Başarılı Girişimcilik

Aydın’da Akıllı Köy Kurdu

Anadolu’nun köylerini dolaşarak 2004 yılında tarımsal web platformu tarimsalpazarlama.com’ u hayata geçiren Tülin Akın, yeni bir proje için kolları sıvadı. Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde altı ay önce Akıllı Köy projesine start verdiklerini söyleyen Akın, “Burayı üretim çeşitliliği çok yüksek olduğu için seçtik. Geçimini çiftçilikle sağlayan Kasaplar Köyü’nü teknolojiyle donattık. Bunun etkisiyle ciromuzu bu yıl 7 milyon TL’ye çıkaracağız” diyor.

akilli koy

Türkiye’nin tarım sektörü için oluşturulmuş ilk ve tek tarımsal e-ticaret platformu olan tarimsalpazarlama.com’u 2004 yılında hayata geçiren girişimci Tülin Akın, öğrenciyken başladığı projeyi ticari boyuta taşıyarak kendi içinde 24 kişiye istihdam yaratabilecek hale getirmiş bulunuyor. Faaliyete geçtiğinde ayda 20 üyesi olan sitenin bugün 250 bin aktif üyesi bulunduğunu söyleyen Akın, “Şu anda ayda 6 bin ilan ekleniyor, içerikleri ile 1 milyondan fazla çiftçiye hizmet verirken, 30 bin kadar çiftçi ürünlerini hiçbir ücret ödemeden tarimsalpazarlama.com’dan direk satabiliyor. Ayrıca güncel tarım haberleri, hal ve borsa fiyatları, yeni tarım teknolojileri ve gündemdeki içeriklerle tarim.com.tr adında bir de haber sitemiz var “diyor.

Geçen yıl 3 milyon TL ciroya ulaştıklarını belirten Akın, 2016’da ise yeni projelerinin etkisiyle 7 milyon TL ciro hedeflediklerini dile getiriyor.

Dünya model aldı

Akın, 2013’te Garanti Bankası, Ekonomist ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’ yarışmasında ‘Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi’ seçilmişti. Şirketin Vodafone iş ortaklığı ile yaptığı ‘Vodafone Çiftçi Kulübü’ projesi de var. Hatta bu iş modelini 5 ülke örnek aldı. 1 milyon 400 bin kadar çiftçiye 2 bin 434 mesaj servisinden bilgi gönderiliyor. Çiftçilerin zirai hava durumu, iline göre hal ve borsa fiyatları hava şartlarına ve yetiştirdiği yere göre ürettiği üründe neler yapılması gerektiğine dair bilgiler, SMS ile gönderiliyor. Android ve I0S Çiftçi Kılavuzu uygulamasından da ürünün fotoğrafını çekip altına ilanını yazıp gönderdiğinde de yine tarimsalpazarlama.com’da yayınlanıyor. Çiftçilere yüz yüze teknolojiyi tarım ve hayatı ne kadar kolaylaştırdığı ile ilgili bilgilendirmeler yaptıklarını belirten Akın, ‘‘işte bu yaptığımız projelerin iş modeli Hindistan, Gana, Yeni Zelanda, Kenya ve Tanzanya’da da uygulanmaya başlandı. Dünyaya yayılmaya başlayan çalışmalar yapmaktan dolayı çok mutluyuz” diyor.

Çözüm odaklı projeler

Tarimsalpazarlama.com çiftçinin bilgiye erişim ve pazarlama sorunundan ortaya çıkmış bir proje. Çiftçinin zor üretiyor olması, fiyatları öğrenemeden ve pazarlık edemeden satmak zorunda olması, üretirken girdi maliyetlerinden dolayı borçlanıyor olması, projenin başlangıç noktasını oluşturdu. Sadece tarimsalpazarlama.com ile değil farklı firmalarla yaptıkları birçok işbirliğinde de hep bu sorunların çözümlerini hedeflediklerini ifade eden Akın, şunları ekliyor: “Ancak yeni projemizde sorunlara yol açan durumları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bunun için teknoloji ile güçlenen, gelişen ve hayatları kolaylaşan bir köy için kollarımızı sıvadık. Aydın’ın bir köyünde de çalışmalara başladık. Projenin ismi ‘Akıllı Köy’. Bu proje ile herkes köy de yaşamak isteyecek.”

Bitki çeşitliliği fazla

‘Akıllı Köy’ü, “Geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren, üretimin verimini bilişim ve iletişim teknolojisiyle artırmayı, üreticinin sosyal yaşam standartlarını nitelikli bilgiyle yükseltmeyi, tek bir hedef haline getiren yeni nesil kırsal yaşam modeli” olarak tanımlıyor Akın. Proje için, Türkiye’deki bitkisel üretim çeşitliliğinin yüzde 93’üne sahip olan Aydın’ın Kasaplar Köyü’nü seçtiklerini belirten Akın, şunları anlatıyor: “Burası en hızlı sonuç verebilecek köylerden biri. 6 ay önce Aydın’da projenin ilk adımlarını atarak, geçimini çiftçilikle sağlayan Kasaplar Köyü’nü teknolojiyle donattık.”

88 dönüm arazide yapılacak

Türkiye’de çiftçi sayısı 3 milyondan fazla. Aileleriyle birlikte bu rakam 10 milyonun üzerine çıkıyor. Akıllı Köy, bugün 62 milyar dolar seviyesinde olan tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla artırmayı tetikleyecek modeli ortaya koyuyor. Akıllı Köy ile hayata geçireceği sosyal inovasyon ile tarımın genç nesillere aktarılan saygın bir meslek haline gelmesini amaçladıklarım vurgulayan Akın, şunları ekliyor: “Proje boyunca sosyal ve ekonomik anlamda değişimleri de raporlayacağız ve görsel arşiv oluşturacağız. Proje için 88 dönüm arazi kullanılacak. Hedefimiz burada yetiştirilebilecek tüm ürünlerin bu arazide örneklemesini yapmak.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu