Başarılı Girişimcilik

ABD’ye yapay zekâ satıyor

Çözümleri dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Oracle’a karşı bile ihale kazandılar. Türk yapay zeka firması Etiya’nın CEO’su Aslan Doğan, Şirketler çözümü illaki kendi içinde aramamalı, start-up şirketlerle çalışarak yenilikleri yakından takip etmeli” diyor…

MART ayında alanında Türkiye’den tek kalemde çıkan en büyük ihracat rakamına ulaşan ve böylcce Türkiye’nin en büyük kurumsal yazılım şirketi unvanını kazanan Etiya, tüm dünyada pek çok yazılım ve teknoloji şirketinin yaptığı gibi kendisini yapay zeka odaklı bir şirkete dönüştürerek ABD pazarında yer edinmeye çalışıyor. Telekom, enerji, medya, finans, bankacılık ve sigorta alanlarında hizmet veren firmanın 41 yaşındaki ODTÜ Bilgisayar Bölümü mezunu CEO’su Aslan Doğan, Türk kültürünün “girişimci ve fırsatlara hızlı odaklanan” yönlerini avantaja çevirerek, ABD pazarında başarı sağlanabileceğine inanıyor. Uluslararası dev markaların kendi içinde dijital dönüşümü harekete geçirmekte hantal kaldıklarını düşünen Doğan, Türk yazılım şirketlerinin bunu durumdan faydalanarak yıldızlaşabileceğim düşünüyor.

14 YILLIK HİKAYE

“Ancak tek şartla” diyor Doğan, “Kurumlar, yapay zeka knowhow’ını start-up’lardan alıp kendi içlerinde mühendislik yapmak yerine, yapay zeka teknolojileriyle desteklenen çözümleri satın alıp yazılım şirketlerinin büyümelerine izin vermeliler.”

Yola 14 yıl önce üç kişiyle çıkan ve bu zaman zarfında Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir’in yanı sıra ABD, Hollanda, Ukrayna, BAE ve Singapur’da ofis açan Etiya’nın bu rekoru kırmasının arkasında ne yatıyor? Uluslararası dev teknoloji şirketleri Oracle, Huavvei, Ericsson ile aynı ihalelerde yarışan Etiya’nın bir Türk yazılım şirketi olarak farkı ne? Dünyadaki gelişmeleri ofisler açarak yerinde takip etmiş, bunun için konularında referans kabul edilen yabancıların da bulunduğu bir danışma kurulu kurmuş, hangi coğrafyalarda büyüyebileceğini iyi görmüş ve küresel trende ayak uydurarak ürünlerini açık platformda test edip verinin sürekli çoğalmasına izin vermiş.

“TEKNOLOJİ KAHVE GİBİ”

Uzmanlık alanı olan müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) çözümleriyle büyüyen Etiya son dört yıldır yapay zekaya yatırımlarına odaklanmış durumda. Doğan, firmanın bir terzi gibi her şirkete kurumsal çözümler sunan ve satış sonrası hizmet veren bir yazılım şirketinden, pek çok yerel şirketten farklı olarak kendi Ar-Ge’sini yaparak büyüyen ve yapay zeka projelerini kendi bünyelerindeki start-up’larda geliştirerek uluslararası tecrübe kazanmaya dönüştüren rekabetçi bir şirkete dönüştüğünü söylüyor.

Yapay zekayı Türkiye için stratejik bir alan olarak gören ve Türkiye’nin “kendi verisini üretip işleyebilen ve bundan katma değer yaratabilen”, veri ekonomisine sahip bir ülke olması gerektiğini belirten Doğan, “Biz şu anda yurtdışına teknoloji ihracatı yapıyoruz. Kuzey Amerika gibi bir yere yapay zeka destekli çözümler satıyoruz. Silikon Vadisi’nden değil, buradan almayı tercih ediyorlar. Bunun birinci nedeni teknolojinin kalitesi, İkincisi teknolojideki yeni hizmet anlayışı… Bu iş kahve gibi, yarım saatte soğuyor. Artık çok hızlı, zamana karşı bir yarış var. Bu değişimle birlikte kurumlar artık stratejik olarak birlikte çalışabilecekleri, hızlı çözüm üretebilecekleri sonuç odaklı şirketleri istiyor. Uzun vadeli bir şeyin peşinden gitmek istemiyor. Daha çevik yapıları istiyorlar. Biz onu sağlıyoruz” diyor.

“KNOW-HOW’l ÖLDÜRMEYELİM”

Doğan, kısa süre önce bir ihaleyi Oracle’a karşı kazanmalarının arkasında yatan başarıyı ise şöyle yorumluyor: “En doğru çözüm, en iyi fiyat ve cn hızlı hizmet üçlüsünü sağlayan şirket, dünyanın neresinde olursa olsun kazanır. Türkiye’den pek çok şirketin bu fırsatlara hızla odaklanması ve teknoloji ihraç edebilmesi gerekiyor. İddialı bir laf ama ‘kendi içinde dijitalleşmeycn’ hiçbir teknoloji şirketi müşterilerine bir şey veremez. Oracle, Ericsson Huawei gibi şirketlerin bu dönüşümü yapmaları çok zor. Çünkü 150-200 bin kişilik kadroları var. Yaş ortalamaları 40-45 yaş. Bu hantal yapılarda değişim zor. Bir değişim programını başlattıklarında 4-5 yıllık bir süreç gerekiyor. Her şeyin değerinin zamanla ölçüldüğü bir dönemde rahat ve çabuk hareket edemeyecekler. O yüzden şuanda biz yıldızız.”

STRATEJİK BİR İŞ

Öte yandan Doğan, Türkiye’deki kuramlardaki dijitalleşme süreçlerinde yapı yanlışların düzeltilmesi gerektiği kanısında. Dünyada oluşan yapay zekaya yatırım rüzgarının Türkiye’de de estiğini, ancak yatırımda süreklilik isteyen yapay zeka teknolojisinin kurum içi küçük bir ekiple geliştirme çalışmalarını, iııovatif bakımdan çözüm sunmayacak bir çaba olarak görüyor. Doğan’ın bu konuyla ilgili düşünceleri şöyle:

“Kuramların veriyi kuram içinde oluşturma stratejileri en büyük tehdit. Bu şirketler bize ‘Projeyi biz başlattık. Yapay zekayı bize versenize’ diyorlar. Böyle olunca öncelikle bu sektörü öldürmüş oluyorsun. Ticarileşecek, ülke için katma değer oluşturulacak bütün know-how’ı yok etmiş oluyorsun. Bizim yüz tane gerçekten teknoloji yapan kurumumuz mu var? Benim gördüğüm cn büyük sıkıntılardan bir tanesi, sektörün start-up’lar ve teknoloji firmalarıyla çalışarak inovasyonu dışarıdan alacağına, kendi içinde ino-vasyon yapmaya çalışması. Çok stratejik bir konuyla ilgili bir yapay zeka teknolojisi geliştirdilerse denecek bir şey yok, ama çok genel bir problem çözümü kurum içi aramaya gerek yok.”

Etiya ne yapıyor?

■ Etiya, kurduğu açık yapay zeka platformu Form’da doğal dil gelişme, duygu analizi, yeti karşılaştırma gibi çıkardığı tüm hizmetleri paylaşıyor. Bu platformu şu anda yapay zeka öğrenmek, geliştirmek isteyen bin 500 kişi kullanıyor.

■ Bir tür “kendi yazılımını kendin yap” servisi olan Ofisim.com ise, özellikle KOBİ’ler için ilgi çekici. Ofisim.com, yazılımla ilgili kendi uygulamanızı yazacağınız süreçleri tasarlayacağınız çok yüksek kodlama bilgisi gerektirmeyen bir platform. Bir meslek grubu veya iş alanına çözüm bulmak üzere geliştirilen bir uygulama, bulut üzerinden aynı meslek grubuyla paylaşılabiliyor.

■ Etiya’nın Türkiye’de yapay zekanın kullanıldığı bankacılık, finans, medya gibi alanların dışında tarım alanına da yönelmiş. Farmatic.io isimli start-up ile yapay zeka destekli tarımda djjitalleşme sürecine düşük maliyetli çözümler sunuyor. Bu yöntem şu anda Alanya, Anamur, Gazipaşa, Erdemli’de 50’den fazla serada kullanılıyor.

■ Son olarak Türkiye’nin en büyük AVM’lerinden birisine, yapay zekayla desteklenen bir görüntü işleme çözümü uygulaması geliştirilmiş. Böylece AVM kameralarının daha akıllı olmaları ve AVM içindeki anomalilerin tespit edilmesi sağlanmış.

ŞULE GÜNER

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu