Kültür Sanat Haberleri

2019’un Sanat Ajandasında Neler Var?

Her yıl sergilerden modern dans gösterilerine, klasik müzik resitallerinden caz konserlerine, panellerden söyleşilere, konferans ve seminerlerden çocuk atölyelerine, sinemadan tiyatro gösterilerine kadar binlerce etkinlik gerçekleşiyor ve bu etkinlikleri milyonlarca insan izliyor. Her sezon bir önceki etkinlik sayısını ve çeşitliliğini aşmak ve bir önceki sezon hedefini ileri taşımak isteyen sanat kurumları 2018’in çok yoğun ve verimli geçtiğini söylüyorlar.

Bu yıl da Akbank Câz’la coşarken İş Sanat’ın Parlayan Yıldızlar projesiyle yeni yıldızları tanıyacağız. Borusan Sanat BİFO konserlerinde önemli sanatçıları dinlerken, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın 19 Mayıs’ın 100. yıldönümü dolayısıyla Atatürk’le ilgili birçok anlamlı sergisini gezeceğiz. Önümüzdeki günlerde Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarının hazırladığı Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı da 65’’inci kez sahibini bulacak. Özetle, Türkiye’nin önde gelen sanat kurumlarının programları birbirinden renkli etkinliklerle dopdolu. Sanat kurumlarının üst düzey yöneticileriyle bu yıl hangi etkinliklere ev sahipliği yapacaklarını konuştuk…

Mehmet Emin OZCAN / VakıfBank Genel Müdürü
“Gün yüzüne çıkmamış eserleri bulup çıkarıyoruz”

VakıfBank, 64 yıldır sorumlulukla taşıdığı değerleri, etkin ve verimli yöneterek ülke kalkınmasında tüm paydaşlarının yanındaki güç olmaya devam ediyor. Bu nedenle geçmişe saygımız, geleceğe sorumluluğumuz nedeniyle kültür yayıncılığı alanına adım attık. VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) böyle kuruldu. Ülkemizde sayısız kıymetli eserin yayıncılığını yaparak önemli hizmetlerde bulunan diğer banka yayınevleri gibi büyük bir boşluğu doldurmak niyetiyle ilk eserlerimizin basımını gerçekleştirdik. Yayımladığımız ilk kitaplar arasında Namık Kemal’in 150 yıl önce sürgün yıllarında Ziya Paşa ile beraber Avrupa’da çıkardıkları gazete “Hürriyet”in nüshaları var. 100 sayılık bu külliyat, Türkiye’de ilk kez “Sürgünde Muhalefet: Namık Kemal’in Hürriyet Gazetesi” adıyla okura sunuldu. Melih Şabanoğlu’nun yazdığı “Kuruluş: Mekteb-i Sultani’den Galatasaray Spor Kulübü’ne Türkiye’de Futbolun Erken Çağı” isimli kitabımız, İstanbul’da 1904 ile 1907 yıllarında gerçekleşen spor faaliyetlerini gözler önüne seriyor, kulübün doğuşunu aydınlatıyor. Fransız edebiyatının köşe taşı Honore de Balzac’ın yazdığı “Çalışanın Fizyolojisi” Türkçe olarak ilk kez yayımlandı. Bu kitapta Fransa’nın 1800’lü yıllarındaki ofis yaşamı hicvediliyor.

2019’da da çok değerli eserleri yayın hayatına kazandırmak üzere planlama yaptık. Yılsonuna kadar 60’tan fazla çalışmayı okurla buluşturacağız. Kültür dünyamızın önemli isimlerinden, Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı, bestekâr ve akademisyen Gönül Paçacı’nın 40 yıllık emeğini kitaplaştırıyoruz. “Neşriyat-ı Musiki” adındaki bu eser, Türk makam müziğine dair kaleme alınan makale, risale ve dergilerin yanı sıra daha önce gün yüzüne çıkarılmamış veya bilinmeyen ama önem teşkil eden eşsiz kitapları ve birçok detayı içeriyor. VBKY, bu yılda da kültür dünyamızın zenginleşmesi için çalışmalarımız devam edecek.

2019’un Sanat Ajandası

Zuhal ÜRETEN / İş Sanat Genel Müdürü
“Yoğun bir programımız var”

2018 İş Sanat için yoğun ve sanat dolu geçti. Sıra dışı yeteneğe sahip genç sanatçılara sahne deneyimi kazandırmak ve sanat hayatına attıkları ilk adımda onlara destek olmak amacıyla 2011’den bu yana sürdürdüğümüz Parlayan Yıldızlar etkinliğinin yanı sıra Kibe-le Sanat Galerisi’ndeki sergilerimiz, kazı çalışmalarındaki faaliyetlerimiz, Türkiye İş Bankası Müzesi sergi ve atölye çalışmaları gibi geniş bir etkinlik programı 2018 yılında hayata geçirildi.

Bu yıl da sanatseverler için renkli ve yoğun bir program hazırladık. Konser salonumuzda her zaman olduğu gibi bu yıl da caz, klasik, dünya müziğinin yıldız isimlerinin yanı sıra şiir dinletileri, çocuk oyunları, Parlayan Yıldızlar serisi ve yerli projelerle 7’den 77’ye her yaştan izleyiciye hitap edeceğiz. Geçen sene Kasım aymda açılan sezonumuz 2019’un ilk aylarında mezzosoprano Magdalena Kozena, dünyaca ünlü bas bariton Shenyang, barok müziğin temsilcilerinden L’Arpeggiata, dünyanın en saygın piyanistlerinden Garrick Ohl-sson, The Tiger Lillies, Cirque du Soleil’in baş solisti Francesca Gagnon’u izlcyici ile buluşturacak.

2000 yılından bu yana plastik sanatlar tarihinde yer almış usta sanatçıların retrospektiflerine yer verdiğimiz Kibele Sa-, nat Galerisi’nde ise 2019’un ilk konuğu Evrenin Nabzı isimli sergisiyle heykeltıraş Maria Kılıçlıoğlu oldu. Mart ayında açılacak olan Gürol Sözen sergisinin hazırlıkları sürüyor. Türkiye îş Bankası’nm tarihi üzerinden iktisadi ve sosyal tarihimize ışık tutan, çocuk ve genç atölyelerine yer veren Türkiye İş Bankası Müzesi, 2007’den bu yana Yenicami Şubemizin tarihi binasında hizmet veriyor. 325 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği İftiharla Sunar Sergimiz Şubat aymda veda edecek. İzzeddin Çalışlar’ın küratörlüğünde “İstiklal” başlıklı yeni sergimiz ise 2019 bahar aylarında kapılarını açacak.

Ülkemizin ve toplumumuzun geleceğine karşı duyduğumuz sorumlulukla, bu topraklara ait hâzinelerin, değerlerin kaybolup gitmesine engel olmak misyonuyla kazı çalışmalarına da destek oluyoruz. Gaziantep’te yer alan Zeugma ‘Müzelar Evi’, Patara ve Kaman’daki kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan henüz keşfedilmemiş arkeolojik değerlerin sadece Anadolu topraklarının medeniyet tarihine ışık tutmakla kalmayıp, dünya kültür mirasına da büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu alandaki katkımız kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşacağımız yeni işbirliklerini iz ile daha da genişleyerek devam edecek.

Ahmet SALÇAN / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü
“8 milyondan fazla kitap sattık”

2018’de yaşanan kâğıt krizine rağmen, artan baskı maliyetlerini kitap fiyatlarına yansıtmamaya ve nitelikten ödün vermemeye özen gösterdik.

380’i ilk baskı, 1356’sı tekrar baskı olmak üzere 9 milyonun üzerinde kitap yayımladık. Net satışımız ise 8 milyonu geçti. 2019 yılına baktığımızda ise yayınlayacaklarımız arasında biyografi serisinden Büyük Petro, tarih-inceleme serisinden Peter Aughton’ın Dünyanın Çehresini Değiştiren Seyahatler, Emma Ledden’ın İş Dünyasında Sunum Sanatı ve Thomas Piketty, Facundo Alvaredo, Lucas Chancel, Emmanuel Saes, Gabriel Zucman’ın ortak çalışması olan Dünya Eşitsizlik Raporu var. Ayrıca Haluk Oral’ın kaleminden Nazım Hikmet biyografisi ve Leylâ Erbil’in günlüklerini de okuyucularımızla buluşturacağız. Her yıl olduğu gibi bu sene de Mayıs ayında Darüşşafaka Cemiyeti işbirliğiyle düzenleyeceğimiz Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı, 65’inci kez sahibini bulacak. Ayrıca, yılsonuna doğru Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı ile birlikte Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’ni vereceğiz. Çocuk kitaplarında ise iki yeni seriye başlıyoruz: Cesaret, özgüven, sorumluluk, yardımlaşma gibi konulara değinen Değerler Eğitimi Serisi ve bilim, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarının çocuklar için yeniden tasarlandığı kitapları içeren STEM serisi.

Tülay GÜNGEN / Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü
“Birbirinden güzel sergilerimiz olacak”

2018 çok yoğun ve verimli geçti. Yıl boyunca Loca adlı performans salonumuzda ve YKY Beyoğlu Kitabevi içinde bulunan Oda’da 242 etkinlik düzenledik. Başta İstanbul Kültür Sanat Vakfının etkinlikleri olmak üzere farklı kurumların 47 etkinliğine de ev sahipliği yaptık. Tüm bu etkinlikler ve yaptığımız sergilerle 200 bine yakın ziyaretçiye ulaştık. Geçtiğimiz yıl yeni ve tekrar baskı olmak üzere 5 milyondan fazla kitap bastık. 2018 başında, 5000’inci farklı başlıktaki kitabımızı yayımladık. Büyük şairin “Nâzım’m Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları”nı (1937-1942) bastık. 2018 Aralık sonunda ise başlık sayısına göre 5257’nci kitabımızı yayımladık.

Bu yıl ajandamızda yayınlarımızı ve sergilerimizi odak noktasına alan performans, tiyatro, seminer ve konserlere ev sahipliği yapmayı planlıyoruz. 19 Mayıs’ın 100’üncü yıldönümü dolayısıyla Atatürk’le ilgili birçok anlamlı sergi düzenliyoruz. Ayrıca Sagalassos antik kentiyle ilgili bir sergiyi ve Orhan Pamuk’un kendi çektiği fotoğraflarından oluşan, küratörlüğünü Gerhard Steild’ın üstlendiği “Balkon” isimli bir sergiyi sanatseverlerle buluşturacağız. “Şehrin Azınlık Belleği” sergisinde ise 1923-1979 yılları arasında İstanbul’da yaşayan bir Bulgar ailenin sosyolojik ve kültürel açıdan kente bakışına fotoğraflar, mektuplar, resimler, efemera, kitaplar ve eşyalar eşliğinde tanık olacağız. Dolayısıyla 2019 yılında sanatseverleri birbirinden güzel sergilerin olduğu dopdolu ve yoğun bir içerik bekliyor.

“Engelleri kaldırıyoruz”

Engelli bireylerin kültür sanat aktivitelerine erişimini artırmak amacıyla sosyal sorumluluk alanında iki farklı uygulamamız var. Öncelikle görme engelli okuyucularımız, Yapı Kredi Yayınlarından çıkan her yeni kitaba herkesle aynı zamanda ister telefon, ister internet yoluyla sesli olarak ulaşabiliyor. Diğer yandan Turkcell’in engelli bireylerin sosyal hayata daha aktif ve bağımsız katılmaları için YGA [Young Guru Academy] işbirliğinde hayata geçirdiği “Hayal Ortağım” uygulamasında yer alan “Cepten Sesli Betimleme” servisini sergilerimizde kullanmaya başladık. Düzenlediğimiz sergiler hem kapalı alan navigasyon servisi ile gezilebilirken hem de eser betimlemelerini ve açıklamalarını Hayal Ortağım üzerinden görme engellilerin hizmetine sunuyoruz.

“Bu yıl da devam ediyor”

Akbank Sanat olarak bu yıl da uzun soluklu projelerimiz olan Akbank Caz Festivali, Akbank Kısa Film Festivali, Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışma Sergisi, Akbank Sanat Caz Günleri Konserleri, film, dans ve tiyatro gösterimleri, sergiler ve konferanslar dışında düzenli olarak sürdürdüğümüz Akbank Sanat Çocuk Atölyeleri ve Akbank Çocuk Tiyatrosu’nu sanatseverlerle buluşturmaya devam edeceğiz.

“Özel projelerimizle iddialıyız”

İstanbul Modern’de çocuk ve gençleri, dezavantajlı ve engelli bireyleri sanatla buluşturduğumuz çok sayıda eğitim ve sosyal projemiz var. Görme engelli çocuk ve yetişkinler için Şekerbank’ın desteğiyle 2010’dan bu yana gerçekleştirdiğimiz “Dokunduğum Renk”, uzman eşliğinde sergi gezilerini, sanat yapıtı incelemelerini, atölyede gerçekleştirilen uygulamaları ve sesli betimlemeli film gösterimlerini kapsıyor. Özel öğrenme gereksinimli çocuklar için fiziksel, sosyal ve zihinsel bağlamda farklı deneyim alanları yaratan “Buluşma” projesini BASF’nin katkısıyla gerçekleştiriyoruz. İstanbul’un merkezden uzak bölgelerinde yaşayan, ekonomik açıdan dar gelir gruplarından ailelere yönelik gerçekleştirdiğimiz “Anne-Çocuk” projesini ise sanat eğitiminde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla düzenliyoruz. Hayatında ilk kez müze ziyareti yapacak anne ve çocuklara yönelik hayata geçirdiğimiz bu projeyle aile içi iletişimi kültürel bir mekâna taşıyarak, katılımcıların hayal gücünü ve yaratıcılığı geliştirmeyi amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl ürettiğimiz “Sanatın Sözleri” projemiz ise işitme engelli çocuk ve gençlere yönelik. Proje, uzman eşliğinde sergi gezileri, atölye uygulamaları ve işitme engelli gençlerden oluşan bir orkestra çalışmasını kapsıyor. Son olarak, İSTKA desteğiyle Türkiye’de bir ilke imza attık. Müze içinde özel donanımlara sahip bir mekânda 7-15 yaş çocuk ve gençlerin ücretsiz olarak sanat ve teknolojinin nasıl bir araya geldiğini deneyimleyeceği Art Maker Lab Öğrenme Merkezi’ni açtık. İstanbul Modern tarafından geliştirilen, tasarlanan ve uygulanan Art Maker Lab, teknoloji kullanım alışkanlığının yaratıcı sanatsal deneyimlere yönlendirilmesini ve üretkenliğin geliştirilmesini hedefliyor.

Derya BİGALI / Akbank Sanat Müdürü
“100 binleri ağırladık”

Akbank Sanat, çeyrek asırdır farklı disiplinlerdeki sanat etkinlikleriyle her yıl sergilerden modern dans gösterilerine, klasik müzik resitallerinden caz konserlerine, panellerden söyleşilere, konferans ve seminerlerden çocuk atölyelerine, sinemadan tiyatro gösterilerine kadar 700’ün üzerinde etkinlik gerçekleştiriyor ve geniş çaplı bir izleyici kitlesine hitap ediyor. 2018’de Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun 45’inci yılını, Akbank Caz Festivali’nin 28’inci yılını ve Akbank Kısa Film Festivali’nin 14’üncü yılını kutladık. Tüm bu etkinliklere 100 binin üzerinde izleyici katıldı. 2019’da da her sezon olduğu gibi farklı projeler gerçekleştiriyoruz. Bu sezon ilk defa yapacağımız Yeni Medya Söyleşilerinde, “İnsan ve Toplum”, “Yayıncılık”, “Kültür-Sanat”, “Para” ve “Hukuk” başlıkları altında Mayıs ayının sonuna kadar konusunda uzman konukları ağırlayacağız. Ayrıca Akbank Sanat’ın yoğun ilgi gören “Felsefe Seminerleri”, “Sanat Tarihi Seminerleri” ve “Sinemada İnsanlık Halleri” başlıklı “Sinema Psikiyatri Seminerleri” serimize de devam edeceğiz. Ocak ayında başlayıp Mart ayına kadar sürecek sergimizde, ünlü sanatçı Theo OerVaB’Qa” Eshetu’nun sergisine ev sahipliği yapacağız. 23 Ocak’ta açılacak “Yüzler ve Yerler” sergisi 9 Mart’a kadar ziyarete açık olacak. Akbank Sanat Caz Günleri Konser programında ise, 6 Şubat’ta Türkiye’nin önde gelen piyanistlerinden Ercüment Orkut, ikinci solo albümü “Persona”nın lansman konserini verecek, 20 Şubat tarihinde ise Fazer sahne alacak. 18-28 Mart tarihlerinde ise 15’incisi gerçekleşecek Akbank Kısa Film Festivali’nin ardından ödüllü filmler 40 üniversitede gösterilecek.

Murat ABBAS / Zorlu PSM Genel Müdürü
“Dopdolu bir program ile karşınızdayız”

Zorlu PSM olarak her sezon bir öncekinin etkinlik sayısı ve çeşitliliğini katlamak hedefiyle yeni sezonumuza başlayıp, her sezon bu hedefimizi gerçekleştirdik. 2018’in büyük bir çoğunluğunu kapsayan beşinci sezonumuzda da binin üzerinde performansa ev sahipliği yaparak, yaklaşık 500 bin sanatseveri ağırladık. Bu yıl da bu rakamı yüzde 10-15 geçmeyi planlıyoruz. Sezon başına ciromuz, yaklaşık 60-70 milyon TL civarında gerçekleşti.

Bu ay Zorlu PSM, Id ve BKM ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz büyük prodüksiyonlu ilk yerli müzikal Alice, Zorlu PSM’de sahnelenmeye başlayacak. Zorlu PSM prodüksiyonu olarak Dot Tiyatro işbirliğinde sahneye taşıdığımız “Bırak içeri Gireyim” de Şubat ayında seyirciyle buluşacak. Yoğun bir ilgiyle karşılaşan Gerçek ve Gece Sempozyumu oyunlarımız da temsillerine devam edccck. Bu yıl 8-9 Mart tarihlerinde üçüncü kez gerçekleşecek Sonar İstanbul, müzik, yaratıcılık ve teknoloji başlıklarında yine sıra dışı bir festival deneyimi yaşatacak. Misafirlerimiz, bundan üç yıl önce çıkardığımız “medeni festival” kavramını çok sevdi. Yine yoğun ilgi bekliyoruz. Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz bir diğer büyük işimiz olan PSM Caz Festivali, daha geniş bir tarih aralığına yayılarak caz eksenine müziğin farklı türlerini ekleyecek, müzikseverlere dopdolu bir program sunacak. Dünya starlarından bağımsız genç sanatçılara kadar birçok müzisyen, farklı boyut ve konseptteki birçok prodüksiyon da sezon boyunca sahnelerimizde olacak.

Dünyaca ünlü, Mark Eliyahu, Sofi Tukker, Tom Odell, Hooverphonic gibi sanatçı ve gruplar heyecanla bekleniyor. Çok değerli lokal sanatçılarımızı (Levent Yüksel, MFÖ, Duman, Jehan Barbur vs.) yine Vestel Gururla Yerli serisi kapsamında ağırlayacağız. Ekim ayından bu yana, 25 bin kullanıcısı bulunan ve tüm ürün ile deneyimlerini bağışa dönüştüren sosyal girişim platformu Givin ile çalışmaya başladık. Gençlerin eğitimiyle ilgili sosyal bir fayda sağlamayı hedefledik ve bu yönde STK’ların hayata geçirdiği projeleri takip edip destek olmaya çalışıyoruz. Etkinliklerimizin bazılarını dönem dönem platform üzerinden satışa koyuyoruz. Zorlu Çocuk Tiyatrosu’nun tüm oyunlarıyla işbirliğini sezon boyunca sürdürüyoruz. Yaptığımız bu çalışmanın ilk aşamasında, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) kanalıyla 14 çocuğun sosyal sorumluluk eğitimine katkıda bulunduk. Bu işbirliğimize farklı etkinliklerle devam edeceğiz. Ayrıca, çok heyecan duyduğumuz bir oluşum kurduk. Onlara şimdilik PSM’nin Genç Danışma Kurulu dedik. Çeşitli üniversitelerin farklı bölümlerinden pırıl pırıl genç arkadaşlarımızı bir araya getirdik ve şimdiye kadar birkaç defa buluştuk. Kültür sanat adına çok değerli fikirler geliştirmeye başladılar. Onlarla yapacağımız çalışmaların detaylarını da çok yakında paylaşacağız. Çok yakında bir müjdemiz olacak…

Levent ÇALIKOGLU / İstanbul Modern Genel Direktörü
“Hedefimiz 400 bin ziyaretçi”

Geçici mekâna taşınma sürecinden dolayı, 2018 İstanbul Modern için önemli bir değişim ve dönüşüm dönemiydi. Bu yoğun, meşakkatli sürece rağmen 2018’de 318 bin ziyaretçi ağırladık. 40 bin çocuk ve genci ücretsiz sanat eğitimleriyle buluşturduk. İstanbul’a gelen turist sayısının artışıyla 2019’da özellikle yabancı ziyaretçi sayısında artış bekliyoruz. Toplamda ise 400 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Geçtiğimiz Aralık ayında geride bıraktığımız 14 yılı genel olarak değerlendirecek olursak, bugüne kadar yedi sürekli, 55 süreli, 37 fotoğraf, 13 video ve 17 yurtdışı sergisi düzenledik. 14 yılda ise müzeyi 7.5 milyon ziyaretçi gezdi. İstanbul Modern’de yeni yıla Türkiye’nin akademik eğitim almış profesyonel ilk kadın sanatçısı Yıldız Moran’ın “Bir Dağ Masalı” adlı sergisiyle girdik. Eczacıbaşı Topluluğu’nun sponsorluğunda gerçekleşen ve sanatçının 12 yıllık fotoğraf yolculuğunu yansıtan sergimiz, İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde 12 Mayıs’a kadar devam ediyor. Geçici mekânımızın açılış sergisi olan, dünyanın yaşayan en önemli heykel sanatçılarından Anthony Cragg’in “İnsan Doğası” ise 3 Şubat’a kadar sürüyor. Şubat sonundan itibaren ise “İplikten Çözülenler” adlı yeni sergimizde tekstil malzemesi kullanarak estetik ve kültürel açıdan anlatılar meydana getiren Almanya ve Türkiye’den 25 çağdaş sanatçının çalışmalarını bir araya getireceğiz. Sanatçı ve yapıtın dönemi özelinde pek çok kriter olmakla birlikte öncelikli olarak sanatçının özgün ve ayırt edici bir üslubunun olup olmadığını göz önünde bulunduruyoruz. Günümüz sanat yapıtlarının benzer niteliklerini aşan, kendine ait bir biçim ve içerik diline sahip, hem yerel hem de global sanat kültürü içerisinde özgün bir dikkat alanı ve referans oluşturan yapıtların İstanbul Modern koleksiyonunda önceliğinin olduğunu söyleyebilirim.

Ahmet ERENLİ / Borusan Sanat Genel Müdürü
“Konserlerimiz büyük ilgi görüyor”

2017-2018 konser sezonunda BİFO konserlerinin doluluk oranı yüzde 95 düzeyindeydi, bu sene ise yüzde 98’i aşacak gibi görünüyor. Eylül ayından bu yana yaptığımız tüm konserler tamamen doldu. Bu sene 20 bini aşkın izleyici bekliyoruz. Yurt-dışında gerçekleştirdiğimiz konserlerde de 8 bini aşkın izleyiciye ulaştık. Borusan Qu-artet konserlerimiz her yıl olduğu gibi yüzde 100 dolulukla devam ediyor. Ouartet’imizi bu sene 4 bin kişi izledi. Quartet bu konserlere ek olarak yurtiçi ve dışında 30’u aşkın konser vermekte. Bu sene Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın (BİFO) 20. Yılı, Borusan Müzik Evi’nin ise 10. yılı. BİFO, 2018-2019 sezonuna Fazıl Say’ın yeni eserinin dünya prömiyerini yaparak başladı. Hemen arkasından gelen beş konserlik Avrupa turnemiz büyük ilgi gördü. Özellikle Paris ve Amsterdam konserlerinin başarısı bizleri çok mutlu etti. Amster-dam konserimiz canlı olarak tüm dünyada yayınlandı. Gelecek sezonlarda da turnelerimiz devam edecek.

Borusan Quartet 2018-2019 sezonunda Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası konserlerinin yanı sıra ENKA İbrahim Betil Oditoıyumu’nda da konserler vermeye başladı. Bu konserlerin başarısı yeni sezonda da aynı mekanlarda konser vereceğimizin bir göstergesi. Ayrıca Borusan Müzik Evi’nde gerçekleştirdiğimiz çağdaş müzik, caz ve dünya müziği konserlerimiz de devam ediyor. Mayıs 2019’a kadar BİFO konserlerinde önemli sanatçıları ağırlayacağız. Bunlardan bazıları, Mischa Maisky (viyolonsel), Rudolf Bucbinder (piyano) ve Nemanja Radulovic (keman). 2019-2020 konser sezonumuzu ise Mart ayında açıklayacağız.

Yağız ZAİMOĞLU / Borusan Contemporary Müze Direktörü
“Üç yeni sergimiz var”

2018 yılında ziyaretçi sayımız geçen yıla oranla yüzde 7 arttı. Şu anda devam etmekte olan sergilerimizi açılış tarihi olan Eylül 2018’den beri 7800 kişi ziyaret etti. 2019’da tabii ki Türkiye’nin ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik realiteyi göz önünde bulundurarak, Borusan Contemporary’nin de yeni medya sanatı alanındaki öncü rolünden ödün vermeden, ziyaretçilerimizi heyecanlandıracak, onların beğenilerine mazhar olacak bir program hazırlamaya çalıştık. Mart ayında üç yeni sergimizi ziyarete açacağız.

Necmi Sönmez’in küratörlüğünde edebiyatla görsel sanatları bir araya getiren sergilerimize bu yıl İkinci Yeni’nin en önemli isimlerinden Turgut Uyar’la devam ediyoruz. İkinci Yeni’ye, Uyar’ın şiirlerine yeni medya sanatı çerçevesinden bakacak olan sergimiz, tam bir yıl sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Fotoğraf sanatçısı Boomon’un Borusan tarafından sipariş edilen Bosphorus serisi de Mart ayı itibarıyla altı ay süreyle ziyarete açılacak. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na yeni katılan eserlerden oluşan Uvertür sergimiz de yine Mart ayında açılacak. Altı ay süreyle sanatseverlerle buluşacak. Eylül ayında ise herkesi heyecanlandıracağını düşündüğümüz ünlü sanatçı Bili Viola’ya ev sahipliği yapacak olmamızdan gurur duyuyoruz.

Yeşim Gürer OYMAK / İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdür Yardımcısı
“Yeni projelere imza atıyoruz”

Düzenli olarak İstanbul Müzik, Film, Tiyatro ve Caz Festivalleri, İstanbul Bienali, İstanbul Tasarım Bienali, Leyla Gencer Şan Yarışması ve Film çekimi’ni düzenleyen, yıl boyunca özel etkinlikler gerçekleştiren İKSV, Nejat Eczacıbaşı Binası’nda yer alan Salon İKSV’de de farklı disiplinlerdeki etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 2018’de 37’ncisi gerçekleştirilen İstanbul Film Festivali’nde 18 bölümde 200’e yakın film 100 bini aşkın izleyici ile buluştu. Hemen ardından gerçekleştirilen 46. İstanbul Müzik Festivali, 500 yerli ve yabancı sanatçıyı, İstanbul’un 17 farklı mekânında ağırladı. 2018 İstanbul Caz Festivali için ise daha önceki senelere daha çok daha özel bir sene oldu.

İKSV, bu yıl da düzenli olarak gerçekleştirdiği festivallerin ve bienallerin yanı sıra, özel etkinliklere ve projelere imza atmaya devam edecek. Sanatın farklı alanlarında dört farklı uluslararası festivale ev sahipliği yapacak. İstanbul Film Festivali 5-16 Nisan’da, 47. İstanbul Müzik Festivali 11-30 Haziran’da, 26. İstanbul Caz Festivali 2-20 Tcmmuz’da ve 23. İstanbul Tiyatro Festivali 15 Kasım-1 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Salon IKSV’nin Ocak-Mayıs, Eylül-Aralık ayları arasında güncel müzik sevenleri İKSV binasında ağırlayacak.

16. İstanbul Bienali ise 14 Eylül-10 Kasım tarihleri arasında Nicolas Bourriaud küratörlüğünde gerçekleştirilecek. Yedinci Kıta başlığını taşıyacak bienal, insan faaliyetlerinin dünyada bıraktığı izleri araştırmak üzere yola çıkarak, insanlığın yarattığı doğal ve kültürel atıkları odağına alacak ve sanatçılar, düşünürler, antropologlar ve çevrecilerle birlikte sanatın güncel durumunu inceleyecek. İKSV olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da uluslararası festivaller ve bienaller düzenlemenin yanı sıra ödül ve teşviklerle sanatçılara destek olmaya, Türkiye’nin güncel sanat üretimini yurtdışında tanıtmaya ve sanat üretimine destek olmaya devam edeceğiz.

“İKSV Alt Kat’a bekleriz”

İKSV’nin en yeni oluşumu İKSV Alt Kat, bir öğrenme ve etkileşim alanı olarak, Şişhane’deki Nejat Eczacıbaşı Binası’nın en alt katında İstanbul Kalkınma Ajansı’mn desteğiyle hayata geçiriliyor. Mekan, yıl boyunca düzenlenecek farklı disiplinlerde atölye çalışmaları ve ücretsiz etkinlikleri ev sahipliği yaparken, çalışma alanında mevcut İKSV kitaplığı ve yeni oluşturulan çocuk kitaplığıyla, her yaştan ziyaretçilerin ve araştırmacıların kullanımına açık olacak. Alt Kat, aynı zamanda engelli erişimine uygun ve aile dostu olarak tasarlanıyor. İKSV Alt Kat ile öncelikli olarak hedeflenen gruplar arasında, İstanbul’un çeşitli bölgelerinden çocuklar, gençler ve aileler, öğrenci, araştırmacı ve akademisyenler, mülteci ve göçmenler, engelli bireyler, okullar, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, ulusal ve uluslararası kültür kurumlan, kültür-sanat alanında faaliyet gösteren bağımsız aktörler ve İKSV’nin diğer tüm paydaşları yer alıyor.

İBB Kültür Daire Başkanlığı Şehir Tiyatroları Müdürlüğü
“Hedefimiz bir milyon seyirciye ulaşmak”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nı 2018’de 545 bin kişi izledi. Bu yıl daha fazla organizasyona ev sahipliği yaparak yeni hedefimizi 1 milyon olarak belirledik. Şehir Tiyatrolarının bu yıl 35’incisini düzenleyeceği “Çocuk Şenliği,” 23 Nisan haftasında açılış etkinlikleriyle başlayacak. Şenlikte tiyatronun yanı sıra konser, söyleşi, atölye çalışması gibi farklı alanlarda etkinliklerin yer aldığı bir program çocuklarla buluşacak. Mayıs ayında düzenlenecek 35. “Genç Günler” etkinliklerinde üniversite gruplarının, lise gruplarının, tiyatro kulüp ve topluluklarının, misafir tiyatro ekiplerinin ve Şehir Tiyatrolarının oyunları sahne alacak. Ayrıca İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birimi, tiyatro eğitimi almak isteyen çocuklara da kapılarını açıyor. Çocuk Eğitim Birimi, bu yıl yeni öğrenciler almak için sınav açtı. 34 çocuk eğitim almaya hak kazandı. Deneyimli eğitimciler tarafından oluşturulan eğitim kadrosu, dans, sahne, müzik, tasarım, sosyal beceri, dramaturgi, diksiyon alanlarında iki yıl boyunca çocuklar için ücretsiz özel bir eğitim programı uygulayacak. İBB Şehir Tiyatrolarının bir diğer programı ise Darülbedayi Atölyesi’nde gençlere yönelik eğitim programları olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi geleceğin sanatçılarını Atölye’de usta sanatçılarla buluşturarak, diksiyondan tiyatroya, oyunculuktan sahne eğitimine kadar birçok eğitimi ücretsiz verecek. Son olarak İBB Şehir Tiyatrolarının artık bir gelenek haline getirdiği “Yaz Oyunları,” Mayıs-Haziran ayında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşacak.

“Minik dostlarımızı unutmuyoruz”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi havaların soğumasıyla sahipsiz sokak hayvanları için kolları sıvadı. İBB Şehir Tiyatroları’nın kullanılmayacak durumdaki sahne dekorları “Sıfır Atık Projesi” kapsamında değerlendirilerek can dostlarımız için yuvaya dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Kedi evi yapımıyla başlayan çalışmalar köpek ve kuş evleri ile devam edecek.

Merve Yılmaz

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu