Makaleler

Zamanı İyi Yöneterek Verimliliği Artırmak

ZAMANIN iyi yönetimi, hem günlük işte hem de iş hayatı boyunca verimliliği yükseltir. Böylece günlük işin sıkıntıları ve stresi azalır, yapılan işte zamanla daha iyi konumlara gelmek kolaylaşır. Zaman, kendi zamanının yönetimine boş verenlere cezayı keser: İyi yönetilmeyen günler, haftalar ve aylar, işin giderek sıkıcı olmasına, başarı ve terfi yollarının kapanmasına yol açar. Aşağıdaki öneriler, zamanını iyi yönetmek isteyenlere yarar sağlayabilir:

■ Zamanınızı planlayın: Günlük işlerinizi yapmak veya bir dönem boyunca üstlendiğiniz görevleri yerine getirmek için evrenin bu dördüncü boyutunu hesaplı bir şekilde kullanmaya gayret edin, işlerinizi yapmak için makul süreler belirleyerek zamanınızı en yüksek verimi alacak şekilde planlayın.

■ Önceliklerin belirleyin: Günlük işleri “önemli” ve “acil” olmalarına göre ayırın. Önceliği hem önemli hem dc acil olan işlere verin. Daha sonra aciliyet ve önemlilik durumlarına göre diğer işlerinizi sıralayın. Öncelikleri belirlediğiniz takdirde iş yükü altında ezilmişlik duygusu, sizi çaresizliğe ve zaman kaybına sürükleyemez.

■ Günlük ritminizi bilin: Çeşitli iş ve görevlerinizi, kendi özel günlük ritminize uygun bir şekilde yaptığınızda zamanınızı daha iyi kullanabilirsiniz. Eğer siz sabahları kolay kolay kendine gelemeyen bir kişi iseniz bu saatlerde daha kolay görünen işleri yapabilirsiniz. Sabahları aslanlar gibi işine saldıran bir kişiyseniz, ikincil önemdeki işleri yeri öğleden sonraya bırakabilirsiniz. Bütün gün kendinizi yorgun hissediyorsanız tıbbi destek almanız gerekebilir.

■ “Hayır” demesini bilin: İyi niyetinizle sizden istenen her işe “evet” derseniz ve ortada kalan her işe gönüllü olursanız, bir süre sonra bu aşırı iş yükü sizi esir alır. “Feda” demek iyidir ama bu arada hem kendi işinizde hem de gönüllü olduğunuz işlerde aksamalar kaçınılmaz olur.

■ Arada bir mola verin: Vücudun enerji kaynağı olan şeker tüketiminin dört birinin, iki kulağınız arasındaki o değerli organda gerçekleştiğini unutmayın, işe koşturup yorduğunuz beyninizin dinlenmesi ve “reje-nerasyonu” için de zaman ayırın.

■ Hızınızı denetleyin: Işkoliklerin yaptığı gibi sürekli bir işle meşgul olduğunuzda, bir işten diğerine atladığınzda belki sizi takdir edenler olabilir. Ancak bu meşguliyet tutkusu bir tür bağımlılık haline geldiğinde, işteki başarınız kesintiye uğrar.

ZAMAN HARCATAN ETKENLER

Aşağıdaki konularda gerekli önlemleri aldığınızda zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz:

■ Hedefsizlik: Kendinize altı ay hatta üç yıl sonrası için kişisel hedefler belirleyin. Bu hedefler, zamanınızı yalnız günlük işlerle harcamanızı önler. Hedefinize doğru her gün, her hafta atacağınız küçük adımlar çalışmalarınızı daha verimli kılar. Hedefsiz olduğunuzda zamanın çarkı yükselme potansiyelinizi öğütüp yok eder.

■ Erteleme alışkanlığı: İşlerini yarına bırakanların çoğunluğu sizin gibi çalışkan kişilerdir. Ancak başarısızlık korkusu, aşırı yorgunluk ve önceliklerin belirlenmemesi gibi nedenler, bugünkü işinizi yarına bırakmanıza neden olabilir. Zaman yönetiminde aşama kaydettiğinizde ertelemeler de azalır.

■ iş kıskançlığı: Orta ve üst kademe yönetici olarak titiz olmanız ve işinizi denetim altında tutmak istemeniz normal bir şeydir. Ancak küçüklü büyüklü her işle uğraştığınızda, yanınızda çalışanlara güvenemeyip onları belirli işleri emanet etmediğinizde iş sarpa sarar. Sonunda işi başından aşkın ve zamanını gereksiz yere harcayan iş kıskancı bir kişi olursunuz.

■ Aynı anda çok iş: Aynı anda farklı işleri yapma alışkanlığınız, ilk bakışta zaman kazandırır gibi görünebilir. Amerikaların “multitasking” dediği bu alışkanlık, yaptığınız iki işte de hata ihtimalini yükseltebilir.

■ Zaman hırsızları: “Bir dakika…” diyerek yanınıza yaklaşanların anlattıkları çoğu kez 15 dakikanızı alır. Bazen telefon aracılığı ile de yapılan bu “bölme” eylamlarenen konusu çoğunlukla işyeri dedikodularıdır. Son dönemde e-postaların ve sosyal medyanın katılımı ile epey güçlenen zaman hırsızlarının saldırılarına karşı uyanık olun. Sosyal ilişkilerinizi uygun zamanlarda sürdürmeye gayret edin.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu