Turizm Sektöründen Haberler

Bağ Bozumuna Katılıp Kültür ve Doğa Tatili Yapmak

Bereketli toprakların meyvesi üzümde hasat zamanı. Bağ bozumuna katılıp sonbaharın keyfini çıkarmak için en uygun zamanlardayız. Tekirdağ’dan Elazığ’a uzanan bağlarda kültür ve doğa tatili yapmak isteyenler için rotaları derledik…

SONBAHARIN serinliğinin başladığı şu günlerde bereketin simgesi üzüm için bağ bozumu zamanı geldi. Trakya’dan doğuya kadar uzanan topraklarımızdaki zengin ve bin türlü üzüm bağında artık hasat zamanı. Ekime kadar uzanan bağ bozumu zamanında birçok üretici de gözleri şenlendiren, tadıyla damakları lezzetlendiren üzümleri hasat turizmi kapsamında geziye açıyor. Tarihi yıllar öncesine uzanan bağ bozumları birer ritüel şeklinde ülkemizin pek çok köşesinde festivaller eşliğinde gerçekleştiriliyor. Üzüm bağları, son günlerde oldukça popüler olan ‘lezzet festivalleri’ için şimdilerde harika bir durak.

Türkiye, üzüm bağlarıyla dünyada beşinci sırada yer alırken, bağların içinde açılan oteller turizm sektörünün en yeni aktörleri olarak ön plana çıkıyor. Üzüm bağlarının arasında konumlanan butik oteller şehir gürültüsünden kaçıp doğayla baş başa kalmak isteyenlerin, dinlenirken özel lezzetler tatmak ve toprakla buluşmak isteyenlerin tercihi oluyor.

Bağ bozumu, her bölgede kendi geleneksel kuralları ile yapılıyor ve insanları birleştiren bir etkinlik olarak da öne çıkıyor. Bağ bozumu döneminin kıymetli olduğu yerler arasında Trakya, Kapadokya, Bozcaada, Urla, Elazığ başı çekiyor. Unutulmaz bir deneyim yaşayabileceğiniz bağ bozumu rotalarını gezerek toprakla buluşabilir, kış için tazelik ve enerji depolayabilirsiniz.

TRAKYA BAĞ ROTASI

Trakya Turizm İşletmecileri Derneği, Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu ve Kırklareli bölgelerinde faaliyet gösteren üreticileri kapsayan bir turizm projesi hazırlayarak bağlan birer tur durağına dönüştürmüş durumda. ‘Trakya Bağ Rotaları’ adı altında turlar gerçekleştirdiklerini söyleyen Tekirdağ merkezli Oba Tur’un sahibi ve derneğin yöneticisi 9 Orhan Çebi, üzüm bağlarının sahipleri üreticilerle grupları gezdirdiklerini söylüyor.

Bütün Trakya’yı kapsayan turlar kapsamında 12 üreticinin bağını ziyaret ettiklerini anlatan Çebi, yöresel yemeklerin tadımı için de özel molalar verdiklerini kaydediyor. Bunların yanı sıra bölgenin tarihi ve turistik mekanlarınada uğradıklarını belirten Çebi, “Trakya Bağ Rotaları projesi, tam bir turizm projesi olarak hayata geçti. İstanbul çıkışlı turlarla gelenler hem bağlarda gezip tadım yaparken üreticilerden bu lezzetli meyvenin işlenişi hakkında bilgi alıyor, hem de yöresel mutfağı tadıyor. Bağlardan çıkıp Tekirdağ’daki müzeleri de gezdiriyoruz” diyor.

Boydan boya Trakya rotasının üç gece, dört günlük bir tur olduğu bilgisini veren Çebi, sadece Tekirdağ’daki bağları gezmek için turlar da yaptıklarını ve bunların çok rağbet gördüğünü aktarıyor. Çebi, bu turlar sayesinde bölgedeki bağ otellerinin ve turistik işletmelerin sayısının arttığı bilgisini veriyor. Bu proje kapsamında turlar yaptıkları bağların sayısının 12 iken bugün bu sayıya beş tane daha eklendiğini ifade eden Çebi, şöyle konuşuyor:

“Trakya’daki butik üzüm üreticisi sayısı her geçen gün artıyor. Projemiz başladığında bu tesislerin çoğunda restoran ve otel yoktu; şimdi kendi konaklama tesislerini ve restoranlarını yapıyorlar. Var olanlar da oda sayılarını arttırıyor.”

Trakya’da bağ bozumunun bu ayın sonuna kadar süreceğini hatta ekim ayma sarkacağını belirten Çebi, “Bağlar toplanmış olsa bile biz turları sürdürüyoruz. Çünkü İstanbul’dan gelenler bağlarda üzüm olmasa bile gezinti yapmayı, toprakla buluşmayı, ağaçlara dokunmayı, köylülerle sohbet etmeyi seviyor” diyor.

KAPADOKYA’DA KÜLTÜR TURU

Bağcılığın geçmişi 3 bin 700 yıl öncesine dayanan Ürgüp’te bağ bozumları bölgedeki kültür turlarına eklenen bir program halinde tur şirketleri tarafından sunuluyor. Ürgüp’te her sene eylül ayının ikinci haftası Bağ Bozumu Festivali yapılıyor.

Gastronomi ağırlıklı turlar yapan Gurme Turlar seyahat acentesinin sahibi Gökmen Aydmalp, klasik Kapadokya turlarının programına ek olarak bu dönemde bağları da tur programına eklediklerini söylüyor. Bağları gezip, üzüm toplayan işçilere eşlik ettiklerini ve bağ işletmecilerinden brifing aldıklarım anlatan Aydmalp, bu turların bağların durumuna göre gelecek ayın ortasına kadar sürebileceğini ifade ediyor. Yerel üretici ve işletmelerin turizminden alacağı payı artırmak için çalıştıklarını belirten Aydmalp, üzümün nasıl işlendiğine dair evrelere tanık olmanın misafirlerin çok ilgisini çektiğini kaydediyor. Turlarının hepsinin lezzet odaklı olduğunu anlatan Aydmalp, talep üzerine münferit turlar düzenlediklerini de sözlerine ekliyor.

BOZCAADA’DA ADA HAVASI

Otel rezervasyon sistemi Neredekal.com Genel Müdürü Özkan Hacıoğlu, geniş üzüm bağları sayesinde bağ bozumu rotası deyince şüphesiz ilk aklımıza gelen duraklardan birinin Bozcaada olduğunu anımsatıyor. Büyük bir coşkuyla kutlanan Bozcaada Bağ Bozumu Festivali’nin çok ilgi gördüğünü vurgulayan Hacıoğlu, ülkemizin dört bir yanından insanların bu ay Bozcaada’yı ziyaret ederek bağlarda ve üzüm işleme tesislerinde keyif dolu bir yolculuğa çıktığını kaydediyor.

Gurme Turlar’dan Gökmen Aydmalp da 21-23 Eylül’de Bozcaada’da düzenlenen Yerel Tatlar Festivali’ne dikkat çekiyor. Bu festival için grup götürdüklerini ve istek halinde bağlara gezi yaptırdıklarını anlatıyor. Tura katılanların bağlara girerek üzüm topladığını, üreticiyle sohbet ettiğini kaydeden Aydmalp, Boz-caadalı yerel halkın kendi evlerinde yaptıkları lezzetlerin bu festivalle turistlerle buluştuğunu ifade ediyor.

Bozcaada’nın sonbaharda çok daha keyifli olduğunu vurgulayan Aydınalp, yakın zamanda bu turu şirketlere özel kurumsal bir paket halinde sattıklarını aktarıyor. Aydınlap, Bozcada turunun programına Ayvalık, Cunda ve Assos’un da eklendiğini kaydediyor.

ANKARA’DA KALECİK KARASI

Başkentin bağlarıyla ünlü Kalecik ilçesinin Kızılırmak Havzası içerisinde kalan bölgelerinde yetişen bir üzüm çeşidi Kalecik Karası. Yuvarlak, siyah mavi renkte bir üzüm. Kalecik’in üzümlerinin bağ bozumu zamanı son günlerini yaşıyor. Organize olarak bağ bozumunda turist ağırlamadıklarını ifade eden yerel üretici Sabit Ağaoğlu, münferit olarak gelenlere üzüm kesilmesi aşamasını gösterdiklerini anlatıyor. Burada daha çok küçük çiftçilerin bağlarının olduğunu kaydeden Ağaoğlu, bağları ziyaret edip, bilgi almak isteyenlere münferit olarak tur yapabildiklerini söylüyor.

ELAZIĞ’DA ÜZÜMÜN TAM ZAMANI

Ülkemizin en iri taneli üzümleri olan Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin doğduğu topraklar Elazığ’da da bağ bozumu zamanı başlıyor. Kültür ve tarih turu yapan seyahat acenteleri de bu dönemde Elazığ’a yönelik programlar yapıyor. Harput başta olmak üzere kentin tarihi ve kültürel yerlerinin ge-zildiği programlarda bağlara geniş zaman ayırılıyor. Hatta Elazığ’a gitmişken Malatya’ya uzanan tur programı yapan acenteler de mevcut.

Eski Bağlar işletmesinin sahibi Fırat Aral, bağ bozumunun henüz başlarında olduklarını ve gelecek ayın ortasına kadar süreceği bilgisini veriyor. Aral, İstanbul ve İzmir çıkışlı turlara ev sahipliği yaptıklarını kaydediyor. Bağlara olan ilginin artması nedeniyle gelecek yıl bağın içine bir de otel açacaklarını bildiren Aral, yerel yapıya uygun taş bir butik otel yapacaklarını açıklıyor.

URLA BAĞ YOLU PROJESİ

Evliya Çelebi ünlü Seyahatnamesi’nde, çarşısının üzerini kaplayan bir asma ve buna aşılanmış 37 değişik üzüm salkımı ile tanımlıyor Urla’yı. İzmir ile Çeşme-Alaçatı arasında sakin bir belde olan Urla’da da bağ bozumu zamanı şenlikli geçiyor. Günümüzde Urla’da yaklaşık bin 500 dönümlük bir alanda bağcılık yapılmakta. Bu yılki bağ bozumu zamanınm sonlarındayız ama Urla’ya tura gidenlerin her daim bağları gezmesi mümkün. Bölgede bulunan bağlar, önceden rezervasyon yapılması şartıyla ziyarete her zaman açık.

Urla’da üzüm bağı işleten ve turizm yatırımı bulunan Can Ortabaş, geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdikleri Urla Bağ Yolu projesi kapsamında bölgeye bağ ve gastronomi turizmi kapsamında yılda 150-200 bin ziyaretçi çekmeyi hedeflediklerini aktarıyor. Ortabaş, bölgede butik konaklama tarzının yaygınlaştırılıp, 10 veya en fazla 30 odalı, 50 kadar butik otel yapılması için çalıştıklarını ifade ediyor.

Çanakkale’de İlginç Bir Bağ Oteli

Hotel Caeli, Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy’de uçsu2 bucaksız üzüm bağları arasında yer alıyor. Satış ve Pazariama Müdürü Yiğit Özalpay, bağ bozumuna halen devam ettiklerini ve gelecek ay ortasına kadar süreceğini aktarıyor. Otelde konaklayanların bağlarda üzüm toplamaya çıktıklarını, yemyeşil geniş bahçelerinde doğayla buluştuklarını kaydediyor.

Hotel Caeli, iç tasarımı ve dekorasyonuyla lüks bir otel olarak ön pfana çıkıyor. Otele adını veren ikonik heykel ise, Türkiye’nin en önemli heykel sanatçılarından Seçkin Pirim’in Latincede “cennet kapısı” anlamına gelen “Porta Caeli” isimli eseri. Bağcılığın en zor ilk 100 yılını anlatan heykelin her yüzü 50 kattan oluşuyor. 21 odalı butik otelin odaları bağ, orman ve göl manzaralı olarak özel bir tasarımla döşenmiş. 700 metrekarelik spa merkezinde kapalı havuz, Türk hamamı, sauna, buhar banyosu, macera duşları, şok havuzu ve masaj odaları var.

Misafirlerine bağ bozumu deneyimi sunan otelde üzümün yaşlanma karşıtı etkisinden faydalanarak yapılan Vinotherapie Spa bakımı uygulanıyor.

Vinotherapie Spa bakımında asma ve üzümün ekstreleri, özel masaj teknikleri ile birleşiyor. Hotel Caeli’nin içerisinde yer alan Winter Garden Restaurant’da ise, yerel ve uluslararası lezzetler kullanılarak modernize edilen Türk mutfağının tatlan sunuluyor.

Özlem Kapar Bayburs

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu