarında franchise bedeli talep etmeyen ünlü markalar da var.

LED, 350 MİLYON EURO’YA GİDİYOR

Frost&Sullivan Türkiye’nin araştırmasına göre, aydınlatma sektöründe LED armatür ürünlerin yükselişi artan bir ivmeyle sürüyor. 2015’te 150 milyon euro pazar büyüklüğüne ulaşan LED ürünlerin, yıllık ortalama yüzde 20 büyümeyle 2020 yılında yüzde 65 dolayında pazar payı ile 350 milyon euro düzeyinde bir hacme ulaşması öngörülüyor.

Frost&Sullivan uzmanlarından Irmak Giray, aydınlatma sektöründe dünya pazarlarında olduğu gibi Türkiye’de de LED ürünlerin yerini kuvvetlendirdiğini ve pazarın büyük bir değişim geçirdiğini vurguluyor. Giray, Türkiye’de profesyonel aydınlatma sektörü içinde armatür pazarına bakıldığında, LED’li ürünlerin 2018 yılında geleneksel aydınlatma ürünlerini tahtmdan indireceğini öngördüklerini söylüyor. Türkiye LED armatür sektöründe 50’nin üzerinde aktörün yer aldığını ifade eden Giray, firma yapılarına bakıldığında sektörde iki tip aktör bulunduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu aktörler armatür üretimi yapan firmalar ile ithalatçı firmalar olarak öne çıkıyor. Üretim yapan firmaları ise iki başlık altında incelemenin mümkün olduğunu belirten Giray, bu firmalarm aydınlatma sektöründe geleneksel armatür ürünleri konusunda deneyimli firmalar ile elektronik sektöründen LED ürünleri pazarına doğrudan geçiş yapan firmalar olduğunu söylüyor. Giray, ithalatçı firmaların LED armatürlerinin pazarda yerini aldığı ilk yıllarda yüksek pazarpenetrasyonları ile öne çıkmış olduklarına dikkat çekiyor. Türkiye’de şu sıralar LED ürünleri çok popüler. Bu tarz ürünlerin ithal ederek ya da Türkiye distribütörlerinden bayilik ya da franchise alarak bu tarz ürünleri satabilirsiniz.

EMLAK ZİNCİRLERİ ARTACAK

Emlak sektörünü 2016’nın ilk çeyreği ile beraber hareketli bir dönem bekliyor. Kasım seçimlerinin yola devam rotasmı net şekilde göstermesiyle şimdi beklentiler yatırımların şekillendirilmesine yöneldi. İlk belirti, dolar kurunun 2.85’lere kadar gerilemesiyle kendini gösterdi. Faiz tablolarında yüzde 0.3’ü aşan gerilemeler sektördeki alım satım işlemlerine hız verdi.

Bu arada gayrimenkul yatırımcılarının gelişen bölgelerdeki yeni projelere özel ilgi gösterdikleri gözleniyor. Sektör temsilcilerine göre, 10 yıl içinde adeta yeni İstanbul’a dönüşecek Kanal İstanbul güzergahında Hadımköy, Kayaşehir, Amavutköy, Delik-likaya gibi kilit lokasyonlara yatırım yapanlar kazanacak. Gayrimenkul pazarındaki muazzam büyüme markalı emlak şirketlerini harekete geçirdi. Pazarın öncü markaları, Türkiye genelinde franchising sistemiyle yeni şubeler açıyor. Düşük yatırım bedelleriyle markalı emlakçı olma imkanı girişimcilerin önünde duruyor.

GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Elektronik güvenlik sistemleri lüks olmaktan çıkıyor. Güvenlik kameraları ile alarm sistemlerine alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar, işyerleri, sokaklar ve evlerde, kısacası her yerde rastlamak mümkün. Günümüzde bu ürünlerin ihtiyaç olarak algılanması, elektronik güvenlik sistemleri pazarını çok hızlı büyütüyor. Çok değil 10-15 yıl önce pazarın yıllık hacmi 1 milyon dolar civarındaydı. Bugün ise 1 milyar doları geride bıraktı. Son yıllarda kat edilen mesafe, pazarın büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Üstelik eskiden genelde ‘merdiven altı’ diye tabir edilen üreticilerin hakim olduğu piyasada, şimdi kendi markalarıyla eksiksiz hizmet sunan şirketler var. Bu şirketler şimdi bayilik sistemleriyle Türkiye genelinde yeni satış noktalan oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde teknolojiye yatırım yapan, kendini yenileyebilen, her durumda müşterisinin yanında olacak şekilde bayilik yapısını kuran, en önemlisi de bunları yapabilecek insan kaynağını bünyesinde barındıran şirketler ayakta kalacak.

HOBİ BAHÇECİLİĞİ

Hobi bahçeciliğindeki hızlı büyüme bahçe ekipmanları satışına da yansıyor. Kullanımı kolay, hafif ve yorgunluğu azaltan yeni tip ürünler ilgi görüyor. Kentlerin karmaşık yapısından biraz uzaklaşıp kendilerini doğaya, yeşile teslim etmeyi tercih edenlerin sayısı giderek artıyor. İnsanlar doğayla baş başa kalacakları küçük yaşam alanları yaratarak, üzerlerindeki negatif enerjiyi toprağa teslim edip rahatlamayı tercih ediyor. Kimi şehir yaşamından uzaktaki bahçelerinde, kimi de şehir merkezinin tam göbeğinde, balkonlarındaki küçük yeşil alanlarda bu işi yapıyor.

Evet, hobi bahçeciliği Türkiye’de de yükselen bir trend haline geldi. Bahçe ekipmanlarının neredeyse tamamı yurtdışından ithal ediliyor. Son zamanlarda Uzakdoğu menşeli ürünlerde artış gözlense de ürünlerin büyük bir bölümü hala Almanya, İtalya, ABD ve İngiltere’den ithal ediliyor. Bu tarz ürünleri satan işletmeler şimdi Türkiye genelinde bayiler arıyor.

Sözleşme imzalarken bunlara dikkat edin!

■ İlgili firmanın ya da markanın deneyimli olması çok önemli. Ayrıca işin tam detaylı olarak tanımlanması gerekiyor. İşi yürütebilmek için gerekli optimal çalışma saati ve personel adedi de önemli.

■ Franchisor (franchise veren) kimdir? Seçmiş deneyimleri nedir? Çalıştırdığı yöneticilerin mesleki tecrübeleri yeterli midir? Bu sorulara açık ve net bir şekilde yanıt alınmadıkça marka ortaklığı yapmamakta yarar var.

■ Sistem içindeki diğer franchise alanların işi nasıl yürüttükleri, yatırım bedeli, devam eden yatırım maliyetleri gibi unsurlar işin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

■ Sisteme dahil olmak isteyen girişimcilerin marka, pazar, lokasyon analizi yapmaları, finansal portrelerini gerçekçi bir şekilde hesaplayarak sisteme dahil olmaları gerekiyor.

■ Franchisor’dan alınması gereken ürün ve hizmetler varsa, kimden ve nasıl alınacağı net bir şekilde ortaya konulmalı.

■ Franchise ilişkisinin nasıl düzenleneceği ve nasıl yenileneceği sözleşmede açıkça belirtilmeli. Bu noktada, daha önce sistemden ayrılan franchise varsa nedenlerini öğrenmekte yarar var.

■ Franchise veren firmaların sözleşmeleri uzman hukukçu ve mali müşavirlerden oluşan geniş bir kadro tarafından hazırlanmalı. Çünkü bu sözleşmeler aslında franchise verenin haklarını daha fazla savunan sözleşmelerdir. Taraflar arasında franchise sözleşmesi imzalanmadan önce, tüm maddeler ayrıntılı olarak incelenmeli.

■ İşletmenin finans sistemine bakılması ve bu konuda tecrübesi olan bir avukat yardımıyla sözleşmelerin imzalanması gerekiyor.

■ İşe başlangıç eğitimi çok önemli. İşe başlamadan önce alınacak iyi bir eğitim talep edilmeli.

■ Franchise sözleşmelerinde, çoğunlukla franchise alanlardan toplanan reklam fonu ile ‘merkezi reklam’ yapılıyor. Bu nedenle taraflar arasında imzalanacak franchise sözleşmesinde, “franchise verenin reklamı kendi bütçesinden yapacağına” veya “reklam bütçesi oranının düşük tutulacağına” ilişkin hükmün eklenmesi gerekiyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu