Makaleler

Yetişkinler İçin Eğitim

Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformu, Yetişkinler İçin Eğitim

Ocak 2011 tarihinde bir düşünce platformu olarak çalışmalarına başlayan Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformu’nun (TEGEP) ilk adımı “Değer Katan Eğitim” oldu. Öğrenme kültürünü toplumun tüm katmanlarına yaymak amacıyla çalışmalara başlayan platform kurumlar, eğitimciler, akademisyenler ve eğitim alanında görev yapanlarla işbirliği sonucu oluştu. Türk Telekom Akademi desteğiyle geçtiğimiz hafta 1. Eğitim ve Gelişim Zirvesi’ni düzenleyen TEGEP, “Değerleri Eğitmek” başlıklı zirvede yetişkin eğitimini ele aldı.

Yetişkin eğitiminde ortak akıl
Ünlü satış grusu Dave Stein ve iletişim psikolojisinin uzman isimlerinden Doğan Cüceloğlu’nun açılış konuşmalarını yaptığı zirvede Türk Telekom Akademi Direktöre Dr. Ayhan Artar, “Artık günümüzde konuşulması gereken yetişkin eğitimidir. Standart ve ilkeleri hep birlikte belirleyeceğiz. Anadolu’da da var olacağız” dedi.

TEGEP Başkanı Ahmet Hançer ise, Türkiye’de ortak aklın oluşması ve başarılı uygulamaların dünya ölçeğinde tartışılması için çalışma yapacaklarını belirtti. Hançer, Türkiye’de kurumlarda başarılı eğitim uygulamalarının yaygınlaşması gerektiğinin altını çizerek, tüm kurumları TEGEP çatısı altında birlikte olmaya çağırarak, “Hep birlikte işbirliğiyle fikir üretip, araştırma ve geliştirme yapıp, ilkeler belirleyerek ülkemizde öncü ve yerel bir öğrenim kültürünün toplumda yayılmasını sağlayacağız” diye konuştu.

TÜRK TELEKOM CEO’SU K. GÖKHAN BOZKURT: Bilgiyi şekillendirenler rekabet üstünlüğü elde eder
21. yüzyılda sürekli yenilenen bilgi, teknoloji ve hızla yeniden şekillenen dünya koşulları, iş yaşamında bir günün diğerinden farklı olmasını gerektiriyor. Sürekli bir yenileşme ve özgünleşme içindeyiz. Bugünün iş yaşamı bize bunu dayatıyor. Bugün bilgiyi takip eden değil, ancak bilgiyi üreten, şekillendiren kurumların ulusal-uluslararası arenada rekabet üstünlüğünü elde ettiklerini görüyoruz. Entelektüel sermayenin ana unsuru, insan sermayesidir. Entelektüel sermayenin diğer öğelerini işlevselliği ve sürdürülebilirliği, ancak ve sadece insan sermayesinin etkin yönetimi ile mümkün. İnsan sermayesini yönetmek ise, öğrenen organizasyon, yenilikçe ve bilgi yönetimini beraberinde getiriyor. Bunu sağlamak ise eğitim ve gelişime verilen önemle mümkün.

TEGEP’in temel görevleri
* Yetişkin öğrenim sürecini analiz ederek nitelikli, ilkeli ve bilimsel düzeye yükseltmek
* Paydaşlar ile proje, yayın, konferans ve sosyal medya ortamlarında paylaşım platformları oluşturmak
* Uluslararası kurumlar ve uzman kişiler ile işbirliği yapmak ve proje geliştirmek
* Sorumlu eğitmenlik bilincinin ve eğitmen yetkinliklerinin gelişimine rehberlik yapmak
* Eğitim alan kurumların bilinçli ve etkin olmaları için yön vermek
* Yerel bilgi ve deneyime sahip çıkmak ve değerlendirmek

Zirveden notlar

Eğitim, davranışları değiştirmeli
Prof.Dr.Doğan Cüceloğlu: Değer bilgiden daha önemli. Aile en küçük tanıklık sistemidir. Evlenme teklifi de karşıdaki kişiye “Hayatımın en önemli tanığı senin olmanı istiyorum” demektir. Tanıklık sürecinde değerler aktarılır.
Dave Stein: Satış konumunda olan kişilerin genel olarak yüzde 25-33’ünün kişisel özellikleri bu göreve uygun değil. Eğitim insanlara yardımcı olmalı, davranışları değiştirmeleli ve verilen eğitim mutlaka ölçümlemeli.
Prof.Dr. Emre Konuk: Türkiye’nin gelişimini uzun zamandır izliyorum. 3 alanda geride kalıyoruz. Hukuk, sağlık ve eğitim. Öğrenme kültürünü toplumda yaygınlaştırmak gerekiyor. Eğitim, sanki ülkenin, iş dünyasının dışında bir fonksiyon olarak düşünülüyor. Eğitim, değişmek demek.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu