Şirket Haberleri

Alibaba.com’dan sonra şimdi de Amazon Türkiye’de

Türkiye’de e-ticaret pazarı yılda yaklaşık yüzde 30 büyüyor. Uluslararası e-ticaret devlerinin gözleri Türkiye’de. Alibaba.com’dan sonra şimdi de Amazon Türkiye’de…

Gelecek mi gelmeyecek mi derken, Amazon’un Türkiye’ye geleceği kısa bir süre önce kesinleşti. Mart ayı sonunda test satışlarına başlaması beklenen Amazon, 2018 yılının sonlarına doğru ise tam anlamıyla faaliyet göstermeye başlayacak.

Bu durumdan en çok etkilenecekler ise yerli e-ticaret şirketleri olacak… Alışveriş alışkanlıklarımız her geçen gün değişirken, online alışveriş çılgınlığı da giderek büyüyor. TÜBİSAD verilerine göre Türkiye’nin e-ticaret hacmi 2016 yılında 30,8 milyar dolardı. Online alışverişin 2018’de yüzde 30-40 oranında büyümesi öngörülüyor. Ülkemizde yılda ortalama yüzde 30 büyüyen pazara, e-ticaret devi Amazon da kayıtsız kalmadı. Yılda yaklaşık yüzde 20 büyüyen dev şirket Mart ayı sonunda, Türkiye’de internet üzerinden test satışlarına başlayacak. Uzun zamandır devam eden söylentilere göre Amazon pazarın içinden yerli bir e-ticaret platformunu satın alacak ve faaliyetlerine bu şekilde başlayacaktı. Amazon’un hedefinde ise Hepsiburada.com vardı. Ancak Mart ayı itibari ile Amazon’un kendi adıyla ve tr uzantısıyla satış yapacağı kesinleşti. Amazon’un Türkiye pazarına girmesinin 2 büyük etkisi olacağını söyleyen Avantajix .eom Kurucu Ortağı Güçlü Kayral şöyle diyor: “ilk olarak, yerli rakipleri üzerinde sarsıcı bir etki bırakabilir. İkinci etkiyi de tüketici tarafında göreceğiz.

Amazon

Yani rekabetin artması ile e-ticaret pastasının büyüyeceğini; online alışverişe soğuk bakan bir takım insanları çekerek alıcı kitlesindeki büyümeye katkı sağlayacağını söylemek yanlış olmaz. Dolayısıyla büyüyen pasta içerisinde Amazon, yüksek bir pay alsa da piyasanın diğer aktörleri de dilimleri küçülmesine rağmen pasta büyüdüğü için bu dönemi kayıpsız atlatabilirler.” Türkiye’deki e-ticaret pazarına dev bir şirketin girmesi elbette pazarın büyümesine, ürün yelpazesinin genişlemesine ve standartların yukarı çekilmesine neden olacak. Yalnızca kitap satarak e-ticaret sektörüne giren bir şirketin yıllar içinde dünyanın birçok ülkesine ürün gönderen, sektöre yön veren devasa bir lidere dönüşmesinin ardında yatan başarı hikayesi de Türkiye’deki e-ticaret şirketlerinin stratejilerine yön vereceğe benziyor. Uluslararası e-ticaret pazarının diğer lider şirketi Alibaba.com’un Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat konuyla şöyle diyor: “Türkiye’ye Amazon’la birlikte donanımlı ve uluslararası alanda etkin bir oyuncu daha girmiş olacak ve e-ticaretin Türkiye’de gelişimi ve geleceği için daha fazla markanın gelmesinin hepimiz adına çok iyi olacağını düşünüyoruz. Çünkü bu markalar Türkiye’ye geldiklerinde tüm sistemlerini, işleyişlerini ve iş yapış biçimlerini yani ekosistemlerini getiriyorlar, bu da e-ticaretin tüm yapısını ve iş yapış yöntemlerini daha da yukarı çekerek yükseltiyor. Sonuçta herkes kazanıyor”.

Türkiye’de e-ticaret alanındaki büyüme diğer alanlardan ileride gözükse de aslında perakende içinde e-ticaretin payı yüzde 3,5 seviyelerinde.

Bu rakam Çin’de yüzde 17, İngiltere’de yüzde 15, ABD’de yüzde 10,5 seviyelerinde seyrediyor. Türkiye’ye yakından bakıldığında internet kullanıcısı sayısı 50 milyon kişiyi geçiyor. Bu da inanılmaz bir potansiyelin önünü açıyor. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos da bu potansiyelin peşinde son hız İstanbul’da kurulacak Amazon Türkiye için yaklaşık 5 bin metrekarelik bir ofis bakmaya devam ediyor…

Cüneyt Erpolat
Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü

Ticaretin ‘e’ hali ortadan kalkacak

E-ticaret geçtiğimiz yıl uluslararası alanda yüzde 24 oranında büyüdü. Ortalama olarak bu ticaretin yüzde 8’i e-ticaret üzerinden gerçekleştirildi ve önümüzdeki yılda da yüzde 20-25 oranında büyümesi bekleniyor. Yaklaşık 2 yıl içinde dünya e-ticaret hacmi ile birlikte büyüyen ekosistem üzerinde de büyük değişiklikler olmasını bekliyoruz. Bu süreç dahilinde ticaretin ‘e’ halinin ortadan kalkıp artık ticaretin bizzat kendisine dönüştüğüne şahit olacağız. Alibaba. com olarak KOBİ’lerin e-ticarete adaptasyon oranını arttırmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Temel amacımız; KOBİ’lerin uluslararası alanda iş yapmalarına ve uluslararası ticarete açılarak işlerini büyütmelerine destek olmak. Alibaba.com Türkiye olarak 2017’de yıllık yüzde 20 büyümemize devam ettik ancak ücretli üyeler olan Gold üye sayımız son 8 ayda 3’e katlandı ve şu anda toplamda 3,5 milyonu aşan üyemiz bulunuyor. Türkiye, Alibaba.com üzerinde şu an Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı.

Şule Kuban
Morhipo.com Genel Müdürü

Her yıl yüzde 50 büyüme

Amazon’un Türkiye pazarına girmesiyle ülkemizdeki e-ticaret hacminin daha da büyüyeceğini ve e-ticarete olan ilginin artacağını düşünüyorum. Bununla birlikte bizim bir moda sitesi olmamız ve giyim trendlerine öncülük eden yönümüz daha da ön plana çıkacak. Ayrıca bu gelişmeyle birlikte tedarikçiler arasındaki rekabetin de artacağını ve pek çok farklı ürünün hayatımıza gireceğini tahmin ediyorum. Böylece e-ticaret pazarındaki farkındalık daha da artacak. E-ticaretin perakende içerisindeki payı gitgide artarken çeşitli operasyonel sıkıntılar sebebiyle sektörde sürekli bir hareketlilik hakimdi. Bunun yanında Amazon’un ülkeye giriş yapacağını duyurması da hareketlilik sağlayan etkenlerden biri oldu. Modanın e-ticaretteki adresi Morhipo.com olarak biz de Boyner Grup güvencesiyle moda e-ticareti sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Geçtiğimiz yıl da dahil şimdiye kadar her yıl yüzde 50’nin üzerinde büyümeyi başardık. 2017’yi yüzde 65’lik büyüme ile 400 milyon TL’nin üzerinde bir ciro ile kapattık ve bu yıl da benzer rakamlarla 2018’i tamamlamayı hedefliyoruz.

Öget Kantarcı
GittiGidiyor Genel Müdürü, eBay MENA Bölge Direktörü

Hedefimiz E-ihracatı geliştirmek

46,2 milyon internet kullanıcısı ve yüzde 58 oranında internet penetrasyonu ile Türkiye, e-ticaret için dikkat çekici bir potansiyel barındırıyor. Dolayısıyla küresel oyuncuların Türkiye pazarına yönelmesi, sektörün ülkemizde ne kadar güçlü bir gelecek vadettiğinin de kanıtı. Bu gibi girişimlerin Türkiye’de e-ticaretin büyümesi ve gelişmesi açısından son derece faydalı olacağını düşünüyorum. 2017’nin başında iki büyük hedef belirlemiştik. Bunlardan ilki, sektöre ev sahipliği yapmaya devam etmekti. GittiGidiyor bugün, ayda ortalama 85 milyon ziyaret alan, 100 bin satıcı ve 15 milyonu aşkın ürün barındıran Türkiye’nin lider e-ticaret platformu. 19 milyon olan kayıtlı kullanıcı sayımız yıl sonu itibariyle 20 milyonu buldu. eBay’in de desteğiyle 2017’yi yüzde 56 büyüyerek bitirdik. Bu oran yüzde 45-50 bandındaki büyüme beklentimizin de üzerinde seyretti, dolayısıyla bizim açımızdan çok mutluluk verici bir sonuç olduğunu söyleyebilirim. 2018 büyüme hedefimizi yüzde 50 olarak belirledik. Türk satıcısını uluslararası platforma açarak e-ihracatı geliştirmek öncelikli hedefimiz.

E-Ticarette Satışları Artırma Stratejileri

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu