Güncel Ekonomi Haberleri

2018 Yılı Gram Altın Yorumları

Yıla hızlı başlayan altın 1.330 dolar civarında beklemeye geçti. Altın ons fiyatının 1.365 doları kırması durumunda 1.400 düzeyi gündeme gelebilir. Altın uzmanları, “Fırsatı kaçırmayın portföyünüze altın alın” diyor…

Altın Almalı mı Altın Satmalı mı?

TÜRK insanı için en geleneksel, en vazgeçilmez ve tartışmasız en eski yatırım aracıdır altın. Düşse de, çıksa da Türk halkı ne kola takılan bileziğinden, ne Cumhuriyet veya Reşat altınından ne de altın kolye ve küpesinden vazgeçer.

Her dönem alıcısı bulunan altında fiyatlar yükselişe başladığında bu geniş kesime bir de yatırım amaçlı alım yapanlar katıldı. Hatta zaman zaman hızlanan fiyat artışı dönemlerinde Darphane ve gram altın üreticileri yoğun talebi karşılayamadı.

Bugünlerde ise altın piyasası eski hızını kaybetmiş görünüyor. 2018 yılma hızlı bir giriş yapan altın fiyatları bir süredir dar bir bantta dalgalanıyor. 12 Aralıkla 1.236 dolar seviyelerinden çıkış başlatan altının ons fiyatı bir ayda yaklaşık yüzde 10’luk artışla 1.366 dolara tırmandı. Ancak bu seviyenin ardından altının ons fiyatı 1.330-1.360 bandı arasına geriledi. Geçen haftayı ise 1.330 ons/dolar seviyesinden tamamladı.

NEDEN YÜKSELDİ, NEDEN DURDU?

Peki, altın neden yükseldi, son bir ayda çıkış trendi neden kesildi? Aslında bu sorunun yanıtı ABD Doları’nın seyrinde yatıyor. Altın fiyatının aralık ayı ortasında başlayan çıkışındaki en önemli neden Dolar Endeksi’nin son üç senenin en düşük seviyelerine inmesiydi. Yani doların rekor değer kaybı… Bu altına olan talebi artırdı dolayısıyla fiyatlar 1.366 dolara kadar tırmandı.

Ancak bu hızlı değer kaybının ardından doların stabilize olması, buna karşm ABD tahvillerinin son 3.5 yılın zirvesine çıkması ve global faiz ortamındaki yükselişler, altındaki son çıkışı deyim yerindeyse bıçak gibi kesti…

Buna rağmen uzmanlar, 2018 için yine de altın yatırımı öneriyor. Kimi portföylerin en azından yüzde 5’i altın olmalı derken, başka bir kesim bu oranı yüzde 30’a kadar çıkarıyor. Altın için en büyük risk ise yine ABD olacak görüşü hakim. Özellikle ABD Merkez Bankası Fed’in 2018 yılında faiz artırımım dörde çıkarması en temel risklerden biri olarak kabul ediliyor. Doların değerlenmesi, altın fiyatlarının düşmesinin en önemli nedeni olabilir.

JEOPOLİTİK KRİZE DİKKAT

İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan 2018 yılında altın fiyatlarında ons bazında yükseliş beklediğini söylüyor. Eraslan, bu beklentisini ise ABD’de ücret ve enflasyondaki iyileşmeye karşm Fed’in daha yavaş hızda faiz artıracağına ilişkin tahminine dayandırıyor.

Bu durumun altın fiyatlarında yükselişe neden olmasını bekleyen Eraslan, olası gelişmeleri şöyle özetliyor:

“Ayrıca altın fiyatlarındaki ana yükseliş senaryomuzu baskılayacak ve altının sene sonu çok yüksek seviyelere gitmesini engelleyecek faktörler de var. Özellikle gelişmiş ülke para birimlerine karşı hızlı bir şekilde değer kaybeden ABD Dolan, bir süredir altm da dahil olmak üzere bir çok emtia fiyatının yükselmesinde önemli rol oynuyor. Son üç senenin en düşük seviyesine gerileyen ABD Doları endekslerinin yükselmeye başlaması da sadece altm değil, tüm emtia fiyatlarını baskı altında bırakacaktır. Temel senaryomuz altının sene sonunda 1.400 doların üzerinde olmasıdır. Ancak bilinen etkenler dışında oluşabilecek ekonomik, jeopolitik veya siyasi krizlerin de altm fiyatlarım hızlı şekilde yukarı taşıyacağını unutmamalıyız.”

Altının ons fiyatının sene başında test ettiği 1.365 dolar seviyesini aşması gerektiğini söyleyen İş Portföy Alternatif Yatırım Ürünleri Portföy Yönetimi Kıdemli Yöneticisi Uygar Kurtbay ise, ons bazında altın için kritik destek ve direnç seviyelerini şöyle açıklıyor:

“Sene başında test edilen 1.365 dolan aşması altın fiyatlarının 2017 sonunda başladığı yükselişi devam ettirebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu seviye aşılamazsa öncelikle 1.320-1.310 dolar bölgesi destek seviyesi olacak, sonrasında ise 1.250 dolara geri çekilme yaşanacaktır. Alım yapmak isteyen yatırımcılar 1.320-1.310 dolar bölgesini stop seviyesi olarak belirlemeli, bu seviyenin altına inildiğinde ise pozisyonlarını düşüşün hızlanabileceği beklentisine göre revize etmeliler. Diğer taraftan 1.365 dolar aşıldığında uzun pozisyonların teknik hedefi kademeli olarak 1.480 dolar tepesi olacaktır.”

“ALTINA İLGİ SINIRLANDI”

Ak Portföy Strateji ve Varlık Dağılımı Müdürü Mustafa Demirel, global makroekonomik koşulların altın fiyatları açısından negatif algı yarattığı görüşünde. Son dönemde global büyüme görünümünün risk iştahını ve altına yönelik ilgiyi sınırladığım söyleyen Demirel,

“Ayrıca büyümeye ilişkin veriler yükseliş trendinde. Enflasyon gelişmeleri ise faiz piyasalarında dalgalanma yarattı. Özellikle ABD’de enflasyonist baskılar dikkat çekiyor. Bu ortamda global faizlerin ABD öncülüğünde son yılların zirvesine ulaşması altın fiyatları açısından negatif algılanabilecek bir etken. Ancak bir süredir devam eden bölgesel jeopolitik riskler altının portföylerde tutulmasını anlamlı kılıyor” diyor.

Altın ons fiyatının teknik olarak incelendiğinde olumlu bir görünüme sahip olduğuna da dikkat çeken Demirel, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“2016 başından itibaren diplerin yükseldiğini ve son beş yıllık görünümünde dip oluşumu sergilediğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla teknik açıdan olumlu bir görünüm sunuyor. Ancak 1.350-1.360 dolar bandının güçlü direnç seviyeleri olduğu yükseliş trendi için öncelikle bu seviyelerin güçlü bir momentumla kırılması gerekiyor.”

ZİRVE İÇİN DOLAR ZAYIFLAMALI

HSBC Portföy Yönetimi Genel Müdürü Namık Aksel’e göre, dolarda stabilizas-yon işaretleri ve ABD tahvil faizindeki yükseliş altm fiyatında kısa vadede aşağı yönlü risklerin devam ettiğine işaret ediyor. 1.336,1.317 ve 1.301 dolar seviyelerinin izlenecek teknik destek seviyeleri olduğunu söyleyen Aksel, “1.350 ve 1.366 ise ilk önemli dirençler konumunda” diyor. Altm fiyatlarında görülen en yüksek seviyenin 1.770 dolar ile 2012 yılında görüldüğünü hatırlatan Aksel, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Altının rekor seviyelere çıktığı o günlerde DXY Dolar Endeksi 80’li seviyelerdeydi. Şu anda ise dolar endeksi 90 civarında. Ancak Amerikan Doları için benzer zayıflık senaryoları oluşması durumunda daha önceki zirveye yakın seviyeler hedef olarak konuşulabilir.”

Aksel, altm fiyatlarını (ons bazında) etkileyen en önemli faktörleri ise şöyle sıralıyor:

“En önemli faktörler, ABD 10 yıllık tahvillerinin seviyesi, ABD reel faizlerinin seyri, DXY Dolar Endeksi’nin görünümü ve global jeopolitik gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. ABD 10 yıllık reel faizlerinde 2016 son çeyreğinden itibaren görülen yükselişin devam etmesi halinde altın fiyatları baskı altında kalabilir. Global dolar zayıflığı senaryosu altm fiyatlarını destekleyen bir senaryo olur. Fed’in faiz artırım patikası ve buna neden olan faktörlerden biri olan enflasyondaki seyir de altm fiyatları üzerinde belirleyici olacaktır.”

İLK YARI ÇIKAR, İKİNCİ YARI DÜŞER

Ziraat Yatırım Genel Müdürü Fikrettin Aksu, ons altının dolara endeksli olduğunu hatırlatıp, “Altını tercih eden yatırımcılar, doların değer kaybettiği dönemlerde, altına talep gösterip dolaylı yoldan yatırımlarının değerini artırabiliyor. Tabii bu ters orantının çalışmadığı bazı dönemler de elbette var” diyor. Ons altının dolarla bu ilişkisinin yanı sıra, ABD uzun vadeli borçlanma senetleri, yani ABD tahvillerine olan talebin de değerli madenin fiyatlarını etkilediğine vurgu yapan Aksu, yatırımcıların takip etmesi gereken diğer faktörleri ise şöyle sıralıyor:

“Genel olarak reel faiz seviyesi ile ons altın arasındaki bağ daha kuvvetli. Yani faizler reel olarak düştüğünde altının fiyatı artıyor, reel faizler yükseldiğinde altının fiyatı düşüyor. Günümüze bakacak olursak, doların küresel piyasalardaki değerini gösteren Dolar Endeksi (DXY) küresel çapta yaklaşık son üç senenin en düşük seviyesinde. Bu durum ons altm fiyatlarının şu aşamada güçlü kalmasını sağlıyor. Öte yandan, ABD tahvil faizlerinin son 3.5 senenin en yüksek seviyesinde olması ise altm için negatif bir gelişme. Buna rağmen, enflasyon beklentilerindeki artışa bağlı olarak reel faizlerde önemli bir değişim olmaması ve yukarıda bahsettiğimiz dolardaki zayıflık ons altın fiyatlarının yüksek kalmasına neden oluyor. Euro’daki yükseliş hareketi de altın fiyatını olumlu etkiliyor. Bu görüntünün bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durumda da, yılın ilk altı ayında ons altın güçlenebilir ve bu kapsamda 1.500 dolar seviyesine kadar bir yükseliş görülebilir.”

Ancak altın için çok sayıda risk unsuru da var. Aksu bu riskleri ise şöyle sıralıyor: “Örneğin, ekonomideki toparlanmanın enflasyona yansıması ve Fed’den daha hızlı bir faiz artışı beklentileri artabilir. Buna bağlı olarak reel faizlerdeki artış da önemli bir risk unsuru olarak duruyor. Kripto paralarda tekrar yükselişler görülmesi de önemli bir risk. Jeopolitik gelişmelerin ise ons altındaki etkisi geçici olabilir. Bu kapsamda, yıl içerisinde bizce 1.500 görülebilecek en yüksek seviye.”

Tüm bu riskler yüzünden altm fiyatları üzerinde zaman zaman baskının artabileceği ihtimaline de dikkat çeken Aksu, bu nedenle yılın ikinci yarısında ons altın fiyatlarının baskı altında kalabileceğine dikkat çekiyor. Bu dönemde ons altının 1.150 seviyelerine kadar geri çekilme yaşayabileceği tahmininde bulunan Aksu, “Risklerin daha da belirginleşmesi durumunda daha aşağı seviyeler de ihtimal dahilinde” diyor.

ALİM İÇİN 1280 DOLAR İZLENMELİ

GNB Finansportföy Genel Müdürü Egemen Erden, doların değer kaybının başta değerli metaller olmak üzere emtia fiyatlarını yukarı ittiği görüşünde. Altm fiyatlarının son aylardaki hareketlerinde ise, daha ziyade dolar endeksindeki gelişmelerin etkili olduğunu söyleyen Erden, şu değerlendirmede bulunuyor:

“Global olarak değer kaybeden dolar, emtia fiyatlarını başta değerli metaller olmak üzere yııkarı itiyor. Altın fiyatları üzerinde geçtiğimiz yıl içinde Kuzey Kore konusunda olduğu gibi jeopolitik risklerin de etkili olabildiğini, ancak bu durumun kalıcı olmadığını görüyoruz. 2018’de altın fiyatlarının, doların değer kaybı ve euro’nun değer kazanması beklentilerine ek olarak, artan jeopolitik riskler sebebiyle yukarı yönlü olacağını tahmin ediyoruz. Altında 1.365 dolar önemli direnç olarak gözüküyor. 1.365 direnci aşılırsa 1.500 dolara kadar gidebileceğini düşünüyoruz.”

2018’de altına alım yapmak isteyenlere teknik olarak 1.280 dolar seviyelerini tavsiye eden Erden, “Satış yapmak isteyen yatırımcılar içinse önemli bir direnç noktası olan 1.365 dolar seviyesinin aşılmasını tavsiye edebiliriz” diyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu