Turizm Sektöründen Haberler

2019 Yılında Türkiye’ye Gelecek Turist Sayısında Artış Bekleniyor

TURİZMDE güzel bir yılı geride bırakmak üzere gün sayıyoruz. Sektör temsilcileri yılsonu hesaplarım kapatmaya hazırlanırken, gelecek yıl kontratları imzalanmaya başladı. Tanıtım ve pazarlama çalışmaları için projeler masaya yatırılırken 2019’un nasıl bir yıl olacağına dair ipuçları da gelmeye başladı. Ziyaretçi ve katılımcı sayısının yanı sıra oluşturduğu iş hacmi ile dünyanın en önemli turizm fuarları arasında yer alan ve kasım ayı başında Londra’da düzenlenen Dünya Seyahat Fuarı’na (WTM) katılan turizmciler,. güzel haberlerle döndü. Fuarda Türkiye stantlan büyük ilgi görürken, yapılan iş bağlantılarından çıkan sonuçlara göre gelecek yıl İngiltere’den Türkiye’ye gelecek turist sayısında yüzde 40’a varan artış öngörülüyor.

WTM’de Türkiye’nin tanıtımının yapıldığı stantları gezen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy burada yaptığı konuşmada, Türkiye turizmi açısından 2018’in çıkışın yakalandığı bir dönem olduğunu belirterek, “Batıdan gelen turist sayısının hızla artmaya başladığı bir dönem. Özellikle İngiltere’den gelen turist sayısında ciddi artış var. Ben de büyük tur operatörlerindeki arkadaşlarımı aradım. Çok ciddi erken rezervasyon artışı var. Biz İngiltere’den gelen turist sayısında önümüzdeki sene için yaklaşık yüzde 30-35’lik bir artış öngörmüştük. Böyle giderse bu oran gerçekleşecek gibi” dedi.

2019 Yılında Turizm

“ONLİNE SATIŞ PASTASI ÇOK BÜYÜK”

WTM Turizm Fuarı’nın, Türkiye için dünyadaki üç önemli büyük turizm fuarından biri ve öncüsü olduğunun altını çizen YDA Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Hamdi Güvenç, turizmde önümüzdeki yılın nasıl geçeceğine dair ilk sinyalleri buradan aldıklarını bildiriyor. Fuarın peşi sıra Londra’da tur operatörleri ve havayolu şirketleri ile görüşmelerine devam eden Güvenç, İngiltere turizm pazarına ilişkin şu bilgileri aktarıyor:

“İngiltere, dünyanın en çok turist gönderen bölgelerinden biridir. 66 milyonluk nüfusun yaklaşık 40 milyonu tatile çıkıyor. Bu pazarın en belirgin özelliği de tatile çıkanların yüzde 48’inin online tatil satın alması. Başka hiçbir pazarda bu kadar online satış yok. Bu yüzden £Bed bank’ dediğimiz online oda satıcıları ciddi şekilde büyük ve birer borsa şirketi haline gelmiş dürümdalar. Bunlardan birisi Hotelbeds, diğeri ise On the Beach. Tatil paketi satışlarında ise piyasanın devleri Thomas Cook ve TUT ve onları agresif satışlarıyla yakalamaya çalışan Jet2.com var. Bu arada İngiltere’de dinamik paketleme dediğimiz sistem çok yaygın; tüketiciler online oda satıcılarından ve ucuz uçak bileti sitelerinden ayrı ayrı satın alarak kendi tatil paketlerini oluşturuyorlar.”

“YENİ UÇUŞLAR KOYMALIYIZ”

İngiltere’den Türkiye’ye büyük bir geri dönüş olduğunu vurgulayan Güvenç sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Talep kabarmış vaziyette. Bunu iyi yönlendirmek, çabuk davranmak ve tabiri caizse köpürtmek lazım. TL’nin sterlin karşısındaki durumu nedeniyle İngiliz turistler için ülkemiz fiyat olarak çok cazip. Fuarda yaptığım görüşmelerden de anladığım üzere önemli bir sorunla karşı karşıyayız; gelecek yıl talep olsa bile uçak bulma sıkıntısı yaşayabiliriz. WTM’de önemli firmaların CEO’ları ile görüştüm ve özellikle de dinamik paketleme yapanlar için bu sıkıntının söz konusu olduğu ortaya çıktı. İlave seferler koyarak uçak koltuğu sayısını artırabilirsek beklediğimiz artışın yanı sıra ilave artış yaşama ihtimalimiz çok yüksek. Bu yüzden Dalaman bölgesine daha fazla uçak gelmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Öte yandan talep karşısında sezonu uzatmamız da gerekecek.”

İngiltere’den en çok Dalaman bölgesine turist geldiğinin altını çizen Güvenç, yılda yaklaşık 1 milyon İngiliz turist ağırladıkları bilgisini vererek, “Bu yüzden daha çok çalışmalı, piyasa avantajından faydalanmalıyız ve uçak konusunu en kısa sürede çözmeliyiz. Sayın Bakanımızın Türk Hava Yolları’nm turistik destinasyonlara uçak koyması konusundaki talebiyle Ingiltere’ye koyacağı uçuş sayısı iki veya üçe çıkacak. Ancak bu sayı kabaran talebi karşılamakta yetersiz kalacaktır. İlave olarak Türk charter firmaları ile de görüşüp sefer koydurmalıyız” diyor. Güvenç, gelecek yılın uçuş planlarından yola çıkarak İngiliz turist sayısında yüzde 15-20 arasında artış olacağını öngörerek, artışın yüzdesinin yükselmesi için uçak sayısının artması gerektiğini yineliyor.

BODRUM’A İLGİ YOĞUN

İngiliz turistlerin ülkemizde ki favori destinasyonlarından biri de Bodrum. WTM Londra Fuarı dönüşü konuştuğumuz Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, geçen yıl îngilizlerin ilgisinin yükselmeye başladığı bilgisini veriyor. Jet2 Holiday ve Thomas Cook’un Bodrum’a İngiltere’den gelen uçuşlarının sayısını artırdığını söyleyen Özyurt, “2019, çok daha iyi olacak” diyor.

İngilizlerin artan ilgisiyle birlikte konulan yeni uçakların yeterli olmayacağını vurgulayan özyurt, gelmek isteyip de gelemeyeceklerin çok olacağı uyarısını yapıyor. BODER olarak THY’nin tarifeli seferler koymasını istediklerini Turizm Bakanlığı’na ilettiklerini anlatan Özyurt şöyle konuşuyor:

“Sayın Bakanımız Mehmet Ersoy’un geçtiğimiz günlerde THY ile böyle bir anlaşma yaptığını sevinerek öğrendik. Sanırız THY 2019’dan itibaren İngiltere-Bodrum arasında tarifeli seferler koyacak. Özel havayolu şirketleri de aynı şekilde Bodrum’a kış ayları dahil tarifeli seferler koymalı. Negatif en küçük bir siyasi gelişmede büyük yabancı tur operatörleri ülkemizden çekiliveriyorlar. Kendi hükümet politikaları nedeniyle bunu yapıyorlar. Yoksa onlar bizden çok daha iyi biliyorlar ki, Türkiye onlar için çok karlı bir destinasyon.”

MARMARİS’E KIŞIN DA GELİYORLAR

Bu yıl İngiltere’den gelen turist sayısında önemli artışlar yakaladıklarını açıklayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, gelecek yıl için yapılan rezervasyonlardan yola çıkarak 2019’da yüzde 40 artış olacağını öngörüyor. WTM Fuarı’nın çok iyi geçtiğini vurgulayan Bülbüloğlu, Hem tur operatörleri hem de uçak şirketleri ile görüştüklerini anlatarak, bir aksilik olmaması halinde 2019’da İngiliz turist sayısının 2 milyon 500 bin sınırım aşacağını tahmin ediyor. Bülbüloğlu şöyle konuşuyor:

“2011’den 2016’ya kadar 2 milyon 650 bin İngiliz turist bandında gidiyorduk. Bu rakamın 1.5 milyonu Muğla bölgesine geliyordu. Marmaris, Fethiye ve Bodrum en çok İngiliz çeken bölgelerdir. Geçtiğimiz iki yıl bu sayılarda ciddi düşüş yaşadık, bu sayı 1 milyon 600 bine kadar indi; bu sayının yaklaşık 900 bini yine Muğla’ya geldi. 2019 için hedefimiz 2 milyon 600 bin turist sayısını yakalamak. Bu sene 2 milyon bandını geçtik. Kış satışlarımız halen devam ediyor, ilk defa bölgede paket tur olarak kış destinasyonu kapsamına girdik. Şu an haftada üç-dört uçak, paket tur satışıyla Londra ve Manchaster’dan geliyor. Bölge otellerinde, özellikle Marmaris ve Sarıgerme otellerinde İngiliz misafir var. Bu bizim için çok önemli bir tohum oldu, gelecek yıl meyvelerini alacağız. 20 Aralık’tan sonra haftada sekiz uçak gelecek, bu uçuşlar özellikle büyük olan birkaç tesisimizde çok ciddi doluluk yakalanmasını sağladı. İnanıyorum ki 2020’den sonra eski rakamlarımızı aşacağız. İngiltere çıkışlı kış destinasyon-ları arasında şimdiye kadar hiç olmadık, olan destinasyonlaıın zayıflıklarını çok iyi biliyoruz. Örneğin, kışın İngilizler arasında Kanarya adaları çok popülerdir, burasının hem havası hem tarihi dokusu ve çevre düzeni olarak Marmaris ve Fethiye’den daha az olanakları var. Bu kış çektiğimiz İngilizler iyi başlangıç olacak ve gelecek dönemde artarak devam edecek.”

HEDEF, YÜKSEK HARCAMA YAPANLAR

Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Onursal Başkanı Veysi Öncel de, İngiliz turistlerin Türkiye için vazgeçilmez bir kitle olduğunun altını çiziyor. “İngiliz turist huzurlu ortamı seviyor, çok şükür ülkemizde huzur ortamı var” diyen Öncel şunları ifade ediyor:

“İngiliz turist nisan-kasım aylarında ülkemize geliyor. Çeşme’ye, burayı tanıyan, daha önce gelmiş turistler geliyor. İngilizlerin büyük bir kısmı ağırlıklı olarak her şey dahil sisteminin yoğun olduğu Antalya ve çevresine gidiyor. Bu kitle fazla para harcamıyor. Biz Çeşmeli turizmciler olarak bu kitle yerine para harcama kapasitesi yüksek, zengin İngiliz turistleri bölgemize çekmek için tanıtımlar yapıyoruz. WTM Fuarı’na katılıp bölgemizi tanıttık. Bölgemizdeki oteller ağırlıklı yarım pansiyon çalışıyor. İngiliz turistlerin kişi başı harcamalarını yükseltmek için çabalıyoruz.”

İRLANDA’DAN HAFTADA İKİ UÇUŞ

Peniusula Tours Genel Müdürü Fahrettin Çiçek ise, İngiltere’nin bu yaz ortasından itibaren Türkiye’ye olan talebin arttığı sinyallerini aldıklarını anlatıyor. WTM Fuarı’nın çok iyi geçtiğini, çok yoğun katılımcı olduğunu aktaran Çiçek, son gün bile Türk stant-larına akının sürdüğünü söylüyor. Peninsula Tours’un 30 farklı ülkeden Türkiye’ye turist getirdiği bilgisini veren Çiçek, gelecek yıl bütün pazarlarda kapasite artışı olacağını söylüyor. İrlanda ile işbirliklerinin iyi düzeyde olduğunu belirten Çiçek, İrlanda diğer pazarlara göre klasik olarak tur operatörleri için daha yavaş artış gösteriyor ama özellikle Ryan Air’in geçen yıl Dalaman’a başlattığı uçuş etkili oldu. Bu sene uçuşlarını haftada ikiye çıkardı. Şimdi de Bodrum uçuşu yapacaklarını açıkladılar. Yeni dönemde biraz daha klasik paketleme yerine dinamik paketlere yöneleceğiz gibi gözüküyor. İngilizler’de yüzde 40-45 aralığında artış yakalanır diye bekliyoruz” diyor.

WTM’de görüştükleri İspanyol ve Yunan turizmcilerin ülkemizin İngiltere turizm pazarına gcıi dönüşünden kaygılarını dile getirmekten çekinmediklerini aktaran Çiçek, “Bizim fiyat-kalite dengemizle baş edemeyeceklerini söylüyorlar” diye konuşuyor.

MUĞLA’YA 900 BİN İNGİLİZ

WTM Fuarı’ndan güzel haberlerle dönen bölgelerden biri de Alanya oldu. Alanya Turizm Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gürol Birgen, “2019 rezervasyonlarında artış yüzde 25. Bu da 1 milyon İngiliz turiste hazırlıklı olmamız gerektiğine işaret ediyor” diyor. İngiliz turistlerin Türkiye ilgisinin çok fazla olduğunu belirten Birgen, “özlemiş olduğumuz yüksek taleple karşılaşmak oldukça memnuniyet verici” yorumunu yapıyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ar-Ge’nin, Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerinden derlediği bilgilere göre, İngiltere vatandaşlarının yurtdışında gerçekleştirdikleri toplam geceleme sayısı 743 milyon 469 bin oldu. Buna göre ortalama geceleme sayısı 10.2. ONS istatistikleri, Türkiye’ye gelen İngiliz vatandaşlarının dünya ortalamasının üzerinde bir süreyi ülkemizde geçirdiklerini ortaya koyuyor. Buna göre İngiltere’den ülkemize gelen İngilizler ortalama 12 geceleme yaptılar. Türkiye’ye gelen İngiliz turistlerin yaklaşık yüzde 73’ünün geliş amacı tatil. Bunların yüzde 61’i paket turlarla ülkemize geliyor.

TÜRSAB Ar-Ge’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Muğla, İngiliz turistlerin tercihinde ilk sırayı alıyor. Geçen yıl Türkiye’ye gelen her 100 İngiliz vatandaşının 46’sı Muğla’yı tercih etti. İkinci sırada İstanbul geliyor. 2018’in ilk dokuz aylık döneminde Muğla’ya gelen İngiliz ziyaretçi sayısı 900 bini aşarken, Antalya havalimanları üzerinden giriş yapan İngiliz misafirlerin sayısı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72 oranında artarak 525 bine ulaştı.

JET2 Holidays, İzmir uçuşlarını artırdı

JET2 Holidays CEO’su Steve Heapy, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ile yaptığı görüşmeler sonucunda İzmir’e direkt uçuş sayısını arttıracaklarını açıkladı. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, JET2 Havayolları’nın Birmingham, Leeds Bradford, Manchester, Glasgow, Londra Stansted ve Newcastle havaalanlarından İzmir’e uçuşlarının 2019 yılında Mayıs ayında başlayacağını ve Ekim sonuna kadar süreceğini bilgisini verdi. İşler, “Daha önce Antalya, Bodrum ve Dalaman’a uçan JET2 Havayollan, 2019 yılında İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçmaya başlayacak” dedi.

Burak TONBUL / Thomas Cook’un Türkiye Temsilcisi Diana Travel’ın Yönetim Kurulu Üyesi
“Thomas Cook iki yeni markasıyla otel açacak”

İngiltere pazarı çok şey vaat ediyor. Tüm gelişmeler, turist sayısını yukarılara taşımak için uygun. Ekonomik açıdan uygun olmamız bizim için büyük avantaj. İngiltere pazarından pay alan rakiplerimizden İspanya ve Yunanistan kontratlarını Euro üzerinden, biz ise pound üzerinden veriyoruz. Biz mevcut ve yeni otel yatırımlarıyla rakiplere göre yatak kapasitesi açısından daha avantajlıyız. Thomas Cook’un yeni trendler ışığında geliştirdiği Casa Cook ve Cook Club markalarıyla Türkiye’de oteller açacak olması ülkemize olan güvenin en somut göstergesi. Bunlar iyi para harcayanlara yönelik lüks tesisler olacak. Ege ve Akdeniz’de yatırım planlanıyor. İlk oteli 2019’da açılacak. Casa Cook lüks segmentte aile ve çiftlere hitap ediyor. Cooks Club ise 25-40 yaş arası genç kitleye yönelik tasarlandı. Thomas Cook bünyesinde 15’i aşkın otel markası var. Hali hazırda Avrupa’dan gelen turistlere 3 bin otelde tatil yaptırıyoruz. Önümüzdeki dönemde Ege ve Akdeniz’de hizmete açılacak üç yeni tesisle toplam portföyümüzü 40 bin odaya çıkaracağız. Thomas Cook yönetiminin yeni trendler ışığında iki yeni markasını Türkiye’ye getirecek olması, ülkemizin tatil için son derece uygun olduğunu gösteriyor. Tüm şartlar bizden yana. İngiltere’ye özel bir tanıtım ve pazarlama yapılması halinde 2019 yılında turist sayısını çift haneli büyütebiliriz. Antalya ve İstanbul’daki turizmcilerin bu noktaları dikkate alarak çalışmalar yapmasında yarar var.

ÖZLEM KAPAR BAYBURS

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu