Başarılı Girişimcilik

2021’de Yatırım Alan Girişimler

Yatırım alan girişimler. Bu yıl girişimcilik ekosisteminden çok güzel haberler geldi ve gelmeye devam ediyor. Startups.Watch Türkiye Girişim Ekosistemi 2021 ilk çeyrek rakamları rekor kırdı. İlk çeyrekte 62 yatırım turunda 525 milyon dolarlık anlaşmaya imza atıldı. Türkiye’deki girişimlerin melek yatırımcı ve girişim sermayesi fonlarından aldığı yatırımlarda Getir, Trendyol ve Dream Games başı çekti, ilk çeyrekteki 62 yatırımın 49’u İstanbul’daki girişimlere yapıldı. Peak ve Rollic’in 2020’deki başarılı satış anlaşmaları sonrası oyun sektöründeki hareketlilik tüm hızıyla devam ediyor.

Dikkat Çeken 40 Teknoloji Girişimi

ÜRÜN DİRİER / PARA ; 2021 ilk çeyreğinde 15 oyun girişimi 60 milyon dolar yatırım alarak rekor kırdı. Getir’den sonra en çok yatırım alan Dream Games, 50 milyon dolarla bir turda en büyük yatırımı alan oyun şirketi oldu. Brew Games tohum aşamada yüksek miktarda yatırım alarak dikkatleri üzerinde topladı, ilk çeyrekte dikkat çeken bir diğer unsur ise yeni kurulan fonlar oldu. Toplamda 85 milyon dolar değerinde dört fon kuruldu.

Fonlar özellikle erken aşama girişimlere odaklanıyor. Melek ve girişim sermayesi yatırımları bakımından Türkiye ilk çeyrekte Avrupa’da en çok yatırım yapılan ülkeler arasında 10’uncu sırada yer aldı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ise İsrail’den sonra ikinci sıraya yükseldi. Avrupa şehirleri arasında İstanbul’un yükselişi devam ediyor. İstanbul, Avrupa şehirleri arasında girişimlerine en çok yatırım yapılan yedinci şehir.

TRENDYOL, GETİR, DREAM GAMES

Yakın zamanlı en dikkat çeken yatırımlara bakacak olursak, e-ticaret alanında faaliyet gösteren Trendyol, Nisan ayında ortağı Alibaba’dan 350 milyon dolar yatırım aldı ve şirket değerlemesi 11 milyar dolara yükseldi. 2018’de Alibaba ortak olduğunda yaklaşık 1 milyar dolar değerlemeye sahip olan firma, 2020’de değerlemesini 3.75 milyar dolara, bugün ise 11 milyar dolara yükseltti. Böylece Trendyol Türkiye’nin en değerli şirketi oldu. Mart ayında ise Getir, Sequoia Capital ve Tiger Global’dan 300 milyon dolar yatırım alarak unicorn oldu. Getir’in değerlemesi 2.6 milyar dolara ulaştı. Şubat ayında da Dream Games Londra merkezli Index Ventures liderliğinde 50 milyon dolar yatırım aldı. Şirketin toplam değeri 200 milyon dolara ulaştı.

Bunlar göğsümüzü kabartan başarı hikayelerinin en göze çarpan örnekleri. Fakat girişim ekosistemi bunlarla sınırlı değil. Ekosistem-de çok fazla oyuncu var, girişimlere yapılan yatırımlar ise artık takip etmeyi zorlaştıracak kadar sıklaştı. Yatırım alan girişimler çok çeşitli alanlardan olsa da, oyun, finansal teknoloji (fintech) ve e-ticaretle ilgili olanlar ön plana çıkıyor, işte Trendyol, Getir ve Dream Games dışında 2021’de yatırım alan diğer 37 teknoloji girişimi…

Yatırım alan girişimler
Yatırım alan girişimler

WELLBESS
Esenlik hizmetleri

Çalışanların daha pozitif bir yaşam anlayışına sahip olabilmesi amacıyla, kurumlara well-being hizmeti sunan Wellbess, 2.5 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı. Türkçe’ye esenlik, iyi olma hali’ olarak çevrilen well-being, pozitif psikolojinin yeni kavramlarından. 2013’te faaliyetlerinde başlayan Wellbees, Kızlar Sahada girişimiyle bilinen Melis Abacıoğlu tarafından kurulmuş. Çalışan deneyimi çerçevesinde kurumsal well-being hizmeti ve teknolojileri sunuyor. Uygulamayı yedi ülkeden 30 binden fazla çalışan kullanıyor.

VAHAA
Topraksız tarım girişimi

Topraksız tarım ve IoT teknolojisini bir araya getirerek şehirde tarım yapmaya olanak tanıyan Vahaa, tohum yatırım turunda 14 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı. Firma akıllı sulama ve akıllı ışıklandırma gibi özelliklere ek olarak mobil uygulamayla birlikte topraksız tarım ve IoT teknolojilerine sahip akıllı bahçeler geliştiren bir girişim. Geleneksel tarıma göre yüzde 90’a varan su tasarrufu sağlamayı hedefliyor. Sıfır kimyasal ve sıfır atık prensibiyle çalışan Vahaa, Global Food-tech500 listesine de girmişti.

TOSBY GAM ES
Japonya’da stüdyo kuracak

Mobil ve PC için oyunlar geliştiren yerli oyun stüdyosu Tosby Ga-mes, 500 bin dolar değerleme ile Kei-retsu Forum Türkiye’den yatırım aldı. Ne kadar yatırım yapıldığı ile ilgili detaylar ise paylaşılmadı. Mobil oyunlarını Rollic, PC oyunlarını ise Steam platformu üzerinden paylaşan Tosby Games, 2020’de kurulmuştu. Mobil platformlar için hyper casual türünde oyunlar da geliştiren firmanın kısa sürede ulaştığı değerleme dikkat çekiyor. Firma Silikon Vadisi ve Japonya’da da stüdyolar kurma hedefinde olduğunu belirtiyor.

SPECHY
Çağrı merkezlerine iletişim çözümleri

Çok kanallı müşteri deneyimi platformu Spechy, Alesta Yatırım’dan 2 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı. Spechy’e ne kadar yatırım yapıldığı ise paylaşılmadı. 2016’da kurulan firma, çağrı merkezleri için iletişim çözümleri üretiyor, işletmelerin canlı destek, görüntülü görüşme, sosyal medya, e-posta gibi iletişim kanallarını tek bir yerden yönetmelerine olanak sağlayan Spechy, arka ofis süreçlerinin takibini sağlıyor. Merkezi raporlama ve analiz olanağına da sahip. E-ticaret sistemleri ve Sanal POS uygulamalarına entegre olabiliyor.

SORWE
Uçtan uca çalışan deneyimi

Çalışan deneyimi platformu Sorwe, 3,2 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Yatırım turuna TechOne Fonu’nun yanı sıra Estonya merkezli Startup Wise Guys Yatırım Fonu da katıldı. Tüm insan kaynakları süreçlerini dijitalleştirerek, uçtan uca çalışan deneyimi sunan Sorwe, 2016’da kurulmuştu. Yedi ülkede 60 binden fazla çalışan tarafından kullanılan Sorwe, çalışanların tüm kurumsal iletişim ve gelişim aşamalarında yanlarında oluyor. Çalışanların ne hissettiğini anlamak için gerçek zamanlı veriler toplayarak, analizler sunuyor.

SHIFTPLANNER
Vardiya süreçlerini dijitalleştiriyor

ITÜ Çekirdek girişimlerinden Shiftplanner, 2.5 milyon TL değerleme ile ilk yatırımını Alesta Yatırım’dan aldı. Vardiyalı çalışma sistemine sahip firmaların vardiyalı personel yönetim süreçlerini dijitalleştiren ve optimize eden Shiftplanner, aldığı yatırımla ürününü geliştirmeyi amaçlıyor. Bugüne kadar daha çok perakende sektörüne odaklanan girişim, yeni yatırımla birlikte hedef pazarını genişletmeyi ve vardiyalı çalışılan tüm sektörler için çözüm üretmeyi hedefliyor. Gelir modeli, çalışan başı aylık ücretlendirme üzerinden ilerliyor.

SETTINGS LABS
Oyun tabanlı İK çözümleri

Oyun tabanlı teknoloji çözümleri geliştiren Settings Labs, tohum öncesi yatırım turunu tamamlayarak bireysel melek yatırımcılardan 800 bin TL yatırım aldı. Firma, işe alımdan oryantasyona, eğitim süreçlerinden çalışan motivasyonu ve etkileşimine kadar, çalışan yaşam döngüsünün her adımına dokunan oyun tabanlı çözümler geliştiriyor. Temel amacı ise mobil, web, sanal gerçeklik oyunları ve e-spor aracılığıyla şirketlerin kültürel dönüşüm çalışmalarını zenginleştirmek. Kendi remote mülakat oyunlarını geliştiren firma yakında SaaS modeliyle globale de açılacak.

MINDBEHIND
Şirketlerin Whatsapp’ı

Yapay zeka destekli dijital asistanlarla iletişim çözümleri sunan yerli platform MindBehind, Almanya merkezli teknoloji şirketi Tenios’tan 4 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. 2016’da şirketlerin “WhatsApp”ı olma vizyonuyla kurulan firma, chatbot ile dijital asistanlara e-ticaret, ödeme ve ses çözümleri entegre ederek Avrupa pazarındaki büyümesini hızlandırmayı hedefliyor. 2020’de yüzde 300 büyüme yakalayan firma, 35 dilde hizmet veriyor. MindBehind Studio ekibimiz ise hali hazırda markalar için beş dilde dijital asistan çözümleri geliştiriyor.

Yatırım alan girişim
Yatırım alan girişimler

MİDAS
Banka standartlarında güvenlik

Yeni nesil yatırım uygulaması Midas, Denizbank’tan 1 milyon dolar tohum yatırım aldı. Yakın zamanda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansını alan ve beta sürecine başlaması beklenen Midas, komisyonsuz Türk ve Amerikan hisse senedi alım satımına odaklanan bir girişim. Midas’a yapılan 1 milyon dolarlık tohum yatırımı, Deniz Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun ilk yatırımı. Güvenli yatırım deneyimi hedefiyle yola çıkan girişim, banka standartlarında güvenlik vaadiyle, inovasyon çalışmalarını sürdürüyor.

MAKROMUSIC
Müzik ile tanışma programı

Müzikseverleri buluşturmayı amaçlayan genç girişim Makromusic sekiz ayda 1.4 milyon kez indirildi, 2 milyon dolar yatırım aldı. Müzik zevki benzer olan, aynı anda aynı müziği ya da podcasti dinleyen kişilerin eşleşip tanışabildiği bir uygulama olan Makromusic, kullanıcıların favori sanatçı ve müzikleri hakkında paylaşım yapabilmelerine de olanak sağlıyor. App Store ve Google Play Store’dan erişim sağlanan yerli girişim Makromusic, en popüler uygulamalar kategorilerinde zirveyi zorluyor. Girişim, alman yatırım ile global bir marka olma yolunda ilerleyecek.

MAFIA GAMES
Matematikçilerin çalıştığı oyun girişimi

Mobil oyun girişimi Mafia Games, Boğaziçi Ventures’tan 3 milyon TL yatırım aldı. Şans ve yetenek temelli hybrid casual oyunlar geliştiren girişim, alınan yatırım ile beraber globaldeki büyümesini hızlandırmayı hedefliyor. Uzun yıllardır şans ve yetenek temelli oyunlar alanında çalışan Mafia Games ekibi, oyunlarındaki şans ve yetenek temelli faktörler dolayısıyla matematikçiler, ekonomistler ve veri bilimcilerle birlikte çalışıyor. Bunun da onları diğer oyun stüdyolarından ayıran en büyük özellik olduğunu belirtiyorlar.

LOOP GAMES
ABD’de en çok indirilen yedinci oyun

2019 yılında Ankara’da Loop Games, video oyunlar geliştiren ABD merkezli Tilting Point‘ten 60 milyon dolar yatırım aldı. Match 3D oyunu için yatırım alan şirketin, bu yatırımı pazarlama için kullanması bekleniyor. Günlük 4 milyon aktif kullanıcıya ulaşan oyun şimdiye kadar 75 milyondan fazla indirilmiş. Match 3D, son altı aydır ABD’de en çok indirilen 50 ücretsiz oyun arasında yer alıyor. Bir süre önce de ABD’de ücretsiz olarak en çok indirilen yedinci iOS oyunu olmuştu. Tilting Point’in başkanı Samir Agili’nin, “Loop Games, Türk mobil oyun geliştiricilerinin başarısının bir başka örneğidir” açıklaması bulunuyor.

INTERAKTIF KREDİ
Kredi danışmanlığı girişimi

Interaktif Kredi, Alesta Yatırım’dan 8 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Geleceğin finansal teknolojilerini günümüze taşıyarak borç-alacak ilişkisi içerisindeki tarafların güven içerisinde ticaret yapmalarını sağlayan, kullanıcılarına kredi danışmanlığı hizmetleri sağlayan İnteraktif Kredi, finansal okuryazarlığın artırılmasına katkıda bulunuyor. KKB raporlarını, bankaların kriterleriyle birleştirerek bireylerin veya kurumların nasıl kredi alabileceğini gösteren ilk kredi raporunu oluşturan Interaktif Kredi, ITÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi girişimlerinden.

INTENSEYE
İş kazalarını yapay zeka ile önlüyor

Yapay zeka tabanlı görüntü analizi yaparak iş yerlerindeki güvenlik ihlallerini anında tespit eden bir platform olan Intenseye, Point Nine ve Air Street Capital ortaklığında yapılan ve Zehan Wang (Magic Pony, Twitter), Zane Lac-key (Signal Sciences, Fastly) ve Cem Kent (Even İntenseve Financial) gibi önemli melek yatırımcıların katıldığı çekirdek yatırım turunda 4 milyon dolar tohum yatırım aldı. New York ve İstanbul merkezli faaliyet gösteren Intenseye’nin Arçelik, Kordsa, Enerjisa gibi dev şirketlerle ortaklıkları bulunuyor.

INOFAB HEALTH
Solunum hastalıklarına teknolojik çözüm

Astım, KOAH, kistik fibroz gibi solunum hastalıklarına dijital çözümler sunan sağlık teknolojisi girişimi Inofab Health, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve FarkLabs-LifeSciences’ın dahil olduğu yatırım turunda 1 milyon dolar yatırım aldı. Inofab Health, geçtiğimiz yıl Karel Elektronik ile yaptığı mofab stratejik iş birliğiyle projelerini dünya çapında duyurmayı başarmıştı. Tasarladığı solunum sağlığı takibi teknolojilerini 40’ı aşkın ülkede kullanıcılarla buluşturan girişimin 15 ülkede distribütörlüğü bulunuyor.

GYROSCOPING GAMES
Şehir kurma oyunları geliştiriyor

PC platformunda citybuilder (şehir kurma oyunu) türünde oyunlar geliştiren Gyroscoping Games, 2.2 Milyon TL değerleme ile WePlay Ventures’dan tohum yatırım aldı. Gyroscoping, aldıkları yatırım ile ekiplerini genişleterek geliştirme aşamasında olan Right to Asylum oyununu bu yıl içerisinde yayınlamayı hedefliyor. Right To Asylum, bir mülteci kampı kurma yönetme oyunu. Digi Game Startup Studio bünyesinde kurulan Gyroscoping, 2021 ilk yarıda altı yatırım daha almıştı.

GOTOCURE
Sağlık turizmi platformu

Sağlık turizmi alanında hizmet veren Gotocure, Almanya merkezli CESMAS Holding GmBH yatırım şirketinden 5 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı. İstanbul Ticaret Odası (ITO) tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) girişimleri arasında yer alan Gotocure, yurt dışında yaşayıp Türkiye’den sağlık hizmeti satın almak isteyen insanların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor, Hastalar ilgilendikleri tedavi ve klinikleri tek bir platform üzerinden görebiliyor, kliniklerden teklif isteyebiliyor.

ESA ESPORTS
Değerlemesi 30 milyon TL’ye ulaştı

ESA Esports, Seri A yatırım turunda 30 milyon TL şirket değerleme ile 3 milyon TL yatırım aldı. Türkiye’den çıkan uluslararası seviyede bir e-spor organizasyon, içerik ve medya şirketi olmayı hedefleyen girişim, yatırımdan gelen kaynağı öncelikle altyapı yatırımlarını tamamlamak, operasyonları ve ekibi büyütmek amacıyla kullanacaklarını belirtiyor. Düzenlediği e-spor organizasyonları, ürettiği dijital içerikler ve eğlence sektörüne getirdiği yenilikçi bakış açısı ile dikkat çeken girişim, lig ve turnuvalara da ev sahipliği yapıyor.

ELA GAME STUDİO
AvusturyalI melekten yatırım aldı

Hyper casual türünde mobil oyun girişimi Ela Game Studio, 1.4 milyon euro değerleme üzerinden yatırım aldı. Girişime yatırım yapan isim ise, otomasyon, robotik kontrol, yazılım gibi sektörlerde birçok yatırımı bulunan Avusturya kökenli melek yatırımcı Roman Kai-ser. Night Escape, Pretty Run, Vehicle Run, Crazy Prof, Sword Of Rage, Mutant 3D ve Nitro Fly gibi oyunları bulunan İzmir merkezi stüdyo, Avrupa, ABD ve Uzakdoğu’da ses getirmeye kararlı.

DÜĞÜNBUKETİ.COM
Düğünler İçin veri odaklı pazarlama

DüğünBuketi.com, DüğünYardımcısı.com ve Çeyiz Listem’in sahibi Kabi Partners, 60 milyon TL değerlemeyle, Atanova Ventures’ın liderlik ettiği ikinci yatırım turunda yatırım aldı. 2016 yılında DüğünBuketi.com ile temelleri atılan Kabi Partners, düğün öncesi, sırası ve sonrasında duyulan tüm ihtiyaçlara yönelik veri odaklı pazarlama ürünleri geliştiriyor. Her ay 500 binden fazla çiftin düğün taleplerine karşılık verebilen şirket, 70 kişilik bir ekip çalışıyor. Çiftleri bulundukları bölgedeki düğün mekanları ve firmaları ile buluşturuyor.

DGPAYS
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yatırım yaptı

DgPays, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD ve Goldman Sachs’ten 300 milyon doların üzerinde bir değerleme ile yatırım aldı. Yeni nesil ödeme sistemleri üzerine çözümler sunan girişimin yenilikçi teknolojileriyle uluslararası yatırımcıların dikkatini çekmeyi başardı. Goldman Sachs Varlık Yönetimi Birimi adına konuşan Max Klimov, “Teknoloji adaptasyonu, yüksek genç nüfusu, finans ve teknoloji alanlarındaki kaliteli insan kaynağı ile Türkiye fintech alanında büyüyeceğine inandığımız bir pazar” dedi.

CEREBRUM TECH
1 yaşma girmeden 7 milyon dolar değerleme

2021 başında kurulan dijital dönüşüm şirketi Cerebrum Tech, 7 milyon dolar değerleme üzerinden 1.7 milyon dolar yatırım aldı. Cerebrum Tech’in ana iş alanlarını yedi odak teknoloji oluşturuyor. Bunlar yapay zeka, veri analitiği, robotik, blok zinciri, uygulama geliştirme, AR/VR teknolojileri ve siber güvenlik. Ankara, İstanbul, San Francisco, Londra ve Seul de ofis açan firma, aldığı yatırımı ekosistemi küresel ölçekte büyütmek için kullanacağını, altyapı çalışmalarını ve operasyonlarını geliştireceğini belirtiyor.

BARAKATECH
SuperApp platformu

Türkiye’de SuperApp ekosisteminin öncülerinden olan ve şirketlere SuperApp platformu ile API pazaryeri sunan Barakatech, Boğaziçi Ventures’tan 500 bin dolar yatırım aldı, özellikle blockchain, fintech ve yapay zeka odaklı ürünleriyle şirketlere SuperApp pazaryeri platformu sunan girişim, şirketlerin hem kullanıcıları hem de iş ortakları ile etkileşimlerini artırmalarına ve kendi dijital ekosistemlerini yaratmalarına olanak sağlıyor. Yatırımın, ekibi yurt içi ve dışında büyütmek için kullanılacağı belirtiliyor.

BİRLEŞİK ÖDEME
OYAK’ın stratejik iş ortağı

Elektronik para lisanslı fintech şirketlerinden Birleşik Ödeme, Oyak Portföy Girişim Sermayesi Fonlar’mdan yatırım aldı. Unicom olma hedefindeki şirket, yurtdışına açılmayı planlıyor. Türkiye’de ilk elektronik para lisansı alan şirketlerinden biri olan Birleşik ödeme, yapılan bu yatırım kapsamında Oyak Şirketleri’nin dijital finansallaş-ma alanındaki projelerinde de stratejik iş ortağı konumunda olacak. 2020’de yüzde 300 büyüyen girişim, kullanıcı sayısını 2021 sonunda 16 milyona çıkarmayı hedefliyor.

BİLİRA
Stabil kripto para

Türk Lirasıyla teminatlandırılmış stabil kripto para girişimi BiLira, 7.5 milyon TL yatırım aldı. Söz konusu yatırım Alameda Research, Future Perfect Ventures, İstanbul Portföy, Borderless Capital ile yerli ve yabancı melek yatırımcılardan geldi. Paylaşılan bilgilere göre yatırım, ekibin büyütülmesi, teknik ve operasyonel anlamda hizmetlere seviye atlatmak ve kripto para alım satımı deneyimi geliştirmek için kullanılacak. BiLira’nın Türk Lirası’na endeksli stabil kripto parası TRYB, FTX, Blockfolio, Bittrex, VirgoX ve Icrypex’te üsteli olarak bulunuyor.

BAKİYEM
Altı ayda 2.5 kat büyüdü

Müşterilerinden kolay, hızlı ve düşük maliyetlerle ödeme almak isteyen farklı büyüklüklerdeki firmalara online ödeme çözümleri sunan Bakiyem, 17 milyon TL değerleme ile yatırım aldığını duyurdu. Böylece geçtiğimiz yılın eylül ayında 1 milyon dolar değerleme ile yatırım alan Bakiyem, altı ay içerisinde değerlemesini 2.5 kat artırmış oldu. Finansal teknolojiler alanında uzman bir ekiple çalışan girişim, kolay kullanıma sahip ödeme çözümleri ve entegre modüller geliştiriyor. Yatırım ise global pazara açılacak yeni ürünlere ait çalışmalarda kullanacak.

ARTIOX
Sanat yatırımı için blockchain

Sanat yatırımlarında blockchain teknolojisi kullanarak kullanıcının dilediği miktarda yatırım yapabilmesini sağlayan Artiox, Keiretsu Forum Türkiye’den 7 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. 2019’da Ankara’da kurulan Artiox, en iyi değer saklama yollarından biri olan sanat yatırımlarında değerli sanat eserlerine yatırım yaparken gereken yüksek giriş sermayesi bariyerini ortadan kaldırıyor. Küçük yatırımcıların da sanat yatırımı yapabilmesini sağlayarak hem sanat yatırımlarını daha demokratik hale getiren platformda, bugüne dek 2 milyon TL’nin üzerinde alım satım gerçekleşti.

ART LABS
AR destekli restoran asistanı

E-ticaret sitelerinin eforsuz bir şekilde artırılmış gerçeklik deneyimi yaratmasına imkan veren derin teknoloji girişimi ART Labs, ön tohum yatırım turunu 2 milyon dolar değerleme ile tamamladı. Yatırım turunda Kültepe Yatırım ve EGİAD Melekleri’nin yanı sıra yurtdışından melek yatırımcılar da yer aldı. Artırılmış gerçeklik (AR) destekli yeme içme asistanı Diner ile kısa sürede üç ülkede 200’den fazla üye restorana ve aylık 40 binden fazla aktif kullanıcıya ulaşarak dikkatleri üzerine çeken ART Labs, 2019 yılında kurulmuştu.

AGROVISIO
Tarım teknolojileri geliştiriyor

Sürdürülebilir gıda üretimi ve güvencesine yönelik çözümler üretmek amacıyla tarım teknolojilerine odaklanan Agrovisio, Startup Wise Guys’dan 10 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Kullanıcılar Agrovisio’nun sunduğu dijital platformdan ekili alan, rekolte, hasat zamanı, ürün sağlığı gibi arzı ve fiyatı etkileyen temel faktörleri tarla tarla takip ederek tarımsal arzdaki beklentileri herkesten önce görebiliyor.

Agrovisio kullanıcıları böylece fiyat dalgalanmalarına karşı kendilerini daha iyi konumlayabiliyor ve satın alma kararlarını güvenle verebiliyor.

ACE GAMES
Global ölçekte oyunları var

2020 yılında kurulan oyun girişimi Ace Games, global ölçekte başarılı olacak mobil oyunlar geliştirmek hedefiyle 7 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım, Türkiye odaklı özel sermaye şirketi Actera liderliğinde, San Francisco merkezli risk sermayesi fonlarından NfX, mobil oyun sektörünün önde gelen bireysel yatırımcıları Kristian Segerstrale, Alexis Bonte ve ABD’deki Türk girişimci Kaan Günay’dan geldi.

Girişim Mix and Drink ve Prison Life oyunlarıyla biliniyor. Ace Games sözcüleri, alınan yatırımla katma değerli ürünler ortaya koymak için çalışacaklarını belirtiyor.

CLOTIE
Kişisel stil danışmanı

Kişisel stil danışmanlığı hizmeti ile kullanıcılara yepyeni bir alışveriş deneyimi sunan Clotie, Angel Ef-fect liderliğinde ikinci tur yatırımını tamamladı. Hızla büyüyen girişim iş dünyasının önemli isimlerinin de katıldığı yatırım turunda 400 bin dolar yatırım aldı. Teknolojiyi, deneyimli stil danışmanlarının kişisel dokunuşlarıyla birleştirip, kullanıcılarının kişiselleştirilmiş stil deneyimi ile alışveriş yapmasına olanak sağlayan girişim, yeni aldığı yatırımla farklı ülkelere açılıp geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

MOWICO
Kod bilgisine gerek yok

Mobil ticaret platformu Mowico, yeni yatırım turunda ünlü melek yatırımcı Sina Afra’dan 8 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldığını duyurdu. E-ticaret sitelerine herhangi bir kod bilgisine gerek olmadan tamamen özelleştirilebilir mobil uygulama geliştirme teknolojisi sunan Saas şirketi Mowico, aldığı bu yeni yatırım ile büyümeye devam edeceğini açıkladı. 2020 yılında kurulan girişim, kod bilgisine gerek olmaksızın yeni fonksiyonlar ve üçüncü parti entegrasyonları ile tamamen özelleştirilebilen native mobil uygulama çıkartma imkanı sağlıyor.

MALWATION
Siber güvenlik çözümleri geliştiriyor

Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation’da zararlı yazılım analizi ve geliştirilmesi alanında yeni nesil teknolojiler üzerinde çalışın Malwation, 7 milyon TL değerleme ile tohum yatırımına imza attı. Sekiz kişilik genç ekip, Alesta Yatırım’dan aldıkları ilk tohum yatırımını pazar faaliyetlerini güçlendirmek ve global arenada adından söz ettirecek bir ürün geliştirmek üzere değerlendirmeyi hedefliyor. Mahvation’ın siber güvenlik ürünlerinin Türkiye’de herhangi bir alternatifi bulunmuyor. Ürünler yenilikçi özellikleriyle de global arenada rakiplerinden sıyrılıyor.

EASYCEP
İkinci el telefon pazar yeri

Yenilenmiş elektronik ürün pazar yeri EasyCep, ilk tohum yatırımını aldı. EasyCep, çıktığı ilk yatırım turunda Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen melek yatırımcı ve yeni nesil girişimcilerden 9 milyon TL yatırım aldı. Yatırımcılar arasında EASYCEP Fibabanka’nın kurumsal girişim sermayesi fonu Finberg, Keiretsu Forum Türkiye ağı, Peak Games ve Ace Games’in kurucularından Hakan Baş gibi isimler yer aldı. Easycep, ikinci el elektronik ürünleri güvenilir ve garantili bir şekilde ekonomiye tekrar kazandırarak cari açığın azaltılmasını hedefliyor.

YOLCU360
Herkes için araç

Araç kiralamayı herkes için ulaşılabilir yapma hedefiyle yola çıkan Yol-cu360,30 milyon dolarlık değerleme ile Eksim Holding’den 6 milyon dolar yatırım aldı. Yatırımın teknolojik geliştirmeler için kullanılacağı belirtiliyor. Girişim, son dört yıldaki yüzde 10 bin 632 rekor büyüme oranıyla, Deloitte Technology Fast 50 Türkiye 2020 Birincisi oldu. 2020’de 22 milyon ziyaretçiye ulaşan girişim, Unicom olmayı hedefliyor. 2017’de 6 milyon TL olan gelirini 2020’de 100 milyon TL’ye çıkarmayı başaran Yolcu360’ın 2022 gelir beklentisi ise 500 milyon TL.

DİGILİRAPAY
Kripto para yönetmeliğine uygun çözümler

Eskişehir merkezli blockchain tabanlı ödeme ağ geçidi DigiliraPay, 60 bin dolar hibe aldı. Kripto para ödemelerinin TL’ye dönüşümünü sağlayan teknolojik altyapı hizmeti sunan girişim, kripto varlıkların ödemelerde kullanılması yasaklayan yönetmeliğe uygun çözümler sunacak.

Aldıkları yatırımla kullanıcılar için yeni özellikler sunacaklarını açıklayan girişim, platformuna merkeziyetsiz Forex ürünleri ekleyecek, Forex ürünlerine stake seçeneği ekleyerek pasif gelir elde edilmesini sağlayacak ve swap (takas) hizmetleri sunacak.

Rollic, İzmirli Uncosoft’u satın aldı

2020’de ABD’li oyun devi tarafından satın alınan Rollic, beraber High Heels! oyununu geliştirdiği yerli partner stüdyosu Uncosoft’u satın aldı. Satın alma anlaşmasının finansal detayları ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

2018’de İzmir merkezli olarak kurulan Uncosoft, mobil oyunlar geliştiren bir firma. 9PM Football Managers, High Heels! ve Repair My Car! gibi oyunlarıyla tanınıyor. 2021 başında yayınlanan High Heels!, yayınlandığı günden bu yana 70 milyondan fazla indirildi. Bu başarısıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Serkan BAGCE / StartupMarket ve Kitlesel Fonlama Platformu Kurucu CEO’su
“10 yılın yatırımına iki yılda ulaşırız”

62 yatırım turunun gerçekleştirildiği 2021 ilk çeyrekte Türk startup’lara toplam 525 milyon dolarlık yatırım yapılması yeni kurulan fonlarla beraber fon havuzundaki ivmelenmeyi gösteriyor. 2021’de kurulan ve kurulma aşamasında olan yeni fonlar yatırım yapacak startup arıyor. SPK’nın yasal zemine kavuşturduğu ‘Hisse Bazlı Kitle Fonlama’ platformları sayesinde startup’lara yatırım yapmak ve ortak olmak kolaylaştı.

Son yatırım turlarında birçok yeni isim görmeye başladık. Bunun daha da ivmelenerek yeni yatırımcıların startup yatırım dünyasına girdiğini göreceğiz. Ekosistemimiz büyüdükçe, yatırım alabilecek startup sayısı da artıyor ve ileri aşamaya geçenlerin değerlemeleri de bu doğrultuda yükseliyor. Tüm bu verilerin ışığında, geçtiğimiz 10 yılda yapılan toplam yatırım tutarına önümüzdeki iki yılda erişeceğimizi düşünüyorum.

Hakan YILDIZ / Fonbulucu.com Kurucusu ve Genel Müdürü
“Girişimciler için yeni bir dönem”

Fonbulucu.com, “Paya Dayalı Kitle Forılama” hizmetleri sunmak üzere SPK’dan lisans alarak ülkemizde faaliyete geçiren ilk platform oldu. Paya Dayalı Kitle Fonlaması ile girişimlere ortak olmak cep telefonlarıyla bile mümkün hale getirildi. Yatırım yapmak isteyenler sisteme kolaylıkla üye olarak 1 TL’ye ya da diledikleri miktarla girişimlerden pay satın alabilecekler.

Ödül/bağış temelli kitlesel fonlama çalışmaları yürüterek 30 bini aşan üye sayısına ulaşan Fonbulucu.com, kurulduğu 2016’dan bu yana Paya Dayalı Kitle Fonlama hizmetleri sunmak üzere tüm hazırlıklarını tamamladı, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), e-devlet ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) ile yazılım entegrasyonlarını başarı ile gerçekleştirdi. Paya Dayalı Kitle Fonlaması’na ilişkin tebliğin yayınlanmasının ardından gerekli izin için başvuruda bulunduk ve lisans alarak modeli faaliyete geçirdik. Fonbulucu.com, girişimci ve yatırımcılar için yepyeni bir dönem başlatıyor.

Finch Capital, Wirecard’ı satın aldı

2021’de dikkat çeken satın almalar da var. Bunlardan biri de VVirecard’ın satın alınması oldu. Finch Capital, ödeme varlıklarına yatırım yapan Nomu Pay aracılığıyla Wirecard Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri’ni satın almak için anlaşmaya vardı. Anlaşmanın birkaç ay içinde tamamlanması bekleniyor. Bu yatırım, Nomu Pay’in Türkiye ve Ortadoğu bölgesindeki ödeme altyapısına yatırım yapmasına yönelik daha büyük planının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Wirecard, Türkiye’nin ilk mobil ödeme çözümleri hizmet sağlayıcısı olarak 2009‘da faaliyete başlamıştı. Şirket 2016’da BDDK’dan e-para lisansı alan ilk kuruluş olmuştu.

ÜRÜN DİRİER / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu